Торта Каубой (Cowboy)

Торта Каубой (Cowboy)

В началото на 2015 г. Левкос, който е син на нашият племенник Фано, отпразнува своя 5-ти рожден ден. Празника, беше отпразнуван с парти маскарад – гостите, които желаят можеше да се маскират по темата на празненството, която беше „Каубой“. Ние доста се позабавлявахме докато снимах тортата…

Торта Каубой (Cowboy)

Торта е съставена от 3 етажа като първият е като каубойски панталон. На токата на колана съм изписла годините които навършва рожденика. Вторият етаж е бял, за да се виждат апликациите направени по него и третият е самата каубойска шапка. Повечето неща са направени с каквото съм имала под ръка – формички за рязане на курабии за конските подкови и звездата на шерифа върху шапката, картинки от Интернет за каубоя и ботушите му, ръчно нарисувано е кончето.

Торта Каубой (Cowboy)

Торта Каубой (Cowboy)

Нека видим отделните елементи на тортата отблизо…

Торта Каубой (Cowboy)

Торта Каубой (Cowboy)

Торта Каубой (Cowboy)

Торта Каубой (Cowboy)

Торта Каубой (Cowboy)

  • Всички обяснения, размери на шаблони и т.н. са свързани с размера на тортата при мен. В случай, че при вас размера на тортата е различен, може да намерите подобни картинки в Интернет, да ги копирате и оразмерите, след което да ги принтирате и ползвате за шаблони. Всичките ми шаблони се ламинира ни.
  • Размерите на тавите, които съм ползвала за направа на блатовете са следните: За първият етаж 2 тави с диаметър 24-25 см., за втория 2 тави с диаметър 18 см. и за третият (шапката) тава с диаметър 11 см.
  • Тортата е покрита и декорирана със захарен фондан, но е по-добре за декорациите да се ползва захарно тесто за моделиране (modeling paste), с което се работи по-лесно и засъхва по-бързо. 

Всичко необходимо:

Начин на приготвяне:

Най-напред (след като реших какви тави ще ползвам за тортата) се заех с направата на периферията на шапката. Начертах кръг с големината на третия етаж (11 см.) и след това направих периферия от 3.5 см. Щеше ми се шапката да е с по-голяма и по-извита периферия, но тъй като нямаше да е от захарно тесто за моделиране, което засъхва по-бързо и по-твърдо от фондана, реших да не рискувам. 

шаблон за шапката и каубойските ботуши

Торта Каубой

След това трябва да си намерите купа с подходящ размер, с помощта на която да оформите извивката в периферията на шапката. Проверете дали купата е подходяща за целта като извиете две от срещуположните страни на шаблона към стените на купата. По късно ще ги закрепите към купата с  тиксо. 

Торта Каубой (Cowboy) Оцветено в кафяво захарно тесто се разточва на тънко и шаблона за шапката се налага върху него. Вътрешният кръг (по периферията на дупката) се правят отбелязвания с клечка, които ще служат за ориентация до къде ще стига самата торта, когато се постави върху шапката. След това по външните очертания се прокарва резец и излишното захарно тесто се отстранява. Шаблона се връща върху избраната купа и двете от противоположните му стени се прикрепят с тиксо към купата.След това изрязаното парче фондан се прехвърля върху купата. Оставя се на страна (на стайна температура) да съхне. Колко бързо ще изсъхне  и ще се втвърди зависи от влажността на въздуха. Захарното тесто за моделиране засъхва добре в рамките на 24 часа, на фондана му е нужно доста повече. 

Торта Каубой (Cowboy)

Ето го и шаблона за каубоя, той ще ви е нужен на по-късен етап, макар че реално погледнато и той може да се направи предварително, но ще трябва да се замери и предвиди това как ще напасва върху извивката, която ще има тортата. 

Торта Каубой

 

Приготвянето на самата торта може да видите тук

Торта Каубой (Cowboy)

Първият етаж е покрит в оцветено с кафяво захарно тесто и представлява горната част на каубойски кожен панталон. Върху токата на колана съм изписала годините които навършва рожденика. Вторият етаж е покрит с бял фондан, за да се виждат по- добре декорациите върху стените му. Прикрепен е към първият етаж с дървено шишче за кебап. В кръг около него съм разположила 4 декорации – каубойските ботуши, подковите и коня. 

Торта Каубой (Cowboy)

Най-сложната от трите декорации е тази на каубоя, повечето от вас сигурно са познали, че е Лъки Люк. Декорациите са изградени с наслагване. За съжаление нямам по-подробни снимки от процеса на оформяне, но от тази публикация ще добиете по-ясна представа какъв е принципа. Тъй като главата изсърчаше над нивото на втория етаж, вмъкнах в декорацията и едно въже да подпира главата на каубоя и периферията на шапката, която не беше добре засъхнала.

Торта Каубой (Cowboy)

Това е! Ще се радвам, ако публикацията е полезна и за някой друг.

Торта Каубой (Cowboy)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Каубой (Cowboy)
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: