Кошнички с Крем

Кошнички с Крем

Ето още един слъдък детски спомен! Мама правеше такива за рожден ден или друго важно събитие. Помня, че ако ги правеха за някоя свадба, бяха украсени с цветенца от маслен крем (който аз не харесвах особенно). Мама ги правеше така, без кичозна украса!

Кошнички с КремДнешната рецептата обаче не е от мамините, така и не успях да я намеря, а прелистих тетрадките на няколко пъти… Бях обаче решила да ги правя и като не открих рецептата им в мамините записки порових в книжката на Добрина Венкова  „Соленки. Сладкиши. Кремове” . Там на стр.84 намерих тази рецепта и реших да ги приготвя по нея. Трябва да ви кажа, че станаха до сущ като мамините!!! Няма да се учидя ако и мамината рецепта е била тази на Добрина Венкова, или много подобна на нея – то едно време общо взето едни и същи рецепти се въртяха :)

Кошнички с КремФормичките, за кошнички (тези къдравите) са ми от мама. Те са същите, които е ползвала като съм била дете :) За съжаление са само 10 броя, но пък са с идеалният размер за тази рецепта  – ø 6 см. в горната част и ø 3 см. на дъното. Явно и Добрина Венкова е ползвала същите, защото така както препоръчва да бъре разделено тестото на 32 топчета – идеално пасват на мамините формички. Те обаче са крайно недостатъчни. Използвах още 9 по-големи такива формички ø 7 см. в горната част и ø 4 см. на дъното. Тези по моему са прекалено големи. В тях слагах по 1 ½ (повече даже) топче тесто. Запълних и тях, но остана още тесто. Така извадих една тавичка, която си бях купила специално за направата на едни английски сладки (някои ден ще трябва да ги покажа и тях, че са много вкусни). Отворите на тази тавичка са с  ø 4 см. в тях слагах по ½ топче тесто. Така с последното тесто направих още 15 малки кошнички. Най-добре се получиха най-малките, чак ме хвана яд, че не съм се сетила по-рано да използвам тези тави (имам 2 такива) за тези кошнички! Става бързо, а и като са по-малки ще стават повече бройки :)

Необходими продукти за тестото:Кошнички с Крем

1 яйце

1 жълтък

100 гр. пудра захар

200 гр. мазнина (краве масло или мас) аз сложих 100 гр. масло и 100 гр. мас

400 гр. башно

лимонова есенция или лимонова кора

Необходими продукти за крем-пълнежа:

Кошнички с Крем

500 мл. прясно мляко

4 жълтъка

40 гр. брашно

150 гр. захар

1 ванилия или лимонова кора - може да се сложат и двете аз така направих

Начин на приготвяне на тестото:

Мазнината (при мен масло и мас) се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се последователно лимоновата есенция,  жълтъка, цялото яйце и брашното. Омесва се тесто.

Кошнички с КремПолученото тесто се раделя на 32 топчета. За оформянето на кошничките се използват  малки къдрави формички, намазнени с масло. Вече обясних подробно за формичките по-горе. Взема се едно топче от тестото слага се на дъното на формичката и с пръсти се разтила по дъното и стените и. Нареждат се в предварително заоплена тава и се пекът до бледо розово. Аз пекох и двете тави заедно и затова пуснах печката на опция печене със завихряне на въздуха на 190°С.

Кошнички с Крем

Вижте тук и тавите с форми за малките кошнички. Когато се изпекът се оставят да истинат и се изваждат от формичките. Докато изстиват се приготвя крем-пълнежа: Прясното мляко, жълтъците, захарта и брашното се смесват. Всичко се вари до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Прибавя се ванилията или лимоновата кора. Кошничките се пълнят с него докато е горещ. Оставя се да изстине.

Кошнички с КремПо желание се украсяват с маслин крем. Аз ги оставих натурално, без украса!

Кошнички с КремЧудесно би се получило да се гарнират с пресни плодове!

Кошнички с КремДа се направят в къдравите формички си е играчка – сигурно затова съм избягвала направата им дълго време, но сега като ми „светна“ че мога да ползвам и тавата с малки формички… ще ги правя по-често, защото стават страшно вкусни!

Кошнички с Крем

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .