Лавандулови Целувки (Meringues)

Обичате ли аромата на Лавандула?! Аз го обожавам!!! Толкова е успокояващ, мечтателен! Отглеждам си два вида лавандула в двора: обикновена теснолистна и един друг вид който е със широки листа и цъфти целогодишно при тукашните атмосферни условия. Последният тук е популярен като „Френска Лавандула“. Намирам мирисът и за малко по-различен от този на обикновената, някак по-слаб, по-деликатен, но все пак лавандулов! 🙂Технологията на днешните ми целувки е т.нар. Швейцарска меренга (Swiss meringue), при която белтъците се разбиват затопляйки се в купа с топла вода или над бен мари. 

Лавандулови Целувки (Meringues)

 • Рецептата е адаптирана от тук
 • Основното изискване е съотношението 1:2 на белтъци към захар. Ако желаете може да намалите дозата имайки предвид това. Просто замерете количеството на белтъците с които разполагате и добавете двойно на грамажа им, количество пудра захар. 
 • Белтъците трябва да са на стайна температура.
 • Ако ползвате бен мари, съдът в който са белтъците ще трябва да е с такава големина (спрямо съдът с врящата вода), че на практика да не се опира в нея. Т.е. затоплянето фактически става на пара. Но в този случай е желателно да имате термометър, с които да отчитате топлината, която са достигнали белтъците. Тя трябва да е 85ºС. Аз в случая съм ползвала голяма купа с топла вода, в която съм поставила купата с белтъците. Водата трябва да е топла, но не прекалено гореща. Когато потопите пръст в нея, трябва да може да издържате на топлината.

Необходими продукти:

 • 240 гр. яйчен белтък
 • 480 гр. пудра захар
 • 1-2 шушулки ванилия
 • ½ ч.л. стрити сушени цветове от лавандула
 • малко лилава сладкарска боя

Начин на приготвяне:

Подгответе си бен мари или голяма купа с вода, в която да може да се побере купата с белтъците. Подберете подходящ съд, в които ще приготвите меренгата според това кой метод ще използвате.

Ако я поставите в съд над бен мари: Смесете белтъците с половината захар. Разбърквайте непрекъснато с тел докато белтъците достигнат температура 85°С. Веднага свалете от парата и прехвърлете сместа в купата на миксера. Пуснете го да работи на средна скорост. Когато сместа се сгъсти, добавете на порции и останалата захар. Разбъркването продължава докато сместа се охлади – около 15-20 мин.

Ако приготвяте меренгата в купа с топла вода: Смесете в подходящ съд белтъците с половината от захарта. Съдът се поставя в топлата вода и белтъчната смес се разбива с миксер около 15 минути. Към края на разбиването прибавете на порции останалата захар. Сместа трябва да стане гладка, лъскава и твърда. Ароматизира се със зрънцата на 1-2 шушулки ванилия. 

Аз разделих сместа на две части и в едната добавих сушените цветове от лавандула и малко лилава сладкарска боя.

Пригответе си няколко тави застлани с хартия за печене. Целувките се оформят, като получената смес се насипва в пош с кръгъл или звездовиден накрайник.  С него се шприцоват (с форма по желание) целувките. Изсушават се във фурна затоплена на 90°С за 3-4 часа. Времетраенето на изсушаването ще зависи от големината им.

Тук може да видите всички снимки.

Last updated by .

4 thoughts on “Лавандулови Целувки (Meringues)

 1. Гледайки апетитните ти целувки си мисля да се пробвам (пак!) с приготвянето им. Преди време, когато бях още по-начинаеща, отколкото съм сега направих два еднаквонеуспешни опита с целуквите. А пък твоите изглеждат така добре, пък и мина малко време от тогава, че май е време да се пробвам. Пак! 🙂

  1. Гери, няма нищо сложно в приготвянето на целувки!
   Няма как да не се получат! Просто гледай съда в който ги разбиваш на сняг, както и вилките на миксера да са абсолютно сухи. Ако има някаква вода (влага) белтъците няма да може да станат на твърд сняг – това е най-важното. Спазваш съотношението на белтъци прямо захар и няма да имаш никакви грижи! После се изсушават във фурната!
   Хайде успех! Дано тоя път ти се получат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: