Торта Жаба

Торта Жаба

Торта ЖабаТази закачлива и симпатична жабка, която се облизва след богатият си обяд, с ръчички въху подутото си от преяждане стомахче, беше за рожденният ден на една прекрасна млада дама – Звезди. 

Торта ЖабаС тия огромни очи и дълги мигли е голяма чаровница – нали? 🙂

Торта ЖабаСега да не си помислите, че това е някаква кацнала на жабката пеперуда – това е татуировка 🙂

Торта ЖабаНеобходими продукти и материали:

2 дози „Дукиса“

1 доза от този захарен фондан 

1 купа  със заоблено дъно за оформяне на тялото на жабата – диаметър 18 см. и дълбочина 10 см.

2 купички със обло дъно за оформяне на главата на жабата – диаметър 9 см.

сладкарска боя – лилава, черна и зелена или други цветове според предпочитанията ви

Начина на приготвяне:

Пригответе си „Дукиса“ или нещо друго подходящо за запълване на формите. Застелете ги с домакинско фолио и разпределете и загладете добре сметта в тях. Оставете ги в хладилника за 1 нощ да стегнат. На другият ден може да ги извадите от формите. Пригответе си една доза от този захарен фондан, или друг според желанието ви. Оцветете го в желаните нюанси – моята жаба е лилава, така че по-голямото количество фондан го оцветих в лилаво. „Дукисата“ от по-голямата купа се поставя в чинията за сервиране. Тази от двете по-малки купички се оформя на кълбо чрез притискане с длани – не е нужно да я „слепвате“ с нещо. Основата (тялото) се покрива със фондан, заглажда се и в центъра му се забучва дървена клечка, която ще го свързва с главата. Топчето предвидено за глава се увива с фондан и се прикрепя към тялото. 

Торта ЖабаНаправих шалче на жабчето, като усуках едно бяло и едно лилаво фитилче от фондан. Кръстосах фитилчето там където реших, че ще е лицето на жабата. На върха на главата забих 2 дървени клечки – на тях закрепих очите направени от две топчета – всякоо с големина на яйце. Самото око оформих така: Кръг от бял фондан, по-малък от големината на топчето за око, в него по-малък кръг от лилав фондан смесен с бял. Зеницата е топче оцветено в черно.От черен фондан усуках фитил и го оформих като голяма усмивка върху лицето на жабата. Езиичето и бузките са от смесеният бял и лилав фондан. 

Торта ЖабаСлед това оформих ръчичките и краченцата така, както се вижда на снимката долу.

Торта ЖабаНаправих мъничка коронка от лилаво кръгче и залепени около него бели листенца. Прикрепих я зад очите.

Торта ЖабаНаправих и мигли 🙂 точно в тях и е чарът. За направата им може да използвате тичинки за направа на захарни цветя или нещо друго подходящо. Около жабата наредих зелени листенца и цветенца 🙂

Торта ЖабаНадявам се жабката ми да се хареса и на вас, така както се хареса и на Звезди! Тук може да видите още снимки на тази торта.

Торта Жаба

Last updated by .

24 thoughts on “Торта Жаба

  1. С тези дълги мигли и пеперудена татуировка, голяма красавица в лилаво си сътворила, Мари! Супер сладка и мила жаба, също като шарената змия от преди 1-2 дни, за която коментарът ми май се е загубил някъде по пътя :-)!

    Поздрави

    1. Благодаря ти, Дени!
      Да ти кажа и аз много си я харесвам – създава настроение 🙂

      А коментара ти за змията не се е изгубил – вече се вижда, просто тези дни малко трудно се добирам до компютъра и закъснях с публикуването на коментарите….

      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  2. Ееееее,не!Направо ми обра точките с тази торта,Миме!Жабката е ужасно сладка,много ми харесва,наистина!Голяма е кокона с тези пърхащи мигли,нахилена муцунка и коронка!Браво,браво,страшна майсторка си!

  3. Миме, страшно ми хареса жабока!
    Много весела торта! Бих си поръчала за моя рожден ден такава с удоволствие:)

    Прегръдки и уютна вечер!

    1. Леви, щаслива съм че така се долава настроението, което съм искала да създъва този сладък жабок 🙂

      Прегръщам те и аз и ти желая усмихната и успешна седмица!

  4. Мария, привет! За мен е удоволствие днес да те поканя на гости в кулата – има наградка в знак на уважение към теб.

  5. Пак поредна красота-толкова сладка жабка си направила…
    Поздравления ,Марийче!
    Успешна нова седмица!

  6. Здравей Мария 🙂
    Чета редовно този вкусен блог, страхотна жабка! Решила съм да я направя и тъй като съм аматьор би ли споделила от какво са миглите на жабка, какви пръчици да ползвам? Днес направих фондан по твоята рецепта и ми се получи 🙂 благодаря за рецептата 🙂

    1. Благодаря ти Даниела!
      За миглите на жабката може да ползваш тичинки за цветя или да си купиш една новичка четка да я измиеш хубаво, да я попариш с вряла вода и като искъхне да я поомъкнеш! 🙂
      Така ше имаш и за тичинки ако решиш да правиш цветя!
      Успех, надявам се и пожелавам да ти се получи страхотна!

  7. Здравей Мария искам да те попитам дали този глицерин от аптеката е подходящ за фондана, че в аптеката не можаха да ми отговорят дали става за сладкарски цели?

  8. Здравей Мария, невероятни красоти твориш :))) вече пробвах доста от твоите рецепти и всичко е страхотно. За рождения ден на малкия ми син правих тортата с кисело мляко и сирене Филаделфия, вкуса беше невероятен :)) сега искам да направя тази за рождения ден на големия ми син, но имам един въпрос – върху Дукисата трябва ли да имам маслен крем или мога направо да слагам фондана? И още един въпрос откъде да си купя глюкоза и този фондан по ли е хубав от марципана Варна? Май станаха много въпросите 🙁 ще се радвам ако ми отговориш. Желая ти лек ден!!

    1. Привет, Марийче!
      Благодаря ти за милите думи! Радвам се, че изпробваните рецепти са ти харесали!
      Върху „Дукисата“ може и да не слагаш маслен крем, просто разточваш фондана на по-дебело. Фондана с глюкоза става по-вкусен от пареното тесто. Аз не живея в БГ и не мога да те упътя от къде да намериш. Тук се продава във хранителните магазини. Не знам дали в по-малките градове ще има?!
      Успех с правенето на торти и да ви е сладко!

  9. Здравей отново Мария, вчера направих тортата и съм много доволна от резултата!! Благодаря ти за идеите :))) Искам само да те попитам сега с какво да намажа тортата отгоре за да се изчисти фондана от малкото останала пудра захар :)) чувала съм за водка, така ли е? И става ли с глицерин? Благодаря ти!

    1. Можеш да почистиш захарта с помощта на четка за рисуване например, потопена във водка или чист акохол. не ти препоръчвам да я мажеш с глицерин, защото това ще даде отражение на вкуса на захарното покритие. Едно е да има глицерин в него, друго зялата торта да е намазана с него. Може също да разредиш глюкоза с вода на печката и когато изстине да намажеш с нея жабата, ще се получи мокър ефект (лъскавина), която в случая с една торта жаба е съвсем приемлива. Ако слагаш тлюкоза, направи го малко преди поднасянето на тортата.
      Да ви е сладко!

  10. Бихте ли ми казали какво количество е прясното мляко, защото в рецептата не се споменава, а в начина на приготвяне го има като съставка?

    1. Привет Нели!
      Тази торта е приготвена от Дукиса количеството на млякото за една доза Дукиса е 1 ч.ч. или 250 мл. Това го пише в рецептата обаче, да не би да си писала под грешен пост, т.е. да става въпрос за някоя друга рецепта?!
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: