Торта с фея за Антигони

Торта с фея за Антигони

Торта с фея за Антигони

Призовавам времето да стане адекватно за сезона с публикацията на тази красива торта с фея, която приготвих за малката Антигони! Бадемовите ни дървета („близнаците“), пак са отрупани с цвят в момента, но е много студено за пролет. Знам, че винаги се оплаквам от горещините през лятото в Кипър, но тази година докато зимата беше прекрасна, дойде пролетта и стана по-студено от зима!  

Торта с фея за Антигони

Тази торта беше изработена в последните дни на Февруари 2019 г. Беше специално за първият рожден ден на малката Антигони (родена на 4 Март 2018г). Пет-шест месеца по-рано, правих и Розова торта с цвете за кръщенка на Антигони. Темата на кръщенката беше малка розово-лилава фея (вижда се на следващата снимка и върху тортата от публикацията). С кръстницата тогава се спряхме на дизайн,  който не включваше фигурката на малката фея върху торта. Обещах на майката на Антигони, че за първият рожден ден на момиченцето ще направя торта с фея Лилавка – така я кръсти моята съученичка Сийка Чолакова когато видя сними от процеса на изработването.

част от подложката за хранене за рождения ден

Торта с фея за Антигони

(short link)

Торта с фея за Антигони

  • Тортата е с диаметър 22.5 см. височина на стените 10.5 см. Приготвена е за тържство с около 25-30 човека.

Торта с фея за Антигони

Необходими продукти:

  • 2  ½ дози Дукиса или шоколадово бисквитена торта
  • основа за торта (Cake Board) с диаметър 25 см.
  • 1250 гр. захарно тесто (фондан) бял
  • 500 гр. захарно тесто за моделиране (modeling paste)
  • сладкарско лепило
  • сладкарски гел бои – розова, лилава
  • дървени клечки за зъби – 2 бр.
  • дървена (бамбукова) клечка с дължина 20 см.
  • 8 бр. тънки бамбукови пръчки с дължина 30 см.
  • бели захарни перли
  • cake board или чиния с диаметър 30 см. 

Начин на приготвяне:

Тялото на феята (главата и торса, без краката) е с дължина 9 см. Главата е изработена от 26 гр. захарно тесто за моделиране, оформено на топче. Тялото е от 36 гр. захарно тесто оформено на продълговат фитил, леко по-широк в долната си част. В горната част на „тялото“ е забучена дървена клечка за зъби (намазана със сладкарско лепило), за да се свърже с глава. В долната част на „тялото“ са забучени 1 клечнка за зъби и 1 по-дълга бамбукова клечка, която ще осигури по-стабилно прикрепяне на фигурата върху тортата.  

оформена основа за тялото на феята

Върху топчето предвидно за „глава“ съм направила вдлъбнатина за уста, над нея съм прикрепила малко топче захрно тесто за нос. Разчертала съм очите и веждите, според картинката на феята, която се вижда по-горе. Двете части на тялото се съединени с дървената клечка и сладкарско лепило. Оставят се да съхнат 24-48 часа.  

оформена основа за тялото на феята

Изработване на звезди и цифрата 1:

За звездите на бамбукови клечки, съм разточвала фондан за моделиране на много тънко. Всяка е оформена с 2 бр. изрязани звезди от фондан. Ползвам форма с диаметър 4.5 – 5 см. Едната от звездите се полага върху парче хартия за печене, повърхността ú се намазва със сладкардко лепило, след което между два от лъчите се прикрепя тънка дървена (бамбукова) клечка. Покрива се с втората звезда, която се притиска леко, така че да прилепне хубаво към долтана. Оформила съм общо 8 бр. звезди (с 8 букви е името на детето). Оставят се да съхнат 24 до 48 часа. С фитил от захарно тесто съм оформила артистично цифрата 1  – за 1 годинка. В долният ú край е забучена дървена клечка за зъби, с която по-късно ще се прикрепи към тортата. 

оформени звезди и елементи - съхнат

Върху изсъхналите звезди от захарно тесто съм написала по една буква от името на Антигони. Ползвам сладкарски златен прах, който нанасям с четка потопена в 90º алкохол.

изписване на букви със златна сладкарска боя

Малките звезди са изцяло оцветени със златната боя, разредена с чист спирт. Главата на феята също е покрита със златен прах, но е по-разреден, за да не е наситено златна. На бузките съм поръсила малко червена боя на прах докато златната боя беше влажна.

надписаните звезди от захарно тесто и др. елементи

Изработване на отделните части за феята:

Крилата са оформени с помощта на капковидни форми за изрязване на тесто. Разточила съм изрязаните парчета захарно тесто, така че да се удължат и да се превърнат в крила. Горните две крила са малко по големи от долните. Съединени са със сладкарско лепило. Вижте следващата снимка. Поставени са да съхнат върху бутилка покрита с прозрачно домакинско фолио. Така ще приемат леко извита форма. Оцветени са със златен прах, който се нанася с помощта на четка потопена в чист спирт. 

изработка на крилете на феята

На следващият колаж се вижда как съм оформила „раиран плат“ за друхите на фея Лилавка. Ползвам захарно тесто оцветено в розов и лилаво.

изработка на "плата" за дрехите на феята

По-голямата част от тялото на феята е „облечено“ с парче от „раираният плат“. Всичко е прилепено със сладкарско лепило. Краката са оформени от парче тел за захарни цвета, върху което е напластено захарно тесто за моделиране. След като засъхнат се обвиват с „чарапогащи“ в тон с блузата.

изработка на феята от захарно тесто

След това съм оформила ръцете, ръкавите на блузата и косата на феята.

довършване на Феята от захарно тесто

Следват направата на полата и прикрепянето на крилете: Полата е направена от разточен на тънко лилав фондан, който съм нагънала така, че да се оревърне в пола с много дипли.

довършване на Феята от захарно тесто

Ето възможност да огледате Лилавка от всички страни…

довършване на Феята от захарно тесто

На следващият колаж се вижда оформявено на цветя в 2 големини, направени са за страните на тортата.

оформяне на цветята за тортата

В ръцете на феята поставих едно цвете от по-малките.

оформяне на цвете в ръцете на Лилавка

Тъй като нямах много време и пришпорих оформянето на фигурката до колкото мога, имах инцидент с крилата. Счупиха се, понеже не бяха изсъхнали достатъчно. Наложи се да ги поправя и да прикрия поправката с едно златно цвете в средната им част. 

"поправка" на крилата на феята

Покриване на тортата с фондан:

Тортата може да се измаже с маслен крем и да се покрие с разточен на 3 мм. фондан. В случая аз не съм ползвсла маслен крем, затова съм покрила със захарно тесто, разточено по-дебело.

покриване на тортата с фондан

Бордюра в основата на тортата е покрит с перли от захарно тесто, оформени с помощта насиликонова форма. Вижда се на следващата снимка. 

оформяне на захарни перли с помощта на силиконова форма

Поставяне на декоративните елементи върху тортата:

декорация на тортата

Прикрепила съм феята в единият край на тортат. До нея съм забучила цифрата 1. Зад фигурката, в полукръг забучих звездите с буквите, които изписват името на Антигони на гръцки.

звездички с буквите от името на Антигони

Страните на тортата са декорирани с предварително изработените цветя и звездички.

декориране на страните на тортата с цветя и звезди

Готова е

Торта с фея за Антигони

И в гръб-…

Торта с фея за Антигони

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта с фея за Антигони
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: