Зелена салата с пилешко и червени плодове

Зелена салата с пилешко и червени плодове

Зелена салата с пилешко и червени плодове

Комбинацията от зелена салата с пилешко, червени плодове и Оцет с аромат на червени плодове е впечатляваща!!! Направете я за някое парти или събиране с приятели – гарантирам ви, че всеки който „се престраши“ да я опита ще се впечатли!!! 

Към днешна дата (2023 г.), съчетанието от подобни продукти за салата, не е нещо супер необичайно, както беше навремето, когато открих тази рецепта. Спомням си, че когато я приготвих за пръв път, че не всички у дома пожелаха да я опитат, но си „поправиха грешката“, няколко дни по-късно, след като станаха свидетели на това, че я приготвям ежедневно и си я хапвам с кеф. 

Зелена салата с пилешко и червени плодове

(short link)

Зелена салата с пилешко и червени плодове

  • Рецептата е адаптирана от книгата на Αθινα Λοϊζιδου „Στης Αθηνάς“. Салатата ме грабна не с това, че идва от Париж, а с тази част от коментара на авторката, в която споделя, че я е сервирала на рожденото парти на майка си, където всички приятелки на възрастната дама изпаднали във възторг когато я опитали. На тръгване всички искали рецептата! 
  • Заради тази салата падна голямо търсене на винегрет от червени плодове! Не намерих готов, затова си направих сама Оцет с аромат на червени плодове, а с него нужната за рецептата заливка!

Зелена салата с пилешко и червени плодове

  • Може да ползвате всякакви видове салати – според предпочитанията и това което имате в наличност. Примерно: обикновена маруля, лоло росо, айсберг, китайска маруля, фризе и т.н. 
  • Пилешкото месо може да се приготви на скара (грил), на пара, във фурната или в тиган с незалепващо покритие, където да се запържи без много мазнина. Би могло да се ползва и пилешко месо останало от предния ден (примерно ако сте готвили пиле с картофи на фурна) или имате сварено пилешко месо. 
  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • По-долу давам рецептата, така както е в книгата, макар че аз не спазвам стриктно количествата на продуктите. Когато я сервирам за основно ястие, най-често запълвам купите със зелената салата и гарнирам всяка порция с по 1 пилешко филе и ½ чаена чаша червени плодове. 

Зелена салата с пилешко и червени плодове

Необходими продукти за 4 порции:

  • 5 чаени чаши накъсани листа от различни сортове салати
  • 2 чаени чаши сготвено пилешко филе, нарязано на парчета (вижте съветите по-горе)
  • ½ чаена чаша смес от различни червени плодове – при мен са малини, къпини, горки ягоди, френско грозде и касис

Продукти за заливка:

Начин на приготвяне:

Ако ползвате замразени червените плодове трябва да ги размразите предварително. Насипете ги в съд застлан с кухненска хартия и ги оставете на стайна температура или в хладилник докато се размразят.

Зелена салата с пилешко и червени плодове

Пригответе заливката:

В подфодящ съд (шейкър, буркан или чаша) смесете всички съставки за заливката. Затворете съда в който сте ги смесили и разклатете енергично докато всички съставки се смесят хомогенно. Получава се един такъв убийствен цвят – да се влюбиш в него! 

Зелена салата с пилешко и червени плодове

Почистете, измийте и подсушете салатите, които ще ползвате. Накъсайте ги на парчета в голяма купа. Размесете внимателно с ръце, така че да се омешат. Разпределете в чиниите за сервиране. Същевременно запечете пилешкото месо на скара или в тиган с незалепващо покритие (вижте съветите по-горе).

Зелена салата с пилешко и червени плодове

Нарежете изпечените пилешки филета на ивици с големина според предпочитанията.- Поставете ги върху зелената салата. Гарнирайте с червените плодове, залейте с дресинга (2-3 супени лъжици за всяко порция). Сервирате като основно, предястие или като част от бюфе. Да ви е сладко!  

Зелена салата с пилешко и червени плодове

П.П. Не съм виждала човек, който да опита тази салата и да каже, че не му харесва! Затова ако все още не сте я приготвяли – опитайте!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Зелена салата с пилешко и червени плодове
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

6 thoughts on “Зелена салата с пилешко и червени плодове

  1. Мария, толкова е ароматно,
    а и надявам се вкусно 🙂
    Интересна е идеята за оцета!
    Ще трябва да потърся.
    Прегръдки и хубав ден!

  2. Чудесна салатка, Мария! Подкарала си ги тия червени плодове в страхотни комбинации:)
    Поздрави и прегръдки!

  3. Дани,
    Траяна,
    комбинацията е доста необичайна, но се получава страшно вкусно – на мен много ми хареса и надмина очакванията ми!
    Този оцет не е от вчера, защото в големите градове се намира по щандовете, аз обаче като живея на село, такива екстри няма 🙂
    Ако имате възможност пробвайте салатката – ще се изненадате колко приятно се съчетават продуктите и колко е вкусна!

  4. Здравей Мария!Когато попаднах на рецептата за тази красива салата,реших,че ще я направя някой ден.Наскоро мина Коледа и така се уядохме с тежки манджи,че за Новогодишната вечер решихме да е нещо по-леко.Съпругът ми предложи- пилешки пържоли и аз веднага се сетих за този пост,който наскоро ти беше пуснала във фейсбук.Показах му я,и той я одобри…така,че сега е в изпълнение тази красива салата(която за нас ще е основното ни ястие в Новогодишната нощ + една шоколадова торта)Тъкмо залях плодовете с оцет.(за винегрета )до утре да са готови.Вярвам,че ще е много вкусно.Благодаря ти за идеите с които ни обогатяваш!!!Весела и здрава Нова Година пожелавам на теб и семейството ти!!!

    1. Сърдечно благодаря!
      Живи и здрави да сте и вие, Емилия!
      Весело посрещане на Новата година!!! Да ви е сладко със салатата и тортата! Много вкусна става и съм сигурна, че няма да съжалявате!
      И аз тази година съм решила да не правя много неща!
      Светли празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: