Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

В градината имаме ябълково дърво от сорта Анна. Най характерното за него е това, че ябълките узряват рано (Юни, Юли), реколтата е много богата- има повече ябълки от колкото листа 🙂 и дървото вирее на топъл климат и в много голяма близост до морето. Много харесвам тези зелено – розови ябълки! Сочни са, с леко кисела жилка, която ги прави изключително свежи и желани в горещини като тези при нас – няма нищо по-хубаво от добре изстудена ябълка от сорта Анна в зноя на деня! Освен за консумиране в прясно състояние, тези ябълки са чудесни и за приготвяне на всякакви десерти и ястия – при топлинна обработка запазват формата си. Кожата им е тънка и е приятна за консумация.

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

Тази година реколтата от ябълки бе толкова изобилна, че не им насмогваме… Затова реших да потърся нови за мен рецепти с ябълки. Така се натъкнах на рецептата от днешната ми публикация. Това е най-лесният, най-мързелив и може би най-вкусен ябълков пай, който съм опитвала! Всъщност, не е съвсем традиционен пай, защото тестото не се меси и не се разточва на подложка… На мен много ми напомни на crumble. Може да се сервира горещ или охладен! 

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Тавата която съм ползвала е с диаметър 25 см. и височина на стените 3 см.
  • Рецептата е адаптирана от http://rummy.rummylicious.com

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

Необходими продукти за ябълковата смес:

  • 560 гр. (3 средно големи) ябълки от сорта Анна
  • 50 гр. (3 супени лъжици) захар
  • 1 чаена лъжица канела 
  • сока от 1 лимон
  • + масло за намазване на формата

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

Необходими продукти за заливката:

  • 150 гр. краве масло
  • 180 гр. (¾ чаена чаша) захар 
  • 65 гр. (½ чаена чаша) едро скълцани орехи, предварително запечени
  • 1 яйце, 50 гр. 
  • 150 гр. (1 чаена чаша) брашно
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия 

За сервиране (по желание):

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват и обелват (моите са с много тънка, приятна за консумация кожица, затова не съм ги белила). Почистват се от семките и се нарязват на филийки. Заливат се с лимоновият сок. Разбъркват се внимателно, така че всяко парченце да се облее с лимонов сок – това се прави за да не потъмнеят.

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

Захарта и канелата се смесват, след което се наръсват върху ябълките. Размесват се докато сместа се разпредели равномерно и се смеси с плодовете. Дъното и стените на тавата, в която ще се пече десерта се намазват с масло. Ябълките се прехвърлят в тавата. Не се подреждат, просто се разпределят на равномерен слой. Трябва да заемат не повече от  2/3 от дълбочината на тавата. 

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

Фурната се пуска да загрява на 180ºС, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Маслото за тестото се разтопява, след което се смесва със захарта. Яйцето се разбива с вилица, смесва се с екстракта от ванилия, след което се добавя към маслената смес при непрекъснато, енергично разбъркване. 

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

Последователно се добавят солта, орехите, и брашното. Разбърква се до хомогенност. Получената смес се насипва върху ябълките в тавата. Разбутва се леко с лъжица, за да се разнесе равномерно из цялата тава.

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

Пече се в предварително затоплената фурна за 40-45 минути или докато повърхността на десерта се зачерви приятно. Ако желаете да сервирате десерта топъл, изчакайте няколко минути след като извадите тавата от фурната и нарежете на порции. Ако добавите и топка сладолед, ще ви бъде върховно вкусно!!! 

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

При нас в момента е горещо и затова сервирах десерта охладен, но през есента и зимата със сигурност ще го опитам и докато е топъл! Горещо препоръчвам тази рецепта! Страхотна е!!! 

Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)

6 thoughts on “Шведски ябълков пай (Swedish Apple Pie)

  1. Наистина мога да потвърдя, че сладкиша е невероятен. Случайно открих рецептата и го правя редовно от няколко години. За мен това е един от най-свежите и вкусни сладкиши с ябълки. Да не говорим, че става за минути. Най-бавно ми е печенето на орехите

    1. Нели аз като бързам запичам ядките в т.нар. парти грил, той загрява светкавично и много бързо става.
      Този десерт и мен ме впечатли много!!! Толкова е лесен и бърз за приготвяне, а е невероятно вкусен!!! Доста по-засукани рецепти не биха могли да се съревновават с тази!
      Щастливка си, че си я открила преди години, аз преди дни попаднах на нея! 🙂

  2. Здравей Мими! от месеци следя сайта ти и съм възхитена! Казвам на всичките си приятелки,че и без ръце да си,ако следва човек речептата-няма как да не се получи и пръстите ще си оближе накрая!
    Така стана и с този пай,като за първи път си позволих импровизация!
    Твоето ябълково дърво ми напомни за моето, отрупано с плод дърва-синя слива!И понеже в моменда в Б-я ябълките още не са готови-решението беше взето!Замених ябълките със сливите!Невероятна вкусотия! Благодаря ти и за тази рецепта!!! За два дни -два пъти я приготвих-\за семейство и съседи\-и пак няма!Довечера отнова-за тези,които не успяха да опитат!Благодаря,благодаря Мими,че те има!!!

    Р.Р-Разбира се на есен и с ябълки ще го направя.

    1. Благодаря ти за доверието и милите думи, Жана!
      Усмихна ме широко!!!
      И аз като теб, за два дни два пъти правих десерта, но вторият път беше с нектарини!!! Сигурна съм, че и със сливите е станал страхотен!!!
      Като ми падне и с тиква смятам да го опитам! 🙂 Голяма вкусотия!!!
      Поздрав най-сърдечен!

  3. Действително много лесен и вкусен сладкиш. Благодаря за рецептата, Мария!
    Добавих портокалова кора, и мисля следващ път да има и стафиди.
    Успях да впечатля дори човек от Швеция, при това готвач, който за пръв път срещаше тази рецепта, но резултатът го плени и подозирам, че от пая вече няма и следа 🙂
    Благодаря отново, за тази и още много любими рецепти от тук!

    1. Благодаря за отзива! Много се радвам, че десерта така се е харесал!!!
      Сигурна съм, че с портокаловата кора се е получил още по-ароматен!
      Истината е, че рецептата е доста подходяща за импровизации и става много вкусен десерт дори когато плодовете не са ябълки. Ние успяхме да я опитаме с нектарини и със смес от летни плодове, а сега съм си наумила и с тиква да я направя…
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: