Тирамису с малини и праскови

Тирамису с малини и праскови

Честита Коледа скъпи приятели!!! Здраве, берекет, обич и късмет да има винаги в домовете ви!!! Светли празници!!!

Идеята за Тирамису с плодове винаги ми се е струвала интригуваща! Не неднъж е възбуждала любопитството и фантазията ми за това какъв точно би бил вкуса, как се съчетава този на тирамисуто с плодовете!?! Трудно ми беше да си го представя! По една или друга причина все не достигах до това да го приготвя и опитам, но когато видях снимките, публикацията и казаното от Катя – „Не очаквах комбинацията на тирамису крем с плодове да е толкова успешна!“, почувствах че е дошло време! Реших, че точно тази комбинация от плодове – праскови и малини ми се вижда най-страхотна, въпреки че сезона им отдавна беше отминал!

Тирамису с малини и праскови

И аз като Катя импровизирах и така получих описаният по-долу десерт. Исках да е с повече плодове… имах хубави пресни яйца и затова предпочетох да ползвам рецептата за Класическо Тирамису, но ако консумацията на сурови яйца ви притеснява може да приготвите крема по рецептата за Тирамису с крем Забайон.

Тирамису с малини и праскови

 

Прекрасно тирамису с получи! Истината е, че крайният резултат надмина всичките ми очаквания!

Тирамису с малини и праскови

  • От по-долу посочените продукти се получават 9 чаши десерт. Чашите, които съм ползвала са с вместимост 230  мл., когато са пълни до ръба.
  • Ако имате желание и време, може да приготвите домашни Бишкоти Савоярди, аз в случая съм ползвала купешки.

Тирамису с малини и праскови

Необходими продукти:

  • 14 бр. (117 гр.) бишкоти „Савоярди“
  • 330 гр. праскови, нарязани на парченца
  • 330 гр. замразени малини, предварително размразени

За потапяне на бишкотите:

  • 50 гр. кафе „Еспресо“ (готова напитка)
  • 1 супена лъжица захар
  • 75 мл. „Марсала“ или друго сладко вино, с високо съдържание на алкохол („Командария“, „Порто“)

За крема:

  • 45 гр. (1.5 бр.) белтъци 
  • ¹⁄8 чаена лъжица сол
  • 60 гр. (3 бр.) жълтъци
  • 75 гр. захар
  • 250 гр. Маскарпоне
  • ванилия (по желание) 

Начин на приготвяне:

Ако се ползват замразени малини, ще трябва да се насипят в подходящ съд, покрит с попивателна хартия и да се оставят за 1 нощ в хладилника да се размразят. Аз съм отделила около половината от малините (тези, които са запазили целостта си), за най-отгоре. Прасковите се нарязват на парченца и се оставят на страна до употреба. Горещото кафе се смесва със захарта. Разбърква се периодично докато захарта се разтопи и кафето се охлади. Когато изстине напълно се смесва с Марсалата и се оставя на страна до употреба. 

Тирамису с малини и праскови

Белтъците се смесват със солта и се разбиват на твърд сняг. Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилника.

Тирамису с малини и праскови

Жълтъците и захарта се смесват в голяма купа. Разбиват се на висока скорост за около 5-6 минути или докато сместа побелее, увеличи обема си и стане кремообразна. Прибавя се маскарпонето и се разбърква за кратко на ниска скорост (само колкото да се смесят хомогенно. Последно се прибавят белтъците и ванилията (ако ползвате такава). Размесването става с дървена лъжица или шпатула. Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилника за 10 минути.

Тирамису с малини и праскови

Чашите, които реших да ползвам за десерта, побираха идеално на дъното си по 1 бишкота, разрязана на половина, но биха могли да се ползват цели бишкоти или нарязани на по-малки парчета, в зависимост от съда който се ползва за приготвянето на десерта. Бишкотите се потапят в сместа от подсладено кафе и сладко видно и се поставят на дъното на чашите. Върху тях се насипва по 1 ½ супена лъжица от охладеният крем Тирамису. С помощта на малка лъжица, се разпределя на равномерен слой върху напоените бишкоти и дъното на чашите. Върху крема във всяка чаша се разпределят по 1 пълна с куп супена лъжица от нарязаните праскови и малини. Притискат се леко с лъжица, така че да се потопят в крема и повърхността да се заравни. Останалият крем Тирамису се разпределя между чашите, като се насипва в центъра на всяка. Върху крема се поставя по половин бишкота потопена в кафе и марсала.

Тирамису с малини и праскови

Отстрани се нареждат целите малини и каквото е останало то нарязаните на парченца праскови. Чашките се покриват с с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилника за няколко часа или до следващият ден. Преди да се сервира може да се гарнира с бита сметана и клонче мента. Да ви е сладко!

Тирамису с малини и праскови

Смятам, че десерт като този е достоен да бъде поднесен на празничната маса, въпреки че в момента прасковите не са в сезон, но поне при нас целогодишно се намират.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тирамису с малини и праскови
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

3 thoughts on “Тирамису с малини и праскови

  1. Мария, страхотен десерт поднасяш, ще го опитам, но в сезона на пресните плодове и без сурови яйца:)
    Весело посрещане на Новата Година!
    От сърце желая здраве и добър късмет!

  2. Малко на импровизация го направих. Продължавам да бера малини и вече се чудя какво да ги правя.. имах и праскови, винаги имам бишкоти вкъщи, а и яйцата не ме притесняват – всеки ден ги събирам пресни от полога. Беше ми останало кафе от сутринта – добавих му малко орехов ликьор, и сложих сметана, вместо маскарпоне. За съжаление, направих десерта след малко тежък в психологическо отношение ден, и нямах нерви и настроение за продължително разбиване на яйцата. В резултат, се получи не точно крем, а нещо доста по-течно. Но пък е ужасно вкусно! И по-леко и свежо от класическото тирамису.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: