Напукани Шоколадови Бисквити

Напукани Шоколадови Бисквити

Този тип бисквити много ми харесват, и като видя някоя тяхна рецепта, непременно я опитвам :) На външен вид приличат на напукана лунна повърхност. С леко хрупкава коричка се топят в устата като сладолед :) Важното при тези бискитки е да не се препекът – за това трябва да се внимава, останалото е лесно като детска игра :) Днешната рецептата на тези шоколадови сладки е от Σάνδρη Λυσάνδρου – „Μαγειρεύντας για φίλους” – Τομος Θ стр. 140

Напукани Шоколадови Бисквити

Замервала съм продуктите с мерителна чаша със съвместимост 250 мл., като за 1 ч.ч. съм пълнила продуктите, до там където е отбелязано, че е 250 мл.

Напукани Шоколадови Бисквити

Необходими продукти: Напукани Шоколадови Бисквити

80 гр. краве масло (без сол)

1 яйце леко разбито

½ – 2/3 ч.ч. (150 гр.) захар

1 ч.ч. (150 гр.) брашно

2 с.л. (22 гр.) натурално какао

100 гр. шоколодова кувертюраизползвах 3 малки блокчета на „Bakandys”

¼ ч.л. сода бикарбонат –внимавайте да не сложите повече

За овалване:

около 50 гр. пудра захаротива приблизително половината от нея

Начин на приготвяне:

Пресейте и смесете брашното, какаото и содата. В подходящ съд на водна баня, разстопете маслото със шоколадовата кувертюра. Сместа се снема от огъня и към нея с разбъркване, последователно се прибавят кристалната захар и леко разбитото яйце. Разбърква се добре и последно към шоколадовата смес се добавя брашнената. След като сместта я поеме и започне да се отделя от стените на съда с помоща на лъжица обираме тестото полепнало по стените на тенджерката и го добавяме към останалото тесто разбърквайки внимателно. Прибираме в хладилника (така както си е в тенджерката) за 15-20 минути или докато шоколадовата смес схване достатъчно, за да може да се оформя с ръце.

Напукани Шоколадови БисквитиПресеите си пудрата захар, предвидена за овалване на бисквитите, в купичка или чиния. С ръце се взема по малко от тестото и се оформя на топчета. Аз направих 34 топчета с големина на малък орех – обаче според мен може и по-малки да се правят – ще станат повече и ще изглеждат по-добре. Но ако са по-малки ще се намали и времето за печене. Всяко от оформените топчета се овалва в пудрата захар. Нареждат се на растояние в тава застлана с пекарска хартия. Пекът се в предварително загрята на 160˚С фурна, за около 14-15 минути. По време на печенето направо се раздуват :)

Напукани Шоколадови Бисквити

Когато се извадят от фурната са много меки, затова трябва да се оставят извесно време в тавата. Стават твърди когато са препечени. Но ако това стане – не се притеснявайте – сложете ги в затворена кутия за 3-4 дни ще станат идеални.

Напукани Шоколадови БисквитиНадявам се да се харесат и на вас!

Напукани Шоколадови Бисквити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .