Как се съхраняват лозови листа във фризер

Как се съхраняват лозови листа във фризер

Как се съхраняват лозови листа във фризер

Днес ще споделя с вас как се съхраняват лозови листа във фризер. В редките случаи, когато съм купувала лозови листа в буркан от магазина съм оставала разочарована!!! Случвало се е да не са млади и крехки, а стари и с твърди жили. Затова смятам, че няма нищо по-хубаво от това да си събера голямо количество лозови листа през пролетта, когато са свежи, зелени и уханни и да ги запазя за времето, когато няма да има такива. Лозовите листа може да се запазят чудесно като се поставят в саламура или ако се замразят. Лично за мен съхранението им във фризер е по-практично, по-бързо и лесно от затварянето им в буркани или поставянето им в бидон със саламура. 

Как се съхраняват лозови листа във фризер

(short link)

 • Берат се млади, свежи светлозелени листа. Не трябва да са стари и с изпъкнали жилки.
 • Събирам листа от асмата около къщата ни. Ако нямате собствена посеви е добре да се уверите, че лозето от което ще събирате листата не е било обработвано скоро с препарати. 
 • Когато искате да ползвате замразените лозови листа, трябва да ги извадите от фризера, да ги оставите в хладилник до другия ден или за 4-5 часа на стайна температура. Ако искате да се размразят по-бързо, може да ги накиснете в студена вода. Когато листата са били брани крехки и млади, след престоят им във фризера не е задължително да се попарват, освен ако не ползвате напълно сварена плънка или такава, при която топлинната обработка ще бъде кратка. 

Всичко, което ще ви бъде необходимо:

 • свежи, млади лозови листа
 • прозрачно домакинско фолио (cling film)

Подготовка и замразяване на лозовите листа:

Измийте лозовите листа под течаща студена вода и ги поставете в цедка, за да се отцедят от водата. Не е необходимо да ги подсушавате.

Как се съхраняват лозови листа във фризер

Отстранете дръжките с помощта на остър нож. Подредете листата на купчинки, едно върху друго, като всички се обръщат с лъскавата страна нагоре или надолу. Големината на всяка от купчинките ще зависи от това, колко голямо е семейството ви и по-колко ще ви е едобно да ползвате на едно готвене. Аз обикновено правя купчинки от по 100-110 бр. листа.

Разстелете парче прозрачно домакинско фолио върху домакински плот. Поставете купчина от лозови листа върху фолиото, на 6-7 см. от края му. Прехвърля края на фолиото върху листата, така че да ги покрие до към средната им част. Завийте на стегнато руло, като започнете от края на завитата част и отивате към срещуположният ú край. Оформено рулото се увива още един път във фолиото, за да се предотврати развиване. Фолиото, което излиза от двете страни на рулото с листа се прегъва нагоре или надолу върху рулото.

Как се съхраняват лозови листа във фризер

Увийте останалите купчинки с листа по описаният по-горе начин. Наредете ги в пластмасова чанта или кутия и приберете във фризера. 

При липса на прозрачно домакинско фолио (cling film) може да ползвате ластици или памучен конец, с който да завържете рулата от лозови листа. След това трябва да ги поставите в найлонови торбички.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се съхраняват лозови листа във фризер
Published On
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 43 Review(s)

15 thoughts on “Как се съхраняват лозови листа във фризер

 1. И аз ги съхранявам във фризера,но само подредени едно върху друго,не съм навивала на рулце.Идеята ти е чудесна,Мария!

  1. Елексир, засякохме се на линия! 🙂
   И аз в началото не ги навивах, но видях че не е толкова практично – чупят се доста лесно крайчетата, затова реших че завиването на руло е по-практично, а и като че ли се спестява място.

 2. И при мен е същата ситуация,но вече ще ги правя по този начин-на руло.Благодаря ти,Марийче за съвета!

 3. Здравейте!
  Току-що прочетох вашия начин за съхранение на лозови листа във фризер. Струва ми се доста практичен. Само не можах да разбера трябва ли да се подсушават листата, след като се измият.
  Благодаря предварително!

  1. Александра, този начин на съхраняване действително е изключително практичен!
   Листата оставят свежи и крехки такива, каквито са били преди замразяването!
   Не е нужно да ги подсушаваш, в смисъл да изсъхнат преди да ги завиеш.
   Просто изтръскай излишната вода от тях. Аз измитите ги слагам в гевгир и след това като правя купчинките изтръсквам лекичко листенцата от капчиците вода по тях.

 4. Здравейте Мария. Много ми хареса начинът Ви за лозовите листа. Аз в момента имам но една съседка ми каза да ги кипна в солена вода 3 минути от момента на завирането на водата, така ли е.

  1. Аз не варя листата. Смятам, че е излишно. При престоя си във фризера омеква и са идеални за употреба, след като се размразят.
   Разбира се всеки може да процедира както прецени.

  2. Преди да ги сложа във фризера ги попарвам в подсолена вода ,но не минути а секунди,всъщност докато си променят цвета.Слагам ги по 10 бр и после ги обръшам с лопатка и ги оставям под наклон за да се оттечат,а после като изстинат – по 60 бр. в плик и готово.

   1. Аз обикновенно избирам много крехки листа и изибщо не се занимавам с бланширане пък било то и за секунди.
    Няма нужда.
    Ако обаче листата не са много крехки може да се приложи процедурата, която си споменала.

 5. Да сте жива и здрава, за тази лесна технология! Тъкмо се чудех какво да правя с камарата листа, а те се събраха точно в една кутия. А и ще мога да си вадя само колкото ми е нужно. ?

 6. Уважаеми, Госпожи
  На кои сортове лози листата са
  най-подходящи за сармички?
  Александър

  1. Здравейте, Александър. Ние имаме много различни сортове горзде (за съжаление не им знам наименованията, знам само че всички са за прясна консумация, не за вина) и бера листа от всички. Не знам дали има някакъв конкретен сорт, грозде, чийто листа се смятат за по-подходящи от останалите.
   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: