Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

Днес ще споделя с вас рецепта за домашен сладолед, който се приготвя от сметана и подсладено кондензирано мляко. Да!!! Съставките са само 2. Не бъдете скептични!!! Сладоледа от днешната ми публикация може са няма нищо общо с класическият сладолед с основа от крем Англез, но крайният резултат е неочаквано вкусен!!!  Приготвя се лесно и сравнително бързо, няма нужда от машина за сладолед или от разбъркване при замразяването. Най-впечатляващо в рецептата е това, че с нея би могло да се експериментира почти неограничено. Опитайте рецептата, гаранирам, че няма да съжалявате!

Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

(short link)

Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

  • Рецепта за този сладолед е доста популярна в Кипър. Има я върху опаковката на сметана в консерва „Morfat Creamy“, която се приготвя от обезмаслено мляко и растителни мазнини. Продава се консервена кутия от 250 гр. Консистенцията ú е подобна на меко масло. Има снежно бял цвят. Въпросната сметана може да замени сметаната от животински произход във всяка рецепта и то с отличен резултат. Не разбита може да се ползва за приготвяне на различни ястия. За сладкарски цели се охлажда много добре и се разбива с миксер. При разбиването увеличава многократно обема си и се превръща в бита сметана, която е много стабилна.
  • Трансформирала съм рецептата за сметана от животински произход, просто защото съм ú голям почитател и винаги разполагам в хладилника си с такава. Който желае може да ползва и течна сметана с растителен произход – лично аз не харесвам онзи специфичен вкус и аромат, който има. 

Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • За изпълнението на рецептата не е нужна машина за сладолед. Ще са ви нужни 2 купи и миксер. Вилките на миксера и купата (тази, в която ще се разбива сметаната) може да се охладят предварително за по-добър резултат. Аз ги охлаждам само през лятото, когато при нас е доста горещо.
  • Съда, в който ще се замразява сладоледа може да е пластмасов или метален и е добре да има капак. Вместимостта му трябва да е около 2 литра.

Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши (500 мл.) течна животинска сметана 35% или 1 консерва от 250 гр. „Morfat Creamy“ (вижте съветите по-горе)
  • 1 консерва (от 400 гр.) подсладено кондензирано мляко

Варианти за ароматизиране (по избор):

  • зрънцата от 2 шушулки ванилия или 2 пакетчета ванилия на прах
  • 2 до 4 чаени лъжици цейлонска канела (от обикновената доста по-малко)
  • настъргана кора от портокал, лимон, лайм или др. 
  • листенца от ароматни билки – маслодайна роза, джоджен, мента, босилек, мащерка и др.
  • етерично масло 1-2 капки розово масло или друго
  • до 1 супена лъжица ароматна вода – розова, жасминова или вода от портокалов цвят
  • есенции
  • други подправки, които може да бъдат ползвани – тонка боб, индийско орехче, мастикова смола (Mastic), звездовиден анасон и т.н.

Начин на приготвяне:

Разбийте сметаната докато се сгъсти и увеличи обема си. Спрете миксера. В купа смесете подсладеното кондензирано мляко с аромата или подправката, която сте избрали за сладоледа. В случая при мен е цейлонска канела. Много добре се получава и със сушени шушулки от ванилия стрити на прах (Vanilla Powder) готовият сладолед изглежда по абсолютно същият начин както този с канелата. 

Добавете кондензираното мляко към разбитата сметана. Бъркайте внимателно с  дървена лъжица или шпатула, докато се смесят еднородно. Сипете получената смес в подходящ за замразяване съд.

Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

Приберете кутията със сладоледа във фризер за 3-4 часа или или колкото е нужно да замръзне. Сервира се в охладени чаши. Може да се гарнира със сироп или сладко според предпочитанията. Да ви е сладко! 

Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

Малко примери за това как може да импровизирате с рецептата:

  • Вместо кондензирано мляко може да се ползва млечен карамел (дулсе де лече).
  • Може да добавите пюре от запечени във фурна плодове (с тиква и дулсе де лече става страхотен!!!), фъстъчено масло, течен шоколад, плодов пълнеж (може да намалите захарта до минимум, тъй като сладоледа става доста сладък), лимонов крем (който може да е приготвен и с плодове, вместо с лимонов сок) и др. При добавянето на допълнителна съставка е добре да разбиете на сняг само половината от сметаната предвидена за рецептата, останалата се смесва с подсладеното кондензирано мляко и всичко останало, което искате да добавите в сладоледа.
  • Може да допълните с ядки, сушени или кандирани плодове.
  • Сметаната, която се оставя в течно състояние би могла да се загрее с подправки, нескафе, какао, топъл шоколад, шоколад и др. След като престои докато изстине напълно, подправките се отстраняват. Сметаната се охажда в хладилник и може да се ползва за приготвяне на сладоледа.
  • Докато го насипвате в кутията за замразяване, може да редувате слоеве от сместа за сладоледа с някакъв сироп – шоколадов, карамелен, плодов и т.н. 

Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

ТУК може да видите всички снимки. Очаквайте и Сладолед Каймак (Kaymak) или сладолед от сметана. Вижте и рецептата за Сладолед с течен шоколад (без яйца).

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

12 thoughts on “Сладолед от сметана и подсладено кондензирано мляко

    1. Непременно го опитай Гери!
      Приготвя се лесно и бързо, а на мен най-много ми харесва това, че рецептата позволява импровизация.
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

  1. Миме ,
    правя сладолед от разбита сметана и белтъци – разбити на сняг.Също става вкусен и без яйца.Твоята рецепта я запазвам за да я пробвам, когато посрещам гости.
    Поздрави !

    1. Интересно!!! И аз ще пробвам твоя вариант, някой път! При него сладостта ще се регулира по-лесно!
      Благодаря за споделеното, Еленче!
      Поздрави и от мен!

  2. Невероятен сладолед се получи! Малко импровизирах с рецептата. От сметаната отделих около 100 мл и разтопих там един шоколад, натроших и бисквитки Орео. Получи се страхотен , вкусен, невероятен сладолед. ( Кондензирано млако си го направих сама)

    1. Много багодаря за отзива, Татяна!
      Радвам си, че си импровизирала с рцептата и си останала доволна от крайният резултат!
      Представям си колко по-вкусно се е получило с домашното кондензирано мляко!
      Да ви е сладко!

    1. Ха-ха, точно в момента оформям снимките и съставям рецептата за такъв сладолед…
      Подобна е на тази горе, просто има и не подсладено кондензирано мляко и ухае различно. Всъщност има два основни варианта за приготвяне на Сладилед „Каймак“, общавам да споделя и двата, но ще е когато намеря време след Великденските празници!
      Позрави!

  3. Здравейте!
    Знаете ли колко дълго може такъв сладолед да се съхранява в камерата?

    1. Здравейте!
      В нашата къща сладоледа никога не се задържа, така че не мога да кажа колко време би могла да е трайността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: