Яйца боядисани с люспи от люк

Яйца боядисани с люспи от люк

Яйца боядисани с люспи от люк

Яйца боядисани с люспи от лук е друг популярен метод за боядисване на Великденски яйца с натурални багрила. Нюансите, който ще се получат зависят не само от продължителността на варенето, но и от цвета на ползваните яйца и цвета на люспите лук. Очаквайте жълто, оранжево, кафяво и червеникаво кафяво (когато се ползват люспи от червен лук). 

Яйца боядисани с люспи от люк

Шарката тип „мозайка“ която се получава при прилагане на технологията описана по-долу е много красива, защото върху всяко яйце се виждат различни нюанси. Ако желаете обаче може да боядисате яйцата и по-семпло – просто добавете люспи лук във водата, в която ще ги варите. Може също да разделите яйцата на няколко партиди, като в едната добавите малко куркума (за по-изразен жълт цвят), а в друга хибискус за по-наситен кавяво-червеникав цвят.  

Яйца боядисани с люспи от люк

Яйца боядисани с люспи от люк

(short link)

Боядисването и варенето на яица с корени билки или люспи от лук е общ процес. По принцип сваряването на яйца отнема 8 до 10 минути от момента на завира. Когато се ползват натурални багрила се препоръчва по-продължително варене (15-20 минути), за да се извлече по-наситен цвят. При толкова продължително варете, жълтъка на яйцата потъмнява и самите яйца не са толкова приятни за консумация (поне за мен). Затова не варя толкова продължително, но за получаване на по-наситен цвят оставям яйцата да изстинат във водата в която са се варили и да киснат в нея, докаот цвета им ме удовлетворява. 

Яйца боядисани с люспи от люк

 • Яйцата трябва да са на стайна температура.
 • Ще ви е нужна стара тенджера, за която няма да ви е жал, че ще се оцвети. 
 • Ще ви е нужен тензух, парче стар чорапогащнтик, марля или друга рехава материя, с който да увиете яйцата. Ще ви трябва и дебел конец или тънък канап за завръзването на увитата около яйцата материя. 

Яйца боядисани с люспи от люк

 • Може да добавите малко сушени цветове хибискус каркаде (Суданска роза), за по-червеникав цвят.

Яйца боядисани с люспи от люк

 • Ако не желаете ефект „мозайка“ и искате яйцата да станат с гладък цвят, застелете дъното на тенджерата със слой от люспите, наредете яйцата върху тях и покрийте със слой люспи.

Яйца боядисани с люспи от люк

Необходими продукти:

 • яйца на стайна температура
 • оцет, за почистване на яйцата
 • външната, оцветена люспа от кромид лук и червен лук
 • сушени цветове хибискус каркаде (Суданска роза)
 • тензух, чорапогащник или друга мрежеста материя
 • конец или канап за завръзване на тензуха
 • вода
 • олио за полиране на боядисаните яйца

Начин на приготвяне:

В нашата къща консумираме редовно лук, така че в рамките на седмица събрах доста люспи от лук. Ако не ползвате много лук, попитайте в някой магазин, дали може да съберете люспите опадали в касетките с лук. Не вярвам да възразят, но ако се случи сложете в чантичка няколко глави кромид лук и каквито люспи успеете да намерите в касетката – така няма да ви кажат нищо. Може да ползвате и люспи от червен лук.

С помощта на ножица нарежете на малки парченца люспите от лук. По желание може да добавите малко нарязана на ситно хартия – така ще се получат по-светли петна върху яйцата. Ако искате по-червеникави петна върху яйцата може на нарежете на ситно и малко сушени цветове хибискус каркаде (Суданска роза). 

Яйца боядисани с люспи от люк

Яйцата трябва да се измият внимателно и да се почисят с парче памук напоен с оцет (така ще се премахне и печата върху тях, ако са купешки). Върху домакински плод подрете всичко, което ще ви е нужно: яйцата, купичка пълна в вода, купичка с нарязаните на ситно люспи лук, тензух, кониц или канап. Потопете едно от яйцата в купичката с водата. След това го оваляйте в купичката пълна с нарязани на ситно люспи лук, хартия и хибискус. Прехвърлете яйцето в средната част на парче тензух. Увийте стегнато и вържете с дебел конец или тънък канап. Повторете процедурата с останалите яйца.

Яйца боядисани с люспи от люк

Наредете яйцата на един ред в съд подходящ за варенето им. Залейте ги с водата от купичката, в която сте мокрили яйцата, добавете каквото е останало от купичката с люспите. Аз сложих и допълнително хибискус каркаде. Долейте с още вода, колкото да покрива яйцата. 

Яйца боядисани с люспи от люк

Сложете тенджерата на умерен огън. Варете 5-6 минути от момента на завиране. Свалете от огъня и оставете яйцата във водата докато изстинат напълно или до получаване на желан нюанс.

Яйца боядисани с люспи от люкИзвадете яйцата от водата, махнете тензуха и люспите и прехвърлете върху картон или кухненса хартия, за да изсъхнат напълно.  

Яйца боядисани с люспи от люк

Полирайте ги с олио и наредете в подходящ съд.

Яйца боядисани с люспи от люк

ТУК може да видите всички снимки. А тук може да видите Великденски яйца боядисани с корени от брош (Rubia tinctorum).

Яйца боядисани с люспи от люк

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Яйца боядисани с люспи от люк
Published On
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 2 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: