Владишка Пита

Владишка Пита

Още един сладкиш от старите тетрадки. Изключително подходящ за тези, които постят в момента, но не само за тях! 🙂 Приготвя се изключително лесно и бързо. Майка ми винаги го правеше със сладко от червени или бели череши, което в България беше в изобилие. Тук в Кипър рядко правя череши на сладко и затова по-често ползвам сладка от плодове, които са достъпни на острова. В случая съм ползвала сладко от дребно грозде – направо на стафиди приличат зрънцата му! 🙂 

Владишка Пита

Знаете какво представляват повечето семейни рецепти, тези от старите тетрадки или книги: „1 чаша без 1 пръст“, „брашно колкото поеме“, „1 бебешко бурканче“ и т.н. и т.н. Мерките понякога може да са доста страни и неточни, така беше и при тази рецепта. Затова освен, че замерих грамажа на ползваните продукти, пригодих нещата така, че за замерването на продуктите в чаши да може да се ползва мерителна чаша с вместимост 250 мл.

Владишка Пита

Владишка Пита

  • Майка ми винаги приготвяше този сладкиш (постен кекс) със сладко от бели или червени череши. Може обаче да се ползват всякакви други сладка, стига плодовете им да не са прекалено меки (като ягодите, например). Сладкото от горски ягоди, може да се ползва, защото дивите ягоди не са така меки, нито така големи като питомните. Ако Плодовете са едри, като сладко от дюли, цитрусови кори или др. може да се нарежат на парчета. По-долу съм дала грамажа на сладкото от грозде, което съм ползвала, но препоръчвам да замерите сладкото в чаша, защото в зависимост от вида му може да тежи различно. 

Владишка Пита

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Ползвала съм продълговата тава с размери 28 х 22 см.
  • Вместо бяло брашно, може да ползвате пълнозърнесто. Намирам, че постните сладкиши стават още по-вкусни с него. Замерете го с чашата, защото теглото му е различно.
  • За шоколадов вариант на сладкиша може да замените 1-2 супени лъжици от брашното с 1-2 супени лъжици какао.

Владишка Пита

Необходими продукти:

  • 250 мл. (1 чаена чаша) хладка вода
  • 120 гр. (½ чаена чаша) олио
  • 220 гр. (1 чаена чаша) захар
  • 120 гр. (1 чаена чаша) орехи, нарязани на едро
  • 1 чаена лъжица канела на прах
  • 2 чаени лъжици бакплувер
  • 310 гр. (1 чаена чаша) сладко от дребно бяло грозде или друго
  • 440 гр. (3 чаени чаши) брашно
  • + олио за намазване на тавата
  • + брашно за наръсване на тавата

За наръсване на сладкиша след изпичане:

  • ванилова пудра захар

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с бакпулвера. Всички останали продукти се смесват в купа и се разбъркват с дървена лъжица. След това се добавя брашното и се разбърква хубаво до хомогенност. Тавата в която ще се пече сладкиша се намазва с олио и се наръсва с брашно. За да се извади по-лесно готовия сладкиш, може дъното и да се покрие и с хартия за печене, в такъв случай хартията се намазва с олио и се наръсва с брашно.

Владишка Пита

Пече се в предварително затоплена на 190°С фурна, с включени горен и долен реотан и вентилатор. Печенето отнема около 30-35 минути. Готовността се проверява с клечка – когато се забучи в тестото и излиза суха, без полепнало тесто, значи е готово. Още топъл сладкишът се поръсва с ванилова пудра захар. Когато изстине се нарязва на парчета и може да бъде сервиран. Да ви е сладко!

Владишка Пита

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Владишка Пита
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

24 thoughts on “Владишка Пита

    1. Гери, аз ценя и пазя старите тефтери и книги! Пълни са с един куп хубави рецепти!
      Майка ми винаги правеше този десерт със сладко от череши и винаги ми е харесвал много!
      Като се имат предвид продуктите, от които е съставен е направо повече от разкошен за нещо, което няма никакви продукти от животински произход.
      Поздрав най-сърдечен!

  1. Ехааа, е бях влизала от известно време, а тук какви чудеса си сътворила докато ме нямаше:) Идеално ми идва тази рецепта точно за постите! Ще намеря хубаво сладко и се заемам. Оттук усещам аромата:) Поздрави и светло настроение!

    1. Браво на теб, Александра – за постите!
      А този сладкиш е много лесен за направа и е чуден, особено за някой дето пости!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  2. Правих сладкиша и много ми хареса.По време на коледните пости ще го направя пак.

  3. Смятам да го направя много скоро, Мария! Благодаря ти от сърце за тази рецепта!

  4. Днес го направих. Ухае страхотно, но не знам защо не се получи отгоре равен, а е малко надигнат в средата. Това няма д ни попречи да му се насладим!

    1. Здрасти Иве!
      Това е един лесен, доста сладък и вкусен десерт. Супер е за постещите в момента, както и за всички останали.
      Едва ли надуването в средата ще се попречи да му се насладите!
      Принципно такова надуване се получава, когато фурната, в която е печено тестото е била по-силна.
      Аз затова напоследък освен градусите се стремя да давам и по-точни насоки като това дали фурната работи с горещ въздух, включени или изключени реотани и т.н. Знам, че от фурна до фурна има разлика, но ако човек направи 1-2 рецепти от моите ще може лесно да се ориентира как да наглася фурната си, ако указаните от мен температура и (или) програма не отговарят на неговата фурна.
      Примерно този десерт се напуква когато се пече на 175°С фурна – включени горен и долен реотан, без вентилатор. Ако фурната се нагласи да работи само с горещ въздух (изключени горен и долен реотан), на 180°С, повърхността на десерта не се напуква и надува в центъра.

  5. Много хубав кейк:) Въобще не му личи, че е постен! Бързо, лесно, вкусно, икономично и подходящо за хора, които постят! Пробвайте го:)

    Поздрави, Мария и благодаря за рецептата!

  6. Здравей, Мими!
    Напоследък рядко публикуваш, дано поне четеш коментарите, защото няма как да не споделя възторга си от горния сладкиш!
    Великолепен е! Изключително вкусен и ароматен, а е много лесен за приготвяне и със съвсем обикновени продукти. Аз само добавих настъргана лимонова кора и както обикновено, ползвах кафява захар и пълнозърнесто брашно.
    Със сигурност ще го правя често, като ще пробвам и с други видове сладко (сега беше от череши).
    Поздрави и хубаво лято! 🙂

    1. Здрасти и от мен Миме!
      Рано или късно чета коментарите макар че на посредък рядко се мяркам! 🙂
      Радвам се, че рецептата ти е допаднала!
      И с друг вид сладко се получава страхотно!
      Може и някоя лъжица какао да се добави и както казваш ти доста може да се импровизира!
      Хубаво да е лятото и за теб!

  7. Здравейте, Мария!
    Преди два дни открих това страхотно място и засега съм разгледал единствено категория кексове. Започнах с тази пита и искам да Ви поздравя и благодаря, страхотна е, стана толкова ароматна (направих я със сладко от череши). Следващата седмица ще я направя в двойна доза, защото ме помолиха, а и е попадение в десятката за постите! Поздравявам Ви за прекрасното оформление и разяснения на всяка една рецепта, личи си колко обичате това, което правите! 🙂

    1. Добре дошъл, Василе!
      Благодаря за коментара и комплиментите! Радвам се, че тук Ви е харесало и сте опитали рецепта!
      С череши най-много ми харесва владишката пита, въпреки, че и с други сладка става вкусна!
      Поздрав най-сърдечен!

  8. Здравей,Мария! Моят сладкиш не се изпече добре,остана глетав отвътре,въпреки че го пекох колкото препоръчваш,плюс още 15-20 мин,при това беше само половин доза. Къде съм сгрешила,според теб? Каква трябва да е гъстотата на тестото? Вкусът въпреки всичко беше чудесен!

    1. Здравей, Мира!
      Трудно е да прецениш къде може да е сбъркал някой, когато не си видял какво точно е направил, но ще опитам.
      Ако продуктите са били правилно замерени, тестото би трябвало са се получи както трябва. Консистенцията му е по-гъста (вижда се на снимките горе), от тази на тестото за кекс.
      Пишеш, че си променила размера на дозата (т.е. приготвила си половин доза). Сети ли се да съобразиш това и с размера на ползваната тава? Времето за печене посочено от мен е свързано и с размера на тавата, която съм ползвала. Т.е. ако се ползва по-голяма от посочената тава, тестото ще е на по-тънък слой, съответно ще се изпече по-бързо. Обратно – ако тестото е в по-малка от нужното тава, ще е на по-дебел слой и ще иска повече време за печене.
      И като последно ще кажа, че е възможно твоята фурна на тези градуси да е по-слаба спрямо моята (когато изпълниш 1-2 рецепти от блога, ще можеш да прецениш дали е така). При това положение можеш да продължиш печенето по-дълго от това, което съм посочила, като проверяваш готовността с клечка. Евентуално при следващо приготвяне (ако си спазила грамажа на продуктите и размера на тавата), може да опиташ да печеш на по-висока температура.
      Дано този аналз ти е от полза да разбереш, къде може да си объркала.
      Успех желая занапред! ❤

      1. Благодаря за отговора!Да,тавата беше по-малка! Не мисля,че температурата е била проблемна.Днес правих друг български кекс,Домашен приятел,и мисля че разбрах къде може да е причината. На 400 мл брашно сложих две чаени лъжички бакпулвер,и понеже не беше страх да не се случи същото,добавих и половин лъжичка чиста хлябна сода. Наду се без никакъв проблем и не миришеше на сода ,както предполагах.Та мисля другия път да сложа повече набухвател.

        1. PS Не твърдя,че по принцип е малко набухвателят,възможно е моят да не е бил съвсем пресен.

        2. Радвам, се че обсъждането тук ти е помогнало да си изяснш нещата, Мира!
          Владишката пита не набухва толкова много като кекс, но ако на теб ще ти хареса по-бухнала, щом искаш може да добавиш повече набухвател!
          Сърдечни поздрави от мен за теб! ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: