Зайчета от Козуначено тесто със Шафран

В момента ме е обхванала някаква заешка мания! Все зайчета, под всякаква форма привличат вниманието ми и си мисля, че тази година у дома Великден ще е под знака на заека! 🙂 Вече и апликация със зайци сме заформили с дъщеря ми, но предполагам, че ще остане за следващия сезон, защото при мен нещата така се случват – по такива празници ви показвам нещата от предния сезон. Знам, че така част от нещата не се виждат докато са хит, но на мен така ми е лесно. Гледам на блога като на приятно занимание, а не като още нещо, при което да гоня срокове и да пришпорвам нещата. Така е и с тези козуначени зайчета, правих ги миналата година, макар че и сега са в голям унисон с предпочитанията ми! 

Видях ги при Веси, и веднага ми станаха много симпатични! В началото смятах да ползвам съвсем друго тесто, агитирана от едни портокалови „мухи“ дето се въртяха постоянно в главата ми. Намерих им, обаче друго приложение и така в последствие реших, да забъркам зайчетата със шафрановото тесто, така както си бяха приВеси.

По същия начин биха могли да се направят и курабии за Великден, поне така съм решила аз тази година! За целта може да ползвате теста като това или това, а пък новата рецепта за великденските ми курабии от тази година – догодина! 🙂 

Зайчета от Козуначено тесто със Шафран

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Тестото може да се замеси ръчно или в машина за хляб. 
  • В рецептата на Веси количеството на брашното е от 3 до 3 ½ чаени чаши. Ако приготвяте тестото в машина за хляб, сложете 3 чаени чаши, а когато тестото стане готово, добавете останалото количество или колкото е необходимо. Тестото може да ви се стори по-твърдо от обикновено, но в случая трябва да е такова, за да не се разваля формата, която му се придава.

Необходими продукти за 10 зайчета:

  • 160 мл. прясно мляко
  • 1 супена лъжица шафран
  • 20 гр. свежа мая или 1 равна супена лъжица суха мая
  • 1 яйца
  • 1 белтък
  • 130 гр. (5/8 чаена чаша или малко повече от ½ чаена чаша) захар
  • 45 гр. краве масло  
  • 35 гр. олио
  • щипка сол
  • 3 чаени чаши (440 гр.) брашно
  • + допълнително брашно за до омесване – не повече от ½ чаена чаша

За намазване и наръсване преди печене:

  • 10 стафиди – по едно за очите на зайчетата, или шоколадови капки
  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица прясно мляко
  • захар за наръсване

Начин на приготвяне:

Млякото се загрява до кипване. Сваля се от огъня и се смесва със шарана. Разбърква се и се оставя се да се охлади до 30-35°С. Ако нямате термометър, може да проверите температурата с пръста на ръката си. Когато го потопите в млякото, то трябва да е приятно топло, не горещо. Ще видите че млякото ще се оцвети в красиво жълто. Разтворете маята в него. Яйцето, белтъка и захарта се разбиват добре. Към тях се прибавят разтопеното масло, олиото и маята разтворена в шафрановото прясно мляко. 
Течната смес се изсипва на дъното на контейнера на машината за хляб. Върху нея се изсипва брашното (3 чаени чаши) смесено със солта.

Машината се включва на програма за втасване и замесване на тесто. При мен тя е час и половина, като първите 30 минути са за замесване на тестото, а останалият 1 час за втасването му. Когато машината замеси тестото (след първите 30 мин.) програмата се спира и се пуска от начало. Тоест, тестото се измесва общо 2 пъти. Ако месите на ръка: Пресейте брашното в голяма купа и го смесете със солта. Направете кладенче в средата му и в него излейте мократа смес, чийто приготвяне съм описала по-горе. Замесете гладко, еластично тесто, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса (да увеличи обема си).   

Готовото (втасалото) тесто се премесва отново с брашно, колкото да излезе въздуха от втасването. Разделя се на 10 части, които се покриват с кърпа, за да не засъхват докато се оформят една по една.

Всяко част се разделя на 3 парчета:

  • едно малко – около 10 гр. за опашката на зайчето, 
  • едно средно голямо – 26-27 гр. за глава
  • едно голямо – 59-60 гр. за тялото

От най-голямото парче тесто се оформя дълъг фитил с дължина 40-45 см. Завива се на спирала (охлюв) и се поставя в покрита с хартия за печене тава. Края на завитото на охлюв тесто, ще е като лапичка за зайчето, затова трябва да е в горната част, както се вижда на снимката. 

Парчето предвидено за глава се оформя на къс, топчест фитил. С помощта на остър нож се прави разрез, който започва от средата и разделя тестото на две части в единия край на фитила. Това са ушите на зайчето. Така оформената, главата се поставя до тялото. В долния му край, се поставя малко топче, предвидено за опашката. По същия начин се оформя и останалото тесто, а когато приключите на всяко от зайчетата се поставя по едно оченце от стафида или шоколад на капки. Оставят се на топло за около 20 минути или докато увеличат обема си.

Жълтъка се смесва с прясното мляко и с тази смес се намазва повърхността на зайчетата. По желание се посипват с малко захар. Пекат се до зачервяване, в предварително затоплена на 175-180°С  фурна с включен горен и долен реотан и вентилатор.

Охлаждат се върху решетка или мраморен плот, след което са готови за консумация или за съхранение. Може да ги поставите в найлонов плик, кутия с похлупак или да ги увиете с памучна кърпа. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

7 thoughts on “Зайчета от Козуначено тесто със Шафран

  1. Здравейте, много ми харесва това предложение!
    За радост наближава чуден повод да се изпробва тази рецепта и оформянето на тези сладури 🙂
    Аз съм си заплюла и още идни красоти, Курабийките оформени като пилета!
    Благодаря за страхотните идеи и за отделеното време, за тези подробни обяснения!
    Желая ви хубав ден!

  2. regina,
    Гери,
    Таня,
    радвам се, че идеята е допаднала и на вас, така както се хареса и на мен, когато я видях при Веси! 🙂
    Таня, пусни линк към „петлетата“ за които говориш, ще ми се и аз да им хвърля едно око!
    Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: