септември 25

Лавандулови Целувки (Meringues)

Обичате ли аромата на Лавандула?! Аз го обожавам!!! Толкова е успокояващ, мечтателен! Отглеждам си два вида лавандула в двора: обикновена теснолистна и един друг вид който е със широки листа и цъфти целогодишно при тукашните атмосферни условия. Последният тук е популярен като „Френска Лавандула“. Намирам мирисът и за малко по-различен от този на обикновената, някак по-слаб, по-деликатен, но все пак лавандулов! 🙂Технологията на днешните ми целувки е т.нар. Швейцарска меренга (Swiss meringue), при която белтъците се разбиват затопляйки се в купа с топла вода или над бен мари. 

Лавандулови Целувки (Meringues)

 • Рецептата е адаптирана от тук
 • Основното изискване е съотношението 1:2 на белтъци към захар. Ако желаете може да намалите дозата имайки предвид това. Просто замерете количеството на белтъците с които разполагате и добавете двойно на грамажа им, количество пудра захар. 
 • Белтъците трябва да са на стайна температура.
 • Ако ползвате бен мари, съдът в който са белтъците ще трябва да е с такава големина (спрямо съдът с врящата вода), че на практика да не се опира в нея. Т.е. затоплянето фактически става на пара. Но в този случай е желателно да имате термометър, с които да отчитате топлината, която са достигнали белтъците. Тя трябва да е 85ºС. Аз в случая съм ползвала голяма купа с топла вода, в която съм поставила купата с белтъците. Водата трябва да е топла, но не прекалено гореща. Когато потопите пръст в нея, трябва да може да издържате на топлината.

Необходими продукти:

 • 240 гр. яйчен белтък
 • 480 гр. пудра захар
 • 1-2 шушулки ванилия
 • ½ ч.л. стрити сушени цветове от лавандула
 • малко лилава сладкарска боя

Начин на приготвяне:

Подгответе си бен мари или голяма купа с вода, в която да може да се побере купата с белтъците. Подберете подходящ съд, в които ще приготвите меренгата според това кой метод ще използвате.

Ако я поставите в съд над бен мари: Смесете белтъците с половината захар. Разбърквайте непрекъснато с тел докато белтъците достигнат температура 85°С. Веднага свалете от парата и прехвърлете сместа в купата на миксера. Пуснете го да работи на средна скорост. Когато сместа се сгъсти, добавете на порции и останалата захар. Разбъркването продължава докато сместа се охлади – около 15-20 мин.

Ако приготвяте меренгата в купа с топла вода: Смесете в подходящ съд белтъците с половината от захарта. Съдът се поставя в топлата вода и белтъчната смес се разбива с миксер около 15 минути. Към края на разбиването прибавете на порции останалата захар. Сместа трябва да стане гладка, лъскава и твърда. Ароматизира се със зрънцата на 1-2 шушулки ванилия. 

Аз разделих сместа на две части и в едната добавих сушените цветове от лавандула и малко лилава сладкарска боя.

Пригответе си няколко тави застлани с хартия за печене. Целувките се оформят, като получената смес се насипва в пош с кръгъл или звездовиден накрайник.  С него се шприцоват (с форма по желание) целувките. Изсушават се във фурна затоплена на 90°С за 3-4 часа. Времетраенето на изсушаването ще зависи от големината им.

Тук може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .

Етикети:, , ,

4 COMMENTS :

 1. By Гисчо on

  Гледайки апетитните ти целувки си мисля да се пробвам (пак!) с приготвянето им. Преди време, когато бях още по-начинаеща, отколкото съм сега направих два еднаквонеуспешни опита с целуквите. А пък твоите изглеждат така добре, пък и мина малко време от тогава, че май е време да се пробвам. Пак! 🙂

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Гери, няма нищо сложно в приготвянето на целувки!
   Няма как да не се получат! Просто гледай съда в който ги разбиваш на сняг, както и вилките на миксера да са абсолютно сухи. Ако има някаква вода (влага) белтъците няма да може да станат на твърд сняг – това е най-важното. Спазваш съотношението на белтъци прямо захар и няма да имаш никакви грижи! После се изсушават във фурната!
   Хайде успех! Дано тоя път ти се получат!

   Reply

Коментиране (Leave a Reply)