Трифъл Тирамису

Трифъл Тирамису

Трифъл Тирамису

Днес ви предлагам един масово обожаван десерт (Тирамису), поднесен под формата на Трифъл. Десерта е подходящ за приготвяне в последния момент, защото се консумира и е най-вкусен когато е прясно приготвен. Трябва да отлежи няколко часа в хладилник (може и 1 нощ) преди да бъде сервиран. Би могъл да се приготви в индивидуални чаши или в тава като обикновено тирамису, но в голяма чаша на столче (като тази за трифъл), изглежда по-празнично и красиво. Да не забравяме и това, че заема по-малко място в хладилника от това ако е в тава или на индивидуални порции. Десертът е съставен е от два повтарящи се слоя съдържащи:

  1. бишкоти Соваярди (потопени в смес от силно кафе и сладко червено вино)
  2. сладкарски крем (в случая Кастърд) смесен с Маскарпоне и Командария
  3. настърган шоколад и
  4. какао за най-отгоре.

Ще се радвамда го опитате и да ви се услади!

Трифъл Тирамису

Трифъл Тирамису

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Custard powder e прахообразна смес с основа от царевично нишесте. Съдържа още оцветители (жълт цвят) и аромати. Създадена е от Alfred Bird през 1837 г. в аптекарският му магазин в Бирнингам (Англия). Причината за създаването била съпругата на Алфред Бърд, която имала алергия към яйца, а много обичала т.нар. custard крем (прави се с яйца). Въпросният крем днес е познат още като сладкарски крем (pasrty cream), заради широкото му приложение в сладкарството.  
  • Рецептата може да се изпълни със сладкарски крем приготвен с 500 мл. прясно мляко, ако нямате Custard powder. По подобен начин е приготвен Банофи трифъл (Banoffee Trifle)
  • Приготвила съм десрта под формата на трифъл затова е в специална купа на столче предвидена за целта. Размерите ú са следните: диаметър 20 см. височина на страните 12.5 см. Десерта би могъл да се направи в тава, купички или чаши.
  • Ще ви е нужно сладко червено вино като Marsala Commandaria или Port Wine. Аз съм ползвала Командария.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „Χρυσές Συνταγές“ („Златни рецепти“)

Трифъл Тирамису

Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 200 гр.) бишкоти „Савоярди“
  • 1 ½ чаени чаши (375 мл.) силно кафе
  • 5 супени лъжици сладко червено вино (Marsala Commandaria или Port Wine)

За крема:

  • 3 супени лъжици Custard powder (Кастърд на прах)
  • 500 мл. прясно мляко
  • 120 гр. (½ чаена чаша) захар
  • 2 супени лъжици сладко червено вино (Marsala Commandaria или Port Wine)
  • 40 гр. (2 супени лъжици) масло
  • 250 гр. Маскарпоне
  • 50 гр. шоколад Милка с extra cocao
  • 1 супена лъжица какао

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвя кафето за потапяне на бишкотите, за да може да изстине. Смесва се с Командарията. Оставя се на страна до употреба. 

Трифъл Тирамису

Кастърд-а на прах се разтваря в половин чаена чаша от прясното мляко. Останалото прясно мляко се смесва със захарта в малка тенджера, която се поставя на умерено силен огън. Когато сместа се загрее, но преди да е завряла се добавя разтвореният в прясно мляко кастърд. Вари се докато се сгъсти, заври и започне да пука. 

Трифъл Тирамису

Тенджерата се сваля от огъня и в крема се добавят последователно сладкото червено вино и маслото. Бърка се докато маслото се разстопи напълно, след това кремът се прехвърля в купа или друг подходъщ съд. Повърхността му се покрива с плътно прилепнало прозрачно домакинско фолио (за да не хваща коричка) и се оставя да изстине. За да се ускори процеса може да се прибере и в хладилник. 

Трифъл Тирамису

Бишкотите се нарязват на парчета. Аз съм нарязала всяка на 3 части. Ако десерта се приготвя в тава не е нужно бишкотите да се режат.

Трифъл Тирамису

Когато кремът изстине напълно се смесва с Маскарпонето. Размесват се с телена бъркалка до еднородност. Половината от бишкотите се потапят за кратко в кафената смес, след което се нареждат на дъното на съда, в който ще се сервира десерта. Покриват се с половината от крема. Купата се търсва леко, така че крема да навлезе между бшшкотите. Повърхността му се заглажда с лъжица. 

Трифъл Тирамису

Върху слоя от крем се настъргва половината от шоколада. Върху него се нареждат останалите бишкоти, потопени в кафето смесено с Командария. Покриват се с останалият крем и слой настърган шоколад. Съда с десерта се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник за няколко часа или една нощ.

Трифъл Тирамису

Преди да бъде сервиран се поръсва с какаото. Съхранява се в хладилник до няколко дни. Да ви е сладко!  

Трифъл Тирамису

С пожелания за весело посрещане на Новата Година и останалите празници! 

Трифъл Тирамису

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Трифъл Тирамису
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: