Парфе с манго

Парфе с манго

Към края на Август при нас в Кипър има изобилие от манго! Обожаваме го!!! Сорта, който вирее на острова няма онези „въжетата“ в место, които има вносното манго. Като размер е сравнително по-дребно, кожата е зелено жълта и когато е добре узряло може да има и малко розово. Сърцевината му е сочна, наситено ароматна, с портокалов цвят и е сладка като мед!!! Не съм яла по-вкусно манго от Кипърското! Най-вероятно това е така, защото плодовете са узрели на дървото. 

Парфе с Манго

Обновяване от Август 2016 г. Има моменти, в които разполагам с цял чувал манго и освен, че си хапваме на корем, успявам да приготвя някой друг десерт. За парфето от тази публикация може  да се каже,  че ни е любимо, защото през годините съм го правила не веднъж и дваж. Харесва ми пухкавата, кремообразна текстура която има и съчетанието между аромат, вкус на манго и карамелените ядки. Десерта е прекрасен  независимо дали ще го приготвя и сервирам под формата на замразен десерт (подобно на семифредо), дали ще го желирам и ще стане с текстура на пухкав мус или ще спретна торта. Ще се радвам да го опитате и вие! 

Парфе с Манго

Парфе с манго

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Рецептата е адаптирана от книгата на Ηλίας Μαμαλάκης „Ευκολία στη Κουζίνα – ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ“.

Парфе с Манго

  • Ще ви е нужен съд с вместимост 1200 мл. или 6 до 8 индивидуални купички или чашки.
  • Може да направите десерта с 1 до 3 тънки пандишпанови блата, които да напоите леко с прясно мляко.  Тортата при мен в случая е приготвена в тава с диаметър 26 см., карамелизираните ядки ги добавям на повърхността на тортата.  
  • Когато искате да го замразите, пропуснете желатина и водата предвидена за разтварянето му.

Торта Парфе с Манго

  • Ако решите да направите десерта замразен, пропуснете желатина.

Парфе с Манго

Необходими продукти:

  • 300 гр. „месо“ от манго
  • 250 мл. (1 чаена чаша) сметана 35%
  • 10-11 гр. (1 супена лъжица) желатин на прах (по желание) 
  • 50 мл. студена вода за желатина
  • Италиански меренг (продуктите и рецепта по-долу)

За карамелизираните ядки:

  • 50 гр. захар
  • 15 мл. (1 супена лъжица) вода
  • 50 гр. лешници, предварително запечени
  • 50 гр. бадеми, предварително запечени

За Италиански меренг (Italian meringue):

  • 80 гр. белтък (2 бр. белтъка от L яйца)
  • 100 гр. захар
  • 50 гр. вода

За соса:

  • 150 гр. „месо” от манго
  • 50 гр. захар

За сервиране и декорация:

  • около 100 гр. манго нарязано на тънки парчета
  • стръкчета пресен джоджен

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвят карамелизираните ядки: В подходящ съд се смесват захарта (50 гр.) и водата (1 супена лъжица). Варят се умерено силен огън (за около 10 минути от момента на завира), докато се получи карамел с красив кехлибарен цвят. Добавят се двата вида ядки, разбърква се, така че карамела да ги облее, след което се прехвърлят в тава намазана с малко олио или върху парче хартия за печене. Оставят се да изстинат.

Парфе с Манго

В купата на миксера се смесват белтъците и 20 гр. от захарта. Останалата захар (80 гр.) и водата (50 гр.) се смесват в джезве или друг подходящ съд. Варят се на умерено силен огън докато се получи гъст захарен сироп. Сваля се от огъня преди да започне да добива карамелен цвят. При мен това отне 8 минути. Докато сиропа се вари, белтъците и захарта се разбиват на твърд белтъчния сняг. Захарният сироп се сваля от огъня и веднага се добавя (на тънка струя) към белтъчният сняг, при непрекъснато разбъркване. Разбъркването продължава докато сместа се охлади. При мен тома отне около 15 минути.

Парфе с Манго

Докато се разбърква италианският меренг (когато се ползва статичен миксер), може да накиснете желатина в студената вода. Разбърква се и се оставя на страна за 5-10 минути или докато набъбне. През това време може да почистите мангото, да замерите нужното количество и да го пасирате до гладко пюре. Набъбналият желатин се втечнява на водна баня, след което се смесва с пюрето от манго, разбърква се и се оставя на страна до употреба. 

Парфе с Манго

Италианският меренг се смесва с пюрето от манго. Размесват се с помощта на шпатула до хомогенност. Карамелизираните ядки се насипват в найлонов плик и се начупват с помощта на чук за месо или точилка. Добавят се към сместа с мангото. Сметаната се разбива до гъстота на кисело мляко и се добавя към останалите продукти в купата. Получената смес се насипва в подходящ съд, който се похлупва или покрива с прозрачно домакинско фолио. 

Парфе с Манго

Прибира се в хладилник за 1 нощ, съответно във фризера, ако желаете да направите замразен вариант. На този ден може да се приготви и соса: Мангото и захарта предвидени за целта се смесват в блендер. Пасират се докато захарта се разтопи и се получи гъст сос (пюре). Прехвърля се в подходящ за сервиране или съхранение съд, покрива се с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник, където остава до момента на сервиране. 

Парфе с Манго

На следващият ден десерта се изважда от формата. Декорира се с парченца манго и клонки пресен джоджен. Обикновено ползвам чашки, кръгла или продълговата форма, когато приготвям десерта с желатин, но този път реших да ползвам кръглата форма за желе с дупка в средата, която ползвам, когато го замразявам. 

Парфе с Манго

Когато десерта е желиран, не се отделя от формата така леко и красиво, както когато е замразен. Част от десерта полепва по стените на формата, което не е го прави с идеално красива, гладка повърхност. Затова е по-практично да се ползват индивидуални чашки или обикновена тава. 

Парфе с Манго

Десерта (независимо дали е желиран или замразен) се нарязва на парчета, които се гарнират с 2-3 чаени лъжички сос от манго. Да ви е сладко!

Парфе с Манго

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Парфе с манго
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: