март 1

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Честита Баба Марта!!! С пожелания за много здраве, късмет, успехи и пролетно настроение през цялата година!!! Живи и здрави да сте приятели и читатели на блога ми! Вместо мартеничка – кексчета! Бели и червени в саксийка подредени! 🙂

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Идеята за букети от кексчета не е нито от вчера, нито от днес, но е един много красив и оригинален начин за поднасянето им. Самите кексчетата са масово харесвани и от малки и от големи, затова няма да сбъркате ако ги поднесете като подарък оформен по този или подобен начин! Направете ги за някой празник – ще бъдат очарователно красива, но и вкусна украса за масата! Изразете благодарността си към някого с един такъв букет или просто почерпете колегите си по един различен, оригинален начин. Тези букети са идеални и за парти или празник с цветова насоченост или когато празненството е свързано с определена тема. В случая цветята са рози, оформени по един от най-лесните начини. Може да се направят и друг вид цветя, макар че розите са подходящи за всякакви случаи и всеки сезон.  🙂

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Може много да развихрите въображение относно това как точно да изглежда и какъв вкус да има букета (или букетите) от кексчета, който ще направите. Почнете то избора на цветовата гама, в която желаете да бъде букета – според сезона в определен момент или темата на партито, което организирате. След това решете какъв искате да е вкуса на самите кексчета и глазурата им – може би няма да е един!?! Накрая трябва да подберете подходяща керамична, стъклена или съвсем обикновена пластмасова саксия, в която да подредите букета. Дори една семпла комбинация от пластмасова саксия, бяла опаковъчна хартия и дантелена панделка изглежда прекрасно –  стига да ви устройва като цвят и да отговаря на темата, която следвате. 

Пластмасова саксия декорирана с бяла опаковъчна хартия и дантелена панделка

Букети от кексчета (Cupcakes)

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

 • Хубаво е хартиените формички за кексчетата да се зелени, но ако нямате такива е най-добре да подберете едноцветни, с блед цвят, който няма да се набива на очи. Моите в случая са бледо жълти. 
 • Хартиените формички за кексчета са със стандартен размер, диаметъра им е 6.4 см., но с такъв диаметър има по-ниски и по-високи формички (вижте следващата снимка). За направата на тези рози препоръчвам да се ползват по-високите, за да може изпечените кексчета да не излизат над височината на хартиените формички. Разбира се при липса на високи хартиени формички, може да се ползват и по-ниските, но тестото в тях не трябва да заема повече от половината им обем, за да не се надуе и излезе извън формичките когато се изпече. Розите, които съм оформила не изглеждат добре върху кексчета с издута повърхност. Освен това, когато масления крем не излиза много извън хартиената формичката е по-трудно да се повреди целостта му, а това е важно когато кексчетата се ползват за оформянето на букети.

ниски и високи хартиени формички за кексчета

 • За прикрепяне на кексчетата към пиафлората съм ползвала дървени клечки за зъби и за кебап, като последните се нарязват на 2 или 3 парчета в зависимост от дължината им.

Дървени клечки за зъби и за кебап, нужни за прикрепянето на кексчетата към пиафлората

 • Листата, които съм ползвала за оформянето на букетите са от дафиново дърво. Може да се използват всякакви други – такива с каквито разполагате, стига да не увяхват лесно когато са без вода. Може също да се ползват сухи стъбла или листа стига да не са от вид, който се рони лесно (не е желателно това да става върху глазурата). При липса на подходящи листа може да ползвате зелена опаковъчна хартия, например. 

Всичко което ще ви е необходимо за оформяне на 2 бр. саксии с цветя от кексчета:

 • 32 бр. кекчета (Cupcakes) или 2 дози Ванилови кексчета (cupcakes) 
 • 1 доза Маслен крем за декоратори (Profetional Cake Decoration) 
 • сладкарска боя, при мен в случая – червена
 • 2 бр. пластмасови саксии
 • 2 бр. пиафлора
 • червена и бяла опаковъчна хартия
 • бяла панделка
 • остър нож
 • ножица
 • дървени пръчки за кебап и дървени клечки за зъби 
 • клончета и листа от дафиново дърво или друго подходящо

Начин на приготвяне:

След като сте решили към каква цветова гама ще се насочите при оформянето на букета и сте избрали вида на самите кексчета и глазурата следва да ги приготвите, а когато се охладят да се заемете с оформянето на букетите. 

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Масления крем се оцветява в желаните цветове. При мен в случая, половината от крема е оцветен с червена сладкарска боя. Масленият крем се насипва в пош със звездовиден накрайник и с негова помощ повърхността на всяко от кексчетата се превръща в роза. Щприцоването започва от центъра на всяко кексче и се придвижва на вън, очертавайки спирала върху кексчето. Така се получават тези розички! Много е лесно! При мен половината от розите са бели, останалите червени. 

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

След като оформите рози върху всички кексчета, трябва да подготвите саксията. Подбрала съм саксии с големина, в които парчето пиафлора влиза плътно и стои стабилно. В случая саксиите са обвити с червена хартия, каквато се ползва в цветарските магазини. В основата на саксията съм положила бяла опаковъчна хартия. Ако е нужно да скъсите пиафлората, както и за да заоблите повърхността ѝ, ползвайте остър нож. Моята пиафлора беше с правоъгълната форма и тази част, която излизаше над саксията трябваше да бъде подравнена с нож, така че всички страни да са еднакви. Т.е. правоъгълната форма стана четвъртита, но със заоблени краища.  

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

Подреждането на букета започва от основата на саксията и върви към върха. За прикрепянето на кексчетата съм ползвала най-вече дървените клечки за шишчета, които са по-дълги, а в най-горната и страничните части на пиафлората – клечките за зъби. Всяко от кексчетата е закрепено върху една дървена клечка, предварително забучена в пиафлората. Листата и малките клонки с листа се забучват в пиафлората паралелно с кексчетата – така е най-практично, за да не развалите глазурата. Редувала съм кексчета с червена и бяла глазура за да образувам кръг около пиафлората.  

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

На следващия ред от кексчета разположих над първия, като върху кексче с бял цвят гледах да слагам такова с червен цвят… 

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

При завършека (най-горната част на букета) се побраха последните кексчета, като малкото оставащо място бе запълнено с листа. Ще се радвам ако и вие се възползвате от идеята! Да ви е сладко, и красиво!

Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Букет от кексчета (Cupcake Flower Pot)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 21 Review(s)

Етикети:, , , , , , , ,

29 COMMENTS :

 1. By тони маркова on

  много красив и оригинален букет/ пък и вкусен/

  Reply
 2. By Теодора on

  Браво. Много са хубави. Честита Баба Марта Мими

  Reply
 3. By Албена Иванова on

  Чудесни кексови мартенички, ядливи и закачливи 😉
  Честита Баба Марта, Мария, здраве за теб и твоите читатели!
  А кое е красивото цвете, което държи вкусния букет на снимките?
  Май се досещам… пу пу пу! да не ви е уроки 🙂

  Reply
 4. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

  Благодаря ви момичета!!!

  Албенче, загадъчната фигура на снимките е дъщеря ми! 😉

  Reply
 5. By Цонка on

  Страхотен букет,Мария! Оригинална,както винаги! Честита Баба Марта! Живи и здрави бъдете! А дъщеря ти – каква красавица,надминава по красота букета! Изобщо,всичко излязло от теб е шеметно красиво!!!

  Reply
 6. By петя on

  Честита Баба Марта .Страхотен букет! Вие сте много талантлив човек! Гледам и не вярвам на очите си. Браво!

  Reply
 7. By vesela on

  Страхотна си, Мария!
  Така си изпипала всичко!
  Дъщеричката ти е много пораснала, красива е!
  Честита Баба Марта и на вас! Изпращам ви виртуална мартеничка и я наричам за здраве и късмет!

  Reply
 8. By Виолета on

  За пръв път пиша, но постоянно следя вкусотиите и красотите в блога ти Мария. Винаги си оригинална, обясненията са напълно изчерпателни, снимките още повече, а резултата е зашеметяващ! Честита баба Марта и прекрасен месец март.

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Сърдечно благодаря, Виолета!
   Радвам се, че тук ти харесва!
   Пращам ти слънчевите си поздрави и пожелания за всичко най-добро за теб и семейството ти!

   Reply
 9. By петя on

  Здравей Мария. Изчетох прекрасните ти обяснения и реших да се престраша и да изненадам приятелка с такъв красив букет приготвен от мен.Моля , ако не те затруднявам помогни с размера на саксията и пиа флората цяла ли е или от две части? Също маслени крем мога ли да го оцветя със прахови бои? Благодаря ти предварително.

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Петя.
   Както съм писала и в поста си саксиите ги избрах според размера на пиафлората, която се намира при нас в цветарските магазини. Тук намирам пиафлора само с форма на тухла, т.е. продълговата е. При избора на саксии буквално я държах в ръце и търсех саксия, в която единият ѝ край да се заклещи стабилно, без да мърда. Смятам, че не е практично за подобно начинание да се ползват две парчета пиафлора, освен ако предварително не се слепят, така че да са стабилни или не се заклещят перфектно (така че да не мърдат) в саксията, която ще бъде ползвана за направата на букета.
   Понеже имам пиафлора у дома измерих страните ѝ – 11 Х 8 см. За дължината ѝ няма да съм абсолютно точно тъй като съм отрязала парче, което съм ползвала за нещо, но бих могла приблизително (преценено на око) да кажа, че е била около 25 см. Предвид това предполагам че саксиите са били с приблизителна височина от 15 см. Надявам се, че това ще те ориентира.
   При избора на саксията е добре да гледаш и това да не е прекалено широка в горната част, така че да могат кексчетата от първия ред да опират по периферията на саксията – това също прави букета стабилен.
   Може да ползваш и боя на прах, като е добре да я разтвориш в няколко капки алкохол или вода да са се поеме по-лесно от крема.

   Reply
   1. By петя on

    Прибирам се от работа бързо отварям блога ти и ооо вече си ми обяснила всичко! Много много ти Благодаря!

    Reply
 10. By Васил on

  Удивително! Още не съм прочел рецептата, но всичко това изглежда уникално! Много оригинално се е получило, веднага ми напомни за шоколадовия дядо Мраз от детството ми, който ми беше жал да ям, защото изглеждаше прекалено красив. Браво, Мария!

  Reply
 11. Pingback: Букет от Козуначени рози

 12. Pingback: Как се прави саксия с декоративно дърво оформено от Трюфели (бонбони)

 13. By Маргарита Стойчева on

  Здравейте и от мен,днес направих такъв букет за Рожденият ден на приятелката ми.Още за миналогодишния и рожден ден исках да го направя,но не успях на време да намеря пиафлора.Пазих в тайна изненадата до днес.Страшно много го хареса.Само дето боята ми ,която беше уж червена се оказа оранжева.Не знам дали ще мога да кача тука снимки.
  Благодаря за хубавата идея!
  Маргарита Стойчева

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Здравей, Маргарита!
   Радвам се, че идеята ти е харесала и си изненадала своята приятелка с красив букет от кексчета!
   За съжаление в коментарите няма опция за прикачване на снимки, но може да качиш снимка на страницата ми във Фейсбук.
   Прекрасен ден ти желая!

   Reply
   1. By Маргарита Стойчева on

    Благодаря,сега ще пробвам!
    Хубава вечер!

    Reply
 14. By Силвия on

  Уау! Изглеждат страхотно! Мисля си сега на кого да го направя …. 🙂
  Благодаря за всички прекрасни идеи!!!

  Reply
 15. By Петя on

  Здравейте Мария!
  Първо бих искала да Ви поздравя за страхотния сайт, който създавате и поддържате. Рецептите и идеите Ви винаги са страхотни и съм използвала не една от тях. Благодаря!
  На второ място бих искала Вашия съвет относно букета с кексчета. Ще правя букета този уикенд, като искам да го поднеса на една млада майка за подарък. За глазура съм се спряла на тази с крема сирене – http://www.mycookingbookblog.com/cream-cheese-icing/.Това, което ме притеснява е транспортирането на букета – тъй като температурите са доста високи в момента, мислите ли, че има опасност глазурата да се развали (в смисъл да се разтече, разтопи, заради маслото) от топлото време? Бихте ли ми казали Вие как транспортирахте готовия букет? Аз мисля да го увия (не плътно, разбира се) в прозрачен целуфан. Надявам се, че ще имате възможност да ми отговорите. Благодаря Ви много предварително.
  Поздрави и усмихнат ден!
  Петя

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Здравейте, Петя!
   Радвам се, че сайта ми ви харесва и се възползвате от рецептите и идеите в него!
   Препоръчвам да не покривате букета с нищо, защото така лесно ще се повреди при допир понеже крема става мек, но не губи формата си когато е направен както трябва. Най-добре е (според мен) да се охлади в хладилник преди пренасянето, а ако разстоянието е по-голямо може и във фризер да го пъхнете за кратко.
   Успех желая!

   Reply
   1. By Петя on

    Привет отново! Много Ви благодаря за отговора! Аз се притеснявах от вятър и прах по улиците (макар че ще пътувам с кола) и понеже е за майка с новородено бебенце, не ми се искаше да го ‘замърсявам’ – нали е храна все пак 🙂 Ще послушам съвета Ви и ще направя букета ден по-рано, за да може да бъде достатъчно стегнат крема. Благодаря Ви още веднъж, стискайте ми палци, а аз ще се ‘отчета’ другата седмица за резултата!
    Поздрави, Петя

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари