Торта Серано (Serrano)

Торта Серано (Serrano)Утре е рождения ден на моята баба Мария. По този повод реших днешната публикация да е за торта и то не каква да е, а ретро – от времето когато баба е била млада! Много я обичам баба Миче!!! Пожелавам си да ми е жива и здрава и да не я тормозят толкова болките в ставите! 🙂Торта Серано (Serrano)

Според списанието „Γλυκά μυστικά“ (сладки истории), бр. 05/2012г., тази торта е била изключително модерна през 60 -те. Много ми беше интересно да прочета за нея, както и за доста други „ретро“ десерти, голяма част от които ми бяха напълно непознати. Торта Серано (Serrano)

Най-общо казано Торта Серано (Serrano) е шоколадова торта. Интересното при нея е крем пълнежа носещ името „Серано“. Приготвя се с Италиански меренг (белтъците се разбиват на гъст сняг и към тях на струя и при непрекъснато бъркане се добавя горещ захарен сироп), които се смесва със сметана, шоколад и бренди. Блата също е специален, въпреки на че на пръв поглед може да ви се стори съвсем обикновен шоколадов блат. Смятам, че тайната му е в това, че се приготвя с равни количества брашно и нишесте. Толкова пухкав се получава – душичка!!! Същевременно е лесно да се разреже и работи с него. Става толкова вкусна торта, че съм изумена, как така е потънала в забвение… Поне аз никога не бях чувала за нея!Торта Серано (Serrano)

Торта Серано (Serrano)

  • За да ви се получат добре нещата притеглете яйцата.
  • В оригинал количеството на сиропа беше двойно – 400 гр. захар, 400 гр. вода и 80 гр. коняк. Смятам, че това е твърде много, но ако някой реши може да направи и повече сироп.Торта Серано (Serrano)
  • Тортата се декорира с череши мараскино или глазирани череши. Напоследък при нас трудно се намират череши мараскино, а през последните 1-2 години не намирам достатъчно свежи череши, за да си направя сама. Затова си купувам 1 компот от череши, отцеждам ги от сока и ги накисвам в черешово бренди (Cherry Brandy). Съхранявам ги в хладилник. Може да останат така с месеци и колкото повече стоят по-добре се напояват с алкохола. Ползвам ги (добре отцедени) за декорация на десерти.
    Cherry Brandy
  • Тортата става страхотна с бренди и не препоръчвам да се замества с друг алкохол, освен ако не е Cherry Brandy (черешово бренди), с него става още по-хубава!
  • Ще ви е нужна тортена форма с подвижни стени и диаметър 24-25 см.Торта Серано (Serrano)

Необходими продукти за пандишпана:

  • 250 гр. яйца, 5 бр. средно големи
  • 130 гр. захар
  • 1 шушулка ванилия 
  • 45 гр. брашно
  • 45 гр. царевично нишесте
  • 35 гр. какао
  • 3 гр. (1 равна чаена лъжичка) бакпулверТорта Серано (Serrano)

За сиропа:

  • 200 гр. захар
  • 200 гр. вода
  • 50 мл. коняк, бренди или Cherry Brandy
  • 2 бр. шушулки ванилия, от тези чийто зрънца ще се използват за пандишпана и крема в рецептатаТорта Серано (Serrano)

Продукти Италиански меренг (Italian meringue):

  • 120 гр. белтъци, от 4 средно големи яйца
  • 25 гр. захар
  • зрънцата на 1 шушулка ванилия
  • 100 гр. захар
  • 20 мл. (26 гр.) глюкоза
  • 25 мл. водаТорта Серано (Serrano)

Продукти за крем серано (Serrano):

  • 480 гр. течна сметана 35%
  • 50 гр. захар
  • зрънцата на 1 шушулка ванилия
  • 170 гр. Италиански меренг (Italian meringue), рецептата е по-долу
  • 20 мл. бренди или Cherry Brandy
  • 180 гр. шоколад 55%Торта Серано (Serrano)

За декорация съм ползвала:

  • череши накиснати в черешово бренди
  • шоколадови пръчици
  • листа от нар
  • измитите и подсушени шушулки ванилия ползвани за рецептата

Начин на приготвяне:

Включете фурната да загрява на 170°С, с включен горен и долен реотан, без вентилатор. Яйцата се смесват със захарта и остърганите зрънца на шушулката ванилия. Разбиват се на висока скорост, докато побелеят и увеличат обема си. Отнема около 5-7 минути.Торта Серано (Serrano)

След това миксера се спира и към яйчната смес се добавят бакпулвера и пресетите брашно, царевично нишесте и какао.Торта Серано (Serrano)

Разбърква се внимателно със шпатула докато се смесят хомогенно.Торта Серано (Serrano)

Получената смес се изсипва в тава застлана с хартия за печене, намазана с масло и наръсена с брашно. Тавата с тестото трябва да е на средата на фурната и затова я слагам на 2-ра скара (1 ниво под средата). Пече се за 30 минути в предварително затоплената фурна. Изважда се от фурната и когато се охлади леко се освобождава от формата и се прехвърля върху решетка или мрамор, където остава докато изстине напълно.Торта Серано (Serrano)

Докато блата се пече може да приготвите сиропа: В подходящ съд се смесват захарта, водата, блендито и 2 от вече остърганите шушулки ванилия.Торта Серано (Serrano)

Тенджерата се слага на котлона и когато сиропа заври огъня се регулира, така че да ври тихо за 5 минути. Сваля се от котлона и се оставя на страна да се охлади напълно. Шушулките ванилия се изваждат непосредствено преди сиропа да се ползва. Торта Серано (Serrano)

Когато блата изстине на пълно може да започнете подготовката за крем Серано. Първо се приготвя Италианския меренг (Italian meringue): В подходящ съд се смесват глюкозата, захарта (100 гр.) и водата. Сложете ги на котлона и бъркайте с дървена лъжица, докато захарта се стопи. Регулирайте огъня и оставете сиропа да ври тихо, докато температурата му достигне до 145ºС или докато стане с лек карамелен цвят. При мен това отне по-малко от 4 минути. Торта Серано (Serrano)

Същевременно белтъците се разбиват на сняг с 25 гр. захар и зрънцата на 1 шушулка ванилия. Без да се прекъсва разбъркването горещия карамелен сироп се налива на тънка струя в белтъчния сняг. Торта Серано (Serrano)Разбърква се докато белтъците поемат хомогенно цялото количество карамелен сироп. Миксера се спира и сместа се оставя на страна. Торта Серано (Serrano)

За да довършите крема, трябва да си подберете огнеупорна купа и малка тенджера за водна, по-скоро парна баня. Купата трябва да може да се задържа на повърхността на тенджерата, без да опира във водата. Сложете тенджерата на котлона, за да заври водата. Нарежете си шоколада.

Торта Серано (Serrano)

Замерете 170 гр. от Италианския меренг (ще останат няколко лъжици) и го сложете в купата, която сте избрали за парната баня. Добавете брендито (20 мл.) и 80 мл. от сметаната. Разбъркайте да се смесят.Торта Серано (Serrano)

Сложете купата върху тенджерата с врящата вода. Регулирайте огъня така че водата да не ври много силно. Торта Серано (Serrano)Добавете шоколада и продължете да разбърквате, докато шоколада се разтопи напълно.  Торта Серано (Serrano)

Купата се сваля от парната баня и се поставя върху мраморен плот, за да изстине. Разбърква се от време на време докато се охлади напълно. Когато това стане, останалата сметана (400 гр.) се разбива с миксер, заедно със захарта (50 гр.) и зрънцата на 1 шушулка ванилия.

Торта Серано (Serrano)

Смесва се с охладения шоколадов крем, като се бърка внимателно със шпатула.Торта Серано (Serrano)

Сглобяване на тортата: Пандишпана се разрязва на 3 части.Торта Серано (Serrano)

Измитата и подсушена форма, в която се е пекъл блата се сглобява и на дъното и се поставя едната от 3-те части на блата. Ваниловите шушулки, които са в сиропа се изваждат и измиват. Може да се запазят и да се ползват за декорация, след като изсъхнат. Блата се сиропира с 1/3 от сиропа и се залива с 1/3 от крема. Покрива се с втория блат, сиропира се, слага се слой крем,Торта Серано (Serrano)

а след него последния блат, който се сиропира и последния крем. Торта Серано (Serrano)

Тортата се прибира в хладилника за 12 часа. На следващия ден се освобождава от формата, прехвърля се в чиния подходяща за сервиране. Украсява се според предпочитанията. Аз съм ползвала шоколадови пръчици, с тях може да се облепят и страните на тортата. В периферията съм наредила череши киснали в черешово бредни, придружени от листенце от нар. В центъра съм сложила няколко използвани половинки от шушулки ванилия.Торта Серано (Serrano)

Вижте колко сочно и вкусно е парче от тортата!!! Да ви е сладко!Торта Серано (Serrano)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Серано (Serrano)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

11 thoughts on “Торта Серано (Serrano)

  1. Мими, да е жива и здрава баба ти! Кремът за тортата звучи страхотно, със сигурност ще го пробвам! Напоследък ни заливаш с чудесни рецепти, чак ми иде да си взема отпуска и да готвя 🙂
    Прегръдки!

    1. Благодаря ти Кате!
      Това за отпуската ми хареса! 🙂
      Блатовете също не са за изпускане, но ти сигурно си прочела мнението ми и за тях!
      🙂
      Поздрави и прегръдка и от мен!

  2. Мария, да е жива и здрава баба ти, на която очевидно си кръстена. Тортата е прекрасна!

  3. Мария, възхитена съм – тортата е чудесна и съм сигурна, че рожденничката ще оцени жеста ти. Рецептите ти напоследък са явно много известни в Кипър, но за мен са непознати. Например не съм опитвала досега десерти с анари, а нещо подобно – козе сирене полято с мед, но явно при теб е оригинала. Моля те, продължавай да ни запознаваш и с други типични за района ви ястия, така сякаш опознавам и Кипър. Изобщо блогът ти е (чудя се за подходяща дума за най-най и сигурно ще се повторя)…прекрасен (това измъдрих). Това , с което се отличава от останалите кулинарни блогове и което лично на мен ми харесва, е постъпковото обяснение – т.е. и пишман готвачи като мен да придобият кураж и …да вземат отпуск и да започнат да готвят рецептите ти. Катерина, извинявай, повтарям думите ти.

  4. Страхотна стана тортата, определено влезе в топ 3 на най-вкусните торти, които съм пробвал. Малко се потрудих, доста тънкости има, за да стане крема хубав, но се получи прекрасно. Притеснявах се дали ще стегне достатъчно и ще успея да я сервирам, защото и блатът е много фин, но стана и доста похвали отнесох. Разбира се не пропуснах да похваля прекрасния ви блог, Мария! Благодарности!

  5. Здравей, Мария! От дълго време ме изкушава тази торта (и макарони), но нямах термометър, е наскоро си купих и миналата седмица я направих, заедно с точената (толкоз е лека, че спокойно може да изядеш огромно двойно парче!),за моята малка рожденничка! Толкова е вкусна, не натрапчиво сладка, а в същото време и шоколадова! Страхотна е! Скоро ще я направя пак! Аз също търсих популярни торти през годините, много искам да направя някоя от 1938, но единствената дето намирам от тогава е Brown Derby Sponge Cake – някак ми се струва доста обикновенна. Ще се радвам да споделиш къде намираш рецепти за ретро торти! Благодаря ти!

    1. Цвети, радвам се, че рецептата така ти е харесала!!! Да си хапвате тортата със здраве!!!
      Посочила съм източника на рецептата – кулинарно списание посветено на ретро рецепти. Иначе друг източник на стари рецепти са стари готварски книги и семейните тефтери с рецепти.

  6. Благодаря, Мария! Ще се поровя още в интернет и ако не открия нещо подходящо, ще помоля мама да отвори старите книги и огромната червена тетрадка! С нетърпение очаквам следващата ти рецепта, а още утре ще направя боровинковите кексчета 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: