Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски

Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски

Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски

Днес ще споделя с вас един много вкусен крем с грис и плодов пълнеж по Кипърски – тук го наричат „Крема Смигдалю“. Докато живеех в България, познанията ми за десерти с грис се свеждаха до 2 конкретни десерта – Първата ми грис халва и Крем от прясно мляко с грис. Тук (в Кипър) преоткрих гриса и това какви вълшебства може да бъдат направени от него – ето някои от тях: Желиран крем с грис и ягодиМлечна грис халва с ябълкиСиропиран сладкиш с грис Самали (Σάμαλι) или Кало прама (Καλό Πράμα)Грис халва със Сумада (сироп от бадемово мляко)Константинополска грис халва, Постни Сиропирани Триъгълници с Крем от Грис, Галактобуреко. 

Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски

(short link)

Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски

 • Мерителната чаша с вместимост 250 мл.
 • Грис-а е от твърда пшеница, обикновен (не ситен).
 • Силиконовата форма, която ползвам е с диаметър 24 см. Дупката в средата е с диаметър 10 см. Вместимост 2 л. Остава малко крем, който разпределям в 6 малки чашки.
 • За съжаление не съм отбелязала и нямам спомен кой ми е дал тази рецепта.

Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски продукти

Необходими продукти:

 • 1 чаена чаша (180 гр.) грис
 • 1 чаена чаша (230 гр.) захар
 • 5 чаени чаши (1250 мл.) прясно мляко
 • 1 чаена чаша (250 мл.) сметана
 • 1 чаена чаша белени бадеми – моите в случая бяха по-малко
 • 6 бр. (190 гр.) белтъци
 • екстракт от бадеми или ванилия
 • 1 консерва (410 гр.) плодов пълнеж (fruit fillingот горски плодове

Начин на приготвяне:

Отделете част от захарта (4 до 6 супени лъжици) за разбиването на сметаната и белтъците. Остналата захар смесете с прясното мляко и гриса. Загрейте ги на умерено силен огън, при непрекъснато разбъркване, докато се получи гъст крем. Когато се сгъсти и почне да пука, свалете тенджерата от котлона. Ароматизирайте с бадемов (или ванилов) екстракт. Добавете нарязаните, белени бадеми и разбъркайте хубаво. Оставете да се охлади леко. 

приготвяне на крема

Разбийте белтъците на твърд сняг заедно с половината от отделената захар. Отделно разбийте сметаната с останалата захар, докато се получи пухкав крем. Добавете ги на части към охладеният крем. Бъркайте внимателно, докато се получи гладка смес. Сипете половината от полученият крем на дъното на подходяща форма. Загладете повърхността на крема и върху нея внимателно разпределете плодовият пълнеж. Покрийте с останалият крем. Загладете повърхността внимателно. Поставете формата с крема в хладилник за няколко часа или докато стегне.  

Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски

След като кремът стегне, може да се извади от формата, като се обърне върху подходящ за сервиране съд. Знаете какво става след това – пада ядене!!! 🙂  Да ви е сладко! Съхранявайте в хладилник.

Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски

ТУК може давидите всички снимки. Подобна рецепта е Желиран крем с грис и ягоди, само че при нея има и желатин и се сервира с пресни ягоди.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Крем Смигдалю или крем с грис по Кипърски
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: