Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)

Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)

Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)

Видях този захарен фондан в блога на Дими. Интересно ми стана това, че в рецептата му имаше лимонена киселина (лимонтозу), което според представите ми би придало на захарното тестото лек лимонов вкус, но оказа, че не се усеща. Предполагам, че лимонената киселина играе ролята на стабилизатор или консервант. Получава се много приятно за работа захарно тесто. Опитайте го и вие. 

Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)

  • Глицерина може да се купи от аптеката, при нас в Кипър се намира и в големите супермаркети на щандовете където са продуктите нужни за домашна аптека и медикаменти които не изискват рецепта от лекар.
  • Глюкозата нужна за рецептата не е течната субстанция, която се купува от аптеките. Ще я откриете в хранителните магазини. Много прилича на мед като консистенция, цвета и може да е прозрачен или като на мед. Най-често вместо глюкозен сироп ползвам златен сироп („GoldenSyrup“), който има идеална за целта консистенция.
  • Възможно е тестото да поеме още пудра захар. 1 кг. е количеството на пудрата захар, което със сигурност ще е нужно. Добре е след като се замеси, тестото да отлежи 24 часа, след което да се прецени дали да бъде добавена допълнителна захар.

Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)

Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 10 гр.) желатин  
  • 60 мл. вода
  • 120 мл. глюкозен сироп със средна консистенция 
  • 1 ч.л. глицерин 
  • 1/2 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу) 
  • 1000 гр. пресята пудра захар

Начин на приготвяне:

Желатина се насипва на дъното на малка тенджера. Залива се с водата и се оставя да набъбне за около 5-10 минути (снимка 1 и 2). Затопля се леко (на водна баня) до втечняване, без да се оставя да заври (3). Добавя се глюкозата. Разбърква се (4,5). Последователно се прибавят лимонената киселина, глицерина, ванилия или друг аромат по желание (6,7). Разбърква се хубаво – сместта става с прозрачна бистрота, когато всичко се смеси хубаво. Сваля от огъня. Ако смятате да оцветявате цялото количество захарен фондан в един цвят, сега е момента да го направите. Добавете желаният цвят сладкарска боя, разбъркайте до хомогенност. Пудрата захар трябва да е финна и да е пресята поне веднъж. Изсипете около 500 гр. от нея в голяма купа и направете кладенче. В него се изсипва течната смес (8). Започнете да разбърквате с дървена лъжица, като постепенно вкарвате от захарта в течността (9,10). Замесва се тесто, което се доомесва на работен плот с останалата пудра захар (11). Меси се докато се получи хомогенно, не много лепнещо тесто (12). За да не лепне много, може да намажете дланите си с малко растително масло (маргарин) и да помесите тестото докато обере мазнината от дланите ви.

Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)

Готовото тесто се завива с няколко пласта прозрачно домакинско фолио и се оставя да отлежи за 12-24 часа преди да се използва. Съхранява се на стайна температура – в него няма нищо, което да се развали. Добре е да го поставите в добре затворен съд (така както е увито във фолиото), за да не изсъхва.

Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)

Имах случай, при които бях правила това тесто и понеже не успях да направя замислената украса от него, го прибрах в хладилника. Остана там около 2 месеца. Когато го извадих беше много твърдо. Оставих го на стайна температура за 24 часа. Първата ми работа беше да проверя дали всичко е наред със вкусът му – беше си идеално! Опитах да размачкам с ръце, но бе твърдо а пък и на мен не са ми много силни китките. Реших, да експериментирам и го затоплих за малко на ниска степен в микровълновата. Размекна се! След това го оцветих и използвах без проблем! ТУК може да видите всички снимки.

Заради многото повтарящи се въпроси във коментарите свързани със захарните теста, реших да вмъкна тези препоръки:

  1. Трудно да направиш нещо, до което не си се докосвал преди. То е като да стреляш в тъмното. Може да улучиш, а може и да не улучиш! 🙂 Така, че ако никога до сега не работили със захарно тесто, преди да започнете да го приготвяте сами купете малко количество фондан, за да се запознаете със текстурата му и да разберете (усетите) какво трябва да се получи, когато го приготвяте сами. Смятам, че основната причината за провалени опити свързани с приготвянето на фондан е точно това – почвате да правите нещо, за което нямате идея какво представлява. Във всички рецепти пише, че ако тестото е рядко се добавя още пудра захар, а ако стане много гъсто може да се разреди с прясно мляко или вода. Ако не знаете каква текстура е нужна да има захарното тесто, ако преди това не сте се докосвали до готово, правилно направено такова – няма как да прецените и е възможно да се разочаровате или да отчетете опита си за неуспешен, а на практика той да е бил съвсем успешен, нуждаещ се от малко пудра захар или леко разреждане.
  2. Коя е перфектната консистенция на едно захарно тесто и какво се ползва за наръсване на работната повърхност при работа с фондан?!  Току що измесеният  фондан може да е леко лепкав и да не изглежда съвършено гладък. Най-приятен за работа е след като престои 8-12 часа, добре завит в домакинско фолио. Не започвайте работа с току що приготвен фондан, оставете го да отлежи поне няколко часа. По време на престоя, захарното тесто променя текстурата си. Затова при приготвянето му е добре да не се добавя повече от посочената в рецептата захар. Ако след престоя е прекалено мек, тогава може да добавите допълнително захар. На мен ми харесва да го оставям леко мек, защото при обработката му (разточване на чаршаф, или оформяне на фигури) най-често ползвам пудра захар или смес от пудра захар и нишесте. Правилната консистенция на едно захарно тесто може да е различна за всеки човек. Дали да се остави по-меко или да се измеси с повече пудра захар, зависи и от това колко бързо можете да работите с тестото и какво ползвате за разточването и (или) оформянето му. С по-мекото захарно тесто ползвам пудра захар или смес 1:1 от пудра захар и царевично нишесте. Когато тестото е добре измесено се разточва и оформя по-добре, като се ползва растителна мазнина (shortening  „Spray”), с която фино се намазва работната повърхност, точилката или съответно ръцете. Трябва да опитате, за да разберете кой е най-правилния вариант за вас. 
  3. Оцветяване на фондан. Най-добре е да се ползват сладкарски гелообразни бои или прахообразни. За оцветяване на цялото количество фондан е най-удобно боята да се добави към течните съставки в началото на приготвянето. Може да оцветите и измесения фондан, като добавите желания нюанс и размесвате фондана, докато се оцвети равномерно. 
  4. Съхранение на захарно тесто (фондан).Тъй катое направен от захар, а тя се топи лесно при контакт с течност, „най-големият му враг“ е влагата. Тестото се съхранява на стайна температура, добре увито в няколко пласта прозрачно домакинско фолио. Фигурите изработени от него се оставят да засъхнат и се съхраняват на стайна температура. Ако тортата покрита с фондан изисква съхранение в хладилник е възможно от влагата в хладилника да размекне фондана и той да изглежда лъскав, като мокър. В някои случай това е добър ефект. За да се изолира влагата от тортата е най-добре преди да се покрие с фондана да се замаже със слой маслен крем.
  5. Слепяне (скачване) на елементи.За залепяне на елементи или при оформяне на фигури от фондан може да се ползва Сладкарско лепило, разбит белтък, глюкозен сироп, маслен крем и дори малко вода. Нанасяйте „лепилото“ (или на каквото друго сте се спрели) в малки количества, най-добре с помощта на четка за рисуване. Ако се спрете на водата, бъдете внимателни. Четката не трябва да е мокра, а влажна затова я изтръсквайте добре след като сте я потопили във водата. Малко повече от нужното количество вода върху фондана, може да го разтопи вместо да го залепи. 
  6. Рисуваневърху захарното тесто: Най-добре се рисува с гелоообразни бои. Четката (или четките) за рисуване се топят в алкохол 40˚, още по-добре 95˚. Ако тортата се съхранява в хладилник, е рисувайте 6-7 часа преди поднасянето и, защото влагата в хладилника не се отразява добре на рисуваните торти. Може да рисувате върху тортата с маслен крем, който да разнасяте или замазвате с четка за рисуване.
  7. Ако искате да почистите повърхността на торта или фигурите от полепнала пудра захар:Направете го с помощта на четка с мек косъм, навлажнена в алкохол 40˚ до 95˚.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

33 thoughts on “Захарен Фондан с лимонена киселина (лимонтозу)

  1. Здравейте , да попитам може ли да се използва глюкоза на местото на глюкозения сироп ?

  2. Вместо глицерин може ли да се използва нещо друго?Примерно олио или краве масло?

    1. Привет Цветелина!
      Аз не бих заместила глицерина с масло или олио!
      Според мен, ако не разполагаш с глицерин ще е по-добре да направиш рецепта за захарно тесто, в която не се съдържа глицерин!
      Поздрави!

  3. Привет и от мен ! Извинявам се,ако се повтарям, но тази глюкоза,която се продава в аптеките изобщо не прилича на този глюкозен сироп , който вие използвате, та въпросът ми е дали да експериментирам ? Правила съм захарното тесто от Наталина-много добре ми се получи,но бих искала да пробвам и друг вид фондан. Дано да стане и с нашата глюкоза…Благодаря ви предварително! Поздравления за прекрасния блог !

    1. Stanimiara stava vapros za glikoza koioato e s kovsistencia kato med. Ne viarvam da ia prodavat v aptekata. Tazi glukoza se polzva I za naprava na sladka. Na vremeto se prodava6e v malki burkan4eta v xranitelnite magazini. Prili4a na med – cveta I moje da bade ot tamno kexlibaren do prozra4en.izviniavai za latinicata…

  4. Благодаря за информацията,но тук не мога да намеря такъв глюкозен сироп:( .Няма да пробвам за съжаление.

  5. Здравей, Мария!
    Бих искала да те попитам каква е разликата между този захарен фондан и марципан Варна? С кой от двата ми препоръчваш да си покрия тортата? Бих искала да направя и фигурки за тортата.. Мерси и лека вечер!

    1. Марципан Варна е захарно тесто, което се прави на принципа на парното тесто. Може да разгледаш рецептите за захарни теста и да ги съпоставиш. Всяко едно е подходящо за покриване на торта и направа на фигурки. Смятам, че всеки от личен опит трябва да се увери, кое от тестата му допада повече за работа, с кое му е по-лесно. Когато си правил различни рецепти на захарни теста, интуитивно започваш да се досещаш, кое ще е по-подходящо за следващата торта 🙂
      Не бих могла да ти дам съвет, кое ще ти е по-лесно или по-подходящо – това трябва сама да го решиш. Опитай сега едно, след време друго, трето… и след време ще можеш да прецениш кое най-ти харесва или устройва в даденият случай!

      Успех!

  6. Здравей, Мария 🙂
    Реших да направя тортата за утрешния рожден ден на сина ми, който става на една годинка. Направих този фондан за тортата, искам да те попитам следното: Ако за украса не използвам фигурки от фондан, а украсата е от маслен крем, колко време ще се задържи тя? Довечера ще направя самата торта, дали ще издържи до утре вечер, или ще се разтече? Благодаря предварително :))

    1. Няма проблеми Меги, спокойно може да украсиш с маслен крем. Той издъжа спокойно и извън хладилника, но просто се размеква и ако шприцованите от него фигурки (украса) се докосне може лесно да се развали, така че гледай да е далечко от детски ръчички. Ако го сложиш в хладилника стяга и даже можеш да пипаш фигурките, без да се повредят.
      Успех ти желая и весел и вкусен да е рожденният ден!

      1. Много ти благодаря за бързия отговор! Това ще бъде първата ми торта с фондан, надявам се да се получи.

        Лек ден 🙂

  7. Поздравления- блогът ти Мария много ми хареса!
    Възхищавам се тортите, които си изработила и не само на тортите де…:)
    Имаш златни ръце!
    Надявам се един ден и аз се науча да правя такива торти. По твоя рецепта правих марципан Варна. Справих се, сега ми е дерт да изпробвам това захарно тесто, но не нямам глицерин, а глюкозата ми е на прах. В по горните коментари видях, че задължително трябва да има глицерин, а с глюкоза на прах дали ще се получи?…
    Поздрави от България 🙂

    1. Севинч, благодаря ти!
      Ако нямаш нужните продукти за дадено нещо е по-добре да не се захващаш, с дадена рецепта, освен ако не обичаш да експериментираш! 🙂
      За пръв път чувам за глюкоза на прах (човек се учи докато е жив)! Никога не съм чувала за такава и съответно не знам какво представлява и как може да се ползва. Глицерин има в аптеките, където и да живееш ще има аптека, ако искаш пробвай една малка доза с тая глюкоза дето имаш, пък ще видиш какво ще стане!
      Поздрав най-сърдечен!

  8. Здравей Мария,
    след като ти писах хукнах да търся глюкоза течна и глицерин, намерих, че даже направих захарното тесто. ама стана толкова много, че пое около 2 кг пудра захар :Д
    сега се чудя и мая дали не съм оплескала нещо с мерките…ама не съм сякаш
    и така сега остава да измайсторя тортата…
    Благодаря за съветите и за бързия отговор!
    Поздрави 🙂

    1. Севинч, важно е да се получи добра консистенция, пудрата захар може да варира в зависимост от консистенцията на глюкозата и останалите продукти.
      Ако тестото ти е добро за работа, няма какво да го мислиш!
      Успех и със самата торта! Радвам се че си успяла!

  9. Здравейте Мария!Миналата седмица попаднах на Вашия блог и трябва да Ви кажа,че бях очарована!Аз работя като главен готвач от 20 год.,имам приятел в Гърция и често ходя на гости там и имаше много неща,които ме интересуваха от тяхната кухня и благодарение на Вас,сега ми е много по-лесно.Страхотна сте,вече съм Ви върла фенка,още повече,че напоследък се занимавам любителски и с подобни торти с фондан.За тези,които се интересуват-на мен ми е по-лесен варианта с пареното тесто,но другия с глицерина и глюкозата ми е по-вкусен.Глюкоза се продава в Билла,с по-светъл цвят.Благодаря ви от сърце и продължавайте да ни радвате с нови рецепти.Лично за мен,това е най-доброто,на което съм попадала в интернет,а аз следя много готварски сайтове.Поздрави и много успехи!!!

    1. Привет, Краси!
      Много ти благодаря за всичката тая положителност в коментара ти, за одобрението ти и милото отношение!
      Радвам се че в блога ми намираш интересни рецепти и ще ми е изключително приятно да обменяме опит!
      Нали нямаш нищо против, че минах на „ти“?
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  10. Не само че нямам нищо напротив,но и е чест за мен.Искам да има повече такива отворени хора като теб,които да споделят идеите и рецептите си.Както ти казах вече,по професия съм готвач,но това ми е и хоби и развлечение,и…въобще страст.Много ми допада доброто ти отношение и прекрасните рецепти, добре ти е ясно,че много професионалисти крият част от тях и за другите домакини е по-трудно и обвиняват себе си за неуспехите като не познават материята.Толкова позитивизъм и толкова уютно се чувствам в твоя блог,че повече от седмица не излизам оттук.А аз съм за смесването на различните вкусове-както на зеленчуци,така и на месата,експерентирам постоянно и се получават страхотни резултати,а критерият за оценяване са празните чинии на клиентите.Извини ме за дългия пост,но не мога да спра,хаха…Поздрави и много усмихнати дни!

  11. Искам да попитам мога ли да заменя с нещо глюкозния сироп, понеже не мога да намеря, или това е глюкоза, която продават в аптеките?

    1. Смятам, че от снимката и от линка, който съм дала, се вижда ясно че не става въпрос за гликоза от аптеката.
      Глюкоза или глюкозен сироп е едно и също нещо. Моя позната беше пробвала веднъж с мед (който е подобен на консистенция) – не се бе получило!
      Ориентирай се към рецепта без такъв сироп!

  12. Здравей Мария поздравления за блога и за всичката полезна информация в него 🙂 обаче аз искам да те попитам конкретно за мъфини с фондан 🙂 трябва ли да намажа мъфинките с маслен крем преди да им сложа фондан , защото когато правих формички от фондан и ги оставих за едно денонощие на стайна температура те станаха ужасно твърди къде съм сбъркала не знам 🙂 И все пак какъв е твоя съвет за хубава украса на мъфинките 🙂

    1. Привет Кремена!
      Честно да ти кажа предпочитам кексчетата с глазура, която да допълва вкусът им вместо със захарни теста, въпреки че с последното може да се направи доста красива декорация.
      Обикновено фондана не засъхва толкова бързо при мен, освен ако не е с прекалено много захар или не е добавено вещество за бързо изсъхване. Истината е, че като се втвърди, определено не е приятен за ядене. Може да ползваш бадемов марципан, който изсъхва по-бавно или т.нар. Марципан Варна.

      1. Благодаря ти за бързия отговор наистина ще се ориентирам към кексчета с глазура пак ще стане красиво 🙂 Поздрави от мен хубав ден 🙂 🙂

  13. здравейте! рецептите са страхотни както и напътствията ти. изпробвах тази рецепта но при продулйителна табота става доста лепкаво, какво ще ме посъветваш? дали да добавя още пудра захар?!?!?!

    1. Привет Ло!
      Нормално е при продължителна работа тестото да стане по-меко и лепкаво.
      Смятам че е най-добре да се охлади за кратко и да се продължи с работата. Може да се добави и допълнително пудра захар, но ако се прекали тестото ще стане ронливо…

  14. Благодаря ти много Мария! Ще пробвам върху малка част да добавя малко захар за проверя какъв ще е резултата! Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: