Солена палачинкова торта

Солена палачинкова торта

Солената палачинкова торта е много атрактивна и може да бъде безумно вкусна! Приготвянето и отнема малко време и не малко продукти, но смятам че си заслужава! Ако чакате много гости тя е идеалното мезе или предястие, което може да бъде приготвено от предният ден. Тази торта е от тези, които не може да се съхраняват дълго, но трябва да престои една нощ в хладилника преди да бъде сервирана. Точно за това ми харесва да я приготвям когато знам че около трапезата ще има много хора. Идеална за предстоящите празници (Коледа и  Нова година).

Солена палачинкова торта

Трябва да подчертая обаче, че варианта който съм споделила по-долу (слоевете от доста и различни продукти) е масово харесван от Българите. За чужденците смесването на толкова много продукти е леко казано „странна комбинация“. Най-вероятно ще чуете нещо от рода на „Strange but nice“ (Странно, но хубаво), което определено не е голям комплимент… Хубавото е, че в зависимост от гостите, които очаквате може да намалите разнообразието от продукти, да направите дори вегетариански вариант или каквото друго измислите. Веднъж например, я направих с пълнозърнести палачинки, които замазвах с хумос, а слоевете бяха от запечени на скара зеленчуци. 

Солена палачинкова торта

Солена палачинкова торта

  • За замерване на продуктите съм ползвала електронна везна, мерителни лъжици и чаша с вместимост 250 мл.
  • Палачинките са приготвени в тиган с диаметър 22-23 см. Размера на тортата е съобразен с това. За сглобяването съм ползвала форма с подвижни стени, чийто диаметър е 22.5 см. Получават се 10 палачинки. Тортата е направена със 7 от тях, останалите 3 бр. съм ползвала за декорацията.  
  • Получават се от 9 до 18 парчета (порции).
  • Може да промените продуктите за плънка каквато ви харесва.
  • В тестото за палачинките може да се добавят подправки, зелен лук, спанак, гъби или нещо друго подходящо, тогава е желателно да не са много тънки. 

Солена палачинкова торта
Необходими продукти за палачинките:

  • 2 яйца, 100 гр.
  • 2 чаени чаши (500 мл.) прясно мляко
  • 1 чаена лъжица сол
  • около 300 гр. брашно

Солена палачинкова торта

Сос за намазване:

  • 250 гр. майонеза
  • 100 гр. кисело мляко 
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 1 щипка черен пипер

За отделните слоеве (пълнеж):

  • 3-4 супени лъжици (100 гр.) едро смляна лютеница (по желание)
  • сирене
  • 4- 5 тънки парчета (филии) кашкавал
  • 2 бр. моркови
  • 2 бр. (150 гр.) печени червени чушки
  • 3 бр. яйца
  • 3 бр. (200 гр.) кисели краставици
  • 1 чаена чаша (150 гр.) смес от нарязани на парчета колбаси, при мен шунка и прошуто
  • ¼ чаена чаша царевица
  • ¼ чаена чаша (80 гр.) замразен грах 

За декорация:

  • настърган кашкавал
  • сърцевина от маруля
  • кисела краставичка
  • печена червена чушка
  • черни маслини

Начин на приготвяне:

Яйцата и солта се смесват в купа. Когато се разбият се добавя прясното мляко. Разбърква се за кратко. Последно в купата се сипва брашното и сместа се разбърква хубаво до хомогенност. Трябва да се получи рядко и гладко тесто.Солена палачинкова торта

Палачинките се пържат в леко намазан с олио (или масло) тиган. Добре е да е с незалепващо покритие. Всяка от палачинките е оформена от 1 непълен черпак тесто. Не препоръчвам да ги правите прекалено тънки. Изпечените палачинки се прехвърлят в чиния – нареждат се една върху друга. Оставят се на страна докато се охладят напълно.

Солена палачинкова торта

Докато палачинките се охлаждат може да подготвите част от продуктите за плънката, които имат нужда от предварителна обработка. Аз съм нарязала морковите на дълги, не много дебели ивици, но биха могли да се нарежат на малки кубчета. Варят се до омекване в гореща подсолена вода. Ако царевицата и граха са от консерва, трябва просто да се отцедят от водата. Ако са замразени да се бланшират във вряща подсолена вода, след което да се охладят под течаща студена вода и да се отцедят хубаво. Печените червени чушки и киселите краставици се нарязват на кубчета или тънки, дълги ивици. Яйцата се сваряват и когато изстинат се нарязват на кръгчета. 

Солена палачинкова торта

Майонезата се смесва с киселото мляко и подправките. Разбърква се до хомогенност. 

Солена палачинкова торта

Когато всичко нужно за тортата е готово (напълно изстинало) може да пристъпите към оформянето на тортата. Най-общо казано то става с редуване на палачинки, намазани с майонезен сос и слои от предварително подготвените продукти.Не е задължително да ползвате тортен ринг, но на мен ми е по-лесно с него. Ето как съм сглобила тортата аз:

Първи ред: Палачинка намазана с 2 супени лъжици от соса. Върху нея равномерно съм разпределила сместа от колбаси. Покрила съм с втора палачинка. 

Солена палачинкова торта

Втори ред: Палачинката е намазана с 1 ½ супени лъжици сос. Тук съм разпределила киселите краставички.

Трети ред: Палачинка намазана с 1 супена лъжица сос и морковите. 

Четвърти ред: Палачинката е намазана с 2 супени лъжици сос. Върху него са разпределени царевицата и граха.

Пети ред: Палачинка намазана с лютеница и сиренето (може и да го настържете)

Шести ред: Палачинката е намазана с 2 супени лъжици сос. Покрита е с нарязания на тънко кашкавал и яйцата нарязани на кръгчета.

Завършва се с палачинка, намазана със сос.

Солена палачинкова торта
Тортата се освобождава от ринга и се декорира според предпочитанията. Аз в случая съм ползвала част от палачинките. Нарязала съм ги на 8 парчета. Всяко от триъгълните парчета се намазва със сос, за да може да прилепне към страните на тортата. По снимката ще се ориентирате как съм ги поставяла – красиво става. На този етап тортата може да се прибере в хладилника. Добре е да е похлупена или да е в съд, който може да покриете с домакинско фолио. 

Солена палачинкова торта

Преди да я поднесете, може да я довършите украсата. Аз съм ползвала настърган кашкавал за повърхността ú, но преди да го наръся върху тортата я разрязах на 9 парчета. Предварителното нарязване на тортата не е само с цел да се снима парченце от нея. Правя го за не се развали външният и вид на тортата когато всеки си взема от нея и най-вече, за да цапа по-малко по масата. 

Солена палачинкова торта

Моята декорация е някак абстрактна. Нещо, което ми хрумна на момента, без да се замислям. Използвах сърцевината на 1 маруля, кисела краставичка, печена чушка и черни маслини. Получи ми се добре! 

Солена палачинкова торта

Ще се радвам да опитате рецептата и да ви се услади! 

Солена палачинкова торта

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Солена палачинкова торта
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 47 Review(s)

5 thoughts on “Солена палачинкова торта

  1. Това е любимата ми торта от детството. Проблема беше майонезата само, защото често за останалите оставаше само по едно парченце 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: