Тутманик

Тутманик

Харесваме много такъв тип закуски и затова с радост опитвам различни рецепти. Този тутманик става много пухкав и вкусен! Опитайте го и вие!

Обновление от 09/12/2015 г.  Елена Стойчева и Yana Dimitrova Kozareva ми писаха, че тестото не им се е получило с дадените от мен продукти. Сравних написаната от мен рецепта с тази в книгата и след като видях, че се припокрива 1:1 се замислих… 

Тутманик

Както се вижда от горната снимка, имам навика да „драскам“ в книгите с рецепти. Обикновено отбелязвам когато правя промени в рецептата, но  в случая не бях отбелязала кой знае какво. Нямам идея какво точно е станало когато съм заснемала рецептата за блога, мога само да предполагам, че явно съм замерила брашното грешно (било е по-малко от колкото съм си мислела, че е) и така всичко се е получило ОК. Днес приготвих рецептата отново за да я редактирам и направя точна. Вече може смело да пристъпите към приготвянето ú. Получава се перфектно!

Тутманик

Тутманик

Тутманик

  • Може да се ползва тава с размери 30 х 24 см. или кръгла тава с диаметър 28.5 см.
  • На следващата снимката се вижда вида на нужните продукти, а не правилните им количества.

Тутманик

Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 5 гр. сол
  • 270 гр. прясно мляко, топло
  • 10 гр. суха мая
  • 200 гр. масло, разтопено

За плънката:

  • 150-160 гр. сирене
  • 40 гр. яйца (това е 1 малко яйце)

Начин на приготвяне:

В купа се смесват топлото прясно мляко и маята. Добавят се няколко супени лъжици от предвиденото брашно, толкова колкото да се получи кашица. Разбърква се до хомогенност. Съдът се покрива с домакинско фолио (cling film) и кърпа и се оставя на топло докато маята шупне (сместа увеличава обема си и по повърхността ú се появяват мехурчета).  

Тутманик

В контейнера на машината за хляб се сипват 40-50 гр. от разтопеното масло. Последователно се добавят закваската, брашното и солта.

Тутманик

Машината се пуска да работи на програма за замесване и втасване на тесто. При мен със 155 гр. прясно мляко тестото стана като на трохи, затова добавих допълнително топло прясно мляко. Ако сте започнали приготвянето на рецептата с 270 гр. прясно мляко, тестото би трябвало да се получи както трябва. Когато машината събере тестото на топка се добавят 1-2 супени лъжици от разтопеното масло и машината се оставя да си довърши работата. 

Тутманик

Докато тестото втасва може да се приготви плънката: сиренето се натрошава с вилица и се смесва с яйцето. Разбърква се добре и се оставя на страна до употреба. 

Тутманик

Върху домакински плот се изсипват 2-3 супени лъжици от разтопеното масло. Втасалото тесто се прехвърля върху плота и се меси докато поеме маслото. Разделя се на 5 равни части. Всяка се разточва с точилка или се разтегля с ръце на лист с големината и формата на тавата, която ще бъде ползвана (вижте съветите по-горе). 

Тутманик

Дъното и стените на тавата се мажат с част от разтопеното масло. Върху първият лист тесто се разпределя равномерно ¼ от плънката. Покрива се с втори лист тесто и втора четвърт от плънката. Процедурата се повтаря докато продуктите свършат, завършва се с тесто. Тутманикът се нарязва на парчета с помощта на остър нож.

Тутманик

Останалото масло се разпределя равномерно между разрезите и по повърхността на тутманика. Тавата се покрива с прозрачно домакинско фолио и памучна кърпа. Оставя се на топло да втаса (трябва да удвои обема си).

Тутманик

Може да се направи и в правоъгълна тава.

Тутманик

Пека в предварително затоплена на 210ºС фурна, работеща само с горещ въздух. Печенето по този начин ми отнема 40 минути. Когато се извади от фурната тавата се покрива с памучна кърпа за десетина минути. Парчетата се разрязват по предварителните разрези. Може да се сервира с кисело мляко, чаша прясно мляко, чай или каквото друго предпочитате. Прекрасен е докато е топъл, но и изстинал продължава да бъде вкусен и мек! Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тутманик
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

16 thoughts on “Тутманик

  1. Скъпа моя, това сега не го публикувай, моля!
    Зборник се пише със „С“/не те поучавам, просто блогът ти е прекрасен и трябва да е и граматически готин/
    Второ, умишлено ли ТутУманик или си бързала?:)/Виж си заглавието/
    Поздрави от мен и надявам се, не ми се обиждаш, но мисля, че сме от една порода и затова си позволявам мъъъъъъъничко да те поправя!

    1. Мила Траяна – благодаря ти за поправката!
      Ще оправя думичките 🙂
      А ти като забележиш подобни „свиркай“ – няма защо да ти се съря.
      Иначе аз съм така – кои грешки са от бързане, кои от недоглеждане, кои от неграмотност…
      Най-лошото ми е, че почти никога не проверявям написаното за граматически грешки.
      Виж ако мама се случи наоколо докато пиша може и да ме поправи, и все го прави с питане „Ама тази дума как се пише?“ и като и отговоря, та пак пита „Ами защо тогава си я написала така?“… но аз съм (за съжаление) доста небрежна в това отношение.
      И както ти казах приемам и съм ти благодарна за забележката, чувствой се свободна да ме поправяш!

      Сетих се за една случка когато тъкмо започнах да пиша блога си. Някаква госпожа ми беше много ядосана на писанията и бе написала коментари относно това (те са си още там – но сега не се сещам, под кой пост бяха точно). Помня че тогава много им се ядосах – не защото ми правеше забележка за допуснаите грешки, а за това, че всъщност сякаш не беше дошла да види рецептата, а да ми коже колко е изнервящо да ме чете… Може би я разбрах погрешно? Приех думите и такя, сякаш ми казваше, че ако ще пиша така по-добре да не пиша! Бях достатъчно неучтива да и кажа, че като се нерви от писанията ми е по-добре да не ме чете…
      Е, сега не се чувствам по този начин – напротив!!! И с мармалада от Щипки много се смях и със тутутманика ми беше забавно…
      Хайде отивам да ги оправя!
      🙂
      Лека нощ от мен!

  2. Изглежда вълшебно, Мария! Не съм се сещала за тутманик с години, но удоволствие бих опитала твоята рецепта 🙂

    Весела неделя 🙂

    1. Благодаря ти Миленка!
      В къщи такива закуски се правят често – децата тук си носят и в училище и в детската градина – да си хапнат преди обяд.
      Този става лесно – особенно когато машината за хляб го замеси и е много вкусничък!
      Поздрави и хубав почивен ден и на теб!

  3. Ех, ти!
    Не четеш правилно! Нали пише“не публикувай“, ама както и да е. И аз се посмях с тутуманика. Айде поздрави от мен!

    1. Ами аз… какво да ти кажа – първо натиснах копчето, пък после го прочетох! 🙂
      Мама казва, че съм джаста-праста – такава съм 🙂

  4. На фона на прекрасния тутманик правописните грешки бледнеят.

  5. Мария,
    Тутманика ти изглежда чудесно! Но моя нещо се обърка. Имам един въпрос „155гр. прясно мляко“ не са 155 мл., нали така? На мен при направата на печивото млякото ми дойде твърде малко, а съответно брашното много и се наложи на око да добавям. На снимката с продуктите и твоето мляко ми се вижда малко- непълна чаша за 500 гр. брашно
    . Някъде май се обърквам:)

    1. Привет и от мен, Елена!
      Обикновено грамажа на водата и прясното мляко е почти еднакъв с милилитрите, разликата е минимална и за такъв вид рецепта не би се получила грешка от това. Погледнах и рецептата в книгата, така е както съм я написала и тук.
      Продуктите конкретно при тази рецепта съм замервала само в грамаж, т.е. чашата, в която съм сипала млякото не е мерителна, а бирена от малките (пълна до ръба побира 300 мл.).
      Маслото също е течност в случая, т.е. общо течните съставки са 355 гр. от които 255 гр. са за приготвяне на тестото…
      Може аз някъде нещо да съм объркала, но трябва да се пробва.

        1. Възможно е според вида и качеството на ползваните продукти нещата да се получат различно в рецептите с брашно – различна абсорбираща способност на брашното например…
          Сега като гледам и на мен ми се струва че течността в рецептата не е достатъчна…
          Проверих рецептата в книгата – точна е. Гледам снимките в публикацията на които ми изглежда че нещата са се получил съвсем добре. Обикновено ако добавя нещо към рецептата го вписвам… Нямам ясен спомен какво точно брашно съм ползвала, не съм писала че е нещо специално…
          Ще взема да забъркам един тутманик днес, за да видя как ще стане и ако е нужно ще поправя рецептата. Благодаря за отзива!
          При всички случаи когато тестото стане на трохи, може да се оправи с добавяне на още течност (в случая прясно мляко).

        2. Току що забърках тестото и при мен стана ронливо (на трохи), добавих още прясно мляко (общо 270 гр.) за да го оправя.
          Нямам точно обяснение как се е получил тутманика когато съм подготвяла публикацията?!? Не съм вмъкнала допълнителни продукти (имам навика да пиша по книгите с рецепти ако вмъкна или добавя нещо), не съм отбелязала че съм ползвала по-малко брашно…
          Но е факт че днес много внимателно премерих и приготвих нещата и не ми се получи и на мен.
          Единственото за което се сещам, че може да е станало, е да съм замерила грешно брашното и реално да съм ползвала по-малко. При всички случаи смятам да редактирам рецептата днес.

  6. Здравейте! Предстои ми да се пробвам с тази рецепта, но се замислих какво означава “Пека в предварително затоплена на 210ºС фурна, работеща само с горещ въздух.”. Това означава ли, че след като е достигнала 210С изключваме градусите и оставяме на вентилатор да циркулира горещия въздух или през целия период на печене градусите си остават позиционирани на 210 и включен вентилатор. Благодаря и хубав ден!

    1. Здравей, Тони!
      Моята фурна има опция, при която печенето става само чрез циркулация на горещ въздух, без да работят горни и долни реотани. Горещината (градусите) да зададени предварително и се поддържат през цялото време на печене.
      При липса на такава опция е най-добре да печеш така както обикновенно печеш питка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: