Торта с клетка, цветя и птички

Торта с клетка, цветя и птички

Вече видяхте как съм направила птичките и големите рози от захарно тесто. Днес (след като успях да подредя снимките), ще ви покажа и самата торта, която беше за кръщението на Христалени в началото на миналия месец. 

Торта с клетка, цветя и птички

Направих страшно много снимки, едвам избрах кои да запазя и кои да изтрия. Не искам обаче да прекалявам с тях в публикацията си, затова който иска може да разгледа всички снимки тук.

Торта с клетка, цветя и птички

Торта с клетка, цветя и птички

  • За направата на клетката (вторият етаж на тортата) съм използвала едното от полукълбата на Sports Ball Pan Set  и пластмасова кофичка, чийто диаметър съвпадна с диаметъра на полукълбото. Размерите на кофичката бяха следните: височина 14.5 см. диаметър на дъното 15 см. и диаметър на горната част 16 см. Първият етаж е приготвен в кръгла форма с подвижни стени – диаметър 26 см., височина 5.5 см.  

Торта с клетка, цветя и птички

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Големите рози, малките цветенца, табелката (с името на детенцето и датата на Кръщението)

Торта с клетка, цветя и птички

и птичките са изработени десетина дни по-рано.Съхранявала съм ги на стайна температура, като на вторият ден ги покрих с прозрачно домакинско фолио за да не събират прах. 

Торта с клетка, цветя и птички

Няколко дни преди празника приготвих сместа за Дукиса и я разпределих във формите (виж подробности за размерите им по-горе в съветите). Сместа трябва да престои  1 нощ в хладилник, за да стегне. На следващият ден се освобождава от формите. Със сместа от кофичката и полукълбото съм направила „клетката за птички“  – вторият етаж на тортата. Свързал съм двете ú части с лек натиск. Преди да се покрият с фондан, повърхността на първият и вторият етаж се намазват с маслен крем. Захарното тесто с което е покрита „клетката“ е бяло. 

Торта с клетка, цветя и птички

Първият етаж е покрит със захарно тесто в цвят фуксия. В центъра на първият етаж се забива клечка за кебап, която е предварително оразмерена, така че да не е по-дълга от дължината на вторият етаж (клетката). Клечката свързва двата етажа и предпазва от разместване. В основата на първият етаж съм направила бордюр от дребни цветенца (изрязани са с формичка), в центъра им има дребни сребристи перлички. След това съм оформила клетката по начина, който се вижда на долната снимка – с фитили оцветено в кафяво захарно тесто. 

Торта с клетка, цветя и птички

Всички части от фондан са прикрепени със сладкарско лепило. На местата където фондана имаше неравности съм прикрепяла листа и дребни цветя. Отбелязах си местата където щях да поставя птичките и големите цветя и прибрах тортата в хладилника до следващият ден, когато беше Кръщението.

Торта с клетка, цветя и птички

По това време на годината е доста горещо и ако и влажността на въздуха е голяма, влажността във хладилниците също е голяма, а това не се отразява добре на фондана. Поради това, реших да довърша тортата в последният момент, преди да дойдат да я вземат. Всичко си беше планирано (местоположението на останалите компоненти от украсата). Довършването на тортата ми отне около час. 

Торта с клетка, цветя и птички

Панделката за табелката се оказа, че изобщо не е в нюанса на тортата, но нямаше друга и остана така. Добавих и няколко бели пеперуди. Това е! 🙂 До скоро!

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта с клетка, цветя и птички
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

13 thoughts on “Торта с клетка, цветя и птички

  1. Мария, всичко е толкова красиво!
    Поздравления за златните ти ръце!
    Прегръдки!

  2. Много готина тортичка Мария! Винаги ми помагат постъпковите ти снимки, супер полезни са. Благодаря ти и много хубаво лято

  3. Мария най- прекрасното име. Честит празник да си жива и здрава с гордост да носиш името си и Бог да те закриля теб и твоето семейство.Прегръдки и целувки от слънчева България

  4. Искам да попитам дали мога да сложа какао в захарното тесто, за да получа кафявия цвят или има и друг начин, да не да се развали!? Ще се опитам да направя малки колички от него за украса на детската торта, та проблемът са ми гумите и стъклата. Оцветих тестото в 4 цвята – зелен, син, розов и жълт. Ако можете да ми дадете идея или снимки на такива декорации ще съм ви благодарна…

    1. Привет Тони!
      Има рецепти за шоколадов фондан, които може да се приготви с шоколад или с какао, но не мисля, че е добра идея да оцветяваш фондана с добавка на какао. Според мен ако готовия фондан се смеси с какао лесно ще стане ронлив. Най-добре си го оцвети с боя в кафяв цвят. За съжаление нямам снимкови материали по темата, която споменаваш.
      Успех желая!

  5. Нека споделя сега моя експеримент. Взех малко парче фондан и го смесих с какао, за да видя дали ще има резултат и ако се развали, да е малко количеството, както някъде беше писала да се опитва с малко количество. Получи се кафявия цвят за мой късмет. Четох доста за захарните теста из блога ти /надявам се да не пречи личното обръщение/ и тогава писах. Понеже и аз като една друга читателка-любителка имах малък гаф с тестото, стана рядко и ми пое много голямо количество захар. Може би почти килограм, но пък стана и повече захарното тесто. Добавях захар, докато започне да се меси без да ми лепне по ръцете. Оцветих го, но имам само зелено /светло/ синьо, жълто и розово /не се получи червено, може би ще иска още малко боя, но съответно и още захар, че ми е течна боята/.

  6. продължение /нещо не ми се получи публикуването на целия текст, та го разделих/:

    Не знам какви фигурки ще направя, количка, както исках, опитах, според мен не се получи много, май фантазията ми докъдето ме доведе ще е и ръцете най-вече:)).В петък ще правя тортата и ще я украсявам, че е за събота…
    Запазих си блога ти в любими страници и ще се допитвам до теб при нужда, много ми хареса като цяло!
    А, на и възможност – искам да приготвя за гостите си спагети, имам пиле, ще купя зеленчуци, сметана /крема галактос/ дали е достатъчно като основно ястие? Какво още бих могла да добавя като продукт?
    Благодарности и спорен ден от мен!

    1. Благодаря за споделения опит Тони!
      Надявам се, че всичко ще се нареди добре около празненството, че подготовката ще ти върви по-вода и каквото и да приготвиш ще су услади на гостите ти!
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: