Торта с кремове Гараш и Ванилия и блатове Гараш и Пандишпан

Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия

Това е тортата за мама. Рождения и ден е на 18 Юли, обаче лудата и дъщеря (тоест аз),  направи тортата за 18 Юни, че и гости покани… Невероятно, но факт!!! Как стана такова объркване ли? Ами какво да ви кажа… хубаво е, че компютърният свят и електрониката ни позволяват да си запишем някъде празниците на близки и познати и „нещото“ (компютър или телефон) ни напомня за тях! Преди 1-2 години всичката тази информация събирана през годините изчезна като щракане с пръсти – повреда в компютъра! 🙁 Не можеше да ми бъде възстановено абсолютно нищо! След този случай грижливо правя backup, но информацията ми бе безвъзвратно загубена и всичко, което можех да направя е да я събирам на ново и да я пазя по-добре. Миналата Коледа пак имах повреда в компютъра, при която загубих малко снимки от предколедните сладости… По същото време се сдобих с нов компютър и нов телефон, но прехвърлянето на някои от запазените данни се оказа невъзможно, поради несъвместимост на новата със старата система.  Ръчно, започнах вписването на рождените дни на ново. По късно стана ясно, че печатна грешка при въвеждането на тази информация, доведе до грешката с маминия рожден ден – и май не е само с нейния... Трябва да внимавам!!! 🙂 За някой рожденици алармата ми е нагласена да звъни с напомняне 6-7 дни предварително, за да мога да обмисля и приготвя вкусен подарък за празнуващия 🙂 И когато алармата ме извести за мама, без да се замислям особено се втурнах да организирам нещата…

Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия

Ден преди 18-ти (ама Юни) покрай ресторанта мина съседката ни, която е дружка на майка ми.  „Марчеее, ела да ти покажа тортата…“  казах и аз, а тя дойдес мен до хладилника и след като изпадна във възторг от тортата, ме пита  „За кого е?!“. „За майка бе Марче – утре има рожден ден!“. „Абе Мимо тя е на 18 Юли, не на 18 Юни“ отвърна Марчето, а аз направо замръзнах и успях само да кажа „Леле ква съм шматка!!!“ Марчето веднага ме успокои с думите: „Абе Мимо, има торта, сигурно и друго си подготвила… дай да изненадаме майка ти утре. Тя няма да предположи нищо, защото рождения и ден е след месец  и изненадата ще е пълна! И без това Юли ще имате и работа и може и да няма време за друга торта….“ Така на другия ден си направихме уж случаен обяд с няколко близки на мама и след като прибрах масата, сервирах тортата ! Тя ахна – ама много се изненада!!! Какво пък аз най-първа и честитих този рожден ден! Историята се разчу и още се шегуват с мен! 🙂

Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия

Торта с кремове Гараш и Ванилия и блатове Гараш и Пандишпан

Идеята за комбинация на „Гараш торта“ с пандишпанови платки и ванилов крем дойде от Роди. Тя ми е консултант! 🙂 Като нямам идея или като имам много идея и не знам коя да избера винаги много ми помага да реша или избистря идеята в разговор с някой като нея.

Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия

Тортата е със следните размери:
първия етаж – ᴓ 21 см. и височина 7 см.
втория етаж – ᴓ 14 см. и височина 7 1/2 см.
Аз направих цяла доза тесто за Гараш блатове (с 10 белтъка), което в последствие се оказа много. Остана ми почти половината количество, което излях в продълговатата тава от фурната (така както се пече блат за руло) и го изпекох, а по-късно с него направих един страхотен крем (още не съм му измислила име) и него ще видите с времето.

Необходими продукти за Гараш блатове:

 • 5 белтъка
 • 200 гр. захар
 • 150 гр. смлени орехи

Необходими продукти за пандишпанови блатове:

Майка ми от това количество тесто ни правеше руло като изпичаше 1 блат в тавата на фурната. Аз в случая направих 2 блата, които растелих на много тънко.

 • 4 яйца
 • 9 супени лъжици захар (130 гр.)
 • 6 супени лъжици олио (40 гр.)
 • 11 супени лъжици брашно (140 гр.)
 • 2 пак. ванилия
 • 2 супени лъжици настъргана лимонова кора 

Продукти за Гараш крем:

 • 100 гр. захар
 • ½ кафена чаша (37 гр.) вода
 • 100 гр. шоколад
 • 2 супени лъжици (12 гр.) какао
 • 5 жълтъка (около 90 гр.)
 • 350 гр. краве масло

Продукти за крем ванилия:

 • 1 пак. нишесте „Ванилия“ (пакета е за 700 мл. прясно мляко, аз разредих с по-малко както ще видите по-долу)
 • 500 мл. прясно мляко
 • 100 мл. вода за разтваряне на нишестето
 • 6 супени лъжици захар или количество на вкус

Шоколадово тесто за покриване на тортата:

Рецептата за това тесто е адаптирана от тук.

 • 200 гр. шоколад
 • 2 супени лъжици глюкоза
 • 1 ½ супени лъжици вода
 • 1 кафена лъжица захар
 • + пудра захар за измесване

За украса:

Начин на приготвяне:

Как да си приготвите тестото и да изпечете Гараш блатове, вижте ТУК. Сега само ще разясня за размерите на блатовете, с които съм оформила за тази торта: Върху хартия за печене съм разчертала кръгове с диаметър 1 см. по-малки от диаметъра на тортата в готов вид. Т.е. за първия етаж кръгове с ᴓ 20 см., а за втория с ᴓ 13.5 см. На всеки лист хартия за печене  се побират по 2 големи кръга  или 4 малки. Добре е големите кръгове да не се пекът в една тава с малките, защото за големите е нужно малко повече време във фурната. Направих общо 4 големи и 5 малки кръгли Гараш блата. Приготвянето на тестото за пандишпана може да видите тук. От него изпекох два тънки блата. Единия в правоъгълната тава от фурната, която при мен е със размери 40 х 32 см., а втория в тава 30 х 31 см. Когато изстинаха напълно ги нарязах на парчета с размера на изпечените гараш блатове. Получиха се 3 големи и 3 малки кръгли блата, като от изрезките като тези (при сглобяването) оформих по още един голям и още 1 малък блат. Блатовете които са от изрязки е добре да се сложат по средатана тортата. След това приготвих гараш крема и ваниловия, за който млякото и захарта се слагат на котлона в подходящ съд. Нишестето се разтваря в 100 мл. вода. Когато млякото се стопли (но преди да е завряло), се добавя разтвореното нишесте. вари се при непрекъснато бъркаме до сгъстяване. Охлажда се леко преди да се сглоби тортата.

Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия

Сглобяването на тортата става във форми с подвижни стени. Започнала съм с пандишпанов блат покрит със слой ванилов крем.Следват Гараш блат намазан с Гараш крем и мотива се повтаря, докато свършат предвидените блатове. Изразходвах целия ванилов крем за сглобяване на 1-вия и 2-рия етаж на тортата. От дозата на Гараш крема остана точно толкова колкото ми бе нужно за намазване на тортата отгоре и отстрани, след като беше престояла в хладилника 1 нощ. Тортата е покрита с шоколадовото тесто, за което по-горе дадох линк. Украсата е с маслен крем.

Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия

Оформянето на розите може да видите тук.

Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия

Хайде сега да ви почерпя и едно парченце – малко се е поочупило но беше вълшебно-вкусно!

Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия

Това е приятели надявам се, че днешният пост е бил интересен!Вижте колко вкусно е парчето от тортата!

Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта с блатове Гараш и Пандишпан и крем Гараш и Ванилия
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

30 thoughts on “Торта с кремове Гараш и Ванилия и блатове Гараш и Пандишпан

 1. Какво е това чудо!!! :)))
  Страшна си, Мария! Бурни ръкопляскания от мен имаш и прегръдка 🙂

  Прекрасно лято ти желая: Ина

 2. Дани, Ина
  Благодаря ви!
  Драго ми е, че тортата ви е харесала!
  Беше много вкусна комбинация, толкова ни хареса, че я повторихме за рожденният ден на децата – тортата замък беше със този вкус!!!

  Just me
  Thank you so much!

 3. Мария,
  тортата е чудесна!
  Винаги ни представяш много оригинални идеи!
  Много ми е интересно от какво са направени колоните!
  Поздравления за красивата и оригинална торта!

 4. Русанка, много ти благодаря!
  Винаги намираш време да се отбиеш при мен!
  Аз в момента едва намирам време да свормирам някой друг пост… ще наваксвам с разглеждането след края на сезона… 🙂

  Колоните са пласмасови – те държат вторият етаж!
  Купих ги преди 1-2 години защото ми харесаха, че са в Гръцки стил (без да са ми нужни за нещо конкретно) и все не им намирах за какво да ги употребя…

  Благодаря ти, най-сърдечно те прегръщам и ти пращам слънчеви усмивки!

 5. Мария,
  тората е прекрасна,
  направена е с много любов, въображение и завидни умения. Чудесни обяснения и презентация, цветчетата са много нежни. Поздравления!
  Сега, за 18 юли ще има нова, предполагам…,
  усмихнати летни дни, Диана

 6. :-))) Браво!

  Няма да ти пожелая да се объркваш и занапред така, Мария, но пък не мога да не те поздравя за ентусиазма, сръчността и енергичността ти!
  Тортата е смел и изключително вкусен проект!

  Най-сърдечни поздрави от мен, Мария!
  Възхищавам ти се!

  Успешна и здрава, пълна с усмивки юлска седмица 🙂

 7. Диди, Дими
  Благодаря ви за така положителното ви отношение и одобрение!
  Използвам случая да ви кажа, че продължавам да надничам в блоговете на всички приятели, доколкото ми е възможно, въпреки че не оставям следи (коментари). Със сигурност ще испусна доста неща (от кулинарното интернет пространство) през тези 2 месеца – сезонът при нас е в разгара си въпреки, че и тук се усеща кризата и няма туристи както през изминалите години… По тази причина персоналът ни е намален до минимум и съответно личното ми свободно време е много отрязано…. Не искам да прозвучи като оплакване, просто споделам, че в името на запазването на семейният ни бизнес това лято имам по-малко лично време!
  Късно вечер след работа или рано сутрин докато си пия кафето се наслаждавам (с един обход на бързо) на всичките ви кулинарни творения!

  Диди на 18-ти този месец ще е някакъв хубав сладкиш, няма да е торта – все още не съм решила какво точно!

  Дими и аз си пожелавам повече да не ми се случват такива обърквания…. почувствах се ужасно нелепо – като най-голямата шматка на света!!!
  Както е казал народа "Две дини под една мишница не става…" – при мен "дините" са доста и не ги нося под мишница, а жонглирам – така понякога се случва, че ритъмът се нарушава и някоя от дините пада на земята или казано по друг начин – става някакъв гаф!

  Обаче така се стреснах от въпросният гаф, че докато мине цяла година и потвърдя верността на записаните в календара ми рожденни дни ще бъда предпазлива, да не взема да направя пак някоя торта преждевременно :)))

  Хубав месец ви желая!!!
  За повечето хора лятото е свързано с почивка и отмора – ако за вас е така, ви желая да имате едно прекрасно лято изпълнено със свежест и много положетелни емоции!

 8. Мария, прекрасна торта си направила! Много ме впечатли както външния й вид, така и вътрешността, а също и обстановката, в която се намира.
  И на мен веднъж ми се случи да изпреваря с един месец рождения ден на мама (тя е на 21 юли), но тогава не правех торти и нямаше веществено доказателство 😉

 9. Ели, благодаря ти много за милите думи!

  Да знаеш, че вече се чувствам по-добре като знам, че и на някой друг му се е случвала подобна грешка! 🙂

  Иначе за тортата… ролучи се страхотна комбинация и понеже се кремчетата се стягат в хладилника от такъв тип торта може да се направи торта на етажи (имам в предвид, че не е мека като сметанова торта например)!

  Хубаво и изпълнено с приключения лято ти желая!

 10. Леле Ели, то се е получило едно изречение…. ум да ти зайде!
  надявам се че си разбрала все пак че тортата се получи не "ролучи" и че става въпрос че комбинацията н блатове и кремчета е такава, че….

  :)))

 11. Браво ,Марийче!Ще направя тортата ,но само на един етаж.Наистина изглежда страшно вкусна….Моята отпуска мина по гръцките плажове,но на тебе ти пожелавам спокойно и успешно лято!

 12. Понякога и аз натискам някой грешен клавиш, важното е, че смисълът е ясен 😉
  А комбинацията, наистина е страхотна, парченцето е много изкусително!!!
  Поздрави 🙂

 13. Хей, здравейте!!!
  Оформям новият пост и видях, че има нови коментари….

  Анонимен – предполагам, че си Живка, но не мога да бъда сигурна?! Благодаря!!! Ще чакам отзивите за вкуса на тортата!

  Елинце, много си мила!!!

  🙂

 14. Мими, тортата е страхотна!
  А обървации се получават при всички ни 🙂
  Както казва една приятелка: "Една глава за кое по-напред!" 😀
  Важни са жеста, вниманието и изненадата 🙂

  Прегръщам те и ти желая спорна работа, но и време за отмора 🙂

 15. Тони, благодаря ти от сърце!
  Тортата е страхотна като вкусова комбинация, аз вече писах, че я повторихме и за рожденният ден на децата!

  :–)

 16. Мария Съжалявам че питам тук,но може ли да ни покаже покажеш някоя торта за 50 годишен юбилей..(Ако може да е с формата на цифрата 50) 🙂

  1. От специализирани магазини за сладкарски пособия и консумативи!
   В случай че живееш в Кипър в Пергамос ги има. Може да се закупят и то интернет!

 17. А за тази торта просто нямам думи!!!!! Беше „Върхът на сладоледа“.Правих я за рождения ден на майка ми ,който беше вчера – гостите бяха очаровани и аз също 🙂

  1. Макар, че не съм я правила от тогава, си спомням ясно, че и за нас беше „Върха на сладоледа“!!!
   Много сполучлива комбинация и за нашите вкусови предпочитания! 🙂
   Благодаря ти за доверието!

 18. Разкош, разкош! Само да я гледам ми стига…Поздравления!
  Чудесна изработка!

 19. Tortite ti izglejdat dobre, no vsqka koqto opitam da napravq ne stava.. Vkluchitelno i tazi prekrasna torta na snimkata.. Spazvam striktno receptite, merq s vezna absolutno vsichko, no vsqka torta e proval.. Opitah masleniq krem, no toi stana s buchki zahar,opitah marcipan varna, no razbira se i toi ne se poluchi.. Tazi torta sega shte se chudq kak da q sglobqvam.. PULEN PROVAL

  1. Масленият крем става с бучки захар, когато захарта не е била пресята или не е бил разбит добре….
   За да не се получи някоя от рецептите нещо не е било изпълнено както е трябвало….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: