Кекс с крем (мармалад) от кестени

Кекс с крем (мармалад) от кестени

Ето го и кекса за който споменах тук. Изключително вкусен и лесен за направа! С прекрасна кадифена текстура! Топи се в устата!!! Рецептата е от тези, които лесно се помнят: яйца, захар, масло и брашно по 200 гр., крема от кестени е 400 гр. и shot glass от любимият ви алкохол. 🙂

Кекс с крем (мармалад) от кестени

Смятам, че ще се получи със всякакъв мармалад, стига да не е рядък. Още не съм успяла да изпробвам, обаче! Може пък някой от вас да ме изпревари! 🙂 На живо изглежда доста по добре, не можах да го уловя на снимките…

Кекс с крем (мармалад) от кестени

  • Рецептата е адаптирана от списанието „γλικές ιστορίες“ (Сладки истории), бр. 7 за 12/2010 г.

Кекс с крем (мармалад) от кестени

  • Ако ползвате маргарин за рецептата, задължително да е „Βιταμ“, за друг не мога да гарантирам как ще се получи.
  • Формата която съм ползвала за кейка е с диаметър 22 см. и е с дупка в средата.
  • Приготвила съм кекса с домашно приготвен „Сладък Дип, Крем или Мармалад от Кестени“ – специално приготвен за целта. Може да се ползва и готов крем от кестени, като този на Bonne Maman, на пример. 

Кекс с крем (мармалад) от кестени

  • Кейка се пече за 40-50 мин. в предварително затоплена на 180°С фурна, с включен горен и долен реотан и вентилатор. След това температурата се намалява на 160°С и печенето продължава още около 20 минути. Ползвала съм силиконова форма. За да не се огъва при слагането и изваждането от фурната съм я поставила в тава с ниски стени, като тази на фурната. По тази причина съм пекла кейка в долната част на фурната. Ако ползвате друга форма, го печете на средно ниво.

Кекс с крем (мармалад) от кестени

Необходими продукти:

  • 200 гр. (4 бр.) яйца
  • 200 гр. захар
  • 35 гр. ром или друг ароматен алкохол според предпочитанията ви. Ползвала съм „Амарето“
  • 200 гр. брашно
  • 1 щипка сол
  • 200 гр. краве масло или маргарин „Βιταμ“
  • 400 гр. крем (мармалад) от кестени или готов (от магазина) крем от кестени
  • + масло и брашно за намазване и наръсване на кексовата форма
  • пудра захар за наръсване на кекса след изпичане

Начин на приготвяне:

Маслото се разтапя на слаб огън. Внимавайте да не загори. Крема от кестени се добавя към него и се разбърква с тел, докато се смесят напълно. Яйцата и захарта се разбиват на висока скорост докато побелеят и станат на пухкав крем. Към края на разбъркването се добавя алкохола. Брашното се пресява със солта и се добавя към яйчената смес. Бърка се с дървена лъжица или шпатула.Последно в яйчената сместа се добавя тази с маслото и мармалада от кестени.

Кекс с крем (мармалад) от кестени

Полученото тесто се изсипва във форма намазана с масло и наръсена с брашно. Вижте по-горе препоръките за печене. Готовността се проверява, с дървена клечка или нож. Когато се забучи в тестото и извади по нея не трябва да има полепнало тесто. Оставя се да изстине във формата, след което се изважда от нея.

Кекс с крем (мармалад) от кестени

Обръща се върху чиния и се наръсва с пудра захар. Сервира се нарязан на парчета! Да ви е сладко!

Кекс с крем (мармалад) от кестени

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кекс с крем (мармалад) от кестени
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

8 thoughts on “Кекс с крем (мармалад) от кестени

  1. Здравейте, Мария! Благодаря Ви за невероятно добре адаптираните рецепти и за търпението да ни ги представяте подробно! Засега всичко ми се е получило, искам да направя кекса с кестени, но не виждам набухвател, досега не съм правила без и се озадачих какво ще получа, бихте ли ми потвърдили, че няма и спокойно да се заемам! Пожелавам Ви крепко здраве!

    1. Здравейте, Станислава!
      Рецептата е точна, не се притеснявайте! Няма набухвател, но пък има масло, което подпомага набухването.
      Тази рецепта може да не е от най-стандартните, но се получава много вкусен кекс с изключително нежна текстура!
      Ще се радвам ако опитате рецептата и Ви се услади!
      Поздрави!

      1. Привет, много ми харесва идеята и мисля да изпробвам кекса, но се чудя за този мармалад от кестени.. рецептата е за 250 мл., това равно ли е на 400-те грама, нужни за кекса?

        1. За кекса трябват 400 гр. крем от кестени. Ако смятате да ползвате домашно приготвен ще трябва да удвоите дозата на рецептата за крем от кестени посочена в блога.

          1. Кексът наистина е много вкусен, но според мен нещо със захарта не е наред.. Понеже домашния мармалад от кестени стана прекалено сладък за моя вкус намалих и количеството захар в рецептата за кекса на половина и пак е доооста сладък. Понеже ми остана от мармалада мисля да направя още един опит, като изобщо не добавям захар, за да видя как ще е тогава.

          2. Благодаря за отзива, Джени!
            За мен сладостта и на кекса и на мармалада от кестени е перфектна, но аз съм голям почитател на сладкото!!! 🙂
            Надявам се и и пожелавам, следващият път да оцелиш точната сладост, според твоя вкус!

  2. Здравейте, Мария! Благодаря за рецептата, днес направих кексът и стана много вкусен! Направих го с домашен крем от кестени, който бях направила миналата седмица и ми остана доста голямо количество. Моят беше с прясно мляко вместо вода и без захар или подсладители. Не зная дали заради това или фурната ми е по-силна, но кексът стана доста по-плътен, отколкото се вижда на снимките. Имам още около 400 гр. такъв крем и смятам да направя още един опит. Какво бихте ме посъветвали, за да се получи по-пухкав следващия път?

    1. Радвам се, Даниела!
      Да ви е сладко!
      Причината за това тесктурата на един кекс дастане по-сбита може да е във фурната (печенето), в това тестото да е било приготвено по-гъсто от колкото трябва или нещо с набухвателя (ако в рецептата има такъв) да не е било наред!
      Успех желая за напред!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: