Пай с круши

Пай с круши

Пай с круши

Рецептата за този пай с круши е лесна за приготвяне и вкусна за похапване! Вместо круши може да се ползват ябълки или смес от есени плодове! Паят на следващата снимка е приготвен с плънка от ябълки, дюли и круши.

Пай с ябълки, дюли и круши

Пай с круши

(short link)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Тавата, която съм ползвала е с диаметър 26 см. и височина на стените 6-7 см. Половин доза се побира в тава с диаметър 18 см., височина на стените 6-7 см. Най-удобно е да се ползва тава с подвижни стени, но при липса на такава, може и в обикновенна тава да се направи. 

Пай с круши

  • Вместо круши може да се ползват ябълки или други есенни плодове. Може също да се смесят различни плодове. Захарта в плънката може да се регулира ако плодовете, които се ползват са много сладки, съответно да се увеличи при нужда. Може да се ползва  кафява, вместо бяла захар. Канелаата може да се замести с Подправка Ябълков пай (Apple Pie Spice).
  • Рецептата е адаптирана отсписанието „οι δοκιμασμένες ΧΡΙΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ – Τάρτες & cheesecakes“ (“ Изпитан златни рецепти – Тарти и чийзкейк), стр.52. 

Пай с круши - продукти

Необходими продукти за тестото:

  • 340 гр. (6 бр. средно големи) яйца
  • 170 гр. захар
  • 200 мл. (176 гр.) олио
  • ½ чаена лъжица бакпулвер
  • 60 гр. (6 супени лъжици) прясно мляко
  • 1 ванилия
  • 765 гр. (4 ½ чаени чаши) брашно

Продукти за пълнежа:

  • до 740 гр. круши, нарязани на кубчета
  • сок от 1 лимон
  • 1 чаена лъжица канела
  • ½ чаена чаша захар  

Начин на приготвяне:

Разбийте захарта и олиото докато захата се разтопи. Отделно разбийте яйцата с прясното мляко, след което ги добавете в купат с олиото и захарта. Разбъркайте и добавете останалите продукти. Замесете много меко тесто. Оформете го на топка. Увийте го с прозрачно фолио и го оставете за 30 минути в хладилник.

приготвяне на тестото

Пригответе плънката: залейте нарязаните на кубчета круши със сока от 1 лимон. Разбъркайте, така че всички парченца да се покрият с лимонов сок. това ще предпази плодовете от потъмняване. Смесете захарта и канелата. Смесете ги и насипете върху крушите. Разбъркайте внимателно. 

приготвяне на плънка за пай с круши

Разделете охладеното тесто на ¹⁄3 и ²⁄3. По-голямата част (двете трети тесто) е за основата на десерта. Разточете го мужду две парчета хартия за печене. Трябва да се получи кръг достатъчно голям да покрие дъното и стените на формата, в която ще се приготвя пая. С помощта на хартията за печене, прехвърлете разточеното тесто в тавата. Разстелете го хубаво по дъното и страните на формата. Насипете плънката на ръвномерен слой върху тестото в тавата. Покрийте я с останалото тесто (разточено между два листа хартия за печене).

преди и след печене

Печете в предварително загрлята на 180˚C фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Печенето при мен отнема 45 минути. Оставете да истине напълно преди да извадите от формата. Сервирайте с карамелен сироп и сладолед. Да ви е сладко!

Пай с круши

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пай с круши
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

11 thoughts on “Пай с круши

  1. Мими,
    чудесна крушова пита!
    Много ароматна и апетитна!
    Радвам се, че те подсетих, че навлизаме в сезона на крушите!
    Поздравления и хубава неделна вечер!

  2. Много си падам по този вид сладкиши (то май по всички си падам 😉 А с този ванилов сладолед е направо неустоима!!!

  3. и аз като Русанка! искам да я пробвам – защото обикновено рецептите са с ябълки или сливи, а крушите са малко пренебрегнат плод.
    Лека седмица

  4. Ели, Райна, благодаря ви за интереса!
    Аз обичам рецептите с круши, от както съм в Кипър научих доста такива – плодови пити, тарти, кремове – о страхотни крем-сладкиши правят…
    Аз обаче като обхождам блоговете все виждам нещо дето е ново и различно или старо и позабравено и се втурвам да правя това или онова, а все си мисля, че за читателите ми и виртуалните ми приятели би било много по-интересно да видят рецептите популярни тук….
    Хубава седмица момичета и усмихнато есенно настроение!

  5. Мария,
    и аз наваксвам след лятната ваканция, с преглед на чудесните ти нови предложения.
    Очарована съм от питките охлювчета, като идея, аранжиране и снимки. Крушовата ти пита също е страхотна – с много аромат и неустоима като презентация.
    Добре си се завърнала, поздрав и хубава есен, Диана

  6. Диди, привет и от тук!
    Явно лятото по една или друга причина е накарало повечето блогъри да минат през една вълна на затишие 🙂
    Хубава вечер, Диди и спорна и усмихната есен!

  7. Здравей Мария!
    Много ми хареса рецептата за крушовата пита.
    Както знаете в България имаше буря с градушка,аз съм на една вила с много овошни дървета.Обожавам круши,но бурята свали всичките плодове по земята.Натъртени са и като ги събрах от земята реших че сега е идеалния момент да направя питата!
    Да си призная честно-промених малко рецептата,защото нямах всичко от необходимите продукти.Вместо прясно мляко,сложих кисело.Нямах 6 яйца и сложих 5,нямах и ванилия.Изпекох я в една стара фурна тип-Раховец,която работи само на 4.Малко отгоре прегоря,но като изстине и я опитам ще напиша как е!
    Мисля че ще емного вкусна,защото крушите са пуснали един сок,който се е карамелизирал и ухае страхотно!
    поздрави и пожелания за усмихнат ден!

    1. Много се радвам Елена, че ти е харесала рецептата!
      Да кажеш как е станало с киселото мляко, да взема и аз да направя една такава 🙂
      Поздрави най-сърдечни от мен!

  8. Получила се е страхотно и с киселото мляко!
    Всъщност синът ми ме научи да замествам прястното мляко с кисело.Един ден прибирайки се от работа,той ме изненада с палачинки.Бяха много вкусни.Изненадах се как ги е направил,като нямахме прясно мляко,а само кисело и то 2%,малко по рядко.Той тогава ми каза че ги направил с киселото.Така научих нещо и от него,беше само в 7 клас,обичаше да експериментира в кухнята.Сега е 21годишен и готви много вкусно!
    Желая успехи и на твоите деца в кухнята:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: