Торта Замък

Торта Замък

Днешната публикация е последната от няколкото отлежели, които видяхте напоследък. С това „изчистих“ всички стари снимки, които не бях публикувала! 🙂 Тази торта беше мечтана от дъщеря ми. Видя комплекта за направата и (Romantic Castle Cake Set)докато пазарувах в „Pergamos“, които са официални представители на „Wilton“ за Кипър. Направо беше замръзнала пред кутията с отворена уста!!! Никога не е била от децата, които шумно настояват да получат нещо, което им харесва, но в този случай беше силно развълнувана и след като се съвзе не престана да бърбори колко много иска такъв приказен замък за рождения си ден. И без тази проява бях видяла колко силно го иска!!! Разбрахме се, че ще проверим първо на какви цена може да се купи от Интернет и когато видяхме, че с доставката ще е половината от цената, на която беше в магазина го поръчах. Имаше вероятност да не пристигне навреме и точно така стана, но и затова имахме уговорка и на практика направих тортата на следващия и рожден ден (през 2010 г.)

Торта Замък

Торта Замък

Тортата може да бъде със всякакъв вкус. Нашата беше „Торта с кремове Гараш и Ванилия и блатове Гараш и Пандишпан„, която преди това правих за рождения ден на майка ми и много ни хареса. В комплекта за направата на замъка, всичко е ясно разяснено. Посочени са размера и височината на двата етажа на тортата, както и количествата захарно тесто и (или) маслен крем, които ще бъдат нужни за направата на и. Когато двата етажа са по-високи (така както е в инструкциите) тортата става по-красива, но и по-голяма. В нашия случай празненството беше двойно, имаше още една торта и доста други лакомства и изобилие от храна, затова при мен тортата не е чак толкова висока. И двата етажа са замазани с маслен крем, преди да бъдат покрити с „чаршаф“ от захарно тесто. За покриването на тортата ползвах Парено захарно тесто, което по онова време (през лятото) ми беше по-лесно за работа от фондана.

Торта Замък

На долния колаж се вижда съединяването на двата етажа с помощта на дървена клечка. С карфицата показвам как ако на места по-фондана с появят издутини (с въздух), фондана се пробива, за да излезе въздуха и се заглажда.

Торта Замък

За декорация съм ползвала маслен крема оцветен в зелено – за листата, в лилаво за обточване на врати, прозорци и  други. Захарното тесто, за облепяне на кулите е с лилав цвят, а това за цветята е розово.  

Торта Замък

На долния колаж се вижда как по етапно съм оформила тортата.

Торта Замък

Най-накрая с каквото е останало то захарното тесто, съм прикрепила и свещичките с надписа.

Торта Замък

По-късно и сина ми изяви желание за торта замък. Варианта за него, беше по-различен. 

Торта Замък

Приготвих го от любимата му „Дукиса“, оформена в четириъгълни форми. На живо изглеждаше доста по-добре, преди фондана да лъсне от жегата и влагата…

Торта Замък

Как да си направите тортата замък без помощен комплект, както е при горните 2 торти

Даже да нямате комплекта за замъка, с който е лесно да се направи една доста внушителна торта, може да си направите торта замък и сами. Тортата на долната снимка беше за Weronika и Gosia, които са майка и дъщеря роден в един и същ ден. Приготвянето на тортата не беше планувано предварително и беше един от  е един от онези случаи когато смесвам с каквото разполагам, без да тегля и записвам. Получи се доста сочна торта, което подсили ефекта, които опитах да направя –  стар, вълшебен замък, обрасъл в растителност.

Торта Замък

Имам няколко снимки от процеса на оформяне на тортата. От тях може да придобиете представа за това каква е била на вкус. Правена е с тези блатове (рецептата я знам на изуст), леко напръскани с прясно мляко. Крема е сладкарски крем, за който също не е нужна конкретна рецепта, ароматизиран с малко махлеб (mahleb)  и ванилия. В допълнение – пресни ягоди. Рулата, от които съм направила кулите  са от 2 дози пандишпан (на мама). Плънката им е с мармалад от ягоди и орехи. Едната доза руло е навита по стандартния начин, а втората на няколко по-малки (тънки) рула, за различен размер на кулите.

Торта Замък

Тортата е покрита с парено захарно тесто.

Торта Замък

Цветята, листенцата  са шприцовани от маслен крем. Върховете на кулите направих от фунийки за сладолед. Много ми хареса как се получиха!

Торта Замък

Оглед от всички страни! 🙂

Торта Замък

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Замък
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

4 thoughts on “Торта Замък

  1. Дете да е човек край теб, Миме 🙂 Като наближи рожден ден, със сигурност ще го превърнеш в магия! 🙂 Чудни торти!!
    Усмивка от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: