Картофена Салата с Мента, Лимон и Каперси

Картофена Салата с Мента, Лимон и Каперси

Картофена Салата с Мента, Лимон и КаперсиТази толкова свежа салата приготвих специално, за да придружи Печената в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин и както споменах и в поста за рибата – получи се перфектно комбинация! 

Картофена Салата с Мента, Лимон и КаперсиНеобходими продукти: 

Рецептата е адаптирата от тук.

Картофена Салата с Мента, Лимон и Каперси

1 кг. малки пресни картофчета

1 ч.л. сол

4 с.л. с куп каперси

6-7  стръкчета мента

2-3 с.л. наситнен магданоз

За дресинга:

настаргана кора от 2 лимона

около 50 мл. прясно изцеден лимонов сок

аколо 50 мл. маслиново олио (зехтин)

½ ч.л. захар

1 ч.л. сол 

Начин на приготвяне:

Листенцата метна се окъсват, а стъблата се запазват. Картофите се измиват и без да се белят се заливат със студена вода. Посоляват се и към тях се добавят стъблата от ментата. Слагат на котлона да се сварят – нужни са 15-20 минути, но това зависи от големината и сорта на картофи, които ползвате. Внимавайте да не ги разварите! Най-нежните (малките) листенца мента се отделят за наръсване на салатата, а останалите се нарязват на ситно. Кората на двата лимона се настъргва на ситното на рендето, а сока им се изтисква – нужен ви е около 50 мл. сок – може да се наложи да изтискате още лимони за това количество – тук през лятото лимоните не са много сочни. Лимоновият сок се смесва с маслиновото олио – най-добре направо в блендера. Добавят се настърганата лимонова кора, нарязаните листенца мента, солта и захарта. Всичко се блендира.

Картофена Салата с Мента, Лимон и КаперсиСварените картофи се охлаждат леко под течаща вода и се обелват. Ако е необходимо се разрязват на половинки. Наръсват се с магданоза, каперсите и малките ментови листа, отделени по-рано. Залива се с дресинга и внимателно се обърква. Салатата е готова! Аз добавих още маслиново олио – може ми около 40-50 мл. така се получи доста сос, с които си заливахме рибката 🙂 

Картофена Салата с Мента, Лимон и КаперсиДа не пропусна да кажа, че децата бяха тези, които сортираха картофките донесени от леля им. Избраха най-малките за направата на тази салата и откриха тези два картофа във формата на сърце! 

Картофена Салата с Мента, Лимон и Каперси

Last updated by .

2 thoughts on “Картофена Салата с Мента, Лимон и Каперси

  1. Отново страхотно предложение,Мария!Ментата сигурно придава много свежа нотка заедно с лимона.Поздрави на усмихнатите слънчица!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: