Сладко тесто (Pâte Sucrée)

Сладко тесто (Pâte Sucrée)

Pâte Sucrée е сладко маслено тесто, от което се правят основи за пай, тарт, плодови пити и др. Приготвя се с брашно, масло, захар, сол и яйце (според рецептата може да е жълтък или цяло яйце). В състава му може да участват и смлени ядки. С него може да се оформи и маслен блат – основа за торта – с такъв е направена Бадемова торта с Амарети.

Сладко тесто (Pâte Sucrée)

  • Мерителната чаша е с вместимост 200 мл. 
  • Рецептата е от стара гръцка книга с рецепти „Η Δική σου Ζαχαροπλαστική„. Преснимала съм книгата и всеки, който желае може да разгледа или свали снимките от тук. Конкретната рецепта е тук.
  • Когато се ползва за основа на торта е добре големината на платката да се разчертае предварително върху парче хартия за печене. 

  • От по-долу посочените продукти може да изпечете блат за торта с диаметър 24 см. или да покриете дъното и стените на форма за тарт с диаметър 18-19 см. Ако удвоите посочената по-долу доза, може да покрие форма за тарт с диаметър до 26 см.
  • Ако след добавянето на яйцето сместа има нужда от още течност, може да добавите малко студена вода.

Сладко тесто (Pâte Sucrée)

Необходими продукти:

  • 120 гр. (1 чаена чаша) брашно
  • 40 гр. (¼ чаена чаша) захар
  • 1/8 чаена лъжица сол
  • 75 гр. масло (около 1/3 чаена чаша) студено масло, нарязано на парчета
  • 25 гр. (½ средно голямо) яйце
  • ако е необходимо до 1 супена лъжица (15 мл.) студена вода

Начин на приготвяне:

Тестото може да се приготви ръчно или с помощта на кухненски робот. Аз съм го приготвила в кухненски робот, защото става по-бързо и чисто. Брашното, захарта и солта се смесват в купата на робота. Добавя се маслото. Робота се пуща да работи докато се получи смес подобна на трохи. След това се добавя яйцето (предварително разбито с вилица). Размесва се докато се образува тесто. Сравнително меко е. Прехвърля се върху парче прозрачно домакинско фолио и се увива добре. Прибира се в хладилник за 1 -2 часа или докато се охлади добре, за да е лесно за разточване.

Сладко тесто (Pâte Sucrée)

Разточва се между два листа хартия за печене.

Сладко тесто (Pâte Sucrée)

След като тестото се разточи до нужният размер, хартията от повърхността му се отстранява. Когато тестото се ползва за покриване на форма за тарт се обръща върху формата, с помощта на хартията, която се отстранява и тестото се намества в тавата с ръце. В случая аз съм го ползвала за оформяне на маслена основа за вита торта, затова съм надупчила повърхността на тестото с вилица. С помощта на хартията тестото се прехвърля в подходяща тава (аз съм ползвала тази на фурната – 40х35 см.). 

Сладко тесто (Pâte Sucrée)

Печенето е според рецептата. В случая съм пекла в предварително затоплена на 190ºС фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Печенето продължава докато крайчетата на тестото порозовеят, при мен това отне 12 минути.

Сладко тесто (Pâte Sucrée)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко тесто (Pâte Sucrée)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One thought on “Сладко тесто (Pâte Sucrée)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: