Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

Ако все още не сте опитвали баклава с шоколад е крайно време да го направите! Ще останете очаровани от прекрасния вкус и от изненадата – шоколад в баклава не е нещо, което е очаквано или популярно като комбинация, затова пък е разтапящо вкусно! Гарантирам, че няма да останете само с еднократно приготвяне на рецептата!  Като си мисля за тази баклава се сещам се за израза „death by chocolate“. В случая е „deathby baklava“! 🙂

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

Още докато четях рецептата при Palachinka знаех, че ще я приготвя. Стана ми интересно това, че е с шоколад и това, че листата за баклава се мажат със смес от газирана вода и олио. Не бях срещала подобна рецепта до сега. Първия път я приготвих спазвайки дословно рецептата, останалите пъти направих някои дребни, но съществени промени, с които крайният резултат стана дори по-съвършен!

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

  • За оформянето на баклавата ще ви е нужен дълъг шиш за кебап  или шиш (дълга игла) за плетене на две куки.
  • Пребройте колко листа за баклава има в пакета, за да прецените как да разпределяте плънката. В пакет от 500 гр. може да има от 14 до 20-21 бр. Обикновено когато са малко на брой, корите са с голям размер. Ако се ползват фини кори за баклава, трябва да навивате по 2 листа на веднъж за едно руло.
  • Корите за баклава, които съм ползвала бяха 17 бр., с размери 40 х 38 см. Приготвила съм 17 рула, който идеално се побраха в тава с размери 27 х 37 см. Различните марки кори са с различни размери и съответно брой на корите в опаковката, в зависимост от това ще трябва да подберете тавата, в която да правите баклавата.

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

  • За по-добър вкус орехите може да се запекат предварително в сух тиган или за около 10 минути в предварително затоплена на 170ºС фурна. 
  • Препоръчвам да ползвате шоколадови капки вместо настърган шоколад – смятам, че така е по-лесно. Баклавата, която се вижда на горните снимките е направена  с шоколадови капки, а тази на следващата снимка с настърган шоколад. Получава се разлика и в начина, по който изглежда баклавата в зависимост от това дали е бил ползван настърган шоколад или шоколадови капки. Ако ползвате настърган шоколад, препоръчвам след като го настържете да го приберете в хладилника до употреба. Сещам се, че биха могли да се ползват и шоколадови пръчици за целта.

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

  • На практика баклавата може да бъде постна, ако се ползва натурален, не млечен шоколад и ако вместо масло се ползва маргарин. Ако нямате за цел баклавата да е постна, ползвайте масло.
  • Не пропускайте настърганата лимонова кора за плънката, придава много свеж привкус. Бихте могли да ползвате настъргана кора от лайм или портокал. Лично на мен най-ми харесва с лимоновата кора. 
  • Сиропа може да бъде направен и карамелен, като част от захарта за него се карамелизира. 

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 500 гр.) кори за баклава

За плънката:

  • 125 гр. смлени орехи
  • 50 гр. орехи, нарязани с нож 
  • 100 гр. шоколадови капки или настърган шоколад
  • настърганата кора на 1 лайм или лимон
  • 1 ½ супени лъжици захар
  • 1½ супени лъжици грис

За намазване на корите:

  • 100 мл. олио
  • 50 мл. газирана минерална вода

За намазване на баклавата преди печене:

  • 75 – 80 гр. масло или маргарин, разтопено

За сиропа:

  • 750 гр. захар
  • 565 мл. вода
  • 2 шайби лайм или лимон

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя сместа, с която ще се намазват корите. В малка тенджерка се смесват газираната минерална вода и олиото. Загряват се до завиране и се свалят от огъня. Сместа се прехвърля в керамична купа или нещо друго подходящо и се оставя на страна, за да се охлади.

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

След това се приготвя сиропа, защото и той трябва да се охлади. В подходящ съд се смесват захарта, водата и двете шайби лайм или лимон. Когато сместа заври огъня се регулира, така че да ври тихо и се засичат 10 минути. Сваля се от огъня и се оставя на страна да се охлади. 

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

Всички продукти за плънката се смесват в подходящ съд.

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

На долния колаж се вижда как изглежда плънката, когато е със шоколадови капки – в ляво. В дясно се вижда плънката приготвена с настърган шоколад.

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

Всяко руло баклава се оформя по следния начин: Върху чиста, суха повърхност се слага лист от корите за баклава. На 3-4 см. от началото му се поставя металният шиш за кебап или шиш за плетене. Краят на кората, излизаща под шиша се прегъва нагоре, за да го покрие. С помощта на четка цялата повърхност на листа се намазва с охладената смес от олио и газирана вода. По дължината на направената прегъвка се разпределят около 2-3 супени лъжици от плънката, след което листа се навива на руло.

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

За да се нагъне като хармоника двата края на рулото се избутват едновременно с пръстите на ръцете, към средата на шиша. Нагъва се толкова колкото е нужно, за да се побере в тавата, която ще бъде ползванаПренася се в тавата помощта на шиша, който се изважда внимателно от навитата на руло баклава. По същия начин се оформят и останалите кори. Получените рула се нареждат плътно едно до друго в тавата. С остър нож се нарязват се на парчета с желаната дължина. Аз съм разрязала всяко руло на 3 места. Т.е. получиха се 3 колони с по 17 парчета баклава, всяко с дължина около 8-9 см. Повърхността на баклавата се намазва с разтопеното масло. Пече се в предварително затоплена на 175°С фурна за около 40 минути, или докато придобие приятен златист загар.

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

Още топла се залива с предварително приготвеният и охладен сироп. Добре е да отлежи поне 1 нощ преди да се консумира.

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

По желание (след като поеме сиропа), може да наръси на ивици с разтопен шоколад. Аз така и не стигнах до него защото ми се стори, че ще стане прекалено сладко. Глупости!!! Просто не стигнах до подобна украса! Това за сладкото просто си беше оправдание, но когато не е наръсена с шоколад, изненадата е по-голяма! 🙂 Направете я! Заслужава си да видите изненаданите и плувнали в наслада физиономии на близките си! 🙂 Сервирайте с чаша вода и (или) варено (турско) кафе! Да ви е сладко!

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

А така бихте могли да я поднесете на някое парти – бъдете сигурни, че само да я „надушат“ гостите ви, ще е първото нещо, което ще изчезне моментално! Това е абсолютно изпробвано вече 2 пъти по повод различни празненства! 😀 

Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Баклава със Шоколад (Burma Tatlisi)
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 34 Review(s)

60 thoughts on “Баклава с Шоколад (Burma Tatlisi)

  1. Страхотия !!!
    Обожавам баклава , а твоята изглежда мнооооого вкусно , Мария ! Страхотни снимки си и направила .
    Ще я направя и аз …:)
    Сърдечни поздрави от мен ! 🙂

  2. Страхотна баклава, че и с шоколад!!!
    Може ли да използвам натурален шоколад или задължително трябва да е млечен?

  3. Баклавичката действително е страхотия, Сабина!!!
    Много ми е драго да ми харесват снимките!!!

    Аели,с ползвай какъвто шоколад ти харесва – аз също много харесвам натуралният шоколад!
    Просто единият път имах под ръка млечен, а шоколадовият чипс беше със 55 % какао, май и с бял щоколад ще я опитам като намеря време 🙂
    Страхотна става, който я опита остава очарован!

    Сърдечни поздрави от мен!

  4. Леле, Мими!
    Това е нещо много изкушаващо!
    Чудесна баклава! Непременно ще я изпробвам!
    Поздрави и хубав ден!

  5. Мария,благодаря,че си снимала толкова подробно как се оформят пуричките!
    Признавам,че количеството захар ще е доста за мен,но това му е хубавото на домашно приготвените десерти-че можеш да си ги направиш по твой вкус!Аз не ям никога купени баклави,саварини и подобни сиропирани,защото ми идват прекалено сладки,но си направих преди време ,и си я изядох почти сама,толкова ми хареса!
    Със сигурност ще се възползвам от начина ти на оформяне,още веднъж,благодаря,че си снимала!

    Поздрави и хубави летни дни!

    1. Елексирче, винаги може да сложиш захар колкото на теб ти харесва!
      Тук купешките баклави също са прекалено сладки – чак ти става тежко като ги ядеш… Единствената купешка баклава, която обожавам е сирийската – ох невероятна е и е на едни такива мънички парченца… трябва да разбера как я правят 🙂
      Този начин на оформяне на баклавата е забавен, а резултата е красив!

      Поздрави и от мен – иначе аз броя дните до края на лятото защото е адска жега в момента, а другата седмица щяло да има още качкане на температурите – ужас!!!

  6. Марийче,страхотна рецепта-толкова вкусничка изглежда баклавичката,направо….абе сигурна съм ,че ще е супер.Благодаря за рецептата и снимките!!!А за горещените при вас-ще издържиш още 1 месец,не ти е първо лято….Поздрави!

    1. Живче, да ви е сладко – ще се радвам да я опиташ!

      Не лятото съвсем не е първото ми при такива горещини, ама аз всяка година по това време броя дните до края на Август 🙂
      Тази година усещането за горещина е по-силно от обикновенно – четох някъде, че е заради комбинацията на високи температури с висока влажност е така и авгус очакват да е още по жешко 🙁

  7. Мнооого вкусна и приятно ухаеща баклава!
    Благодаря за рецептата. Едва ли ще я заменя с друга. :))

  8. Благодаря за рецептата -току -що ометохме тавата ,а уж за Нова година я направих – страшна вкусотия !
    Благодаря ти ,Марийче!
    Весело посрещане на Новата 2012!!!

  9. Здравей, Мария, блогът ти е невероятен!
    Всичко е перфоктно обяснено и показано …
    Тази година откраднах идейка от тук за коледната баклава 🙂 Но не събрах смелост за козунак :))) Нагледах се на този – „Не съхнещ Козунак със Стафиди и Бадеми“ и ще го направя, но предпочитам да е без повод, забелязала съм, че така експериментите са по-успешни 🙂
    Продължавай все така да ни радваш с рецепти и идейки :)))
    Желая ти весел ден!

    1. Привет Теди!
      Благодаря ти!
      Няма какво да събираш смелост за козунака, защото няма нищо страшно!
      У нас козунак си правим от време на време и без да е Великден – дъщеря ми обожава вкусът му! Така че както казваш не е нужен повод, иска се просто малко желание!

  10. Здравей! Аз имам финни точени кори Фамилия. По един или по два листа да слагам?

  11. Мария,баклавата е направо ммммного изкушаваща само от снимката!Сега въпросът-наскоро бях в Турция и си купих от техните кори за баклава,според теб по колко листа да слагам,защото искам да направя баклавата за Коледа?

    1. Елена, баклавата е невероятна!
      За съжаление нямам никаква идея как точно изглеждат корите в Турция и съответно не мога да те посъветвам как да процедираш.
      Никога не съм ползвала такива!
      Прецени по това дали са по-тънки от тези в БГ, дали листовете им са по-големи и т.н.
      Поздрави!

  12. Благодаря за отговора , но и аз ще разбера когато ги отворя,защото сега чакат тихичко замразени във фризера.

  13. „Избих рибата “ с баклавата по твоя рецепта и с турските кори-оказаха се невероятни-фини , като дантела и бяха цели 44 броя в пакет . Вътре имаше и малко пакетче силикагел ,или там ,както се казва,вероятно да не съхнат или да не се овлажняват-незнам.Гостите ми и домочадието ми не спряха да ме хвалят,благодарение на твоята рецепта,за което едно голямо БЛАГОДАРЯ !Честита нова година и нека бъде здрава и късметлийска за цялото ти семейство!

    1. Ели, много много се радвам!!!
      Браво на теб!
      С най-добри пожелания за здраве късмет и любов и за теб и семейството ти!
      Поздрави!

    1. Гриса би могъл да се замени с галета, но крайният резултат ще е по-различен от този при който баклавата се прави с грис.

  14. Искам да я направя за Нова година,но ако я направя днес,не е ли мн рано(или е добре,тъкмо ще си поеме от сиропа).

      1. Благодаря за бързия отговор!Фен съм на сайта ти,и досега каквото и да съм пробвала всичко е невероятно.Благодаря ти от сърце.Весело посрещане на Новата Година! 🙂

  15. Обожавам баклава, а тази с шоколада изглежда просто невероятна! И мисля да се престраша най- после да направя домашна баклава и определено това ще е рецептата която ще следвам. Надявам се само да успея да открия хубави кори за баклава.
    Непременно ще споделя резултата.
    Благодаря за невероятните рецепти в този блог, мила Мария!
    Поздрави от Канада!

    1. Няма какво да се престрашаваш, Силвия!
      Намери си хубави кори и давай смело напред!
      Успех и слънчев поздрав от мен!

  16. И аз съм очарована от рецептата! Ще я направя за тази Коледа, но вместо лайм мисля да сложа портокал. Комбинацията шоколад и портокал ми допада повече.

  17. Мила Мария, огромно благодаря за прекрасните рецепти, с които ни радваш и обогатяваш! Ако си спомняш, посрещнахме 2014 година с баклава по твоя рецепта /в основата е тази и включих малко адаптации от други 2 твои баклави/. Вкъщи е празник, когато им я приготвя, а и приятелите ми са във възторг! Е, баклавата за Коледа е отново баклава „Мария“! Неустоимо вкусна!

    1. Благодаря ти за споделеното, Валентина! Хубаво ми е да науча, че някоя от рецептите в брога се е харесала или е станала любима и в друг дом…
      Весело посрещане на останалите празници!!!

      1. Всички твои рецепти са великолепни, Мария! Весели празници и на твоето семейство и продължавай да ни радваш с прекрасните си рецепти!

          1. Здравейте, Мария! Направих баклавата по Вашата рецепта. Моята първа баклава, моята първа, уникално вкусна баклава! Споделих я с приятелите си в Новогодишната нощ и всички бяха очаровани, а аз получих много похвали. Дори „пластмасовите“ кори за баница от известна българска марка не можаха да провалят изключително точната и сполучлива рецепта. Празничната нощ бе сладка и шоколадова, и лимоненоуханна…Благодаря за чудесната рецепта! Честита Нова година!

          2. Много се радвам, че баклавата така се е усладила!
            Честита да е 2015 година и за теб и семейството ти!

  18. Мария, Здравей [позволявам си на ти, защото вече направих поне 10 от твоите рецепти и то успешно 🙂 ]. Ти ми се явяваш като голям учител и ме запали с точността на рецептите ти.

    Направих баклавата, защото щом видях снимките веднага запреглъщахме вкъщи… Изглежда уникално, сега и моята престоява за през нощта, а утре ще празнуваме на патерица именния ден на сестра ми с нея. 🙂 Между другото и аз съм потресен от българските марки кори, не стига че пише фини, пък на мен никак не ми изглеждаха такива. Иска ми се да можех с лекота да намирам продуктите като теб, но явно в България и дори София изглежда невъзможно понякога. И все пак си мисля, че стана хубава, благодаря ти!

    1. Василе, благодаря ти за доверието!!!
      И от други хора чувам, че корите в БГ не са хубави…
      На времето (докато живеех в БГ) имаше много хубави кори и фини и обикновени…
      Надявам се обаче, че баклавата ти се е получила добре и ще си оближете пръстите и ще отпразнувате вкусно и весело празника, пък макар и на патерици.
      Да ви е сладко!!!

      1. Получи се и още как, толкова вкусна баклава не бях ял. Иначе си абсолютно права, точно оформянето беше трудната част, защото някои от корите бяха твърди и при навиването се чупеха. От друга страна пък някои като намажех с четка се късаха, защото бяха много фини и се намокряха. Съответно това с оформяменто на хармоника не го направих, но след всичко все пак изглежда добре. Следващия път ще внимавам повече пи избора, но то в нашата държава си е руска рулетка за съжаление. Още веднъж ти благодаря! 🙂

  19. Наистина великолепна баклава.Правила съм баклави по най-различни рецепти,но тази е най-вкусна.Благодаря за рецептата.Освен това,не се притеснявайте,ако нямате кука.Аз използвах 2 шиша ,които ми свършиха същата работа.

  20. Здравейте, и за мен тази рецепта ми беше първа баклава в живота 😉 Очаровах се от резултата. Имах щастието да попадна на турски кори за баклава и мога да кажа,че стана съвършена 🙂 Тези кори поемат по-бързо сиропа и съответно омекват също бързо . Съвесм досатъчно ще са 5-6 часа престой дори. Корите са толкова фини и тънички,че ги ползвах по две. Случи се да нямам обаче лимон и действах с портокали и пак се получи страхотна, ароматна и сочна баклавичка! Благодаря ви много! Често надничам във вашия блог и си приготвям доста от нещата и винаги ми се получават! Пожелавам ви весело посрещане на 2017 и все такива кулинарни изкушения да ни радват от виртуалните ви страници! Всичко най-най!!!

    1. Благодаря за отзива, Радомира!
      Радвам се, че баклавата така се е харесала!!!
      Благодаря ти за пожеланията и на свой ред ти желая здраве, късмет и берекет!
      Весело посрещане на Нова Година и останалите празници!

  21. В момента се пече и такъв аромат се разнася, че не знам как ще й устоя до понеделник за Коледа. Благодаря за рецептата. Нека новата 2018 година бъде здрава и благословена за теб и всичките ти скъпи хора! Весели празници!

    1. Супер!
      Да ви е сладко на празничната маса!
      Благодаря за хубавите пожелания, всичко най-добро и за теб и семейството ти, Миглена!
      Весело посрещане на предстоящите празници!

  22. Здравейте!
    Баклавата изглежда много интересна и вкусна.
    Искам да попитам дали тази баклава ще може да се приготви с течен шоколад Нутелла вместо шоколадови капки?

    1. Според мен ще е доста трудно баклавата да се форми с Нутела…
      Но когато човек иска може да ескпериментира, както намери за вълнуващо!!! 🙂

      1. Баклавата се получи страаахотна, дори и след като рискувах да заменя шоколада с Нутелла. Много сполучлива рецепта. Направих вече 3 ваши рецепти за баклави и всичките са чудесни.
        Благодаря много!

        1. Радвам се, че си опитала Сибел и си оттанала доволна от резултата!
          Не беше ли трудно нанасянето на плънката смесена с Нутела?
          Сърдечен поздрав!

          1. Не , защото Нутеллата не я добавих към сместа за плънката, а първо намазах ред с шоколада и после отгоре сложих от плънката. 🙂

  23. Здравей, Мария!
    Какво да ти кажа, толкова е хубаво, че ме е страх да вляза тук при теб, няма начин да не захвана нещо, веднага се включва миксера.
    Така и при тази рецепта, от много време я гледам и все не ми остава време, но днес вече бях категорична , че ще я пробвам. Пече се, аромат… разкош. Благодаря ти, Мария!
    Бих искала нещо да споделя, моите кори бяха за баклава, тънки, затова слагах по две, иначе беше невъзможно да се навият, разкъсваха се. За съжаление при нас, в Б-я, корите са по 400 г, незнайно защо, не са по 500г. търговски хитрини, страшно ме дразнят, но това е друга тема. Течността за намазване от газираната вода, не ми е ясно защо е точно газирана вода, и олиото е в огромно количество, на мен ми остана много, въпреки че и двете кори ги намазвах с четката, няма значение, спазих си рецептата така както си я публикувала.
    Направо се видях в приключение с намирането на шиш или игла за плетене , за да навивам корите. Нямам такива и затова след обикаляне из къщата ми окото ми попадна на една дървена закачалка. Веднага бе разкостена и долната ѝ част влезе в чудесна употреба. Точно стана, като по мярка е. Последното го споделям, ако някоя дама има трудност за намирането на подходяща пръчка за навиване.
    Благодаря , Мария, винаги си перфектна!
    Сърдечен поздрав! Другата Мария
    До скоро!

    1. Благодаря за сподленото, Мария!
      Справила си се изобретателно с намирането на шиш за оформянето на баклавата!
      При нас корите за баница, в зависимост от марката може да са в опаковка от 400 гр. 450 гр. или 500 гр. Аз като че ли най-често купувам тези от 450 гр., затова знам, че нещата се получават по-различно ако рецептата е 500 гр. кори и се ползват по-малко… По тази причина почти винаги имам отворен пакет кори, който съхранявам във фризера и ползвам за допълване когато е необходимо…
      Не е рядкост ползването на газирана вода за приготвяне на печива с кори за баница… такава е рецептата.
      Надявам се, че си останала доволна от крайният резултат!!!
      Да ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: