Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Страхотен тарт!!! Автор на рецептата е неповторимия гръцки сладкар (с френска школа) Stelios Parliaros. Много ми харесва умението му умело да вплита в съвършен синхрон продукти, чийто съчетаване на пръв поглед изглежда странно или необичайно. Рецептите и стила на Парлярос допадат много ма вкусът ми, въпреки че изпълнението на рецептите му винаги да ме държи на щтрек (кара ме да съм напълно съсредоточена в това което правя), защото не винаги са абсолютно точни. И не говоря за мерките, те винаги са с точност до грам, но често се случва да остане малко от крема или от тестото, което изобщо не ми харесва. Освен това, понякога се налага да постъпя по-различно от описаното в рецептата, по простата причина, че я изпълнявам в домашни условия.

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Тестото за основата не тарта не съдържа масло и яйца, а на вкус е хрупкава, уханна и най-общо казано – впечатляваща! Чудесна е за основа на десерт по време на пост и не само. В съчетание с омагьосващия, разтапящо вкусен, ароматен пълнеж се получава един доста сладък, но вълшебно вкусен десерт! Все още има свежи портокали и не е толкова горещо, което е идеален повод да опитате десерта! Приготвянето му е лесно и сравнително бързо!

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

  • Допълних оригиналната рецепта с малко аромати (за по-голям разкош). Не бих променила нищо друго в тази рецепта, освен това да намаля количеството на крема или да увелича това на основата. Приготвих тарт-а в керамична тава с диаметър 22 см. (такъв размер се препоръчваше в рецептата) и ми остана едно не малко количество от пълнежа (по-долу се вижда на една от снимките). Оставащия пълнеж би могъл да се ползва за слепване на френски макарони или други бисквити, но лично аз бих предпочела да изпълня рецептата така, че да не остава нищо излишно. За целта може да регулирате количеството на крема, ако ползвате тава с диаметър 22 см. или да увеличите продуктите за основата до доза и половина и да ползвате форма за тарт с по-голям диаметър. Смятам, че форма с диаметър 27 см. ще е добра за целта. 

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

  • Маслиновото олио, което се ползва за основата, чудесно се съчетава със всичко останало, затова не го заменяйте с обикновено олио. Лично аз много се ентусиазирах от основата на тази тарта, която се изпича предварително. Смятам, че с нея може да се импровизира доста. Ядките и ароматите, биха могли да се заменят според нуждите на пълнежа (десерта), за който ще бъде ползвана основата. 
  • Обърнете внимание на това, че дадена течност посочена в грамаж е възможно да не отговаря на същото количество в милилитри, затова замерете нужните продукти, така както е указано в рецептата.Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок
  • Аз съм ползвала не белени бадеми, защото смятам, че така аромата им е по интензивен, но ако желаете може да ги обелите. Освен това, умишлено не съм смляла ядките на много ситно, но би могло да се ползва и бадемово брашно.
  • Тестото за основата може да се приготви ръчно, с помощта на кухненски робот или миксер работещ с приставка за тесто.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „γαστρονόμος“ бр.17 от 02/2010 г.Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Необходими продукти за основата:

  • 200 гр. брашно
  • 60 гр. пудра захар
  • 30 гр. бадеми, смлени 
  • 60 гр. маслиново олио (зехтин) 
  • 60 гр. прясно изцеден портокалов сок
  • по желание ¼ чаена лъжица бадемов екстрактТарт с шоколад, тахан и портокалов сок

За пълнежа:

  • 400 гр. шоколадова кувертюра 55% какао
  • 400 гр. прясно изцеден портокалов сок
  • 400 гр. сусамов тахан (tahini)
  • 50 гр. пчелен мед
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 1 чаена лъжица портокалов екстракт

За наръсване:

  • около 2 супени лъжици какао

Начин на приготвяне:

В купа се смесват сухите съставки за основата – брашното, захарта и смлените бадеми. Размесват се добре.

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

 Прави се кладенче и в него се сипват маслиновото олио, портокаловият сок и бадемовата есенция.Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Разбърква се с дървена лъжица или с ръце, докато всички продукти се смесят и се образува меко тесто. 

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Полученото тесто се разточва върху парче хартия за печене, защото с нея е лесно тестото да се прехвърли във формата. Диаметъра на разточеното тесто трябва да е достатъчно голям да покрие дъното и стените на формата, която ще бъде ползвана. Например: ако се ползва форма с диаметър 22 см. с височина на стените 5 см., диаметъра на разточеното тесто трябва да е 32 см. Разточеното тестото се повдига с помощта на хартията за печене и се нахлупва в сухата, не омазнена форма за тарт. Хартията се маха и тестото се наглася във формата с ръце. Тестото по дъното на формата се надупчва с вилица и се покрива с парче хартия за печене. Върху хартията се насипва ориз, боб или друга зърнена култура, която да притиска тестото по време на печене. Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Пече се в предварително затоплена на 170°С фурна (включен горен и долен реотан, без вентилатор). След 15 мин. от началото на печенето зърнената култура (заедно с хартията за печене) се отстранява от повърхността на тарта. Тавата се връща във фурната и печенето продължава още 10-15 минути или докато основата се зачерви равномерно. Ако тестото по стените на формата се е зачервило доста, може да го покриете с лента от алуминиево фолио. Така няма да стане с по-тъмен цвят докато участъка по дъното на формата (който е бил покрит с хартията) се изпече. Изважда се от фурната и се оставя върху мраморен плот или решетка, докато се охлади на пълно. След това (по желание) основата може да се извади от форма и да се прехвърли в чиния, подходяща за сервирането на десерта.

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Приготвя се пълнежа: Портокаловия сок се затопля до завиране. Сваля се от огъня и в него се насипва начупения шоколад. Ако част от шоколада излиза над сока, бутнете парченцата в горещия сок, но не започвайте да бъркате веднага. Оставете да постои за около минута. За това време може да си настържете портокаловата кора и заедно с портокаловата есенция и меда ги добавете в съда с портокаловия сок и шоколада. Започнете да разбърквате (ползва се дървена лъжица или шпатула), докато шоколада се разтопи на пълно. След това се добавя сусамовия тахан. Разбъркването продължава до получаване на хомогенна смес с пухкава консистенция.

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Получения пълнеж се налива в предварително изпечената и охладена основа. Оставя се на стайна температура за няколко часа или докато пълнежа стегне. На долната снимка се вижда и количеството на пълнежа, който ми остана.Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

Когато повърхността на тартата засъхне се наръсва с какао. По желание може да се украси с портокалови стърготини.

Десерта се съхранява на стайна температура, не в хладилник. Ако го правите през по-топлите месеци, може да го охладите леко, преди да сервирате. Аз не съм го слагала изобщо в хладилник, защото все още не е горещо. Десерта не е голям, но е сладък и затова е достатъчен за доста порции. На практика парчето, което се вижда на снимката е трудно да бъде изядено дори от човек със „сладък зъб“! 🙂 Във връзка с това, смятам, че е доста удачно десерта да бъде оформен като мини тарталетки. Да ви е сладко!!!

Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

ТУК може да видите всички снимки!

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тарта с шоколад тахан и портокалов сок
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

44 thoughts on “Тарт с шоколад, тахан и портокалов сок

  1. Ох, как ми се прияде от вида на тези снимки, с удоволствие бих натопила пръст в крема, страхотно изглежда, Мария! Даже мисля първо да приготвя само него и да си го хапнем така, направо с голямата лъжица 🙂 .

    1. Иринка и основата хич не е за изпускане!
      Невероятен десерт!
      Обаче, да си кажа, че е един от малкото дето е трудно да се яде с голямата лъжица! 🙂
      И аз от лакомия, подмамена от изкусителния му аромат бях отрязала едни ТАКИИИВА парчета… дето можеха да са поне на половина. Вкусът е така наситено богат, че на практика малко количество напълно засища глада за сладко!
      Ще се радвам да опиташ рецептата и да ти се хареса!
      Поздрави!

  2. Чудесно предложение, Миме!
    С дъх на тахан и портокали!
    Поздрави и много усмивки!

    1. Дани ще се повторя, ама аз направо се обсебих от вкуса на този десерт!
      Неповторим и изкушаващ!
      Слънчева прегръдка и от мен!

  3. Мария, много интересна рецепта, този сладкар е интересен и съм пробвала негова рецепта, а наскоро разучавах рецептата му за колуракя, ама така и не успях да направя…Записвам я в списъка за правене, пожелавам ти слънчеви и цветни майски дни!

    1. Игличе, непременно да опиташ тази!
      Парлярос е уникален! Много го харесвам, въпреки недостатъците в рецептите му, за които споменавам!

  4. Много съблазително ! Един въпрос – като правя такова маслено тесто, никога не мога да го разточа както трябва с точилка, защото не е еластично, ами трошливо и леко лепнещо. Има ли някаква тънкост при разточването? Дори като набрашня плота и точилката, пак залепва.

    1. Пепи, повечето маслени теста са доста лепкави и принципно затруднението при разточването им идва от това. За да не лепи толкова, обикновено тестото се поставя за известно време в хладилник, добре увито в домакинско фолио!
      Как разточвам тестото за тарта, показвам и споменавам във всяка от рецептите за такава, така и с днешната. Винаги ползвам хартия за печене, върху която да разточа тестото и с нея много лесно се пренася и обръща върху формата, където го разстилам и дооформям с ръце. Ако тесто е по-трудно, може да се ползват и два листа хартия за печене, между които да се разточи.

  5. Честито Възкресение, Мария!
    А тази тарта наистина изглежда и звучи впечатляващо. Приготвила си я прекрасно – както всичко друго.
    Поздрави и хубава вечер от мен!

  6. Марийче,много ти е хубава тартата-ще ми се да я направя,но дано открия такъв тахан при нас.
    Хубав ден!

    1. Живче чувала съм, че в БГ тахан се намира в арабските магазини. При нас го има на всякъде.
      Хубав да е и твоят ден!

  7. О, Мария, тази комбинация от вкусове звучи наистина обсебващо! Мина ми през ума да направя само крема, но пък наличието на зехтин и портокалов сок в тестото ме привличат да го пробвам и него. 🙂 Ще има тарта този уикенд, тъкмо да използвам и аз сравнително хладното и дъждовно време 🙂
    Поздрави!

    1. Кате, тестото страхотно допълва крема!
      Смятам, че сам за себе си, би могъл да се сервира в някакви мънички чашки, защото е засищащо сладък, но с едно такова тесто нещата се уравновесяват страхотно!
      Ще се радвам и на теб да се хареса!
      Поздрави!

  8. Мария, чудесен десерт, прексрани снимки!
    при първа възможност ще го направя. Аз също много харесвам рецептите на този сладкар..Благодаря, за подробните уточнения .
    Нямам форма за тарта, трябва да си купя :). време е. зарди кремче нямам как.
    хубав ден..:)

    1. Зоя може да ползваш и някаква друга тава с по-ниски стени или такава за еднократна употреба (от алуминиево фолио).
      Хубав да бъде и твоят ден!

  9. Мария , едно въпросче за тахинито. Какво тахини да взема- предполагам гъстото, което е неприготвено все още за консумация :)? не знам как да го обясно. но се надявам да си ме разбрала..

  10. извинявам се, ти си написала Натурален, при второ четене видях :).

  11. Много интересен сладкиш!
    А кои продукти и аромати си добавила от себе си, както споменаваш по-горе или изобщо не си ги посочила?

    Една позната току що се завърна от Кипър и каза, че е 36-37 градуса, та на кое вие му викате горещо, не знам!!!

    1. Мислех, че става ясно от текста ми, че съм добавила от себе си само ароматите – бадемов екстракт към основата и портокалов към плънката, всичко останало си е така, както е в оригинал.

      Тия дни (поне в нашия регион) не е горещо. Даже на някои места валя доста.Термометър у дома (на сянка) все още не е показвал повече от 28 градуса. Горещините започват от началото на другия месец и продължават до към средата на Септември – това съвсем не е любимия ми период, но пък през останалото време е супер! Освен, че на сянка става 40 и дан 40 градуса, понякога има такава влажност, че усещането е за 100 градуса! Така че, сега не е горещо! 🙂

  12. Страхотна рецепта и представяне, както винаги! Поздравления!
    Ще я опитам с удоволствие! Обичам тахан, с шоколада няма как да не е вкусно.
    Поздрави!

  13. Направих тартата и мога да споделя някои детайли от моя опит.
    Намалих продуктите за пълнежа с 1/4 и количеството идеално се побра в тартата, но нещо не се получи много както трябва. Може би е по-добре да се увеличи тестото с 1/3 и да се спазят грамажите за крема. Като цяло е ужасно сладка за моя вкус, въпреки че винаги намалявам захарта, ако приготвям гръцки рецепти. Гърците винаги прекаляват със сладкото. И в този случай просто не сложих мед. Кремът е толкова доминиращ, че изобщо не се усеща вкусът на тестото. Следващият път бих направила рецептата в индивидуални тарталетки, за да не се занимавам с консистенцията на пълнежа, и бих намалила още шоколада. Като цяло твоето представяне на десерта и по-уникално от самия десерт! Поздрави!
    А и още нещо: пекох тестото без боб и нямаше никакъв проблем.

    1. Да! Тартата има наситен, богат, сладък вкус, но мисля че това стана ясно от поста и коментарите. И от списъка с продукти човек би могъл да прецени това.
      Определено не е десерт за хора, които не обичат много сладки неща!
      У дома всички (освен съпруга ми), обичаме много сладките неща, така че я намерихме за разкошна! Само през летните горещини десертите, които приготвям не са толкова сладки, а по леки и ефирни, но то тогава дори да обичаш сладко, не ти се яде много. 🙂
      За мен тази тарта е повече от перфектна, така както съм я направила и представила, без да намалявам нищо. Иначе всяка промяна, колкото и дребна да е води до различен краен резултат. Просто смея да не се съглася, че представянето на десерта тук е по уникално от самия него! 🙂 Разбира се всеки със вкуса и предпочитанията си.
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

      п.п. Важно е също и какъв шоколад е бил ползван! Мисля си, че е добре да упомена и това, да не се ползва млечен шоколад, а такъв с какао 55% или повече.

      Мерси, че сподели това, че основата може да се пече и без боба и не се надува, ще пробвам!

  14. Ползвах кувертюр 65 % на ION. Гледам, че твоят тахан е по-бял от моя, при мен кремът се получи по-тъмен. Ползвах „Македонико тахини“ – абсолютно натурално, без консерванти и подсладители. В индивидуалните тарталетки се предполага, че тестото ще е малко повече и ще се усеща повече, пък и ако кремът е малко по-течен, това няма да е проблем, а и една ягодка в средата ще придаде малко свежест. Всички вкъщи са почитатели на шоколадовите десерти, но никой и не помисли да си поиска допълнително, което само по себе си е достатъчно красноречиво!
    Както е да е! Рецептата е много добра база за импровизации. Определено ще експериментирам с пълнежа.

    1. Може тахана да е бил от препечен сусам, щом е бил по-тъмен. Вкусът му е още по-добър и по-богат от този на сурово пресования сусам.
      Най-хубавото е, че всеки може да импровизира според предпочитанията си, когато нещо не е съвсем по вкусът му.
      Иначе и у нас никой не яде допълнително парче веднага след първото и това съвсем не е било защото не ни се е усладило!:)

  15. Най-после направих десрета 🙂 На мен много ми хареса! Да, засищащ е, но нито ми е прекалено сладък, нито прекалено тежък. Шоколад с тахан е супер комбинация! 🙂 Понеже нямам подходяща тавичка направих тарталетки. Тестото ми се получи много лесно за работа, правих го с пълнозърнесто брашно и кафява пудра захар. Пък става лесно и бързо. Доволна съм 🙂 Благодаря ти, Мария, за рецептата 🙂

    1. Кате много се радвам, че тартата ти се е харесала, аз споделям напълно твоето мнение! 🙂
      И на мен ми се ще да направя десерта под формата на тарталетки. Бих пробвала с пълнозърнесто брашно, защото определено харесвам да го добавям към десерти!

      п.п. Записах си за правене твоя сладолед с лавандула и рикота, звучи ми прекрасно! 🙂

  16. Здравейте, харесва ми рецептата много, ще я изпробвам! 🙂
    Може ли да ми кажете дали това маслено тесто би могло да стане за шприцовани веган бисквитки? имам нова придобивка : http://www.google.bg/search?q=%D1%88%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%86+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%BB&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_GqOUt_BJMmGswa7yYHoCg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=677#facrc=_&imgrc=xOXzJ9CC4isEaM%3A%3BuMWv62fOYtUTNM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lidl.fi%252Fstatic_content%252Flidl_bg%252Fimages%252FBG%252FBG_74282_01_b.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lidl.fi%252Fcps%252Frde%252Fxchg%252FSID-0D5ED8ED-6E8B0A51%252Flidl_bg%252Fhs.xsl%252Findex_25344.htm%3B566%3B350
    и мнооооооооооооооого искам да правя такива сладки, но без животински продукти. Ще съм благодарна за съвет! 🙂

    1. Привет, Яни!
      Тестото е подходящо за основа на тарт, но смятам че би могло да се оформи с ръце на курабийки.
      Колкото до това да се шприцова, за да се оформят курабийки – може и да е трудно. Но нищо не пречи да опиташ! Обикновено тестата, които се шприцоват с подобни шприцове са доста по-меки, за целта може би ще трябва да се намали малко от брашното в това тесто, а ядките ще трябва да са смлени на ситно.
      Не остава нищо друго освен да опиташ!
      Поздрави!

  17. Здравей, Мими!
    Това е поредната рецепта от твоя блог, от която съм очарована! Тартата е великолепна – и тестената основа, и кремът. За малко тестото да не ми стигне, защото го почнах още сурово ;), наистина е много вкусно. Използвах пълнозърнесто брашно и кафява захар, сложих и настъргана портокалова кора и ванилия (вместо бадемовата есенция).
    Кремът също е много хубав. Аз намалих малко грамажите на всички продукти, защото 1 буркан тахан е 340 г и съответно и шоколад и портокалов сок сложих по 340 г. Крем не ми остана, но тавичката, в която правих тартата, е малко по-голяма от 22 см (но пък е по-плитка). Тартата стана идеална на сладост, не е прекалено сладка (както са писали в един от горните коментари). Единствено ми се получи проблем с тестената основа, стана доста твърда – дали от пълнозърнестото брашно, или пък съм я препекла, а може и поради двете причини… Надявам се като престои ден-два, да омекне, че трудно се реже и разчупва с вилица… 🙁
    Имаш ли нещо против да публикувам тази, а и други твои рецепти, които са ми харесали, и в моето скромно интернет кътче някой ден? Разбира се с линк към твоята Готварска книга? 🙂
    Хубава вечер! 🙂

    1. Привет и от мен Мими!
      И на мен тази тарта много ми допада като вкус, но всеки си има своите предпочитания…
      Разбира се, че нямам нищо против до споделяш в блога си, рецепти които си опитала от моя блог!
      Ще ми е приятно да обменяме рецепти и опит!
      Поздрав най-сърдечен!

      1. Привет отново, Мимка!
        Искам само да споделя, че на втория ден тестената основа омекна, а тартата стана още по-хубава! Направо се размазвам от удоволствие само като си спомня вкуса й… Това е нещо божествено! Но си напълно права, че всеки си има своите предпочитания – другите, които опитаха сладкиша, казаха, че е хубав, но никой не изпадна в екстаз като мен…
        Важното обаче е, че аз открих една нова великолепна рецепта, и то без животински продукти! 🙂
        Поздрави и от мен! 🙂

        1. Много бързо си го нападнала десерта Мимка, затова основата първоначално е била твърда и по-чуплива! 🙂
          И аз като теб намирам десерта за очарователен! А комбинацията от продукти за плънката – умопомрачително вкусна!!!
          🙂
          Основата е страхотна за импровизиране и на вкус и една от любимите ми. Често ползвам нея, заменяйки основата при други рецепти!

          1. Не, изчаках търпеливо до другия ден! 🙂 Чак на третия нещата се подобриха… (но сложих целия поднос в найлонова торбичка). А колкото повече стоеше, толкова по-хубав ставаше!
            И аз със сигурност ще пробвам разни вариации – и с основата, и с крема! Пък и оригинала не смятам да пренебрегвам! 🙂

          2. Мим, в кръга на шегата беше казано от моя срана… 🙂
            Важното е, че си открила рецепта, която ти е харесала и си импровизирала така както намериш за добре!
            Поздрав най-сърдечен!

  18. Мария, Весела Коледа! Този тарт изглежда много апетитно. Реших се да го направя. Нека да споделя и моят опит 🙂 Тестото ми стана твърдо и не се точеше добре. Понеже моята тава за печене беше с диаметър 24 см и пропорциите за нея не бяха достатъчни. Наложи се да замеся още малко тесто допълнително и му капнах 2-3 капки оцет (имам рецепта за щрудел и в тестото се слага оцет и така реших да пробвам). Стана много хубаво меко тесто. Успях да разточа тестото и с малко дооформяне с ръце в тавата успях да го направя. След като се изпече беше леко твърда основата на тарта. Кремът го направих половин доза, но се оказа малко недостатъчно (следващия път ще увелича малко дозата за крема). Основата на тарта омекна след като престоя една нощ, но частта най-отгоре която нямаше допир с крема си остана леко твърдо-хрупкава. Пълнежа е с много приятен вкус. Мед сложих само 1 супена лъжица, т.к. не обичам много сладко 🙂 Използвах слънчогледов тахан, който е с по-тъмен цвят от този на снимките на Мария. За живеещите в България тахан (сусамов и слънчогледов) могат да си купят от Кауфланд на щанда за течен шоколад. Направих го за Коледа и всички го хареса.

  19. Здравей Мария 🙂 сега я правя за Бъдни вечер, но не пише кога се добавя портокаловия сок в тестото за основата

    1. Заедно с маслиновото олио.
      Благодаря за забележката, вмъкнах го в текста на рецептата!
      Надявам се че всичко се е получило както трябва!

  20. Имах тахан и шоколад, както и нова, все още неизпробвана тавичка за такива цели. Така че като си купих и портокали за сок, добавих малко бадеми, и нещата бяха решени. Имах известни съмнения, че ще се справя – струваше ми се малко сложно, но всичко се получи добре. Тавичката ми е 27 см. Смлях бадемите в блендера на кухненския робот, и направо добавих останалите продукти за основата при тях. За секунди се събраха на топка тестенце – уханно и меко. Количествата за пълнежа намалих с 1/4, без да намалявам само количеството на меда, който замених с кленов сироп. Основата се напълни абсолютно точно, нищо излишно не ми остана. Мисля, че готовият тарт на вид ми харесваше повече като беше лъскав от пълнежа, преди да наръся какаото. Вкусът е плътен и леко тежък – очаквано, предвид количествата шоколад и тахан. Не бих казала, че ми е прекалено сладък, по-скоро тежестта ме възпря от второ парченце. Еднакво интензивно усещам всички съставки, не мога да кажа, че някоя надделява над другите.
    С две думи, много различен и изискан десерт!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: