Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

За пръв път чух за „τυροπιτάκια κουρού“ (тиропитакя куру) в коментар на Таня Кангелиду (тук), в който ме питаше дали знам рецепта за въпросното печиво. Думата „τυροπιτάκια“ (тиропитакя) е умалително на думата „τυρόπιτα“, което означава пита (тестено изделие, печиво) с плънка от сирене – най-често „Фета“. Колкото до думата „κουρού“ (куру) – нищо не ми говореше!!! Затова ми стана интересно! Потърсих информация в Интернет и така научих, че „κουρού“ е вид тестото, което може да се ползва за различни печива, не само за въпросните соленки. Тестото се приготвя основно от кисело мляко, олио брашно и бакпулвер. Става изключително меко и много приятно за работа. Когато се изпече има страхотна хрупкава коричка и разтапящо вкусна и крехка сърцевина.

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

Таня ме помоли за превод на една от рецептите, към които я бях насочила, а няколко дни по-късно ми писа с благодарност, че я е приготвила и е останала много доволна от резултата! Така и аз реших да опитам въпросната рецепта  преди някоя от другите, които си бях запазила.

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

  • Рецептата е адаптирана от http://www.sintagespareas.gr.
  • Обърнете внимание на това, че 250 гр. олио не е 250 мл., така че притеглете на кантар количествата на продуктите посочени в грамове.
  • Тестото може да се замеси ръчно или с помощта на миксер, работещ с приставка за тесто.

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

  • Оформила съм малки тиропитакя, като соленки с плънка са, но биха могли да се направят по-големи – като банички и да се сервират за закуска.
  • Когато са малки като размер, са подходящи за сервиране на парти. Към плънката биха могли да се добавят различни подправки, като пушен или парлив пипер, кимион, пресен копър и каквото друго се сещате. Може да разделите плънката (смесените сирене и яйца) на няколко части и да ги овкусите с различни подправки, за да получите солени хапки с различни вкусове. За наръсване може да се ползват сусам, кимион или други семена.

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

За тестото:

  • 320 гр. (1 1/3 чаени чаши) кисело мляко 
  • 250 гр. царевично или слънчогледово олио
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 1 супена лъжица, пълна с куп маргарин „Βιταμ“, мек
  • 1 чаена лъжица сол
  • 550 гр. брашно

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

За плънката:

  • 300 гр. сирене „Фета“, натрошено с вилица или настъргано
  • 2 яйца
  • 2-3 щипки прясно смлян черен пипер
  • 1 чаена лъжица стрит сух джоджен

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

За намазване:

  • 1 яйце, разбито с вилица
  • сусам за наръсване

Начин на приготвяне:

Киселото мляко, олиото, маргарина, бакпулвера и солта се сипват в голяма купа. Когато се смесят хубаво се добавя половината от брашното. Разбърква се до хомогенност. 

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

След това се прибавя останалото брашно. Размесването става с ръка и продължава докато сместа поеме брашното и започне да се отделя от стените на купата. Трябва да се получи гладко и сравнително меко тесто. Купата се покрива с домакинска кърпа и се оставя на страна за 30 минути.

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

Приготвя се плънката. Всички продукти се смесват в подходящ съд и се разбъркват до хомогенност.

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)
Отпочиналото тесто се разделя на 40 еднакви части. Добре е да ги покриете с домакинска кърпа, за да не хващат коричка, докато оформяте соленките една по една.

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

При разточването на тестото, работната повърхност не се ръси с брашно, затова е най-практично то да става върху парче хартия за печене. Всяко парче тесто се разточва на тънко кръгче. В едната му половина се слага от плънката (около 1 не много пълна чаена лъжица) – вижте снимката. След това половината от тестото върху, която няма плънка се прегъва над плънката, така че да я покрие. Краищата на тестото (там където двете половини на се срещат) се притискат с вилица.

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

Така оформени соленките се нареждат на разстояние в тава застлана с хартия за печене. Намазват се с разбито яйце и се наръсват със сусам. Пекът се в предварително затоплена на 180ºС фурна, за около 30 мин. или докато повърхността им се зачерви приятно.

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

Когато се охладят може да се прехвърлят в подходящ за сервиране съд или кутия с похлупак. Да ви е сладко!

Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 21 Review(s)

15 thoughts on “Солени хапки или Тиропитакя Куру (τυροπιτάκια κουρού)

  1. Много лесна, бърза и вкусна рецепта Мария.Подходяща за всякакви случаи.
    Поздрави !

  2. Днес ще ги направя за втори път.Вчера като ги направих изчезнаха скоропостижно, въпреки,че се получават доста на брой.Много са вкусни.А тестото е много приятно за работа.И тази комбинация на сирене с джоджен…..МММММММММ.Благодаря ти за хубавите идеи Мария!Kalo savatokiriako!!!

  3. Здравейте! Много харесвам твоя блог и често правя разни рецепти. Тази рецепта я изпълних почти както трябва, като сложих наполовина царевично брашно. Проблема ми беше, че се отцеди доста течност от тестото, докато го бях оставила да си почива. Дали е от царевичното брашно или от това че нашето мляко е по-рядко – незнам. Струва ми се че може и да е било доста олиото. Аз спазих грамажа. Като резултат се получиха хрупкави питки, които дъщеря ми много хареса. И не само тя. Благодаря за идеите, които ни даваш в твоя блог!!!

    1. Привет и от мен, Мариела!
      Тестото се получава перфектно, когато рецептата се спази дословно. Олиото е точно колкото трябва. Като цяло когато се ползва царевично вместо обикновено брашно нещата се получават по съвсем друг начин. Ако тестото ти се е сторило мазно, вероятно количеството на мазнината трябва да се намали когато рецептата се приготвя с царевично брашно…
      Винаги когато заменяш вида на някой от продуктите в рецептата, трябва да имаш предвид, че нещата ще се получат по друг начин, по-различно!

      1. Благодаря за съвета! Получиха се чудесни, но аз исках да са царевични. Има една дюнерджийница до нас, в която купуваме такива питки, но царевични. Дъщеря ми много ги харесва и исках да постигна подобен вкус. И горе-долу се получи. Другия път просто ще намаля олиото. Още един път благодаря!

  4. Здравей, Мария! Направих солените хапки заедно с тортата, защото имам хубав повод, но за съжаление с тях ми беше трудно, въпреки че на практика изглеждат лесни за направа. И затова те моля за съвет… Спазих дословно рецептата, но след като оставих тестото да втаса, 30 минути по-късно около него се беше получил обръч от олиото, голямо количество. Добре огледах снимките ти и като че ли при теб не е така, погледнах и други рецепти и там също тестото изглежда наред. Не разбирам какво не е наред, дали брашното ми или друго. Всъщност като ги изпекох бяха много вкусни, но изключително трудно ги разточвах и пренасях в тавата, на практика се разпадаха. Определено не трябва да става така и не разбирам къде се крие причината.

    1. Здравей!!!
      Същият проблем с олиото около тестото е имала и друга читателка, но тя беше заменила вида на брашното и предположих, че е от това.
      За съжаление, не съм направила снимка на тестото след отлежаването му…
      По повърхността му определено избиват капчици олио и то изглежда някак мазно, но след като се размеси леко с ръце, за да се пристъпи към разделянето му на части си става перфектно.
      Ти опита ли да вкараш олиото обратно в тестото чрез размесване?! Защото ако си го отцедил това може да е причината тестото да стане ронливо. Друга причина за ронливото тесто може да е това, че брашното му е дошло много.
      Със сигурност и вида на киселото мляко както и вида (типа) на ползваното брашно може да играят важна роля във всичко това…
      Тестото би трябвало да стане доста меко, без да е лепкаво (то при толкова мазнина е трудно да лепи) и работата с него не трябва да е трудна!
      Добре че поне крайният резултат и при теб и при Мариела е бил добър! 🙂

      1. Използвах обикновено брашно и кесело мляко с нормална масленост, качествено. Може би трябва да меся повече, аз месих около 5 минути и го оставих настрана. Иначе върнах олиото в тестото. Определено си стават хубави хапките иначе, вече ги няма всъщност. 😀

        1. По принцип киселота мляко в БГ е хубаво, мисълта ми беше, че моето може да е било по-плътно. Знам ли?! Другата седмица ще взема едно обикновено кисело мляко и ще спретна тестото с него да видим как ще стане…

  5. Здравейте! Спазих всички продукти с точност, но след като тестото си почина беше плувнало в олио. Омесих го и тестото отново пое мазнината. След като оформих миличките и ги подредих в тавата отново се отдели мазнина около тях. Има някъде проблем, но не разбирам къде е.

    1. Здравейте!
      Тестата, които се приготват със зехтин трябва да се месят колкото е възможно по-малко, само колкото да се получи тесто. При малко по продължително месене олиото ще започне да се отделя, това го забелязах при приготването на Меломакарона, с тяхното тесто така ми се е случвало затова меся минимално, ако се случи да се отдели олио го отливам, за да избегна премесване и започвам да оформям и пека веднога, за да избегна отделяне на мазнина и нлв тавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: