Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

С този букет от кексчета (Cupcake Flower Pot), ви честитя Баба Марта!!! Вместо мартенички – кексчета! Бели и червени в саксийка подредени!!! ?

Желая на всички много здраве и късмет!!!  

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Идеята за букети от кексчета не е от вчера, нито от днес, но е един много красив и оригинален начин за поднасянето им. Кексчетата са масово харесвани от малки и големи, затова няма да сбъркате ако ги поднесете като подарък оформен по този начин! Направете ги за някой празник – ще бъдат очарователно красива, но и вкусна украса за масата! Изразете благодарността си към някого с един такъв букет или просто почерпете колегите си по един различен, оригинален начин. Такива букети са идеални и за парти или празник с цветова насоченост. В случая цветята са рози, оформени по един от най-лесните начини. Може да се направят и друг вид цветя, макар че розите са подходящи за всеки повод и всеки сезон.  

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

(short link)

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Може много да развихрите въображението си относно това как точно да изглежда и какъв вкус да има букета или букетите от кексчета, който ще направите.

Почнете то избора на цветова гама – според сезона или темата на празненство, за което се приготвят. След това решете какъв искате да е вкуса на кексчетата и глазурата им – може би няма да е един!?! Накрая трябва да подберете подходяща керамична, стъклена или пластмасова саксия, в която да подредите букета. Дори семпла комбинация от пластмасова саксия, бяла опаковъчна хартия и дантелена панделка, изглежда прекрасно!!! 

Пластмасова саксия декорирана с бяла опаковъчна хартия и дантелена панделка

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

 • Хубаво е хартиените формички за кексчета да се зелени. Ако нямате такива подберете едноцветни, с блед цвят, който няма да се набива на очи. Моите в случая са бледо жълти. 
 • Хартиените формички за кексчета със стандартен размер са с диаметър 6.4 см. С такъв диаметър има по-ниски и по-високи формички (вижте следващата снимка). Препоръчвам да ползвате по-високите, за да може изпечените кексчета да не излизат над височината на хартиените формички. Розите от маслен крем не изглеждат добре, оформени върху надута повърхност. Ако ползвате ниски хартиени формички, имайте предвид, че тестото в тях не трябва да заема повече от половината им обем – така изпечените кексчета няма да се надуят над нивото на хартиената формичка. 

ниски и високи хартиени формички за кексчета

 • За прикрепяне на кексчетата към пиафлората ползвам дървени клечки за зъби и за кебап. Последните нарязвам на 2 или 3 парчета в зависимост от дължината им.

Дървени клечки за зъби и за кебап, нужни за прикрепянето на кексчетата към пиафлората

 • Листата, които ползвам за оформянето на букетите са от дафиново дърво. Може да се използват всякакви други, стига да не са от вид който увяхва бързо когато е без вода. При липса на подходящи листа може да ползвате зелена опаковъчна хартия.

Всичко необходимо за 2 бр. саксии с цветя от кексчета:

 • 32 бр. кекчета (Cupcakes) или 2 дози Ванилови кексчета (cupcakes) 
 • 1 доза Маслен крем за декоратори (Profetional Cake Decoration) 
 • сладкарска боя – червена, при мен в случая 
 • 2 бр. пластмасови саксии
 • 2 бр. пиафлора
 • червена и бяла опаковъчна хартия
 • бяла панделка
 • остър нож
 • ножица
 • дървени пръчки за кебап и дървени клечки за зъби 
 • клончета и листа от дафиново дърво или други подходящи

Начин на приготвяне:

Изпечените кексчета трябва да изстинат напълно преди да се покрият с глазура. Глазурата се държи покрита с памучна кърпа, за да не засъхва.  

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Оцветете масления крем в желаните цветове. При мен, половината от крема е оцветен с червена сладкарска боя. Насипете крема в пош със звездовиден накрайник. С негова помощ повърхността на всяко от кексчетата ще се преврърне в роза.

Започнете шприцоването от центъра на всяко кексче, като се придвижвате навън, спираловидно. Така се получават тези розички! Много е лесно! При мен половината „рози“ са бели, останалите червени. 

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Приберете оформените кексчета в хладилник, за да стегне глазурата, докато подготвяте саксийте. Охладената маслена глазурата става по-устойчива и е по-трудно да се повреди, докато се аранжират кексчетата върху пиафлората.

Подбрала съм саксии с големина, в които парчето пиафлора влиза плътно и стои стабилно. Обвила съм саксиите с червена хартия, каквато се ползва в цветарските магазини. В кръг около отвора на всяка саксия съм положила бяла опаковъчна хартия.

Ако е необходимо формата на пиафлората може да се корегира, с помощта на остър нож или голяма ножица. За да е симетричен и овален букета, страните на пиафлората трябва да са с еднаква ширина.  

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Оформяне на букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Подреждането на букета започва от основата на саксията и върви към върха. За прикрепянето на кексчетата в основата ползвам дървени клечки за шишчета, които са по-дълги. В горната част може да се ползват клечки за зъби.

Всяко от кексчетата е закрепено върху една дървена клечка, предварително забучена в пиафлората. Листата и малките клонки с листа се забучват между кекчетата, като се внимава да са обърнати странично, така че да не опират в глазурата. Първият ред  от кексчета е нареден в кръг около пиафлората. Редувам бели и червени „рози“, с листа и малки клонки помежду им.   

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

На следващият ред, поставям кексчета така, че да са в помеждутъка на кексчетата от долният ред.  В горната част на букетите побрах последните кексчета, като запълних пространството помежду им с листа. 

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Ще се радвам ако идеята за букет от кексчета (Cupcake Flower Pot) ви е харесала толкова, че да я направите и вие!  Да ви е сладко, и красиво!

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

ТУК може да видите всички снимки. А тук букет от кексчета с розови и сини рози, който е по-малък като размер.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 22 Review(s)

29 thoughts on “Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

 1. Чудесни кексови мартенички, ядливи и закачливи 😉
  Честита Баба Марта, Мария, здраве за теб и твоите читатели!
  А кое е красивото цвете, което държи вкусния букет на снимките?
  Май се досещам… пу пу пу! да не ви е уроки 🙂

 2. Страхотен букет,Мария! Оригинална,както винаги! Честита Баба Марта! Живи и здрави бъдете! А дъщеря ти – каква красавица,надминава по красота букета! Изобщо,всичко излязло от теб е шеметно красиво!!!

 3. Честита Баба Марта .Страхотен букет! Вие сте много талантлив човек! Гледам и не вярвам на очите си. Браво!

 4. Страхотна си, Мария!
  Така си изпипала всичко!
  Дъщеричката ти е много пораснала, красива е!
  Честита Баба Марта и на вас! Изпращам ви виртуална мартеничка и я наричам за здраве и късмет!

 5. За пръв път пиша, но постоянно следя вкусотиите и красотите в блога ти Мария. Винаги си оригинална, обясненията са напълно изчерпателни, снимките още повече, а резултата е зашеметяващ! Честита баба Марта и прекрасен месец март.

  1. Сърдечно благодаря, Виолета!
   Радвам се, че тук ти харесва!
   Пращам ти слънчевите си поздрави и пожелания за всичко най-добро за теб и семейството ти!

 6. Здравей Мария. Изчетох прекрасните ти обяснения и реших да се престраша и да изненадам приятелка с такъв красив букет приготвен от мен.Моля , ако не те затруднявам помогни с размера на саксията и пиа флората цяла ли е или от две части? Също маслени крем мога ли да го оцветя със прахови бои? Благодаря ти предварително.

  1. Привет Петя.
   Както съм писала и в поста си саксиите ги избрах според размера на пиафлората, която се намира при нас в цветарските магазини. Тук намирам пиафлора само с форма на тухла, т.е. продълговата е. При избора на саксии буквално я държах в ръце и търсех саксия, в която единият ѝ край да се заклещи стабилно, без да мърда. Смятам, че не е практично за подобно начинание да се ползват две парчета пиафлора, освен ако предварително не се слепят, така че да са стабилни или не се заклещят перфектно (така че да не мърдат) в саксията, която ще бъде ползвана за направата на букета.
   Понеже имам пиафлора у дома измерих страните ѝ – 11 Х 8 см. За дължината ѝ няма да съм абсолютно точно тъй като съм отрязала парче, което съм ползвала за нещо, но бих могла приблизително (преценено на око) да кажа, че е била около 25 см. Предвид това предполагам че саксиите са били с приблизителна височина от 15 см. Надявам се, че това ще те ориентира.
   При избора на саксията е добре да гледаш и това да не е прекалено широка в горната част, така че да могат кексчетата от първия ред да опират по периферията на саксията – това също прави букета стабилен.
   Може да ползваш и боя на прах, като е добре да я разтвориш в няколко капки алкохол или вода да са се поеме по-лесно от крема.

   1. Прибирам се от работа бързо отварям блога ти и ооо вече си ми обяснила всичко! Много много ти Благодаря!

 7. Удивително! Още не съм прочел рецептата, но всичко това изглежда уникално! Много оригинално се е получило, веднага ми напомни за шоколадовия дядо Мраз от детството ми, който ми беше жал да ям, защото изглеждаше прекалено красив. Браво, Мария!

 8. Здравейте и от мен,днес направих такъв букет за Рожденият ден на приятелката ми.Още за миналогодишния и рожден ден исках да го направя,но не успях на време да намеря пиафлора.Пазих в тайна изненадата до днес.Страшно много го хареса.Само дето боята ми ,която беше уж червена се оказа оранжева.Не знам дали ще мога да кача тука снимки.
  Благодаря за хубавата идея!
  Маргарита Стойчева

  1. Здравей, Маргарита!
   Радвам се, че идеята ти е харесала и си изненадала своята приятелка с красив букет от кексчета!
   За съжаление в коментарите няма опция за прикачване на снимки, но може да качиш снимка на страницата ми във Фейсбук.
   Прекрасен ден ти желая!

 9. Уау! Изглеждат страхотно! Мисля си сега на кого да го направя …. 🙂
  Благодаря за всички прекрасни идеи!!!

 10. Здравейте Мария!
  Първо бих искала да Ви поздравя за страхотния сайт, който създавате и поддържате. Рецептите и идеите Ви винаги са страхотни и съм използвала не една от тях. Благодаря!
  На второ място бих искала Вашия съвет относно букета с кексчета. Ще правя букета този уикенд, като искам да го поднеса на една млада майка за подарък. За глазура съм се спряла на тази с крема сирене – http://www.mycookingbookblog.com/cream-cheese-icing/.Това, което ме притеснява е транспортирането на букета – тъй като температурите са доста високи в момента, мислите ли, че има опасност глазурата да се развали (в смисъл да се разтече, разтопи, заради маслото) от топлото време? Бихте ли ми казали Вие как транспортирахте готовия букет? Аз мисля да го увия (не плътно, разбира се) в прозрачен целуфан. Надявам се, че ще имате възможност да ми отговорите. Благодаря Ви много предварително.
  Поздрави и усмихнат ден!
  Петя

  1. Здравейте, Петя!
   Радвам се, че сайта ми ви харесва и се възползвате от рецептите и идеите в него!
   Препоръчвам да не покривате букета с нищо, защото така лесно ще се повреди при допир понеже крема става мек, но не губи формата си когато е направен както трябва. Най-добре е (според мен) да се охлади в хладилник преди пренасянето, а ако разстоянието е по-голямо може и във фризер да го пъхнете за кратко.
   Успех желая!

   1. Привет отново! Много Ви благодаря за отговора! Аз се притеснявах от вятър и прах по улиците (макар че ще пътувам с кола) и понеже е за майка с новородено бебенце, не ми се искаше да го ‘замърсявам’ – нали е храна все пак 🙂 Ще послушам съвета Ви и ще направя букета ден по-рано, за да може да бъде достатъчно стегнат крема. Благодаря Ви още веднъж, стискайте ми палци, а аз ще се ‘отчета’ другата седмица за резултата!
    Поздрави, Петя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: