Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Няколко години по-късно, тази торта продължава да е сред любимите както у дома, така и сред приятелите ни. Вече не помня колко пъти съм я правила, но се натрупаха снимки от различни приготвяния, които бих искала да вмъкна в поста, заедно с няколко дребни, но важни допълнения, които са от значение за перфектното изпълнение на рецептата. Причината тортата да ни е така любима не се крие само в това, че е невъобразимо вкусна. Приготвя се в рамките на час и половина (което включва чакането по охлаждането на блатовете). След това, трябва да престои в хладилника няколко часа, за да стегне шоколадово-кокосовия мус и може да бъде сервирана. Не веднъж съм спасявала положението с нея, при посрещането на гости, за които съм разбрала от сутринта за вечерта. Винаги съм обирала овациите с тази торта и не е имало случай поне един от гостите ми да не е поискал рецептата. Освен, че се приготвя лесно и бързо, за направата и не са нужни много видове продукти, както е при повечето торти. Карамелизираните кокосови стърготини, с които е покрита повърхността на тортата са най-бързия начин за прекрасно изглеждаща и супер бърза декорация на торта. Смятам, че в случая са чудесно и задължително допълнение към вкуса на тортата. Много ми беше интересно да науча как се приготвят. То човек цял живот се учи!!! 

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

В оригинал името на тортата беше „Шоколадова торта с кокос“, което на мен ми прозвуча твърде семпло, дори безлично за една такава разкошна торта! Тя е като оргазъм за вкусовите рецептори, като нирвана… затова и я нарекох така. За пръв път я приготвих в началото на Август 2011 г., специално за рожденик обожаващ шоколад и кокос.

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

  • Рецептата е на Πόπη Χρυσανθίδου и е от Майския брой (2011 г.) на списанието „γλυκές ιστορίες“ („Сладки истории“). Нямам хубава снимка на парченце от тортата, защото беше почнало да стъмва и снимката не се получи добре. Вижте парчето от страниците на списанието (на долната снимка), където тортата е приготвена с 3 блата във форма с диаметър 22 см.

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

  • На долната снимка се виждат обикновени и едри натурални кокосови стърготини (desiccated coconut). За направата на тортата ползвам от едрите. Най-често ги намирам на щандовете със здравословни храни.

Ситни (обикновени) и едри кокосови стърготини

  • От както отрих едрите кокосови стърготини почти не купувам от ситните, освен ако има липса на едри или конкретния десерт го изисква. Понякога едрите кокосови стърготини не са снежно бели като ситните и може да имат лек жълтеникав оттенък. Винаги имат по-силно ухание на кокос и са по-сочни. Повече ми харесват! На мен ми е лесно да се ориентирам колко и как да използвам от двата  вида кокосови стърготини, когато приготвям определен десерт. Без да се замислям, просто бях посочила и показала на снимките вида им, но не бях пояснила това, че ако се ползват ситни (обикновени) кокосови стърготини, нещата се получат различно. Може би съм смятала, че е нещо логично, нали все повтарям, че „от вида и качеството на ползваните продукти зависи и крайния резултат“. Отчитам това като грешка, защото някои от познатите ми, които опитаха рецептата споделиха, че тортата е станала вкусна, но е била като моята. В последствие установихме, че са ползвали обикновени, не едри кокосови стърготини. Едро смлените стърготини са по тежки и с тях блатовете не стават сухи. В две еднакви по форма и големина купи съм сложила по 240 гр. от ситните и от едри кокосови стърготини. Разликата е повече от очевидна. 240 гр. от едрите кокосови стърготини като обем са 2 ½ чаени чаши с вместимост 250 мл. Същия грамаж обикновени кокосови стърготини са почти двойното количество като обем замерен в чаши. Затова смятам, че е по-удачно да замерите кокосовите стърготини с чаша, за да не се притеснявате дали са от точния вид.

Едри и ситни (обикновени) кокосови стърготини

  • Ще ви е нужна тортена форма с подвижни стени и диаметър 24 см. Получава се тортата с височина 6.5 см. Ако я искате по ниска може да я направите и в тава с диаметър 26 см. Съответно ако желаете за стане висока, ползвайте тава с диаметър 22 см. и направете поне 3 блата. В оригинал се препоръчва приготвянето на 3 блата, но на мен ми идва по-лесно да правя тотата с 2 блата.  
  • Препоръчвам блатовете да се пекат във форма, защото тя предпазва сместа от разливане по време на печене. Когато искам да спестя време от печенето, пека двата блата на веднъж, но понеже нямам две тави с диаметър 24 см. тестото за единия блат го разстилам върху хартия за печене с предварително начертан кръг, чийто диаметър е 1 см. по-малък от този на тавата. Не се получава така добре като блата изпечен в тава. 

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

  • Печене: Ако пека двата блата заедно включвам фурната да работи само с горещ въздух (вентилатор), изключени реотани. Нагласям я на 180ºС. Печенето продължава около 30 до 40 минути или докато блатовете се зачервят приятно и изсъхнат добре. Ако фурната няма вентилатор може да я нагласите на 160ºС. Блатовете се пекат един по един на средна скара за 30-35 минути. Ако от сместа за блатове се оформят 3 блата, времето за печене ще е по-кратко, тъй като ще са разстелени на по-тънко.
  • С оставащите от рецептата  жълтъци може да си направите домашен сладолед или Лимонов Крем (Lemon Curd)

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Необходими продукти за блатовете:

  • 270 гр. яйчни белтъци (от около 6 големи яйца или повече по-малки)
  • 90 гр. кристална захар  
  • 240 гр. пудра захар
  • 2 ½ чаена чаша (240 гр.) едри кокосови стърготини (desiccated coconut)

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Необходими продукти за шоколадовият крем:

  • 500 гр. шоколад с 55% какао
  • 250 гр. кокосово мляко
  • 500 гр. течна животинска сметана 35%

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Необходими продукти за карамелизирани кокосови стърготини:

  • 100 гр. натурални кокосови стърготини (desiccated coconut)
  • 2 супени лъжици сироп от сладко според предпочитанията 

Начин на приготвяне:

Как се приготвят карамелизираните кокосови стърготини вижте тук. Практично е са се приготвят преди, след или паралелно с приготвянето на блатовете. За блатовете: Белтъците се разбиват с миксер. Постепенно се добавя кристалната захар (1) и разбъркването продължава до получаването на гъст белтъчен сняг (2). Миксера се спира. Пудрата захар и кокосови стърготини се смесват в купа (3, 4). Добавят се към белтъчният сняг (5) и се смесват внимателно, до хомогенност с помощта на дървена лъжица или шпатула (6).

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

От получената смес се оформят 2 блата, в застлани с хартия за печене тава с диаметър 24 см. Заравняват се с лъжица. Вижте съветите за печене по-горе в съветите. Когато се извадят от фурната се освобождават от формата. добре е между блата и стените на формата да се прокара нож, за да се отдели блата от стените и да не се счупи при отварянето на подвижните и стени. Оставят се да изстинат. Ако се оставят върху мраморен плот това отнема около 30 мин. Отделят се от хартията преди да се сглоби тортата.

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Начин на приготвяне на шоколадовият крем:

Шоколада се начупва на парчета или се нарязва. Кокосовото мляко се загрява в подходящ съд на котлона докато достигне 90ºС. В този случай ползването на термометър не е от решаващо значение. Кокосовото мляко е с температура 90ºС малко преди да завири, когато се появяват първите признаци на завиране. Трябва да е достатъчно горещо, за да може да се разтопи шоколада. Дори да заври (както се вижда на долната снимка), нищо няма да се обърка, стига да не го оставите да ври на котлона и част от него да се изпари. Свалете от котлона го смесете с начупеният шоколад. Гледайте всички парченца шоколад да са в млякото. Оставете го на страна за минута. 

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

През това време може да разбиете сметаната с миксер.Торта шоколадово-кокосова НирванаРазбъркайте със шпатула кокосовото мляко и шоколада, докато шоколада се разтопи. Може да добавите няколко капки кокосова есенция, за да подсилите аромата. Шоколадовата смес се прибавя към сметаната без да се охлажда. Смесват се със шпатула до получаване на гладък шоколадов мус. Сглобяването на тортата става веднага след това.

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Ползвала съм форма с подвижни стени, така е най-удобно. Ако стените на формата не са достатъчно високи (трябва да са 6-7 см.), може да ги удължите като мен. 🙂 На дъното на формата се слага единия блат. Залива се с половината мус. Върху слоя от шоколадово-кокосовия мус се поставя втория блат, който се покрива с останалия крем пълнеж. На долния колаж се вижда, че вторият ми блат се е счупил. Ако това ви се случи, изобщо не бива да се притеснявате! На готовата торта няма да и личи! 🙂  Ако правите тортата с 3 блата трябва да разделите и крема на 3 части. Формата се прибира в хладилник за 3-4 часа или колкото е нужно да стегне шоколадово-кокосовия пълнеж. 

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

 Тортата приготвена по описания горе начин,изглежда така, когато се извади от формата. 

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Ако искате блатовете да не се виждат, след като тортата се извади от формата е добре да я сглобите във форма с диаметър малко по-голям (с 1 см.) от диаметъра на блатовете.

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Този вариант за сглобяване е по-удобен ако искате да декорирате тортата подобно на тази или ако искате да облепите и страните и с карамелизирани кокосови стърготини, както е при тортата на долната снимка. За декорацията и в двата случая съм ползвала бонбони „Toffifee“.

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Ако нямате под ръка бонбони а държите тортата да изглежда добре, като за пред гости, все ще ви се намери някое цвете. 🙂

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Съхранява се в хладилник до момента на сервиране! А!!! Да не забравя!!! Остава малко кокосово мляко, предлагам ви да го оползотворите така, докато чакате гостите. 🙂 В поста ми се виждат доста идеи за декорация, ето още няколко. Торта от следващата снимка, заедно с „Торта кукла Барби“, беше за кръщение на едно прекрасно момиченце. 

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Едрите цветя и листата са направени с маслен крем, а по-дребните цветя са вафлени, бяха ми донесени от кръстницата на детето.

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

Торта Горила е покрита с карамелизирани кокосови стърготини. Ефекта е много добър!

Торта шоколадово-кокосова нирвана като глава на горила

И пеперудата от захарно тесто стои страхотно върху карамелените кокосови стърготини.

Торта шоколадово-кокосова нирвана с пеперуда от захарно тесто

За финал, парченце от тортата! 🙂 Не исках да я пъхам във фризера, за да стегне малко повече и парчето да изглежда по-добре, но и така се вижда, че е абсолютна шоколадово-кокосова нирвана! 🙂 Да ви е сладко!

Торта шоколадово-кокосова Нирвана

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта шоколадово-кокосова Нирвана
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

53 thoughts on “Торта шоколадово-кокосова Нирвана

  1. Това изглежда безумно вкусно. Впечатлих се от шоколадовия крем с кокосово мляко (никога не ми е хрумвало) и се чудя кога съм пропуснала рецептата с карамелизирания кокос. Хм, не внимавам и май трябва да наваксвам. 🙂

  2. Добро утро от Атина!!!!! Че ще се прави тая торта,ще се прави,но не сега,към Коледа вероятно,щото знаеш проблемите ми диабетни.Искам само да попитам вместо бяла захар може ли да ползвам кафява или мед…знам ли,друго но да не е бяла захар,щото ми е забранена? А когато я направя веднага ще докладвам.Хубава неделя на теб и семейството желая.

    1. Привет, Диде!
      Мисля че с кафява захар също би се получило – трябва да опиташ за да разбереш 🙂
      Нали знаеш, че не съм компетентна по въпросите за заместителите на захарта и въобще за това което е позволено при хора с диабет – знам неща от обща култура.
      Със сигурност има много рецепти, които ще е възможно да се адаптират за хора с диабет, но пак ти казвам то е въпрос на експериментиране, на мен за щастие не ми се е налагало да търся такива заместители и в следствие на това даже не съм се замисляла по въпроса!
      Хубава да е неделята и за теб!

  3. Ауууу,каква разкошотия!Много шоколад,Миме,много нещо!Как няма да е нирвана?!
    Благодаря за споделения начин на подготовка на карамелизираните кокосови стърготини,а украсата с Тофифи не би могла да бъде по-подходяща за тази торта!
    Рожденикът определено е ликувал още от първата хапка!

    Поздрави,скъпа!

  4. Ева,
    Дани,
    Елексирче (нали не се сърдиш че продължанат така да се обращам към теб, а не с истинското ти име?)

    Това е една рецепта, която въобще не е за изпускане! Ако имате възможност опитайте я, ще останете по-очаровани от колкото очаквате!

    И рожденника и всички останали си облизахме пръстите, направо не можеш да спреш да си мислиш за още едно парченце от тортата след като си я опитал 🙂

  5. Здравейте Мария,
    казвам се Нели и от доста време следя този блог, има невероятни рецепти и снимки, поздравления!!!!
    Въпрост ми относно тази торта е течната животинска сметана може ли да бъде заместена с течна растителна сметана за говене (подсладена за торти)?

    1. Здравей Нели – радвам се че ме навестяваш и ти благодаря за хубавите думи!

      Ако питаш мен не разваляй вкуса на тортата със подсладена сметана от растителен произход!
      Но ако имаш причини, поради които не можеш да консумираш сметана от животински произход, тогава я замести с друга но поне вземи не подсладена, защото подсладената ще даде отражение на вкуса!

  6. Благодаря много за съвета, задължително ще направя тази божествена торта и с нетърпение чакам новите ти рецепти.

  7. Здравей,Мария!Искам да направя тази торта,но си мисля да я покрия с фондант отгореи да я украся-как мислиш,дали ще я разваля?И още нещо-може и да си писала някъде,но аз да не съм видяла-Мисля да ползвам готов такъв,който е 1кг.-може и да ти е смешно,но ми е за първи път и не знам дали ще ми стигне и за покритие и за украса.Ако мислиш,че ще разваля тортата така,би ли ме посъветвала за подходяща рецепта за правоъгълна торта с размери 24/30см.Извинявай за мнoгoто въпроси,но просто не мога да реша каква да бъде.Благодаря ти предварително и ти желая хубава вечер!

    1. Привет Диди!
      Тази торта е абсолютно прекрасна!
      Карамелизираният кокос, който я покрива е невероятно допълнение към вкуса и аз не бих го заменила с покритие от фондан!
      Но това разбира се е личното ми мнение, с което съвсем не си длъжна да се съобразяваш!
      Всяка торта би могла да бъде направена в размер и форма по желание, стига да ти допадне някаква рецептата!
      Много е трудно да даваш съвети в това отношение, когато не познаваш предпочитанията на хората.
      Смятам, че е най-добре да разгледаш различни рецепти оставяйки се на течението и ще видиш коя ще грабни вниманието ти!
      Поне аз така правя, като не знам на какъв вариант да се спра!
      Поздрав най-сърдечен!

  8. Здравей ,Мария! Рецептите ,които предлагаш са чудесни и са голямо изкушение!Благодаря ти ,че си побликувала всички тези красоти!! Всичко най- хубаво ти пожелавам на теб и семейството ти и още много творения на кулинарното изкуство ще чакаме от теб!

    1. Привет Василче
      радвам се,че виртуалната ми кухня, ти харесва 🙂
      Благодаря ти за пожеланията и позитивността!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  9. И аз се присъединявам към всички, адмираций за прекрасния сайт, рецептите са повече от чудесни 🙂
    Тази много ме впечетли, обожавам комбинацията от кокос и шоколад, и докато четях описанието и многократно преглъщах (междодругото много добре е обяснена последователноста в картинка, може би за това събрах и смелост да се опитам да я направа, защото иначе не съм много добра в кухнята).Ох много съм подробна 🙂 да си дойда на въпроса, можете ли да ми кажете от къде мога да се сдобия със животинската течна сметана, като гледам по магазините,не я откривам. Благодаря предварително 🙂

    Поздрави

    1. Роси, първо да ти благодаря за хубавите думи!
      Радвам се че тук ти харесва!
      Ще се радвам да наминаваш и в бъдеще!
      Аз обаче не живея в БГ и не бих могла да те упътя от къде да си купиш сметана…
      Навремето се намираше, сега явно е пълно със всякакви други но не истинска сметана!
      Ако не намериш, може да опиташ с каквато има, но трябва да знаеш, че с животинската вкусът ще е най-добър.
      Поздрави и от мен!

  10. Благодаря на всички дами които се отзоваха на „вика ми за помощ“ 🙂 много сте мили 🙂 Ще проверя на местата които казвате и на 25 септември ще зарадвам гостите на моя рожденник с тази великолепна торта 🙂

  11. Момичета помагайте , пак съм аз , започнах да правя тортата блатовете ми се изпекоха и сега направих шоколадовата смес, но се получи много рядка, мился че направо ще се излее върху блатовете. Разбих сметаната на гъсто кисело мляко както пише, и когато сложих останалата част (шоколада и кокосовото мляко) при разбъркването с дървена шпатула, се получи рядко. Всичко съм спазвала с точност, мога ли да направя нещо, ако включа миксера ме е страх да не разваля сместа, тъй като пише , че в никакъв случай не трябва да е с тел.
    Мерси предварително

    1. Роси, привет мила!
      Дано не съм закъсняла с отговора си, но сега намерих време…
      Единственото, за което се сещам е, че може шоколадовата смес да е била топла и тя да е втечнила сметаната…
      Когато се смесят шоколада и кокосовото мляко, сместа е рядка в началото, но с разбъркването се сгъстява. При смесването на тази смес със сметаната се поучава една пухкава и по-рядка смес, в сравнение със шоколадовата. Сравнително течно е! Имам предвид, че е невъзможно да се сглоби тортата без тортен ринг. Когато престои в хладилника се стяга…
      Ако сместа ти действително е станала прекалено течна, смятам че най-добре е да опиташ да я обработиш по метода, с който се прави шоколадов мус за пълнеж на торти. Обикновено е смес от шоколад и сметана, в случая имаме и кокосово мляко, но аз бих опитала! Охлади сместа в хладилник за 2-3 часа, след което я разбий с миксер, трябва да стане като шоколадов мус. Просто внимавай да не прекалиш с разбиването, че може да се пресече. Ако това се случи на смес от шоколад и сметана, може да се загрее на водна баня и процедурата с охлаждането и разбиването да се повтори. Не мога да съм сигурна обаче дали кокосовото мляко няма да реагира по различно…
      Надявам се да успееш да поправиш крема! Тази торта е невероятно вкусна!

  12. Ами да , шоколадовата смес беше топла 🙂 за пръв път правя торта и не се сещам дори за най-елементарните правила в кухнята, малко се посгъсти в интерес на истината, сега съм я прибрала в хладилника да престои, и довечера като махна тортата от формата, за да я украса, ще настъпи момента на истината :). В крайна сметка, каквато и да е , ще си я изядем ;):)

  13. Здравейте,
    И аз от доста време чета блога и днес реших да опитам тази торта. Обаче някъде сбърках и не знам къде, защото нямам много опит в направата на сладкиши. Проблемът е, че нещо обърках при печенето на блатовете и не можах да ги отлепя. Разделих сместта на 3 части. Блата стана тънък, доста влажен отвътре или по скоро мазен и не можах да го отлепя от формата без да се разчупи. Имате ли идея какво не направих както трябва? Благодаря!

    1. Привет, Катя!
      Блатовете биха се получили много тънки, ако си ползвала размера на тавата посочен в поста ми за направа на 3 блата – аз съм направила 2 блата от дадените продукти. Принципно, счупването на блат за торта не е никакъв проблем – когато се сглоби, няма да личи!
      Крайният резултат при една рецепта зависи от няколко неща: качеството на ползваните продукти, правилното им замерване и спазване на технология на приготвяне. Понякога, едно съвсем дребно отклонение от рецептата (изглеждащо незначително), може да доведе до нежелателни последствия, особено когато човек няма опит и не знае как и какво да направи, за да оправи нещата.
      Направи ми впечатление, че си написала „не можах да го отлепя от формата без да се разчупи“. Формата беше ли покрита с хартия за печене?!
      Ако белтъците са били разбити на твърд сняг и смесването е било направено внимателно, за да не спаднат. Ако сместа е разпределена на две части в тава с размер (кръг с диаметър) посочен в поста ми или на три части в по-малка тава… Не би трябвало да има проблем! Важно е и печенето, а всяка фурна има своите особености…
      Ти единствена може да прецениш къде точно си сбъркала, като прегледаш отново поста ми и го сравниш със спомена по приготвянето на блата.

      1. Благодаря за бързия отговор!
        Прегледах отново рецептата и честно казано не мога да открия какво не направих както трябва. Спазих всички пропорции, внимателно смесвах, застлах тавата с хартия и накрая не можах да го отлепя, нито от стените на тавата, нито от хартията. Единственото ми обяснение е неправилно печене, защото не познавам много добре фурната. Днес ще опитам пак, на по слаба фурна за по дълго време. Надявам се да стане сполучливо 🙂
        Отново благодаря

        1. Недей да печеш в тава. Разчертай си кръгове върху хартия за печене и в тях разпредели сместа за блатовете. Така ще се отстранят лесно след изпичане.

  14. И тази торта ми грабна вниманието Мария..
    Определено ще я изпробвам.
    Исках да те питам за съвет. Как мога да направя шоколадова плочка, на която да изпиша едно по дълго име и с нея да декорирам една торта?

    1. Ани, и тази никак не е за изпускане, а се прави доста лесно!
      Непременно я опитай някой път!
      Не съм правила плочка, но ако трябваше да направя, бих си я нарисувала на хартия за печене като размер, за да видя как ще ми се побира името.
      Има няколко варианта…
      Може да я направиш на принципа на който съм направила пеперудите на торта Естерхази, т.е да рисуваш с шоколад върху предварително нарисуван модел върху пекарска хартия.
      Да разстелиш шоколад във формата на табелка върху мраморен плот или хартия за печене. Като стегне да изпишеш името, което ще стане по-удебелено или да ползваш друг цвят шоколад, за да се вижда по-ясно.

      Поздрави!

  15. Мария тортата е п р е в ъ з х о д н а!Благодаря ти от сърце за това че си я споделила!Всяка хапка е истинска наслада! Пожелавам ти прекрасен weekend и продължавай да ни радваш с кулинарните си изкушения! Целувки-Галя

    1. Гале, аз затова я нарекох Нирвана! Невероятно е вкусна и не е трудна за приготвяне, но за неповторимия вкус е от изключителна важност да се ползват качествени продукти и в точност указаното за кокоса.
      Радвам се, че ти е харесала!

  16. Тортата е супер.Отново ще я правя за Нова Година.Поздравления!
    Въпрос: Могат ли блатовете да се направят 4-5 дена по-рано и как да се съхранят-в хладилника ли?

    1. Привет, Кета!
      Смятам, че ще е по-добре да се увият хубаво със стреч фолио и да се съхранят на стайна температура (най-добре в стая която не се отоплява). В хладилника може и да се овлажнят, вероятността не е толкова голяма но е възможно.

  17. Благодаря за съвета. В момента се ровя из Вашите рецепти и не знам на коя да се спра.Трябва да направя 4 торти за празниците и исках да е нещо различно. Трябва да е сочна тортата,а аз като гледам почти всички са такива.Направих Естерхази,Нирвана и Гараш и всички много ги харесаха,за което ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

    1. Сигурна съм, че все ще си харесаш някоя друга торта (дето не си я опитвала).
      Кате препоръчвам ти „Апшерон“ ако не си я пробвала!
      До скоро!

  18. Zdravey Mime 🙂 Ne znam kak da ti blagodarq…Sega na 30.03 mujut mi imashe RD i mu napravih tazi torta,tuy kato se vpechatlih ot tvoeto otnoshenie kum neq…okaza se prava-naistina e bezumno vkusna-nay-vkusnata torta koqto sum qla naposleduk!!! İzkliuchitelno spoluchliva recepta kato vsichki ostanali!!! Golqm zor beshe da otkriq kokosovo mlqko-i v krayna smetka ne uspqh, no si kupih kokosov oreh i si napravih mlqkoto sama. Nikoy ne izqde ploda, ta i ot nego si napravih sturgotini koito posle karamelizirah za povurhnostta na tortata…Blagodarenie na teb obrah vsichki ovacii 😀 DObre che te ima i dobre che sum te otkrila!!! Jelaq ti oshte mnogo kulinarni vdushnoveniq! Hubav den 🙂

    1. Ах, Айлин така се радвам винаги, когато ми пишеш колко доволна си останала от някоя рецепта!!!
      Да е жив и здрав съпруга ти! Много да се обичате и уважавате!
      Хубаво си направила с кокосовия орех, вярвам че тортата така се е получила още по-добре!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  19. Мария, за пореден път приготвям твоя рецепта и няма да спра до тук!
    Цялото семейство сме страшно очаровани от тази невероятно вкусна и нежна торта! Тя направи завършека на празника ни перфектен! Тази торта ще присъства често на нашата трапеза, за което ти благодарим!
    Поздрави от БГ!

    Вени

    1. Вени, много се радвам, че така се е харесала тортата!!!
      Зърнах снимите ти във ФБ, но така и не успях да пиша там…
      Поздрави от мен за теб и прекрасното ти семейство!

  20. A при мен не се получи…..всичко следвах уж стъпка по стъпка…..Купих животинска сметана на MEGLE.Kогато започнах да я разбивам стана на вода.Смесих я заедно с разтопения шоколад и се получи течен крем .А сега …какво да правя.Сложих го в фризера да стегне…

    1. Оцикновенно животинската сметаната се разбива на пухкав крем, когато е добре охладена. Може да се втечни ако се прекали с разбъркването й… но е възможно и поради нещо друго да се объркали нещата – не бих могла да кажа със сигурност при положение че не съм наблюдавала как са били приготвяни нещата. Ако течната сметана се смеси с разтопеният шоколад, ще стоне шоколадов ганаш и като се охлади ще стегне, но крема за тортата няма да е така пухкав, както когато е приготвен с бита сметана…

    1. Здлавейтe Наталия!
      Вариантите за печене (в това число и температурата), са описани подробно в съветите преди списъка с продукти, нужни за рецептата.

  21. Da,posle vidqh,Izvenqvaite.Imam drug vopros.Ako napravja sas bql shokolad a ne s kafqv ,kolichestvo na shokolada ne promenvatsa? izvenqvaite za greshki,ne sam balgarka i pisha ot Ispania.

    1. Смятам, че ще се получи със същото количество бял шоколад, но ми се струва, че с него тортата би станала много по-тежко сладка. Та в този смисъл е добре да се регулира малко сладостта и ако се ползва бял шоколад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: