Марципан Варна или парено захарно тесто

Марципан Варна или парено захарно тесто

Днес ще споделя с вас още едно тесто за покриване и декорация на торти и други десерти  – така наречения „Марципан Варна“. 

Марципан Варна или парено захарно тесто

  • Рецептата е адаптирана от Бон Апетит.
  • При другата рецепта за парено захарно тесто, която вече сте виждали в блога ми, продуктите са в малко по-различно съотношение. Освен това при нея топлинната обработка продължава докато брашното започне да се отделя от стените на съда. При днешната рецепта, топлинната обработка се свежда до това маслото да се разтопи във водата и сместа да заври. След това се сваля от огъня и се добавят останалите продукти. 
  • Знам, че за рецептата би могло да се ползва маргарин вместо масло, но аз до сега все с масло съм я правила.
  • Пареното захарно тесто по тази рецепта, като че ли стана  по-бяло от това.

Необходими продукти:

400 гр. пудра захар
100 гр. брашно
50 гр. масло
100 мл. вода
сладкарска боя

по желание се ароматизира с ванилия, бадемова есенция или др.

Начин на приготвяне:

Приготвя се подобно на пареното тесто: Водата и маслото се слагат в подходящ съд на котлона. Когато маслото се разстопи и водата заври се свалят от огъня. По желание се добавя аромат (ванилия, бадемова есенция или друго). Ако искате цялото количество на тесто да е в един цвят тук е момента да добавите и боята. После се прибавя брашното и се бърка докато тестото се отлепи от стените на съда. Изважда се от тенджерата и се прехвърля върху мраморна плоча, където остава докато се охлади до 18° С (да стане приятно топло при пипане).

После се меси с пресята пудра захар. Аз изразходвах 500 гр. Като я поеме всичката, се прави на топка, увива се в домакинско фолио или се слага в найлонова торбичка, като се изкарва въздуха, за да не хване коричка. Съхранява се на стайна температура, за повече или когато е направено с масло, най-добре да се държи в хладилник. Оцветява се с гелообразни или прахообразни бои. Течните ще го втечнят и ще трябва да го месите с още пудра захар. Ако по време на разточване лепне много, значи иска още пудра захар. Ако е ронливо значи сте прекалили със захарта и може да опитате да го размесите с намазани с масло или маргарин ръце, а ако проблема е по-голям да добавите няколко капки вода при размесването.  ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Марципан Варна или парено захарно тесто
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 24 Review(s)

81 thoughts on “Марципан Варна или парено захарно тесто

  1. Чудесна рецепта! Аз до сега не съм се усмелявала да я правя, но може би е крайно време! Струва ми се по – вкусно и лесно за работа! Ще го опитам, само не знам кога! 🙂
    Поздрави

    1. Маги, аз направих такова тесто за пръв път миналото лято!
      Много по-лесно и икономично е от направата на фондан.
      Повярвай ми – няма начин да не се получи!
      Поздрави и от мен!

  2. Здравей, Мария
    онзи ден писах, днес пак. Дано не досаждам, но понеже реших да опитам, да направя фондан (експериментално), и изведнъж виждам няколко рецепти от този тип. Та молбата ми е за съвет, кое тесто е най- лесно за начинаещ!? Опитвала съм единствено фалшив марципан- получи се, но не се бях сетила, че в хладилника ще се разтопи та от опит видях 🙂 Чудя се в крайна сметка има ли значение, дали е фондан или вид парено тесто!?
    Много чуденки 🙂
    Поздрави!

    1. Привет!!!

      Ако питаш мен най-лесно, е да започнеш със някое от парените захарни теста.
      Те се правят по-лесно и са по икономични, така че ако нещо не се получи от първият път (дано не стане така – разбира се), загубата ще е по-малка по отношение на изразходваните продукти. Пробвай това тесто. Замери си нужните продукти и просто имай в предвид, като почнеш да месиш, че ако тестото е меко трябва да му добавиш още пудра захар.
      Относно въпроса ти дали има разлика… всички са захарни теста, и се правят за украса на торти или сладкиши. Всяка рецепта е различна и от там са различни не само вкусът, но и качествата на дадено захарно тесто. Смятам, че е въпрос на личен вкус и предпочитание (които се придобиват с времето и опитването на различни вариянти) кое тесто (фондан), ще ти е най-лесно за направа и употреба и съответно, кое ще ти хяреса като вкус.

      Успех мила, какво друго да кажа!

  3. Мария , благодаря за ясните и точни обяснения. Често изненадвам (приятно ) близките си с гозба по твоя рецепта ! А в конкретния случай – можеш ли да ли обясниш как след като съм пристъпила към оцветяване с гел боички да постигна по- наситен цвят на фондана. Моят е все блед , така и не постигам хубав червен или син цвят … Благодаря от сърце !

    1. Привет Мария,
      Много ти благодаря за доверието за положителността!

      Относно оцветяването на захарните теста…
      Принципно за получаване на по-наситен цвят се слага повече боя. НО – ако боята е в пастелен нюанс, колкото и да слагаш, (ще стане по-наситен но ще си остане пастелен нюанс), няма да стане ярък. Така, че какъв цвят ще получиш зависи от боите които ползваш.

      Много харесвам „истинското“, ярко червено като това на езика на кучето, или това на калинката, за този цвят смесвам гелова червена боя и прахообразна такава (тукашно производство).

      С няколко думи – или трябва да добавяш още от боята, докато получиш желаната наситеност на цвета или трябва да опиташ с друга сладкалска боя.

      Поздрави!

      1. Благодаря! Да се поздравим с Христос возкресе ! Мир и любов в дома ви !

  4. влязох нарочно да го търся пареното, ти вече си сложила и тази рецепта.
    Ще видим какво ще измайсторя
    Поздрави

  5. Здравей! В неделя (след 6 дена) ще изпробвам тази рецепта, но бих искала да зная до колко време може да издържи такова тесто в домакинско фолио в хладилник, тъй като искам да го приготвя предварително?

    1. Можеш спокойно да го приготвиш от днес!
      Преди да го ползваш трябва да го извадиш от хладилника няколко часа преди употреба!

  6. Току-що направих вече втора доза и най-отговорно заявявам, че тази рецепта е толкова лесна, че и котаракът ни би се справил, ако понасяше аромата на есенциите! 🙂 Днес използвах друга марка пудра захар – немска, която е фина като нишесте, и се получи страхотен резултат с по-малко от 300 гр. Утре започвам с направата на тортите – по искане на мъжа, ще бъдат 2. Благодаря за рецептата и прекрасното обяснение!

    1. Чудесно!!!
      Много се радвам Антония, че всичко се е получило страхотно!
      Весел да е празникът ви, изпълнен с много емоции и вкуснотии!

      Поздрави най-сърдечни от мен!

    1. Зависи колко ще е голяма тортата!

      Винаги преценям на око когато правя нещо, ако се случи да ми стигне тестото правя още…
      От една доза ще се получи между 500 и 600 гр. тесто (в зависимост колко захар ще поеме).
      Последно съм покривала и украсявала торта с диаметър 26 см. и направих двоина доза от това тесто беше ми абсолютно достатъчно да я покрия и украся!

  7. Привет, Мария! 🙂
    Благодарности за труда да споделиш и опишеш толкова добре тази рецепта! Наистина е много полезна особено за такива като мен – начинаещи. Никога не съм работила с подобна маса, но след няколко дни имам повод и искам да зарадвам близък човек.
    Надявам се, няма да те притесня с няколко въпроса.Ще правя торта, но няма да я покривам, а само ще я измажа с крема и мисля да направя няколко фигурки от този марципан. Проблем ли ще е ако ги сложа направо върху крема (който ще е от маскарпоне, сметана и дулсе де лече), дали ще се разтекат? Необходимо ли е предварително да съхнат и ако да – върху каква повърхност, на каква температура и трябва ли да ги покривам с нещо?
    Понеже ще ми трябва малко от това тесто, мисля да направя само половин доза. Дали ще ми стигне за няколко малки фигурки (имам предвид 3-4 малки тикви и най-вероятно едно малко паяче)?

    1. Нати, благодаря ти от сърце за милите думи!
      Относно въпроса ти – смятам, че ако прочетеш поста и коментарите и ще си направиш изводи и сама – всичко вече е казано и наприсано!

      Влажността на тортата или кремевете не се отразяват добре на всякакви захарни теста!
      Ако все пак решиш да сложиш фигурки върху крема, сложи ги върху тортата преди да я поднесеш!
      Съхнат на стайна температура – не е нужно да се покриват с нещо. Аз обикновенно ги захлупвам с мрежа-похлупак, за да не ги кацат мухи…

      Успех с тортата – вкесни и красиви резултати!

  8. Здравей отново, Мария и извинявай, че чак сега отговарям! Много благодаря за съветите! Направих марципана и се получи добре като за първи път 😉 Доволна съм, въпреки че не замерих с везна продуктите, но мисля, че това тесто би се получило безпроблемно почти при всеки. Фигурките поставих преди поднасянето на тортата и останаха върху нея до изяждането и 🙂 Не се деформираха, но вече на втория ден от поставянето бяха започнали да омекват.
    Още веднъж – хиляди благодарности и продължавай да ни радваш с прекрасните си рецепти! 🙂
    Хубав ден!

  9. Привет Mria, усмелих се и аз да направя марципан варна, но при точене тестото ми се къса, къде бъркам,искам да покрия цяла торта, но ми се струва мисия невъзможна, засега направих само едно жалко подобие на панделка, ама като за пръв път си е направо супер 🙂 , но и тя се късаше доста.

    1. Валентина, тестото става трошливо когато е сложена прекалено много захар, а ако захарта не е достатъчна, може пак да се къса при опит за покриване на торта, защото ще е много меко.
      Мисля си, че преди човек да започне да прави сам захарни теста, е добре да си купи веднъж поне, готово! Така ще види, какво е на пипане, как се работи с него и когато опита да прави у дома ще знае какво трябва да получи! За жалост при рецептите за захарен фондан (и изобщо захарни теста) е малко сложно да се даде точното количество на захарта, защото в зависимост от ползваните продукти и качеството им тя може да варира. При тестата, които са с глюкоза, захарта ще варира и спрямо консистенцията на ползваният глюкозен сироп!

  10. Здравейте,искам да попитам това тесто става ли снежно бяло като Фондана,и коч рецепта бихте ми препоръчали за получаване на снежно бяло тесто.Благодаря.

    1. На първатата снимка в поста ясно се вижда, че това тесто не става снежно бяло!
      Чувала съм, че има боя (добавка) за фондан която го прави снежно бял, но не съм се интересувала и не съм ползвала такава!
      Ако ти е нужно снежно бяло захарно тесто, не прави парени захарни теста а захарен фондан! В блога ми има и други рецепти – търси „Фондан – захарни теста“ в „Категории“ (в дясната странична лента) или търси с търсачката на сайта ми!
      Успех!

  11. Здравей, Мария.
    Много се радвам, че попаднах на твоя блог, защото тук наистина е кулинарна творилница. Ти не се хвалиш с постиженията си, а вдъхновяваш и помагаш всички да имаме постижения в кухнята. Благодаря ти за добрите идеи, за точните рецепти и за безценната помощ.
    Намерих блога ти в най-подходящия за мен момент, защото скоро ще правя първата си торта със захарно тесто. Затова, ако ми позволиш, искам да задам един може би глупав въпрос, но единствено не можах да разбера дали мога да покрия тортата с марципан Варна един ден преди деня на консумация. За фигурките разбрах, че омекват от влагата на тортата и хладилника, но как стои въпроса с покриващия захарен „чаршаф“?

    1. Много ти благодаря за всички комплименти, радвам се че блогът ми ти харесва и те е полезен!
      Тортата може да я покриеш със захарното тесто и 1-2 дни предварително – няма проблем, но за фигурките знаеш – вече си го прочела, трябва да се направят предварително и да се оставят да изсъхнат!
      Успех с тортата ти желая, нека стане вкусна и красива!

  12. Здравейте,
    Много ми се иска да направя торта с украса от захарно тесто, най-вече заради детския ми спомен за тортите с къщичка и зайче 🙂 Спомням си колко вкусни бяха фигурките и мекички при хапване. Според вас, с кое захарно тесто бих могла да постигна подобен ефект – вкусни и мекички фигурки? Марципан Варна подходящ ли е, защото някъде по форумите срещнах и коментари, че не бил вкусен.

    Имате много хубав блог, много хубаво обяснявате и отговаряте на всеки въпрос – можете да си направите школа за лятно готвене на кипърското море 🙂

    1. Ако искаш вкусна моделираща маса направи си бадемов марципан, разбира се това доста ще ти увеличи разходите за тортата но бадемовят марципан е този, от които с удоволствие бих хапнала фигурките за украса направени от него.
      Благодаря за комплиментите относно блога ми! А школата по готварство, отавям на някой друг 🙂
      Поздрави!

      1. Благодаря за бързия отговор. Веднага прочетох публикацията и коментарите за бадемовия нарципан в блога ви и наистина ми се струва вкусен вариант. А според вас за покриване на торта с диаметър 24 см. колко дози са нужни? Как мога да предвидя необходимото количество?
        Извинявайте за повторното притеснение, но не се сетих при предишния ми коментар.

        1. Аз винаги преценявам на око, според ситуацията – нещо което се придобива с опита!
          Мисля си, че една доза би трябвало да стигне за торта с такъв диаметър, макар че важна роля играе и височината на торта.
          И друг път са ми задавали такива въпроси – с колко захарно покритие каква големина торта може да се покрие?! Работата е там, че не правя определени стандартни торти (с еднакъв размер), при мен всеки път е различно. Понякога ми се е случвало захарното покритие да не ми стигне и е трябвало да провя допълнително…

  13. zdravei mila .re6ila sam da napravq torta ukrasena s tsvetq,no nikoga ne sam pokrivala s fondan.tova testo kolko vreme predi tortata trqbva da se napravi,za fondana i figurkite.na men tortata mi trqbva za 4etvartak.az 6te kupuvam gotovi blatove tova koli4estvo 6te mi stigne li i za pokrivane i za tsvetq

    1. Привет portmoto!
      Не мога да знам какво количество парено тесто ще ти е нужно, защото няма как да видя каква е идеята в главата ти и големината на тортата която искаш да направиш, нито пък цветята които искаш да направиш!!!
      И за себе си винаги преценявам нещата на око, като предпочитам да направя не много голямо количество и ако не ми достигне да приготвя още!
      Започни с двойна доза на това тесто, пък ако видиш, че ти е малко направи още.
      Фигурките е добре да се направят предварително ако са 3D, за да могат да изсъхнат, макар че лично аз не съм правила такъв тип фигури от това тесто, то съхне бавно. С него правя украса тип апликация или неща изрязани с формички или просто покривам торта.
      Добре е тортата да я направиш (да бъде готова) ден преди да я сервираш, така ще си по-спокойна иначе сама трябва да организираш работата сии да прецениш кога да започнеш, защото аз не мога да знам кое колко време ти отнема. Ще ти дам пример за „Торта Куче“ да речем: правя си „Дукисата“ вечерта слагам я в купата и на другия ден забърквам 2-2 1/2 дози парено тесто и за няколко часа съм готова със кучето. Надявам се, че ме разбра какво имам в предвид, никои друг освен теб самата не може да те съветва как са си планираш нещата, защото те зависят изцяло от бързината и организацията която имаш – а това е строго индивидуално за всеки индивид!
      Успех ти желая! Нека тортата стане вкусна и красива!

  14. Здравей !

    Много лесна (струва ми се) и интересна рецепта,за която благодаря.Понеже съм все още съм новаче в кухнята и ми се иска да пробвам това тесто за някоя по-ефектна торта.Въпросът ми е,тъй като мога да съсипя нещата 😀 Благоприятно ли ще бъде ако намаля количеството на продуктите на 2,тоест вместо 400гр пудра захар – 200гр и така с останалите? 🙂

    Поздрави.

    1. Привет Lucienne,
      рецептата не е трудна за изпълнение, може да я увеличиш или намалиш, така както на теб ти е угодно! Имай в предвид, че посоченото количество пудра захар е минималното, възможно е с него да се получи добре, но може да ти е нужно и допълнително количество пудра захар!
      Успех ти желая!

  15. Здравейте!Извинявам се,че така нахлувам..,но имам спешна нужда от съвет..Снощи направих фалшив марципан и го прибрах в хладилника.Сега го извадих,но той се е втвърдил и не знам как да го разточа,за да започна да го оформям за украсата на торта.Много ще съм Ви благодарна,ако съдействате и ми кажете какво да правя!

    1. Nour, остави пареното захарно тесто (така както си е увито в прозрачно домакинско фолио), на стайна температура, докато се размекне.
      Когато се отпусне достатъчно, може да го размесиш с ръце, и да започнеш работа с него.
      Друг път като правиш такова тесто, което желаеш да го ползваш на следващият ден, не е нужно да го прибираш в хладилника, нищо няма да му стане ако е добре увито в домакинско фолио и затворено в кутия (за да не съхне).

  16. мария направих тестото,номоля те обясни ми как точно се боядисвас гелови бои за да стане равномерно оцветяването

    1. Добавяш боя върху тестото и месиш, докато се получи равномерно оцветяване. Ако тестото стане лепкаво докато вкарваш боята в него, може да потапяш ръцете си с пудра захар!

  17. и още нещо пропуснах,колко време след нанасянето на масленият крем се слага пареното покритие,веднага или се изчаква?Благодаря ти предварително за отговорите!

  18. Здравей. Реших да ти пиша. Блага ти е прекрасен и пълен с много полезни неща.
    Моето синче много хареса твоята торта куче и я поиска за своя рожден ден. Той има рожден ден утре, но партито ще е в събота. За тогава ще се пробвам да направя кученцето ти. Но имам един въпрос. Мисля самата торта да варианта на Естерхази или на Династията. Да си опека блатовете, да си приготвя кремчето и да ги монтирам в две купи – една голяма за тялото и една малка за главата. Дали ще е удачен вариант една от двете?
    Правих вече и двете торти, всички в къщи много ги харесаха.
    Миналата година се пробвах сама да омеся захарно тесто, но беше различно от твоето. Мисля да се пробвам тази година с твоята рецепта за фондана.
    Малко се притеснявам, че когато човек си прави експерименти все нещо не му се получава.
    Но много искам да ми се получи във варианта, който съм го замислила.
    Ще се радвам на професионален съвет.
    Поздрави.
    Ники. 🙂

    1. Привет Ники!
      Предполагам, че вече е късно за моят отговор, но в момента в работата ни е най-натовареното време в годината…
      Лично аз обожавам вкуса на торта „Естерхази“, вече доста пъти съм я приготвяла.“Династия“ не съм правила и за нея нямам лични впечатления и не бих могла да коментирам.
      Принципно със захарно тесто е добре да се покриват торти, които не са много влажни (сочни), това гарантира доброто оцеляване на покритието от захар и направената от него украса. Не мога да знам със сигурност нещо което самата аз не съм опитвала, но ако питаш мен е по-добре да заложиш на нещо сигурно на 100% когато става въпрос за такъв повод.
      Когато решиш да експериментираш гледай да не е за специален повод -така рождениците ще са доволни, а не разочаровани, защото при експериментирането винаги е възможно получаването на фал.

      Поздрав най-сърдечен от мен! Весело да е приготвянето на тортата (каквото и да решиш) и вкусен и красив резултата!

      п.п. Съветите ми съвсем не са професионални :), те са плод на личен опит, или предположения!
      🙂

  19. Мария, благодаря за изчерпателният отговор. 🙂
    Партито за пождения ден мина. Тортата стана много вкусна и се излапа цялата. Но да ти разкажа, какво сътворих накрая.
    С моите експерименти, които си правя смесих няколко рецепти в една. Опекох няколко бадемови блатове, а крема беше от торта Милка, един невероятно вкусен крем.Избрах си две купи – една голяма и една малка и в тях монтирах тортата. Омесих захарното тесто и след, като се смръзна тортата я покрих и оформих. С моите любителски възможности стана горе-долу добре на външен вид. Децата разпознаха, на какво прилича тортата. 🙂
    А това, че човек не трябва да си прави експерименти точно за важни поводи си напълно права. 🙂
    Дано да не ти досадих с моите смехории. 🙂
    Благодаря ти от сърце за полезният съвет, който ми даде.
    Поздрави.
    Ники 🙂

    1. Ники много, много се радвам, че дечицата са харесали тортата – то това е най важно за тях!!!
      Е, разбира се и вкусът, който както описваш е бил страхотен!!!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  20. здравейте Мария . Имам нужда от вашата помощ . Омесих това тесто , но ми стана тричаво . увих го хубаво в домакинско фолио и го прибрах в кутия . ще мога ли утре да го оправя някакси , ще успея ли да го разточа. дайте ми съвет , моля ви как да го оправя

    1. Привет, Дона!
      „Тричаво“ на мен ми звучи като „ронливо“, ако е така причината е прекаляване с месенето и добавянето на пудра захар.
      Опитай да го разредиш с малко вода, но я добавяй на капки (по малко всеки път).

      Казвала съм го не веднъж, че така от разстояние трудно се дават съвети.
      Понякога съвсем дребно отклонение от продуктите или технологията на приготвяне, води до не желани резултати… И понеже не съм те наблюдавала как точно си го приготвила, не мога да кажа с точност какво се е объркало. Най-добре е да откъснеш няколко не големи парчета от тестото и да опиташ различни вариянти – към едно малко вода, към друго малко мазнина с растителен произход (маргарин)… така ще видиш от какво се оправя и може после да приложиш същото към голямото парче. Не на последно място, понякога боята (ако е неподходяща или лошо съхранявана), може да направи тестото да е като пресечено.
      Надявам се да успееш да го поправиш!
      Поздрави!

      1. благодаря ти Мария . Знаеш ли – тестото го направих с пшенично нишесте ( така ми казаха – така направих ) с брашно не съм пробвала , но вече ще се придържам стриктно към рецептата за да няма гафове. А иначе с вода стана по добро за обработка – благодаря ти .

  21. здравейте . бихте ли ми препоръчали готова смес с която да пробвам как се работи . Да не рискувам да я приготвям сама , защото 100% моята няма да се получи. А имам голямо желание да направя торта за сина ми тия дни – с такова покритие и фигурки. препоръчайте ми някоя марка която сте пробвали и знаете че е добра. благодаря ви.

    1. До колкото ми е известно парено захарно тесто не се се продава, но пък може да си вземеш фондан – класически вариант на захарно тесто!
      Готово си купувам само ако ми трябват по-малки количества и съм ползвала това на др. Йоткер!

  22. здравейте Мария . Имам нужда от вашия съвет . Тази вечер ще правя торта , която ще е за утре вечер , та смятам да направя това : купих готови блатове , които ще сиропирам леко с ( и аз не знам с какво )…., крема смятам да е от шоколадов пудинг на д-р Йоткер разбит с масло , отгоре маслен крем и покрита с моделираща маса и фигури. Как мислите, дали ще се получи торта. Тъй като това е втората която ще правя ( първата беше жалко подобие на торта) , гледам всичко да е по най – простия и лесен начин за мен . Чудя се крема дали ще стегне само с масло или трябва да сложа и един желатин . Та за тези които разбират – в момента пиша простотии най- вероятно , но трябва да се почне от някъде … Мария явно имам нужда не от един съвет , а много . ….

    1. Привет, gri6ana
      Можеш да правиш всичко, каквото поискаш щом смяташ, че съчетанието на продукти ще ти хареса.

      Сматам, че за един неопитен човек е по-разумно да следва една добре описана рецепта, защото експериментирането понякога е неуспешно дори за хората с опит.

      Ако свареният и леко охладен пудинг се добави към разбито масло, няма да има нужда от желатин – аз не бих сложила.
      Препоръчвам да сглобиш тортата си в тортен ринг.
      Успех!

  23. ОХХХ имах и други въпроси …… при първата торта не можах да я изчистя хубаво – стоеше една набрашнена , четох че с четка натопена в ракия или водка става да се изчисти хубаво , но се притеснявам да не се кефне . И за залепването на фигурките – с много захарен сироп – става ли . Марияяяяя направо да луднеш с мен ……. и аз торта ще правя…………………

    1. Всички тези неща вече съм ги писала по постовете си за захарни теста. Трябва просто да ги прочетеш!
      Иначе правилно си чула!
      Четката трябва да е влажна не мокра и няма да има проблем!

  24. здравейте . имам имам едно питане , ако заместя брашното със същия грамаж пшенично нишесте , дали ще се получи същото тесто . целта ми е да е по-бяло това тесто . иначе приготвям марципан варна по вашата рецепта и се получава много хубаво и лесно за работа . благодаря ви и лек ден .

  25. ами омесих го и го увих във фолио , сега да си почива а утре ще пиша дали се точи лесно .

  26. Здравейте! Аз също съм начинаеща с фондана и не се получава и не се получава.Пробвах да го направя стана лепкав и го хвърлих. Поръчах си по интернет готов и с него не се получи чета всичко написано и ми се струва лесно спазвам всичко стриктно и не се получава лепне нищо не се оформя и го хвърлям.Толкова ли трудно се работи с това покритие?????????

    1. Веси, принципно работата със захарно тесто не е трудна, стига да се увличаш по такива начинания. Понякога атмосферните условия биха могли да усложнят работата със захарно тесто, но стига да имаш търпение и да ти харесва начинанието ще се справиш.
      Вярвам, че когато човек има мерак винаги постига каквото си е наумил.
      Какво да ти кажа… човек се учи от опита и грешките (както от своя, така и от чуждия), та във връзка с това, вместо да хвърлиш парчето фондан е можело да експериментираш върху него я с още пудра захар, я с мазнина, я с нишесте… та да видиш дали ще има подобрение. Много често съветите и отзивите за захарните теста се различават доста и може дори да си противоречат… Аз смятам, че всеки, който се занимава с подобни начинания, трябва да опита различни варианти в търсене на рецептата, на конкретното тесто, което е добро за него. В смисъл такъв, че има хора които предпочитат да омесят добре фондана и работейки бързо да приключат начинанието. При други рецепти първоначалната консистенция е по-лепкава, но по време на работа се вкарва допълнително пудра захар или смес от нишесте и пудра захар, а понякога и растителна мазнина и така се улеснява работата. Изобщо всичко е малко или много индивидуално и е в зависимост от сръчността и индивидуалните предпочитания на всеки от нас.
      Успех ти желая!

  27. Здравей Мария и тук . Току-що приготвих тестото и съхраних в хладилник. Мисля, че ми се получи :). С престоя в хладилника се надявам да стане и лесно за работа като да покрия голяма торта. казвам надявам, защото преди да увия във фолиото и съхраня реших ей така да разточа на игра :), че нямам търпение да видя как се работи. Разточването беше лесно и съвсем гладко, (не съвсем тънко) , но при опита да сложа уж „чаршафа“ върху торта се разцепваше на места. Та въпросът ми, това ще да е от това, че е току що приготвено и и че обезателно трябва да предстой в хладилник, както казваш най добре 8-12 ч. и тогава да постъпя към работа или някъде нещо съм сгрешила? Отиде ми малко по-малко от 0.500 гр. пудра захар. Ако ми се получи „чаршафа“, т.е разточването е лесно, както предполагам ще съм много, много доволна и веднага ще приготвя още/. Направих само опит, като за първи път с една доза. Иначе ще ми трябва за 30 октомври да покрия торта за 35 човека с форма на китара. Мисля, да направя три дози ..? Определно мнооооооого по-икономично. Досега винаги съм купувала и страшно оскъпява това самата торта :(, колкото и човек да пести :). Благодаря..

    1. Привет Зоя,
      принципно всички захарни теста имат нужда да отлежат преди да се работи с тях. Добре е когато се приготвят, да не се добавя много допълнителна захар (повече от указаното в рецептата), дори да изглеждат лепкаво, понеже с отлежаването на тестото текстурата им се променя. Аз винаги преценям дали има нужда от още захар, след като са отлежали. Важно е тестото да се съхранява добре увито за да не започне да засъхва. Това не беше свързано с конкретно с въпроса ти, но е хубаво да се знае.
      За да не ти се разцепва чаршафа от марципан ти препоръчвам да го разточиш върху хартия за печене или фолио. С хартията е по-удобно, според мен стига да не е прекалено твърда. С помощта на хартията ще се обърне лесно върху тортата, а ако някъде нещо се напука се захлажда със шпатула.
      Колкото по-ситно са смлени бадемите, от които се приготвя, толкова по-добре се получава.
      В домашни условия обикновено бадемите не може да се смелят толкова ситно, колкото е бадемовото брашно в магазините, та от това може да идва разликата в гладкостта на готовия марципан ако се сравнява с купения марципан. А колкото по-гладък е, толкова е по-добър и не се получава напукване. За сметка на това знаеш какви продукти си слагала, няма добавки като консерванти и др. и действително е доста по-икономично.

  28. Много, много добре се получи. Сега отново го погледнах след, като предстоя дори само час. Къде съм била, че толкова време не съм пробвала , толкова пари съм давала за готовите :)) и то със пестене после на тестото, че иначе 15 евро ми струва само захарното покритие . Винаги съм мислила, че е мисия невъзможно и за това е така скъпо (поне тук в Кипър) , в Бг знам са по допустими цените на готовите захарни теста. Мария тук един въпрос, както казах торртата ще правя преди 30, а тази ми доаза направих пробно. Дотогава ще престои в хладилник , предполагам има си трайност. Изчетох уж всички коментари и съвети, знам, че някъде го споменаваш но къде беше…….?:))А и да, тогава ще оцветявам самото тесто, че точно днес няма нужния цвят.

    1. Зоя ако съм споменала някъде за трайност, ще трябва да се сетиш къде е било или да потърсиш и намериш, защото аз обикновено си приготвям нещата така, че не стоят дълго преди направа на торта. Съответно нямам ясен спомен по въпроса.
      Марципана е скъп защото се прави от бадеми, които не са евтини, а иначе си мисля че марципана, които се намира из магазините тук е поне 100 пъти по-добър от този, който се продава в БГ.Аз изключително рядко купувам готов марципан или фондан, обикновено го правя когато ми е нужно малко количество и просто не си заслужава да се приготвя ръчно.
      Забравих да ти кажа, че в момента температурите са такива, че не е нужно да държиш марципана в хладилника. Съхранява се чудесно на стайна температура, стига да е добре увит във фолио и затворен в кутия. Принципно не вярвам нещо да му стане до края на месеца, ако е добре съхранен. Единственото което може да се случи е да почне да засъхва и от това да стане по-трошлив, но от опит знам, че започналия да съхне марципан се смеси с прясно приготвен, нещата се оправят. Освен това в най лошия случай, ако стане корав, може да се настърже и като се смеси с мармалад или нещо друго, става чудна плънка за кифлички или др. подобни печива.
      Поздрави!

  29. Здравей те,вчера направих пареното тесто,използвах същите продукти които се посошили,но след това тестото пое още толкова захар.опотребих почти 1 кг.защо се получи така при мен,и не стана пухкаво и бяло както се вижда на вашата снимка?

    1. Привет Венера!
      Мисля, че някъде из коментарите съм писала, но ще се повторя, че и на мен ми се е случвало пареното тесто да ми поеме почти двойно количество, от посочената по-горе захар. Друг път си става с колкото е упоменато в рецептата. Предполагам, че роля за това играят атмосферните условия и вида и качеството на ползваните продукти.
      Иначе тестото съвсем не става бяло. Пише го и в текста, пък и на първата снимка, където е поставено над белия лист ясно се вижда, каква е разликата спрямо бялото. На другите снимки може да изглежда по-светло от силната светлина или защото не е в близост до нещо бяло, за да се види разликата.

  30. Благодаря ви за отеленото време,да наистина може да е от атмосверните условия 🙂 поздрави

    1. Споменаването на атмосферните условия може да буди вашата усмивка, но е факт, че и те оказват влияния върху това колко захар ще поеме захарното тесто.
      В Бг няма толкова големи отклонения на температура и влажност на въздуха като при нас. Тук целогодишно влажността е висока, но през лятото се случва и това да е 40 градуса, а влажността на въздуха да 90%. Не се диша направо и лепнеш! То в такива условия е лудост да правиш захарно тесто, но ми се е налагало няколко пъти та от там знам, че и влажността и топлината оказват влияние върху това как ще се получи едно захарно тесто.

    1. Здравейте,на всички.
      Тази сутрин се опитах да направя това парено захарно тесто, но не ми се получи.
      След като започнах да прибавям пудрата захар сместа започна да става все по рядка и лепкава, та накрая едвам я събрах в купичка и я оставих. Сега когато се прибера не знам въобще какво ще видя.И така въобще не ми стана ясно къде сгреших. Не посмях да продължа да слагам пудра захар повече ( сложих 500 гр.) помислих си че напълно ще се втечни. Дали маслото което използвах . не е масло, или пудрата захар не е захар, не ми е ясно. Ако някой е имал такъв проблем нека сподели.

      1. а сега да продължа, получи се.След като се прибрах в къщи сложих пудра захар на плота и с час от сместа пробвах наново и се получи.Мисля си че първоначално е трябвало да изчакам много повече време преди да почна да прибавям пудрата захар или да сложа сместа за определено време в хладилник да се охлади.Сега вече ще се пробвам да оцветявам тестото.

  31. Здравейте! Днес реших да направя това парено тесто, но нещо не ми се получи. Не се отлепяше и от стените на съда. Може би не съм го бъркала достатъчно. Моля ви дайте ми съвет!

    1. Здравей Кристи!
      След като маслото се разтопи и водата заври се дръпват от огъня и се слага брашното. Разбърква се енергично докато се образува тесто. В зависимост от ползваната тенджера е възможно и да не се отделя от стените й. После се замесва с пудпата захар. Това е!!! Успех желая!

      1. Благодаря за бързия отговор.От вълнение и бързане забравих всякакви маниери 🙂 .Конкретно се интересувам за декорация на меденки и се чудя,кой ще е най-подходящия вариант:марципан или айсинг!?Иска ми се да е достатъчно твърдо понеже след това ще ги опаковам в пликче.От фондана се отказах,защото с него все още не ми се рискува,а повода е важен-първия рожден ден на детенцето ми:).Именно и със марципан ми се иска да облека и двуетажната торта,която възнамерявам да правя.Мисля го от дни и малко ме е страх дали ще се справя. Най-вече със втория етаж,до сега съм правила много тортии все различни,със кремове и захарно тесто,но никога не съм продължавала нагоре…Ще сложа подложка между първия и втория етаж.Някакви други съвети?Благдаря още веднъж

        1. Декорацията с яйсинг трябва да засъхне много добре (поне 2 дни), за да не се повреди. Декорацията с парено захарно тесто не е толкова чувствителна.
          Направи шоколадово бисквитена торта Дукиса (потърси с търсачката в сайта). Супер лесна е за приготвяне, много е устойчива (няма да ти трябват подпори) и невероятно вкусна!!! Гарантирам, че няма да съжаляваш!!!
          Успех желая!

  32. здравейте!искам да попитам втвърдява ли се марципана и до колко.благодаря предварително

    1. Не съм сигурна какво точно имате предвид Димитрина…
      Когато с него се покрие торта (която е измазана с крем), не се втвърдява и е приятен за консумация.
      Иначе ако се правят фигурки засъхва но по-бавно от фондана и не толкова твърдо.

  33. Здравейте! Не намерих отговор на въпроса ми в коментарите, направих тестото -поздравления, наистина много лесно за начинаещи 🙂 Въпроса ми е в момента, в които го сложих на тортата започна да се къса. Защо според Вас се получи това? По време на точене тестото стана малко по-меко отколкото беше. Разточих върху мраморен плот наръсен с пшенично нишесте. Мисля, че дебелината е добре.
    Благодаря! 🙂

    1. Здравей, Силвия!
      Надявам се нямаш против, че минавам на „ти“.
      Сещам се за няколко причини това захарно тесто да се напуква (съответно разкъсва): ако е било прекалено със захарта и е поело повече отколкото трябва, ако докато е работено с него е започнало да засъхва (което е много малко вероятно) или при пренасянето му върху тортата, ако не е станало с помощта на парче домакинско фолио или силиконов мат, върху което е било разточено.
      Това захарно тесто не е толкова еластично като фондана и за да не се разпука или накъса когато се ползва за покриване на торта е най-удачно да се разточи върху силиконов мат или парче прозрачно домакинско фолио с помощта, на което да се преобърне върху тортата и така тя да бъде покрита. Освен това си разточила тестото върху нишесте, което също може да е доведе до разпукването или разкъсването на тестото. За разточването на марципан Варна е най-добре е да се ползва пудра захар, а за фондан смес 1:1 от пудра захар и нишесте или просто намазнена с раститлелна мазнина повърхност и точилка.
      Успех желая с всичко за по-нататък!

  34. Много благодаря за отговора 🙂 Добре, че пробвах с малка част от тестото. Сега ще приготвя останалата част за истинската торта. Ще следвам съвета, като разточа на хартия или фолио за да мога да обърна направо върху тортата! 🙂
    Усмихнат ден желая! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: