Торта Малечка Палечка

Торта Малечка Палечка

Торта Малечка Палечка

Днес е рожденният ми ден – помъдрявам с още една година и въпреки, че тази симпатична торта с Малечка Палечка не е моята торта, използвам празника си, за да я споделя с вас.

Торта Малечка Палечка

Изработих тортата специално за едно малко момиченце, красиво и нежно като приказната Малечка Палечка. Според мъничката Дарина, тортата трябваше задължително да има „пепелуди“ …

Торта Малечка Палечка

Имаше и пеперуди и панделка, и цветенца – много момичешки елементи!

Торта Малечка Палечка

Какво се крие под всичката тази захарна маса?  „Торта Медовик“. Обаче не е на пластове като стандартна торта. Вече няколко пъти правя „Медовик“ на принципа на „Дукиса-та“ – т.е. вместо да разточвам и пека блатове с нужните размери, разточвам полученото тесто на два правоъгълни тънки листа и ги изпичам, след това ги натрошавам на парченца и ги смесвам с крема за тортата – даже става по-вкусно така!

Торта Малечка Палечка

Торта Малечка Палечка

(short link)

Торта Малечка Палечка

 • Тортата е на два етажа: 1-ви етаж – диаметър 20 см. и височина 6 см., 2-ри етаж – диаметър 10 см. и височина 6 см.
 • За покриване на тортата и изработването на декорацията съм използвала 1 ½ доза захарен фондан с лимонена киселина. Изработването на фигурки със захарно тесто за моделиране е по-лесно, тъй като може да се разточва на по-тънко, засъхва по-бързо и е устойчиво. 
 • Ядливите перли за сърцевината на цветята, може да се заместят с маслен крем шприцован през малък кръгъл накрайник.  

Всичко необходимо за приготвяне на тортата:

 • 1 доза „Торта Медовик“ 
 • ½ доза захарен фондан с лимонена киселина 
 • ½ доза маслен крем
 • сребърни перли (ядливи) за сърцевината на цветята
 • 1 бамбукова пръчка за закрепяне на първият и вторият етаж на тортата
 • формички за изрязване на цветята – 1 малка и 1 по-голяма
 • формичка за изрязване на пеперуди
 • капковидни формичка за изрязване в два размера
 • малка кръгла формичка за рязане
 • сладкарска боя – розово и лилаво за получаване на цвят пепел от роза, черно, синьо, розово и червено
 • чист алкохол 90 % за разреждане на сладкарската боя при рисуването с нея

Начин на приготвяне:

За разлика от захарното тесто за моделиране, обикновеният фондан (за покриване на торта) не засъхва твърдо и при съхранение в хладилник, от влагата може да омекне допълнинетелно. Затова когато се налага от него да бъдат изработени фигурки, е най-добре да са направени така, че да може да се поставят върху тортата непосредствено преди сервирането ù. Фигурките за декорация може да се оформят доста време предварително, като се съхранят на стайна температура, на сухо и проветриво място.  

На следващият колаж се вижда как съм изработила цвете-възглавничка за Малечка Палечка. Направила съм го върху подложка (плосък диск) от захарно тесто с диаметър 10 см.

оформяне на цветето, върху което стои момиченцетоОформих лицето на Малечка Палечка от малко топче захарно тесто. Косичката направих от кръгче захарно тесто – предвалително оцветено с черна сладкарска боя. Рязнах го с крайчето на една формичка, така че стане нещо като бретон. Прикрепих върху топчето предвидено за глава. След това нарисувах лицето със сладкарски бои. Едното око е затворено, защото исках да изглежда така сякаш  току се е събудила и търка оченце с ръчичка, за да се разсъни. Оформих и тялото и прикрепих главата към него с помоща на дървена клечка за зъби. Оформих малки фитилчета за краченца. 

изработка на глява и тяло за Малечка Палечка

След това направих шапка с цвете. Прикрепих тялото в средата на цветето. Рокличката оформих изрязвайки капчици от розовият фондан.

изработка на Малечка ПалечкаОт две фитилчета направих ръчичките. В лявата и ръчичка исках да закрепя 1-2 пеперуди на сребърна тел, но се оказаха доста тежки – даже деформираха малко ръчичката и се наложи да ги махна…

изработка на Малечка ПалечкаЕто я готова!

изработка на Малечка Палечка

Приготвяне на тортата:

Изпечената основа за торта се начупва на парченца и се смесва с крема, след което се разпределя във формите за торта. Прибират се в хладилник за 1 нощ. Когато тортата стегне се извжда от формите. Всеки от етажите се замазва с маслен крем и се покрива с „чаршаф“ от бял фондан. В цетъра на първият етаж се забива бамбуковата пръчка (предварително оразмерена с дължина 15-16 см.). Върху нея се нанизва покритият с фондан втори етаж на тортата. Фондановото покритие на тортата се заглажда допълнително със сладкарска шпакла, ако е необходимо.

В основата на всеки от двата етажа съм направила бордюр от малки цветя, в чийто център съм закрепила по една сребърна перличка.

След това съм оформила панделката: направена е от ленти със ширина около 3 см.

Направих и един цветен акцент на срещуположната страна на панделката. Оформих топче с големина на малък орех и го покрих с цветя, направени така както се вижда на следващият колаж. 

Дарина навършваше 4 годинки, затова ни трябваха 4 свещички. Решех, че е подходящо около тях да сложа желаните от нея пеперуди.

поставяне на свещички с пеперуди

Това е! Ще се радвам идеята за тази торта да е от полза и за вас! 

Торта Малечка Палечка

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Малечка Палечка
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

21 thoughts on “Торта Малечка Палечка

 1. Поредна красива торта виждам тук. И всеки път като чета инструкциите за приготвянето ми се струва толкова лесно, а всъщност май не е съвсем така :-).
  Честит рожден ден, Мари! Пожелавам ти да направиш още много приказни торти като тази и да радваш очите на хората, които ги получават!

 2. Мария, Честит празник!
  Да си жива и здрава и много щастлива с любимите си хора!
  А нас да ни радващ с красотите, на които се наслаждаваме!
  Топла прегръдка и прекрасен ден!

 3. Честит рожден ден, Мери! С пожелание за здраве и много вдъхновение, за да ни радваш все така с прекрасни предложения.
  Тортата е великолепна!!!

 4. Честит рожден ден, Мария!
  Много радост и щастие ти пожелавам,
  и ти поднасям много благодарности
  за радостта с която ни даряваш!

 5. Миме, честит рожден ден!
  Бъди здрава, имай много поводи за усмивки и радост!
  Продължавай да бъдеш вдъхновение за хора като мен!

  Тортата е приказна!
  Очаквам с нетърпение и твоята!

  Хубав празник!

 6. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН МИЛА МАРИЯ! В този ден приеми най-скъпи поздрави от мен послучай твоя ден рожден.Бъди все толкоз мила и добра,бъди си просто майка и жена.И не преставай да даряваш с обич и с топлота твоето богатство, твоите деца.И макар годините да натежават,остани си млада и помни,че всички днес те уважават на колкото години и да си.С много уважение Албена

 7. Честит рожден ден,Марийче!
  Пожелавам ти да си все така мила и всеотдайна към това което правиш.Ти си толкова внимателна към нас-хората,които се интерисуват кое как да направят-остани си все такава.Възхищавам ти се и се радвам ,че те познавам,макар и само виртуално .Бъди жива и здрава,весел празник и наздраве!

 8. Мария Честит рожден ден!
  С пожелания за упоритост
  за да следваш мечтите си;
  смелост – да ги осъществиш;
  търпение за да ги постигаш;
  и много любов
  за да дава смисъл на всичко това!
  Прекрасна торта!!! С нетърпение очаквам да видя твоята! Весел празник!

 9. Мария,честит рожеден ден,мила !Пожелавам ти много здраве,море от щастие и любов и океан от късмет и сбъднати мечти!
  Тортата ти е невероятно красива!Истинско творчество!Браво за пореден път!
  При мен има една споделена наградка за теб!
  Усмихнат празник ти пожелавам от сърце!

 10. Честит рожден ден, Мими!
  Желая ти много здраве, радост и щастие!
  Тортата е много красива и нежна!
  Направена с много любов и усет за красота!
  Весел празник и топла прегръдка!

 11. Поредната приказна красота! Възхищавам си всеки път на творенията ти, смелост не ми достига дори да пробвам да направя нещо подобно. Поздрави!

 12. И впечатлена от поредното ти творение забравих да ти честитя рожденния ден. Бъди жива и здрава, желая ти много красиви моменти, искренно щастие и късмет!

 13. Мария, пропуснала съм рождения ти ден, но макар на патерица – от сърце ти желая много щастие и здраве и огромната лябов на близките и приятелите ти!
  Тортата, която ни показваш е чудна – детето сигурно е било във възторг!
  Аз пък тук да ти споделя, че моята дъщеря имаше рожден ден два дни след теб /то и за това са явно телепатичните ми сипматии и към теб/ и аз направих твоята кокосово карамелена нирвана. Дори рецептата съм публикувала, посочвайки източника в Гответе с мен. Не знам как да прикача снимка тук, но ако искаш можеш да погледнеш как изглежда в мое изпълнение там.
  Целувки!

  1. Веси, аз ти благодаря сърдечно за милите пожелания и честитката!

   Да, детенцето беше очаровано – това пък много ме зарадва мен!

   Да ти е жива и здрава щерката, да ти носи много радости и винаги да е обградена от добри хора!

   Непременно ще намина, през форума и ще погледна снимките ти – сигурна съм, че си се справила чудесно! Тази торта става невероятна!

   Поздрав най-сърдечен от мен и хубава вечер!

 14. Здравейте, много красива торта. Поздравления!
  Искам само да ви попитам: От къде си намирате сладкарска боя?

  1. Благодаря Влади!
   Аз не живея в БГ, възможно е това да не е станало ясно. Бои си купувам от големите вериги супермаркети, специализирани магазини или интернет – най често от интернет!

 15. Здравейте Мария,поздравления за невероятната торта!Винаги намирам по нещо интересно тук и затова с удоволствие преглеждам редовно твоя блог!Реших ,че ще опитам да направя тортата за РД на моята дъщеричка ,която ще навърши 2годинки на 31 декември!Днес направих фондана по твоите инструкции и смея да кажа ,че се справих добре!Надявам се крайния резултат да е задоволителен и тортата да прилича на твоята!:)))

 16. Здравей! Може ли да попитам, с тези размери тортата за коллко души е? Благодаря предварително

  1. Тортата е достотъчна за около 20 парчета, но ако има и други лакомства, може да се нареже на по-малки и да дтанот повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: