Хляб с Овесени Ядки

Понякога децата ми така се нахвърлят върху прясно изпечения хляб или питка, че ако непознат човек гледа от страни, ще си помисли, че са като невидели, или че ги държа гладни! Та по тази причина няма много снимки на крайния продукт! И понеже филиите са нарязани докато хляба е топъл – изглеждат така. 

Ама ако бях оставила за по-късно, нямаше да има какво да снимам! 🙂

Хляб с Овесени Ядки

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Рецептата е адаптирана от книгата „γλυκά και αλμυρά στο φούρνο“ (сладки и солени печива), която е преводен (гръцки) вариант на The Complete Book of Baking“ от Carole Clements. Препоръчвам я горещо на всички. Имам я от години и съм приготвяла много от рецептите в нея, които са изключително точни и сполучливи.
  • Тестото може да се приготви и с помощта на машина за хляб.

Необходими продукти за 2 хляба:

  • ¼ чаена чаша (63 мл.) топла вода
  • 1 пакет (от 11 гр.) суха мая
  • 2 чаени чаши (500 мл.) прясно мляко
  • 2 супени лъжици (22 гр.) масло 
  • 1 чаена лъжичка кафява захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 2 чаени чаши (200 гр.) овесени ядки
  • 4 1/3 – 5 чаени чаши (640 – 725 гр.) брашно
  • + олио за намазване на купата и тестото

За наръсване и намазване преди печене:

  • овесени ядки
  • брашно

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода, добавете малко от предвидено брашно, колкото да се получи кашица. Покрийте съда с домакинска кърпа и го оставете на топло за около 10 мин. или колкото е нужно маята да се активира (да увеличи обема си). През това време затоплете прясното мляко. Не е нужно да завира, просто да се затопли достатъчно, че да може маслото да се разтопи в него. Добавете солта и захарта и разбърквайте, докато  се разтопят заедно с маслото. Охладете млякото до 35°С – когато потопите пръст в него трябва да е приятно топло, не горещо.

След това го смесете с втасалата мая. Добавете овесените ядки и разбъркайте, след това започнете да добавяте от брашното. Когато сместа се сгъсти достатъчно я прехвърлете върху останалото брашно изсипано върху работен плот. Измесва се средно, еластично тесто. Аз изразходвах точно 640 гр. брашно. Тестото се оформя на топка и се поставя в намазана с олио дълбока купа. Повърхността на тестото също може да се намаже с олио, за да не хваща коричка. Купата се покрива се с домакинско фолио и (или) памучна кърпа се оставя на топло да втаса (да увеличи обема си).

Когато втаса се премесва върху домакинския плот, колкото да излезе въздуха от втасването и се разделя на 2 части. От всяка се оформя кръгъл хляб и се поставя върху тава застлана с хартия за печене. Повърхността му се намазва с олио, за да не засъхва. Хлябовете се оставят на топло да втасат, докато удвоят обема си. След това на повърхността им, с остър нож или резец, се правят по няколко не дълбоки разреза – като решетка да се получи (вижте снимката). Поръсва се с овесени ядки и брашно. Пекът се в предварително затоплена фурна. Аз пекох и двете тави заедно във фурна на 200°С, само с горещ въздух, за 40 минути.

Когато се изпекат се прехвърлят върху скара, за да се охладят. Може да нападате веднага, въпреки че със сигурност ще са вкусни и когато застинат. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

12 thoughts on “Хляб с Овесени Ядки

  1. Марийче, овесените ядки фини ли са или от по-едрите ? За печива знам че се използват фините, но отгоре ми се струва че си поръсила от целите…

    1. Деянче, каквито са горе, такива са и вътре в хляба.
      Купувала съм ги като най-обикновени овесени ядки, на опаковката не е обозначено че да фини или нещо от този род, но са с много добро качество.
      Хляба става невероятен, непременно да го опиташ!

  2. Мария, наистина е невероятно вкусен!Тази вечер го приготвих.Ще пробвам и портокалово-ментовия хляб, звучи ми много интересно като съчетание.

    1. Мая радвам се, че ти е харесал и ти благодаря за вметката относно ядките!
      🙂
      Портокалово ментовия хляб също е доста вкусен, чуден за закуска!
      Аз в момента почти всеки ден пека хляб и за кратко време успях да опитам страхотни неща! Малко по малко ще ги споделя!
      Поздрави и прекрасна нова седмица!

  3. Привет Мария!
    Чудесно хлябче,
    видях че Иглика го е направила по твоя рецепта и наминах да видя оригинала:)
    Очевидно е че овесените ядки не са цели, точно такива имам у дома.
    Благодаря за сполучливата рецепта!

    1. Привет Йорданка!
      Радвам се че си писала тук, защото по този начин се „запознах“ с твоя сайт! Ще ми е приятно да обменяме рецепти, опит!
      Хляба се получава много вкусен и така от това което видях при теб съм сигурна че ще го оцениш достойно!
      Явно в БГ има различни видове овесени ядки, и тук понякога съм срещала по-финни от тези, но при тях си пише на опаковката че са такива. Тези които се виждат на снимките са обикновените при нас!
      Ще се радвам да опиташ и харесаш хляба!
      Поздрави!

      п.п. Всъщност забелязах че блогът ти вече е включен към списъка с блогове, което предполага че и преди съм наминавала от там! Явно нещо във външният вид е различно и затова съм помислила, че не съм те посещавала по-рано 🙂
      Както и да е! Повечето блогове ги следя чрез Google Reader и така нямам представа как се променя във времето външният им вид!

  4. Здравейте, търсех рецепта с хляб с овесени ядки и попаднах на Вашия блог. Аз направих рецептата в хлебопекарна, хлябът стана вкусен, но безформен и твърдичък. Модифицирах рецептата с малко повече – около 70 мл, мляко и замених кафявата захар с бяла / поне за моята машина категорично има разлика каква захар се слага и с други хлябове е проверено/ и в резултат на това имам чудесно хлебче. Надявам се това да е полезно за други, които ще опитат рецептата в хлебопекарна. Благодаря за хубавия блог и успех!

    1. Привет Ирина,
      радвам се, че си направила своя интерпретация върху тази рецепта, чийто резултат ти е харесал!
      Принципно рецептата би могла да бъде изпълнена с помощта на машина за хляб без да е необходимо да се променя нищо, поне така бих постъпила аз. А иначе е добре всеки да знае особеностите на техниката, с която разполага. На мен (слава Богу), не ми се налага да променям нищо, ако изпълнявам рецептите с помощта на машината си за хляб.
      Поздрави и от мен!

    1. Принципно може.
      Трябва да се прецени обаче колко брашно ще поеме тестото когато се ползва друг вид брашно. Това става най-добре ако преди това сте изпълнили рецептата така както е дадена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: