Мус с цедено кисело мляко и нар

Мус с цедено кисело мляко и нар

Мус с цедено кисело мляко и нар

Мус с цедено кисело мляко и нар е вкусен, лек десерт с атрактивен външен вид! Приготвя се с прясно изцеден сок от нар, захар, цедено кисело мляко, сметана и малко желатин. Част от муса се смесва с малко сироп от нар (приготвен със сока от нар и захар) и малко червена следкарска боя – така става едно омбре преливане на цветовете в чашата, което е истнска наслада за окото. Разбира се мусът може да се остави бял и просто да се гарнира със зрънцата от нар смесени с подсладена меласа от нар или малко гренадин (сироп от нар).

Мус с цедено кисело мляко и нар

Ако нямате достатъчно голямо количество пресен нар, за да направите сироп от нар, може да ползвате купешки сок от нар, който да редуцирате с изваряване, като преди това го смесите с малко захар (количеството ще зависи от това дали сока е без добавена захар или има такава).

Мус с цедено кисело мляко и нар

Мус с цедено кисело мляко и нар

(short link)

Мус с цедено кисело мляко и нар

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. Лъжиците, с които замервам не са мерителни.
  • За рецептата е нужен сок от нар (1 ½ чаени чаши). Добих го от 700 гр. зрънца от нар, като ги пасирах в блендер и прехвърлих в цедка, да се отдели сока. Би могла да се ползва и сокоизстисквачка. 

Мус с цедено кисело мляко и нар

  • Обърнете внимание на това, че течностите са теглени, възможно е грамажа да не отговаря на същото количество в милилитри.
  • С по-долу посочените продукти се получава 5 бр. десерт.
  • Рецептата е адаптирана от https://mazitafagame67.blogspot.com

Мус с цедено кисело мляко и нар

За сиропа от нар:

  • 375 мл. (1 ½ чаени чаши) сок от нар
  • 165 гр. захар
  • ½ супена лъжица лимонов сок

За мус от цедено кисело мляко:

  • 300 гр. сметана 35%
  • 200 гр. цедено кисело мляко
  • 43 гр. (3 супени лъжици) пудра захар
  • 5 гр. (2 листа) желатин
  • 65 гр. (¼ чаена чаша) вода за разтваряне на желатина
  • 1 ваниля
  • 2 супени лъжици сироп от нар
  • 2 капки червена сладкарска боя (по желание)

За гарниране на десерта:

  • 240 гр. зрънца от нар

Начин на приготвяне:

Най-напред пригответе сиропа от нар: В малка тенджера смесете сока от нар, захарта и лимоновият сок. Сложете на умерено силен огън. Когато сместта заври, регулирайте огъня, така че да къкри тихо и варете 30-40 минути или докато сместта се редуцира и стане като сироп. Аз варих 40 минути на много слаб огън. Оставете на стайна температура да изстине.

Мус с цедено кисело мляко и нар

Сипете водата предвидена за разтваряне на желатина (65 гр.) в малка тенджерка. Добавте желатиновите листа във водата. Оставете ги за 5-10 минути или докато омекнат. Когато това стане, сложете тенджерата на слаб огън и загрейте с непрекъснато разбъркване, докато желатина се разтопи, но без да оставяне водата за завира. Свалете от огъня и оставете на страна за 5 минути да се охлади.

Мус с цедено кисело мляко и нар

В купата на миксера сипете сметаната. Разбийте я до сгъстяване. Добавете цеденото кисело мляко и пудрата захар. Разбийте до гладък крем. Лъжица по лъжица добавете разтвореният желатин към крема, като бъркате на ниска скорост. Когато се смесят еднородно, спрете миксера. 

Мус с цедено кисело мляко и нар

Отделете в купа 200 гр. от полученият мус. Останалият разпределете между 5 чаши (приблизително по 4 супени лъжици пълни с връх за всяка чаша). Приберете чашите в хладилник за 30-40 минути или докато муса желира. 

Мус с цедено кисело мляко и нар

Смесете отделеният крем с 2 супени лъжици сироп от нар и малко червена сладкарска боя, колкото да се получи приятен розов цвят. Разпределете полученото върху белият слой мус (по 3 с.л. за всяка чашка). Върнете чашите с десерта в хладилника за 30-40 минути или докато муса желира. Мус с цедено кисело мляко и нар

Върху розовият слой разпределете сиропа от нар (по 2 супени лъжици на чаша). Гарнирайте с предвидените за целта зрънца от нар (за всяка чаша по 2-3 с.л. пълни с връх).Мус с цедено кисело мляко и нар

Върнете в хладилника до момента на сервиране. Сервирайте десерта с лъжичка, разбъркайте хубаво преди консумация и да ви е сладко!Мус с цедено кисело мляко и нар

ТУК може да видите всички снимки. А тук рецептата за Крем с нар.

Мус с цедено кисело мляко и нар

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Мус с цедено кисело мляко и нар
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: