Торта с обувка (сандали) с висок ток

Торта с Тюркоазен Сандал

Торта с Тюркоазен СандалНа 25 Юни, дъщеря ми навърши 11 години. Да ми е жива и здрава!!! Тортата тази година беше едно изпълнено желание! Формата и бе кутия за обувка – доста нестандартна кутия, ама то за дизайнерска обувка – дизайнерска кутия уникат!!! 🙂

Торта с Тюркоазен СандалИ подаръка ни, беше в тон с тортата 🙂 

Торта с Тюркоазен Сандал

Ето я и рожденничката – засмяна и доволна 🙂

Rania Epifaniou

Торта с обувка (сандали) с висок ток

  • В днешният  пост няма конкретна рецепта или техника, просто защото едва ли има нещо сложно и дълго за обясняване,  в това как да си направите торта като кутия за обувка 🙂 И все пак…
  • За покриването на тортата и направата на обувката бях приготвила 1 доза Захарен Фондан-Professional Cake Decorating Rolled Fondant. Както се вижда обаче, това беше малко недостатъчно, затова и завърших „кутията“ по начина който се вижда на снимките. Смятам, че би трябвало да се направи доза и половина от захарното тесто. 
  • За  оформянето на тортата може да ползвате правоъгълна дълбока форма, някаква пластмасова кутия с такава форма или най-лесно – новичка кутия от обувки. Размера на моята е 28 см. дължина, 13 см. ширина и 10 см. височина. Побра ми точно 3 дози „Дукиса“. Разбира се кутията трябва да е съобразена със големината на обувката. 
  • За да извадите по-лесно тортата от формата е добре да покриете стените и с прозрачно домакинско фолио или хартия за печене. Ако ползвате истинска кутия от обувки, въпреки, че е нова, това трябва да се направи и от хигиенична гледна точка. Ще ви трябва и капакът на кутията, защото под тежестта на сместа за Дукиса, горната и част се разтваря леко и капакът е този, които ще я придържа докато стегне. Така ще се получи добра форма. 

Торта с Тюркоазен Сандал

Всичко което ми беше нужно:

Начин на приготвяне:

Облицовайте стените на кутията за обувки или формата която ще ползвате. На мен ми беше достатъчно парче хартия за печене с размери 50 х 45 см. Според кутията ще прецените, колко ще ви е нужно. Сложете кутията в центъра му, очертайте контурите на основата на кутията, след което и страните и. Направете разрези на страничните стени, стигащи до основата на кутията (така както се вижда на снимката). Това ще помогне хартията за печене да прилепне плътно по стените на кутията. След това изсипете в кутията сместа за Дукиса. Загладете я с лъжица, като притискате, така че да не останат шупли. След това завийте „Дукисата“ с излизащата на вън от кутията хартия за печене (снимките на колажа ми за разменени). Захлупете с капака и приберете в хладилника за 10-12 часа или докато стегне.

Торта с Тюркоазен СандалСтегналата „Дукиса“ се обръща върху поднос или нещо друго подходящо и хартията за печене се отстранява. След това, кутията се украсява по желание. Аз съм я покрила със шнурчета (фитилчета) от захарно тесто, които съм прикрепила с леко притискане. 

Торта с Тюркоазен Сандал

Ако желаете да направите стандартна кутия ще трябва предварително да разточите захарното тесто и от него да изрежете четири парчета с размерите на стените на кутията. е трябва да ги оставите да изсъхнат. В този случай, ще трябва да покриете тортата с маслен крем и и когато прикрепите стените към нея, да оформите от захарно тесто и капака на кутията. 

Торта с Тюркоазен Сандал

Last updated by .

26 thoughts on “Торта с обувка (сандали) с висок ток

  1. Марийче,да ви е жива и здрава рожденничката!
    И този път си се представила блестящо!
    Поздрави!

  2. Мария да ви е жива и здрава принцесата 🙂
    Чудесна е тортата, както и подаръка!
    А на нея да носи много късмет!
    Прегръдки!

  3. Честит рожден ден на порасналата ти вече принцеска и от мен!!! Да е здрава и късметлийка в живота, хубав подарък си и направила, тюркоазеното е от любимите ми цветове. А, бе, така си е, DNA не можеш да го измениш – каквато майката,такава и дъщерята, 🙂 – красиви и умни!!! Хубав и прохладен ден, поздрави от Атина!

  4. Мария, да ти е жива и здрава порасналата девойка и много щастие и попътен вятър и пожелавам от сърце!Тортата,подаръка,сандалчето-всичко е страхотно,браво!
    Вчера представих при мен една твоя рецепта,за която ти благодаря!
    Хубаво и успешно лято!

  5. Жива и здрава да ти е дъщеричката, Миме! Все по-красива става и грее от щастие – нека винаги бъде толкова усмихната и щастлива!
    Страхотна е тортата, разбира се, че кутията ще е дизайнерска – пантофката е като истинска и в един от любимите ми цветове!
    Сърдечни поздрави на теб и на това красиво дете! Весело лято ви пожелавам! 🙂

  6. Да е жива и здрава прекрасната рожденичка! А тортата е мммм, чудна! Страхотен цвят си подбрала!

  7. Мария, да ти е жива и здрава принцесата! Много и отива подаръка 🙂 А тортата е прекрасна! Благодаря за подробните обяснения! Поздрави!

  8. Прекрасна торта за прекрасна рожденичка! Да ви е жива и здрава, много радост да си носите и да има много сладък живот!

  9. Знам, че се повтарям, но да ти кажа пак, колко са прекрасни тортите ти и колко си
    прекрасна ти, че ги показваш!

  10. Здравей,Мария,

    Да е жива и здрава дъщеричката ти,много да те радва и много щастие и късмет!
    Моята дъщеря също става на 11 в края на този месец и и показах тортата ти-бих се опитала да я направя ,ако тя иска.Имам обаче един въпрос,чиито отговор не открих в коментарите за работа с фондан.Аз не се справих с твоята рецепта,затова си купувам готов фондан.С последната ми торта ,която приготвих в края на май стана следното-покрих я с фондан и фигурки предишната вечер и като я извадих от хладилника тя се овлажни,а докато гостите похапнат парченцата си фондана вече почти се беше разтекъл в чините.Дали това се дължи на промяната в температурата от студено на топло и мога ли да го предодвратя ?
    Предварително благодаря за отговора и хубав ден !

    1. Привет Жижи!
      Първо да ти благодаря за хубавите пожелания – и да ти се връща! 🙂
      Сега на въпросите ти.
      След няколко опита, човек може да постигне перфектен резултат с направата на фондана в домашни условия, трябва просто да не спираш да опитваш! А, и да се ползват качествени продукти, това е най-важното за постигане на добър резултат! Но пък от друга страна, ако има от къде да си го купуваш в добро количество и на изгодна цена, не виждам защо трябва да цапотиш у дома за да си го правиш сама 🙂
      Да видиш само първият ми фондан и тортата направена с него, сигурно няма да ти се вярва, че съм я правила аз! Казвам това, защото смятам, че практиката е от изключително значение! Всеки ден се учим и така е докато сме живи! Не казвам това случайно! Днес, например правя подготовка за една торта за кръщене. Времето е горещо и ветровито и реших вместо да ръся със смес от нишесте и пудра захар, да намажа повърхността с мазнина от растителен произход – страхотно взе да ми се получава и работата вървеше леко! Така, че когато нещо не се получава добре, трябва да се опита нещо друго.
      Единственото нещо което размеква или втечнява фондана е водата или влагата от самата торта (особено ако под фондана няма маслен крем). Не на последно място влагата би могла да е и от хладилника. Домашните хладилници (особено през лятото) отделят доста влага. Най-лесно това може да си види, когато хладилника е със стъклена врата. На вън е топло а в хладилника горещо, прозореца със сигурност ще се покрие със капчици вода, а това разбира се ще се отрази на тортата в хладилника. Честото отваряне на хладилника също може да допринесе за образуването на повече влага в него. Според мен има два варианта за да няма такъв ефект: тортата да бъде държана в професионален хладилник (което за домашни условия се изключва автоматично) или по възможност да се държи в отделен (може би по-малък хладилник, който да не се отваря толкова често! Разбира се всичко си зависи от хладилника, който имаш. Аз имам един малък хладилник, останал ни от пребиваването по квартирите, когато правя торта предпочитам да включвам него, забелязала съм, че в него се запазват много по-добре, отколкото в по-новият и голям хладилник. С две думи – влагата е виновна! Изолираш ли я – печелиш!!! Няма да има повече такъв ефект!
      Поздрав най-сърдечен и пожелания за забавно тортоправене и вкусно и усмихнато празнуване!

  11. Здравей,Мария,

    Сърдечно благодаря за отговора!Прави ми впечатление ,че зимата по не ми се овлажняват тотите.Може би ще пристъпя към вариянт да покривам и украсявам тортата преди да я поднеса.Благодаря за добрите пожелания и за готините рецепти-не съм преставала да надниквам тук всеки ден,нищо,че рядко пиша.
    Желая ти синьо,горещо,и успешно лято ! Поздрави !

  12. Здравей Мария!
    Сега надникнах в блога ти и видях че твоето мило и чаровно момиченце е била рожденичка. Да ти е жива и здрава, умна и практична в живота! Дано и да е сръчна като теб с богата фантазия и в такъв случай може да си спокойна за нея – ще успява във всичко!
    Много целувки, Йоланта

  13. Мария честита ви рожденничка!
    Желая и здраве, много щастливи моменти и да е все така лъчезарна!
    Поздравления и за чудесната торта, много ми хареса, страхотно си я измислила!
    Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: