Питки Ала Валентина Зуркан

Този пост трябваше да е публикуван отдавна, но поради големият брой на насъбралите се снимки все го отлагах… За което се извинявам на всички проявили интерес!!! Бях помолена да споделя повече за питката от този пост (на долната снимка). Е, най-сетне се наканих!!! По-добре късно, отколкото никога! :)

Тестото от, което са направени и двете питки е лесно и практично. Вече го споделих с вас. Имаше един период от време (през изминалата зима), когато го приготвях в двойна доза почти всяка седмица. Факта, че може да се съхрани в хладилник го прави доста практично. Децата ми много харесват вкусът му, то е изключително вкусно и много удобно за оформяне на печива. Идеално е за такива, на които е придадена някаква форма, т.е. тестото може да се приплете в интересна форма, която ще се запази при печенето. 

Покрай майсторското изпълнение на Диани се „запознах” с хлебното ръкоделие на Валентина Цуркан – златни и ръцете на тая жена! И понеже забелязах, че „плетката” на днешните ми питки, всъщност е специфичната, (основна плетка с която твори красоти Valentina Zurkan), реших заглавието на поста да е в нейна чест, макар че не съм ползвала тестото, което тя ползва. Не че ще покажа нещо ново, но ще видите стъпка по стъпка оформянето на тези две питки.

За оформянето на всяка една от двете питки ще ви е нужно следното:

  • 1 доза хладилно тесто - ако тестото не е приготвено в момента, а е стояло в хладилника, ще трябва да се остави на стайна температура пое за 1-2 часа.
  • брашно за наръсване на работната повърхност
  • 2 с.л. с куп (65 гр.) свинска мас на стайна температура за намазване на отделните пластове тесто.
  • 1 жълтък за намазван на повърхността на питката
  • хартия за печене  
  • голяма тава -диаметърът и трябва да е по голям от диаметъра на питката, която ще оформите, за да не опират краищата на питката в стените и. Добре е също стените и да са високи (особено ако атмосферните температури не са високи). Така, когато тавата се покрие с нещо, което да държи топло на тестото за да втаса, тежестта му няма да възпрепятства втасването. Може да ползвате тавата на фурната, ако температурите са по-високи и просто да покриете питката с чиста тънка памучна кърпа. 
  • резец или островръх остър нож за разрязване на тестото 
  • нож със плоско острие за намазване на мазнината върху тестото
  • малко прясно мляко или краве масло за намазване на питките след изваждането им от фурната 
  • сусам за наръсване

Оформление на Питка с Цветя в центъра

От тестото се отделя едно парче с големина на яйце. Останалото се разделя на 4 равни части, които се оформят на топки.

Когато не работите с тестото, го дръжте покрито с домакинска кърпа, за да не хваща коричка, изваждайте парчетата едно по едно. Вземете една от четирите топки тесто и я разточете (върху наръсена с брашно работна повърхност) на тънък кръгъл лист с диаметър около 22-23 см. Прехвърлете го върху хартия за печене, съобразена с големината на разточеният лист и големината на тавата, която ще ползвате. Намажете повърхността  на разточеното тесто с 1/3 от предвидената свинска мас (или масло). Мазнината се маже, така както се маже филия с масло. След това разточете второто парче от тестото и го поставете върху първото. Намажете и него с втората трета от мазнината. Повторете процедурата с останалото тесто, като най-горният пласт не се маже с мазнина.

За да ви е по лесно симетричното разрязване на тестото, може да си помогнете с една чаша. Сложете я в центъра на разточеното и подредено на четири пласта тесто. След това с помощта на резец (или остър нож), разрежете тестото на 4 равни части. Направете разрез в посока на горе, започвайки от основата чашата, и разрязвайки тестото до края на външният му периметър. Направете друг такъв разрез от долната срещуположна страна на чашата и съответно разрези в ляво и дясно – все едно определяте четирите посоки: изток, запад, север и юг :).  Ще се получат 8 парчета подобни на триъгълник. Вече може да махнете чашата от центъра на тестото. След това трябва да направите разрез (подобен на цепнатина) във средата на всяко от триъгълните парчета. Започва се на 1 см. от външният периметър на тестото, и се реже в посока на центъра на тестото, без разреза да го достига. Отпечатъка от чашата, ще ви служи за ориентир къде трябва да спрете с разрязването. За да не се разместват отделните слоеве на тестото, придържайте краищата на всяко от парчетата, така както се вижда на снимката. Когато приключите с всички разрези, може да пристъпите съм усукването, оформянето на питката. Повдигнете с пръсти едно от разцепените триъгълни парчета, без да го дърпате излишно (1). Промушете външната му страна през процепа, като го загъвате от долната страна на разточеното тесто (2). Получава се красиво усукване. Оправете краищата на тестото, така като са били първоначално, преди усукването (3). След това ги подвийте под усуканото парче, така че да се получи объл завършек (4).

Повторете процедурата с останалите 7 парчета (1). За да бъде красиво усукването, на всяко от тях, доразцепете леко с ножа вътрешните краища на всяко от парчетата (2). Само най-горният слой. Така оформена, питката може да бъде прехвърлена в тавата, в която ще се пече (3). Лесно е да го направите с хартията за печене.

От последното останало парче тесто може да оформите една по-голяма роза (или няколко по-малки), за украса на центъра на питката. Предлагам ви нагледно два варианта: При първият, отделеното тесто се разделя на 3 части, всяко от които на една малка и една 3 пъти по-голяма от малката. От по-голямата част може да скъсате малко парченце, ако искате да оформите листо от него. Малкото парче се оформя на топче, а голямото на фитил, който се разточва на продълговата лента. Намазва се с мазнина и се навива на руло около малкото топче.

Другото ми предложение за цветенца, е това при което „цъфнаха“ красиво, след като питката втаса. За да ги оформите трябва да разделите отделеното парче тесто на 3 равни части. Всяка от които на две – една малка и една два пъти по-голяма от малката. Малката част се оформя на топче – тя ще е центъра на цветето. Голямото топче се разточва на тънко кръгче. Правят се четири срещуположни разреза, така както е първият разрез за тестото на питката. Направете така, че всяко от разрязаните парченца да застъпва другото (както се вижда на снимката). Сложете малкото топче в центъра и завийте разточеното тесто около него. Цветето е готово! 

След това тавата се покрива (ако е възможно), с домакинско фолио и нещо, което да държи топло на тестото и се оставя да втаса.  На долните снимки се вижда как е било преди и след втасването. И един трик, от който обичам да се възползвам през есенно-зимният период. Паркирам колата на слънчево място в двора, затварям всички прозорци и оставям тавата вътре и тестото втасва бързо и красиво. Е, стига да имате двор и слънчеви дни!Втасалата питка се маже с разбит жълтък, който може да се смеси с малко вода и олио. Аз съм ползвала само жълтък. Пече се в предварително затоплена фурна на 175-180°С за около 35 минути или докато повърхността и придобие красив златист загар.

Когато извадите питката от фурната може да я намажете с краве масло или с прясно мляко – и в двата случая става страхотна!

Оформление на Питка като Цвете или като Венец от Листа

Тази пика е направена на обратният принцип на предхождащата я. Би мола де се оформи като цвете (както аз съм направила в случая) или да бъде оформена като венец от листа (без сусаменият център).

Оставям на вас да решите! Това никак не се отразява на прекрасният и вкус! :) Приготвена като венец, ще е чудесна за идните Коледно-Новогодишни празници!

Ако правите венец – разделете тестото на 4 еднакви части. Ако правите цвете – отделете от тестото едно парче с големина на яйце. Останалото се разделя на 4 равни части, които се оформят на топки. Не забравяйте да покриете парчетата, с които не работите в момента за да не изсъхват. Всяко от четирите парчета се разточва, така както и при горната питка. По между им се маже с мазнината, като последното четвърто парче не се маже. След това се правят разрезите, първият е на кръст. Реже се от вън на вътре и разрезите започват на  1-2 см. от периферията на тестото, разрязвайки и центъра му. След това по средата на всяко от четирите парчета се прави разрез, подобен на останалите – трябва да се получат 8 триъгълника, чийто върхове се събират в центъра на разточеното на кръг тесто. В центъра на всеки от триъгълниците се прави разрез (цепнатина), както при горната питка. 

Следва усукването на парчетата: Повдигнете върха на едното от триъгълните парчета и го обърнете навън (както се вижда на долната снимка). След това промушете върхът му в цепнатината, прокарвайки го от долу, на горе. Издърпайте внимателно върха на триъгълника, през цепнатината (без излишно дърпане), така че парчето да застане в положението при което е започнало усукването. По този начин се оформят и останалите парчета. Когато усучете по този начин всяко от тях, може да разрежете с нож (съвсем малко) горният слой в осовата на листото. Така ще стане по-красиво. Ако правите цвете, трябва да поставите последното (по-малкото парче) от тестото в центъра. 

Питката се оставя на топло да втаса, след което се намазва със жълтък. Пече се в предварително затоплена фурна на 175-180°С за около 35 минути или докато повърхността и придобие красив златист загар. Готовността може да се провери с клечка.

Когато се извади от фурната се намазва с прясно мляко или масло.

Това май е най-дългият ми пост! Дали сте го дочели?! Надявам се ако някой е имал търпението, да съм успяла да го вдъхновя да приготви такава вкусна красота за семейството си! :)

Тук може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .