Стек Т-бон (T-bone)

Стек Т-бон (T-bone)

Честита Нова 2019 Година!!! Нека е благодатна, изпълнена с много положителни емоции, красиви моменти и любов! Изминалата 2018 година се изниза доста бързо за мен, предполагам, че така ще бъде и с новата година, защото когато си ангажиран с много неща, се завърташ в шеметен вихър, с който летиш… 

Стек Т-бон (T-bone)

Днешната рецепта (ако изобщо може да се нарече „рецепта“) е за любим в семейството ни стек носещ наименованието T-bone. Наричат го така, заради формата на коста, която прилича на буквата „т“. Съчетава в себе си двете най-крехки части от месото – бон филе и контра филе.

Стек Т-бон (T-bone)

Стек Т-бон (T-bone)

  • За да станат стековете изключително вкусни трябва да се снабдите с хубави парчета месо, защото гответвенето и подправките, с които се овкусяват са семпли и само допълват качесвтото на месото, което ще се ползва.

Стек Т-бон (T-bone)

  • Стековето може да се мариноват предварително (за няколко часа или 1 нощ), като се намажат със зехтин и се поръсят с морска сол и черен пипер. Който обича чеснов лук може да ги обтрие с настърган такъв. 
  • Може да се приготвят на скара, в тиган, във фурната или на истински огън (дървени въглища). Последното е мой фаворит, за щастие в Кипър целогодишно има условия за барбекю. 

Стек Т-бон (T-bone)

  • Времето за готвене зависи от това каква точно топлинна обработка ще бъде приложена и от дебелината на месото. При мен в случая Т-бона е нарязан на парчета с дебелина около 2.8 см. или малко по-малко от 3 см. Дебелината им би могла да достига до 4 см. 

Стек Т-бон (T-bone)

Необходими продукти:

  • 5 бр. (2.700 кг.) Стек Т-бон (T-bone)
  • маслиново олио (зехтин)
  • морка сол на люспи
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

За мен стек Т-бон става най-вкусен когато се приготвя на дървени въглища. На второ място е скарата, а на последно тигана. При всички случаи топлинната обработка е сравнително кратка на висока температура. Стековете се изваждат се от хладилника поне час преди да се готвят, за да станат на стайна температура. Наръсват се с морска сол и прясно смлян черен пипер. 

Стек Т-бон (T-bone)

По желание може да се намажат със зехтин. Нареждат се в тава или друго подходящо и се оставят така около час. Мариноването им със зехтин може да продължи и цяла нощ, като се приберат в хладилник, но преди да се пристъпи към приготвянето им трябва да постоят на стайна температура, за да се отпусне месото. 

Стек Т-бон (T-bone)

Запължването им в тиган отнема 4-5 минути за всяка страна за средно изпечен стек. 

Стек Т-бон (T-bone)

Печенето на скара в случая ми отне около 9 минути за всяка страна, скарата ми е на около 18 см. от въглените. Така се получава стек средно, към добре изпечен – мъжът ми държи децата да не консумират по-малко от средно изпечено месо. 

Стек Т-бон (T-bone)

Ако искате по-розово от това, което се вижда на следващата снимка или дори кървава среда, печенето на скарата не трябва да продължи повече от 5-6 минути з всяка страна. 

Стек Т-бон (T-bone)

Сервирала съм със Салата с  авокадо, грейпфрут, нар и босилек, Картофено пюре и Сос Медена горчица или Хани мастърд (Honey mustard). Чаша хубаво червено вино е задължително допълнение! Да ви е сладко!

Стек Т-бон (T-bone)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Стек T-bone
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: