Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

Ето ви един красив, изискан начин да поднесете задушени зеленчуци. Комбинацията от зелен фасул (известен още като френски) и моркови, страшно много ми харесва! Може просто да ги сварите и да ги залеете с маслиново олио. Може да ги задушите в масло или маргарин, като добавите и чесън ако ви харесва. 

Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

  • Морковите и фасула може да се сварят предварително,  да се охладят под течаща студена вода и когато се отцедят да се съхранят в хладилник за 1-2 дни. Когато сте готови да ги поднесете, ще трябва да ги затоплите във вряща вода, след което да ги отцедите и да ги залеете или задушите в мазнина.
  • Съотношението на ползваните моркови и лук е в зависимост от големината им. В случая съм направила 10 пръстена от моркови, като във всеки съм пъхнала по 5 шушулки от фасула. За това количество зеленчуци изразходвах 70 гр. маргарин за готвене „Βιταμ“ и 1 чаена лъжица чесън съхранен в олио или масло . 
  • Когато заливам зеленчуците с гореща мазнина предпочитам да ползвам масло или зехтин. Когато се задушават в мазнина е най-практично да се ползва маргарин „Витам“.
  • Ако не ви се занимава да правите „пръстени“, може просто да нарежете морковите на кръгчета, а фасула на парчета и вместо да ги заливате със сгорещена мазнина, да ги задушите в нея за 1-2 минути, така както съм приготвила Задушени зеленчуци за гарнитура.

Необходими продукти:

  • цели шушулки зелен (френски) фасул
  • едри моркови
  • вода
  • лимонов сок
  • масло, маргарин „Βιταμ“, маслиново олио или смес 
  • сол
  • черен или бял пипер
  • часнов лук (по желание)

Начин на приготвяне:

Морковите се обелват от кожата и се нарязват на парчета с дължина около 2.5 см. Колкото по-големи са морковите, толкова по-лесно ще бъде да се оформят здрави „пръстени“. Заливат се със студена, подсолена вода и се слагат на котлона. Варят се до като омекнат леко, но без да се разваряват. Отцеждат се от водата и със специален инструмент или с картофобелачка (ако острието и от по-тънките) се издълбават така, че да се получат пръстени. Когато се ползва специалният инструмент, което се вижда на следващата снимка издълбаното може да бъде сервирано.

Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

Същевременно зеленият фасул се бланшира във вряща, подсолена вода, подправена с лимон. Вари се 1-2 минути от момента на завиране. Става много бързо, нужно е просто да омекне, трябва да запази целостта си. Отцежда се от водата.

https://lh3.googleusercontent.com/895W2J7Iu2TuEpSkWpV3CFMUB_KyJQ6JCBvtvBhdv8IO8D5UAK6enkRG0_YHK29ONC3uQ8eNR8YPGiVZlIoTmOXcsqIMCTtBSykar1HmyIZIs6uhqfFDr5HULpX6kIyumAB3qN_oikCw7U7OGuJiDBaLPGhvJ_Hc-4TW1a9JrAZmw9VQx5jm7rBDVJsEZH6DFwtDkB1wHWvyRptUT3dorlXRKp5R3uhVzr1pUP6K53V8hNIr91onku4pK_4U1pSkLesA_kU2lvEYbbUjWG8VKpZCJ8pFkKTTcz69V63p0BnF1OZ0A2tOhDRdown6jywW1c26nw6KcKbWfx4FRcFBTxGDwLXOUPai3V7ca6JwfVZIHasWZi4lxavVWbuW2y4PovO08SCduWDgcennNhv17BepuGu57msX9Fc4uNcZgReXGh54lJ3VuRefizkBbsTKckig73nTLfJhH6cmZxdiQoa1KFdtcsqgHRST2-Rck5HjVS45pDx_i6CEAJ9PsOaOxn5PzCDzThzRJ3iRslbO8CsJvg2bdyAa9MG5YfedJWuFSVe7AyNecXKLXBwQXSjuz5cNJuK9LCZ0cIXhEOQ8q-8g1U2ml2DpCiAwC7pz7IS7rWpHhOYC-iuVQoVwQMf_BblWtcbN5OH7Xq8FF2vGGTBiWK8kiYyMoHzFoJsp83yEkouORNry_hsuEzD6l_9MOiI18l6HYLKDPXNR4k8=w616-h480-no

Във всеки от морковените пръстени се поставят шушулки от бланширания фасул. 

Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

Маслото (или друга мазнина) се загряват в подходящ съд. Ако добавяте чесън, задушете го за кратко, колкото да пусне миризмата си.

Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

С тази смес се заливат зеленчуците и са готови да бъдат сервирани. Приготвянето на тази гарнитура изисква няколко минути, а е много вкусна и красива. Да ви е сладко.

Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One thought on “Зелен (Френски) фасул в пръстен от моркови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: