Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird Тази торта направих по желание на Колин за рожденният ден на Тереза, който беше отпразнуван в ресторанта ни на 8 Февруари 2010.
Тортата трябваше да е с шоколадов вкус и да е достатъчна за 80 човека…. от там нататък трябваше да реша какво и как да го правя….

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise BirdТрябва да ви кажа, че никога до сега не ми се е случвало така да се чудя и така тотално да променя първоначалният замисъл за някоя торта! Обикновенно идеите ми идват много бързо и без да се замислям запретвам ръкави и действам… в случая обаче нищо от нахвърлените няколко идеи не ме „грабваше”…

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise BirdТереза бе споменала, че харесва цветето наречено „Paradise Bird” („Райска Птица“ или strelitsia), така че за украсата беше ясно, че ще е с елементи на това цвете. 

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise BirdДо тук добре! После започна голямото чудене и записване на идие за самия вкус на тортата и отхвърлянето им. Гостите на рожденния ден щяхя да са от 3-4 националности и съответно трябваше да се угоди доколкото е възможно на всички….
Допитах се с до доста хора около мен с цел да разсея гъстата мъгла около вземането на решението – какъв да е вкусът на тортата и каква ще е проекцияат й!?!
Благодаря от сърце на Роди, Галя и Джени за обсъжданията, които имахме – те ми помогнаха много да стигна все пак до някакво решение и то универсално – „Дукиса” много популярна и масово харесвана. Предната година бях правила тази торта до втръсване, но тя е действително универсално решение.

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird

Реших да правя тортата в ресторанта заради украсата от фондан, която изисква съхнене, а в къщи щеше да е абсолютно невъзможно да отцелее, като си знам любопитковците… Е, тук се намериха доста отдавна пораснали деца (имам в предвид снабдителите) – един идва и чупи някое листенце от любопитство да види какво е, друг си похапва друго листенце, за да се подслади, трети чупи от карамелизираните орехи за крокант… какво да ви кажа беше късане на нерви при опитите за опазване на „материяла” и май щеше да ми е по-лесно в къщи само с двама „нападатели”…. 

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird

Така на края, когато дойде време за украса, се оказа че поради счупени или изядени венчелистчета няма как да станат цветенцата както ги бях решила и от това също последваха промени така реших да нарисувам „топката” – третия етаж на тортата с елементи на цветето и просто да закрепя на 2-3 места венчелистчетата на цветето – загатващ въпросното цвете елемент. За разлика от венчелистчетата – листата отцеляха само с 1 жертва, така че дал Бог листа! Мога да кажа, че се получи интересна торта, не стана така както бях решила, но все пак стана интересна! За да вникна по-добре в конструкцията на цветето и да го изработя му бях направила дисекция и разчертах отделните елементи върху хартия.

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird

Необходими продукти:

2 дози захарен хондан – Wilton Rolled Fondant 

6 дози „Дукиса”

бадемов марципан 350 гр. за покриване на топката от третият етаж

2 дози Маслен Крем за Украса на Торти и Сладкиши – Wilton buttercream Inching

1 буркан (от 350 гр.) „Нутела“  (течен шоколад)

гелова сладкарска боя – оранжево, жълто, червено, синьо и зелено 

оранжева панделка за бордюр на първият и вторият етаж

чист алкохол 95° за разреждане на сладкарската боя

Продукти за кроканта:

3 кг. захар

1 ½ ч.ч. вода

5 пак. (от 250 гр.) нарязани орехови ядки

Начин на приготвяне: 

Предварително се приготвя кроканта: Захарта и водата се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона да се карамелизират. В карамела се пускат ореховите ядки. Разбърква се добре и получената смес се растила в подходяща като размер правоъгълна тава, предварително намазнена с олио или застлана с пекарска хартия. Оставя се да стегне за 1 нощ. На другия ден начукваме карамелените орехи с чук за месо. От полученото количество крокант ми остана 1/3. Може да се съхрани в добре затворен съд за кратко.

Крокант с орехи

За цялата тортата ми бяха нужни общо 6 дози „Дукиса”, които направих на два пъти – т.е. приготвих 3 дози, от които направих първия етаж и още 3 дози, с които направих втория етаж и третия – топката. Първия етаж е с ᴓ 37см., втория с ᴓ 29см. и „топката” е с обиколка 50 см. Тук може да видите с подробности как се приготвя сместта за тортата. Когато сместта е готова се смесва с крокант – не изразходвах всичкият (вече писах за това по-горе) и се разпределя във формите. Прибират се в хладилника за една нощ. На следващият ден се приготвят захарният фондан и масленият крем. От масленият крем отделих на страна около ¼ (или половин доза), към останалият добавих нутелата и разбърках докато се смесиха добре. Получи се страхотен вкус.

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise BirdТортите се изваждат от формите. Двете полукълба се „слепват“ със шоколадовият маслен крем. Полученото кълбо, както и останалите блатове се намазват със шоколадовият маслен крем.

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird

Покриват се със захарен фондан. Топката реших да я покрия с бадемов марципан (350 гр.) и след това с фондан, защото се притеснявах да не би да се пропука някъде и фондана да се оцапоти със шоколадов крем. От тази гледна точка, идеята да сложа „Нутела“ в масленият крем не беше много добра 🙁 Никак не е лесно да облечеш с фондан топче и да се получи добре! 

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise BirdНаложи ми се да си направя подложка за тортата, тъй като нямах нищо друго под ръка, върху което да я сглобя. Изрязях 3 кръга от картон. Слепих ги с лепило. След което за по-сигурно и равномерно залепяне ги облепих с изолиращо тиксо и „тапицирах“ с бежово-златист картон.

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise BirdСглобих тортата, като поставих първия блат върху направената от мен основа. Върху него поставих внимателно вторият етаж. В средата на втория етаж забих дървено стикче за шишчета, което да предпази тортата от евентуално разместване. Най-отгоре поставих топката. Закрепих и свещите преди да се стегне фондана, за да избегна евентуално пропукване. Нарисувах елементите на цветето със сладкаска боя върху третият етаж (топката). Направих бордюр със звездовиден накрайник около третият етаж (топката) и свещите.

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise BirdСлед това поставих оранжевата панделка на първия и втория ред и доукрасих тортата с каквото беше останало от венчелистчетата за цветето, и предварително изработените листа.

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird

И накрая няколко кадъра които имах възможността да направя по време на аранжировката, подготовката и самото тържество… И тук имаше промени заради букета с жабчетата, който по поръчка на Колин беше доставен и трябваше да „изчака” рожденничката на масата. Салфетките в чашите бяха в оранжево и синьо – в тон с тортата, но след пристигането на букета оранжевите ги замених с червени!!!

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird Много ефектна беше и изненадата с фоерверки, която Колин поръча да организираме, и която бе изпълнена чудесно въпреки притесненията, който имаха хората правещи фоерверките, заради дъждовното време…Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird

В тортата най-силно впечатление на гостите им направи третият етаж, който беше кръгъл. Беше им интересно защо има три свещи – нали обикновенно свещите показват възраста на рождинника… аз лично смятам, че жената след като навърши 30 е последния път в които обявява публично възраста си, от там нататък е абсолютно незадължително да показва годините си върху тортата, така че свещите са с декоративна цел!

Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise BirdОще снимки може да видите тук.

Last updated by .

14 thoughts on “Триетажна Торта Украсена с Елементи на Цветето Paradise Bird

 1. Прекрасно си се справила!
  Поздравления :))

  Отдавна не беше публикувала нищо, Мария.
  Усмихната седмица :))

 2. Забележително изпълнение и идея!
  Браво!

 3. BLAGODARIA TI,MARIA,ZA JELANIETO DA ME ZARADVA6 I POLOJENITE USILIA,TORTATA BE6E NEVEROIATNA ,KAKTO I VSI4KO V RESTORANTA -OBSTANOVKA ,XRANA,OBSLUJVANE,OCENIAVAM GO I VI BLAGODARIA :-*

 4. Страхотна торта и чудесно представена! Поздравления! Само не разбрах и основната част на тортата ли е бисквитена?

 5. Браво ,Мария!А аз се чудя защо те няма….Прекрасна торта…Живка

 6. Впечатлена съм. Тортата е прекрасна – и идеята и изпълнението.

 7. Мими, спрявила си се чудесно въпреки всички перипетии! Тортата е чусесна, а за вкуса й не се и съмнявам. Отдавна съм хвърлила око на рецептата за "Дукиса", но все започвам нещо друго 🙂 При нас продават нещо подобно със същото име, но на мен не ми харесва, затова ще се доверя на твоето предложение.
  Радвам се, че си по-добре и очаквам и другата част от отчета 🙂

  Прегръщам те и ти желая спокойна вечер 🙂

 8. Благодаря от сърце, на всички ви!!!
  Радвам се че ви харесват нещата които правя!!!
  Dani и Живче от извесно време не бях пускала нищо в блога защото, бях доста растроена от внезапната смърт на едно 19 годишно момче от семейството на мъжът ми и не ми бешеше до писане на рецепти в дните около погребението и извесно време след това….
  Maria цялята торта е бисквитена, ще гледам да оправя малко поста, за да е по-ясно – сега като го преглеждам откривам и друти пропуски!
  Тереза въпреки, че не си се подписала, разбрах че си ти! Най-удовлетворяващо е когато, хората да които си се трудил останат доволни! Благодаря ти за хубавите думи!
  Toni аз мога да кажа, че не съм виждала човек който да не харесва "Дукиса" – тя не е нищо кой знае колко специално по отношение на продуктите който съдържа, но е много вкусна! Разбира се има доста и различни рецепти за нея… рецептата която аз правя и подбрах сред изпробване на различни такива, е може би най-обикновенната от съществуващите рецепти за "Дукиса" – но този вариянт беше най-добър според мен. Хубавото на този сладкиш е, че може лесно да се направи в коквато и да е форма! Аз лично винаги използвам топъл шоколод и чисто какао на Cadbury – сматам, че това е от голямо значение за дория вкус на "Дукисата"…
  Що се отнася до пепипетиите…. освен, че се ядосвах, беше и някак си забавно с "крадците" на сладки парченца от фондан или карамелени орехи…
  Още веднъж благодаря на всички ви за похвалните думи!

 9. Впечатлена съм! Оригинално решение!Прекрасна рецепта! Браво!

 10. Daria, Ивейн благодаря ви!

 11. Мария.. грандиозен проект с впечатляваща реализация! Браво!

  Най-много ме впечатлява топката – и като форма (знам колко трудно се облича с покритие), и като декорация – цветята и цветове са чудни!
  Много атрактивна торта!

  Поздрави сърдечни, Мария, с пожелание за здраве и късмет!
  Ще очаквам нови чудесии и вкусотии в блога ти 🙂

 12. Благодаря ти Дими за одобрението и пожеланията!
  Радвате ме всички, с тези толкова положителни отзиви!!!
  Леки и усмихнати почивни дни!

Comments are closed.

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: