Ореховки

Ореховки

Обичате ли Ореховки?! Сигурна съм, че е така! Тези сладки винаги много са ми харесвали и една от причините за това е, че ги свързвам със спомени от детството, от времена, когато нямаше кои знае какво разнообразие като днес. Рецептата не е от семейните ни тефтери, но е много добра, харесвам я и с това заслужава мястото си тук.

Ореховки

Ореховки

  • Сместа (тестото) за тези „Ореховки“ се приготвя на водна баня и крайният резултат е малко по-различен от този при който ореховките се приготвят от френски меренг. 
  • От по-долу дадените продукти се получават около 26 големи ореховки.

Ореховки

  • Рецептата е адаптирана от книжката на Бон Апетит „Дребни сладки и бисквити“.Ореховки

Необходими продукти:

  • 3 белтъка, 100 гр. 
  • 250 гр. орехови ядки
  • 250 гр. захар
  • 2 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне:

Орехите се смилат в блендер с 2-3 супени лъжици от захарта. Оставят се на страна до употреба.
Ореховки
Белтъците се слагат в огнеупорна купа, която се поставя в плитък съд (тиган или нещо друго подходящо), в който е налята 2-3 пръста вода. Слагат се на котлона. Разбърква се с ръчен миксер или бъркалка докато се превърнат в сняг. Постепенно се добавя добавя половината от захарта. Когато водата заври, огънят се регулира (да не ври буйно) и разбъркването продължава още 5-6 минути. Съда се сваля от огъня, но купата с белтъчният сняг не се изважда от водата. Добавят се орехите, останалата захар и ванилията. Разбърква се докато всичко се смеси хомогенно, след което купата се изважда от водата и се оставя на страна докато сместа се охлади.

Ореховки

Когато сместа изстине се сгъстява и от нея лесно се оформят топчета с навлажнени ръце. На мен ми се наложи да бързам, не можех да чакам охлаждането и действах веднага. Приех това като шанс да видя какво ще стане. 🙂 Оформих ореховките с помощта на 2 лъжици – с едната се загребва от тестото, с другата се избутва върху тава застлана с хартия за печене. 

Ореховки

Пекох за по-кратко от посоченото по-долу време, защото сместа беше топла и течна. Когато се оформят с изстинала смес се разливат леко при печенето, но не е толкова много.

Ореховки

Пекат се на средна скара, в предварително затоплена фурна (включени горен и долен реотан и вентилатор), нагласена на 180°С. Печенето отнема около 9-10 минути. Когато се охладят се махат от хартията за печене и се нареждат в подходяща за съхранение кутия. Като краен резултат Ореховките си станаха много вкусни, може би малко по-хрупкави, което никак не беше лошо. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Ореховки
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)

28 thoughts on “Ореховки

  1. Много ми харесват така, точно с тази форма. Моята рецепта за ореховки в домашният тефтер е с брашно. МНого вкусни, хрупкави и красиви са се получили, Мария! И снимките от процеса на работа са много полезни. Поздрави и весели празници!

  2. В детстово ми бяха любимите бисквитки. И все още са:) Благодаря за споделената рецепта, Мария!

  3. Благодаря!
    Тя формата не се променя драстично когато е спазена технологията, просто не са съвсем плоски. Когато сместа е изстинала е по-лесно да се оформят с еднаква големина, защото докато е топла сместа, е доста лепкава. затова пък още от началото се разстилат в тавата и виждаш на какво разстояние да ги слагаш! Всяко зло за добро! 🙂
    И като всяка рецепти на нещо по-популярно, се срещат и вариации. Според мен по-фрапантната разлика при тези е технологията на приготвяне.
    Весела да е подготовката за празниците и още по-весело посрещането им!

    1. Дами, бих искала да Ви споделя моя опит в правенето на ореховки.
      Изненадах се че, ползвате вана с топла вода за белтъците. Сетих се че преди години така бе популярно, но днес….
      Ето ви сигурен начин да получите перфектната белтъчна смес за целувки, ореховки и всичко друго за което ви е необходим твърд белтъчен крем – примерно шарлота :).
      След като извадите яйцяата от хладилника, ги измийте с топличка вода. Подсушете. Отделете белтъците в купа. Оставете да се позатоплят на стайна тампература- примерно 0,5-1 час. С обикновен миксер – разбийте белтъците – докато станат на гъста пяна. Прибавете малко /1-2с.л./ от захарта при непрекъснато бъркане на миксера. След като се разтвори захарта, прибавете отново захар 1-2 с.л. и така докато захарта свърши. Продължете да бъркате докато се разтвори захарта и кристалчетата вече не се виждат. Цялата процедура отнема около 15-на минутки.
      Прибавете смлените орехи и разбъркайте внимателно- ако миксера ви позволява – на най ниската степен, ако ли не – на ръка с лъжице.
      Вече ще имате охладена, твърда смес за ореховки.

      1. Привет Здравка!
        С риск да ви разваля усещането за „откриването на топлата вода“ не мога да се стърпя и да не отбележа следното:
        Факта е, че приготвянето на т.н. Швейцарски меренг (Swiss meringue), при който разбиването на белтъчен сняг става над водна баня съвсем не е ужасно демоде както си мислите! Просто е един от начините за приготвяне на белтъчен сняг.
        Ако се интересувате в Интернет може да откриете повече информация за различните технологии, по които може да се приготви белтъчен сняг (маренг)…
        Никой никъде не твърди, че ореховките не могат да се направят и с т.н. Френски меренг (French meringue), технологията която вие описвате, просто рецептата в случая е това което е! 🙂

        1. И аз правя целувки на водна баня или в/у врящя вода и разликата е огромна от тези които се разбиват само с миксер,било е популярно преди и днес и ще си остане актуално за винаги и предпочитано от майсторите на хубавата меренга.Това българите много обичаме да критикуваме и да даваме акъли,сладкарството иска търпение и любов.Рецептата е много добра и сполучлива и съм я правила и не само тази рецепта и други и са били лесни за изпълнение и с отличен резултат.

          1. „…..сладкарството иска търпение и любов.“ И всичко правено с любов е И здраве! Извинете ме! Сърдечно съжалявам че съм си позволила постването в блог, на алтернатива, нищо, че тя беше позитивна, явно в прочит – не звучи в позитивен аспект…

          2. Привет Здравка!
            Лично аз мисля, че никой не е бил с намерение да обижда някой друг.
            Просто всеки е изложил мнението си по въпроса! 🙂
            Поздрави!

  4. Много обичам ореховки! 🙂 Преди години бях правила, страхотно си бях напаснала рецептата, обаче не съм си я записала…. И много ме е яд 🙂 Твоите изглеждат страхотно и отново научих нещо ценно – че орехите се мелят с 2-3 супени лъжици захар, за да не станат на пюре. 🙂

  5. И на мене са ми любими от детството, които продаваха в селската сладкарница. Много ги обичам и ще ги пробвам, защото досега като сам си купувала в Б-я от съвременните производители не са със същия вкус за съжаление

  6. Наистина кой не обича ореховки, но много сложно ми се вижда!!

    1. Привет Яна,
      какво сложно може да има в това купата, в която разбъркваш белтъците да е поставена на водна баня, вместо върху кухненския плот?!
      И все пак, ако не ти се занимава има рецепти за ореховки, чиито технология е смесването на разбитите на сняг (по обикновен начин) белтъци с орехите, а понякога и с малко брашно.
      Разбира се и крайният резултат ще е малко по-различен.
      Поздрави!

  7. Привет!
    Днес направих ореховките и станаха страхотни! Рецептата е автентична, ореховките имат вкус на истински ореховки!

    Поздрави!

  8. Ореховките не ми се получиха. Въобще не приличат на ореховки, а следвах рецептата стриктно. Сместа не ми стана течна, дори ми се стори, че докато разбивах белтъка на сняг започна да става на парцали 🙂 Не знам къде ми е грешката, а толкова ми се ядат ореховки …

    1. Някъде нещо не си направила както трябва Деси, за да не ти се получат.
      За съжаление не съм те наблюдавала при приготвянето, за да посоча конкретно къде ти е била грешката довела до нежелания краен резултат!

  9. Направих ореховките по рецептата и станаха великолепни и на вид и на вкус:-)

  10. Здравейте, веднъж вече правих ореховките и ми станаха доста пухкави и повече като целувки – разбивах белтъците със захарта, докато се разтопи захарта и орехите прибавих с шпатула, за да не спаднат белтъците. Сега видях, че неведнъж се слагат орехите и захарта и искам да попитам с миксер ли ги смесвате и до разтапяне на захарта ли се разбива? Явно ми е убягнал този момент 🙂

    1. Привет Сиси!
      Когато прибавя орехите и захарта разбивам за кратко с миксера (то се вижда и от снимките), но предполагам, че не е много обичайно като технология при приготвяне на нещо с белтъчен сняг и затова си действала както ти се е сторило, че е „правилно“. Ако все пак се притесняваш, може да разбъркаш и със шпатула, но с миксера е по-бързо!

  11. Благодаря за чудесната рецепта. Направих ги и станаха точно такива, каквито винаги съм искала да направя, но все не улучвах рецептата.

  12. zdravei Maria,
    komentara na Silvia ot predi 2 godini e absolutno tochen-tova sa orehovkite ot nasheto detstvo.
    Moga da gi opisha s edna duma- perfectni. Pravia gi otnositelno chesto i nikoga do momenta ne sum imala proval. No dnes neshto absolutno neochakvano mi se sluchi i to s mnogokratno pravena recepta. Stranno nali? Ne me razbirai pogreshno, orehovkite sa si strahotni na vkus. no vida im stana kato …blat za torta i to na buchki 🙂
    Po vreme na pechene se otvoriha i sliaha (kato ostavih dosta miasto mejdu tiah) bukvalno sredata se izsipa kato technata sreda na lava keik. Izpekoha se ravnomerno , no sleti v edin cial blat, ako biah napravila edin burz krem s uspeh shtiaha da stanat chuden garash…
    Pekoh na 350F, mai e okolo 180C. Ne znam kakvo stana toia put, nishto razlichno ne sum pravila ot predi. Kakto kazah- udobna ,sigurna recepti, bez provali. I sega izvednuj-iznenada.
    Dobre che ne e za gosti. Moite shte gi hapnat i taka ama az si go otchitam kato proval.
    Testoto ne mi beshe po-riadko ot predi, a furnata v koiato pekoh e pekla pone 20 puti sushtite orehovki.
    Imala li si podoben sluchai? Neshto temperaturata na pechene me sumniava, mai furnata mi e za smiana veche. Ima li drugo za koeto se seshtash , az naistina ne poviarvah na ochite si kato gi vidiah…
    Chudeh se da ti pisha li za tova vaobshte, no puk reshih che moje da se sluchi i na niakoi drug,taka she spodelenia opit ne e izlishen.
    Topli pregrudki ot studena Canada, Maria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: