Великденски яйца декорирани с тревички и цветя

Тази година планувах и изпълних направата на яйцата си с една остаряла технология, която няма как да не знаете. На дъщеря ми обаче и беше много интересно до опита и види как стават нещата, защото до сега не беше виждала как се правят яйцата с такава или подобна шарка. Направихме 15 яйца – установила съм, че боядисването на повече си е чисто разхищение, поне за моя дом! Цветовете станаха доста наситени, защото боята, която ползвах, беше за по-голямо количество яйца, а аз боядисах по няколко яйца във всеки цвят.  На долната снимка се вижда едното от яйцата, които станаха много красиви. 

Само върху жълтия цвят, отпечатъка на листенцата не се виждаше ярко, затова ги дадох на кравите! 🙂 Ако яйцата бяха бели и техният отпечатък щеше да се вижда добре, но при нас белите яйца са рядкост и въпреки, че всяка година гледам из магазините, не се намират в региона ни. За сметка на това, поне са домашни! 🙂

Друго нещо, което привлече вниманието е това, че листото от индрише оцвети в синьо яйцето потопено в зелена боя. Вижда се в средата на кошницата от долната снимка. За съжаление имах само едно яйце с такова листо и така не можах да разбера, дали потапянето в друг цвят боя би дало същия резултат или цвят. Решила съм другия път (до година) да си изясня нещата по този въпрос, защото тази година получих писма, запитвания и споделен опит за  натуралното оцветяване на яйцата…

Великденски яйца декорирани с тревички и цветя

 • Ще са ви нужни яйца, по чиято черупка няма никакви пукнатини. Понеже яйцата ми са домашни, а кокошките ни снасят върху слама, яйцата винаги са с безупречни черупки, освен ако не внимаваме много при транспортирането им до къщата. 
 • Може да се сварят по-начина който споделих миналата година – безупречен! Много доволна останах! От читателка в блога ми, научих, че яйцата можело да се пекат във фурната вместо да се варят. Не съм пробвала все още, но въпросната читателка сподели, че се получавали страхотни на 150°С за около 35 минути. Преди няколко дни прочетох в едно списание, че във водата, в която се варят яйцата се добавя оцет, реших, че и това не съм го опитвала та е време да пробвам и затова ги варих по стандартния начин с добавка на оцет. Не знам дали е заради оцета, заради здравите черупки или късмета, но нямаше жертви – освен едно яйце дето синът ми го остави върху плота с мъжка сила! 🙂

Всичко което ще ви е необходимо:

 • яйца
 • боя за яйца
 • оцет
 • листенца и малки цветчета
 • чорапогащник
 • ластици
 • полиетиленови ръкавици
 • домакинска хартия
 • найлон
 • олио

Начин на приготвяне:

Добре e по време на варенето яйцата да са наредени в тенджерата на един ред. На дъното на тенджерата се поставя памучна домакинска кърпа и яйцата се нареждат върху нея. Заливат се с вода колкото да ги покрива и 1 чаена чаша оцет. Слагат се на котлона и когато водата заври, огъня се регулира, така че да не врят силно и се засичат 10 минути. След това яйцата се изваждат едно по едно от водата (с помощта на решетъчна лъжица) и се нареждат върху суха домакинска кърпа. Боята, която съм ползвала, не изисква яйцата да се боядисат топли, така че съм ги оставила да изстинат.Върху всяко яйце се поставят по 1-2 листенца, тревички и (или) цветенце. Ако са мокри се задържат лесно на повърхността на яйцето. Яйцето се увива в парче чорапогащник, което се пристяга плътно към яйцето с помощта на ластик. Когато всички яйца са готови се приготвя боята, според указанията на опаковката. Аз съм ползвала боя, при която със всеки цвят може да се боядисат до 30 яйца на 2 пъти. Всяко пакетче се разтваря в 1 чаена чаша гореща вода, добавя се студена (или топла) вода достатъчна да покрие 15 яйца и 1 чаена чаша оцет. Всички яйца се потапят на веднъж в боята и остават в нея за 10 минути или  колкото желаете да е наситен цвета. Изваждат се и се нареждат върху парче найлон, покрито с домакинска хартия. Когато изсъхнат, чорапогащника се отрязва внимателно с ножица, яйцата се изваждат, а тревичките се отстраняват.

На долната снимка се виждат яйцата ми преди да бъдат полирани. Тя е единствената, на която може да се забележи и бледия отпечатък върху жълтите яйца. 

Полирането на яйцата става по следния начин: парче домакинска хартия се навлажнява с малко олио и с него се полира повърхността на яйцата. Започнете със светлите цветове или използвайте различно парче хартия за всеки цвят.

Весели и успешни приготовления желая на всички ви! Нека предстоящите празници внесат светлина в домовете и душите на всички ни! 

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

6 thoughts on “Великденски яйца декорирани с тревички и цветя

 1. Прекрасни са, Мария, а малките помощници сигурно нямат търпение да се чукнат с яйчица за здраве! Светли празници, здраве и благоденствие на дома ви!

  1. Игличе, те децата само това чакат да им дадем знак и започва едно борене с яйца, дето не свършва докато не бъде счупено и последното яйце! 🙂
   Благодаря ти за хубавите пожелания! Да ти се връща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: