Сладко от черно грозде без семки

Сладко от черно грозде без семки

Сладко от черно грозде без семки

В средата на Август попаднах на страхотен сорт черно грозде без семки и след като ядохме от него до припадък, реших да направя малко сладко 🙂 Получи се невероятно вкусно!!!

Сладко от черно грозде без семки

Сладко от черно грозде без семки

  • Мерителната чаша е с вместимост 200 мл.
  • Ако количеството грозде, което имате не е точно килограм, не се притеснявайте, колкото тежат гроздовите зърна, толкова трябва да е и количеството на захарта.
  • На 1 кг. захар се слага 1 чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу).

Сладко от черно грозде без семки

Необходими продукти:

  • 1 кг. гроздови зърна (сорт без семки), аз съм ползвала „Кардинал“ без семки
  • 1 кг. захар
  • 1 чаена чаша (200 мл.) вода
  • 1 чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу)
  • 1 клонче (с 6-7 листа) индрише (fragrant geranium)

Начин на приготвяне:

Гроздето се окъсва от чепките и тогава се притегля. Гроздовите зърна се измиват обилно под течаща студена вода, след което всяко от зърната се надупчва на 1-2 места с карфица (или игла за шиене). Това се прави, за да не се запази обема на гроздовите зърна, така няма да се сбръчкат и станат като стафиди по време на варенето.

Сладко от черно грозде без семки

Водата и захарта се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона, когато захарта се разтопи се добавят гроздовите зърна. Сместа се оставя на умерено силен огън да заври. Вари се 10-12 минути, след това се добавят клончето индрише и тенджерата се дръпва от огъня. Оставя се да почиива 2-3 часа. След това тенджерата се връща на котлона и варенето продължава докато сиропа насладкото достигне желаната гъстота – капка капната върху керамична чинийка трябва да остава цяла, да не се разлива. Ако смятате, че има опасност гроздето да се развари, може да го извадите от сиропа с помоща на решетъчна лъжица и да го разпределите в чистите и сухи буркани подготвени за сладкото. Сиропа се доварява до желаната гъстота, преди да се свали от огъня се изважда клончето индрише и се прибавя лимонената киселина (лимонтозу). Горещият сироп се налива върху гроздето в бурканчетата.

Сладко от черно грозде без семки

Захлупват се и се обръщат върху капачките, където остават докато истинат напълно. Докато се наглася да снимам крайният резултат, сладкото беше останало почти на половина 🙂 Опитайте го и вие! Да ви е сладко!

Сладко от черно грозде без семки

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от черно грозде без семки
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

14 thoughts on “Сладко от черно грозде без семки

  1. Здравей Мария :)!
    Прочетох рецептата и много ми хареса-стори ми се лесна и затова имам въпрос :).
    Знаеш че в България сега е времето на сините сливи.Имам една кошница,дребни сладки сини сливи,който исках да направя на комфитюр,сладко или мармалад.Досега никога не съм го правила сама,четох,разпитвах но………….не намерих лесно изпълнима рецепта.Мога ли да приложа тази рецепта но във вариант със сливи:)?Или ако имаш рецепта подходяща и лесна за приготвяне,сподели я-моляте!
    много приятен,спокоен и усмихнат ден ти желая!

    1. Привет Ели!
      Еха, за сините сливи! Аз тази година така и не видях такива, а много ги харесваме и на сладко и пресни!
      Ако до година имам повече късмет със сините сливи и намеря, ще заснема и покажа и рецепта с тях!
      Имаме няколко семейни рецепти за направа на сладко, от сливи, но те не са при мен в момента, затова в случай че ти е спешно бих те посъветвала как най-лесно да си ги приготвиш!
      По този начин би могла си направиш сладко от различни плодове. Да би могла да ползваш технологията на направа на това сладко, без да накисваш сливите във варова вода.
      Може да ги нарежеш на парченца – да стане като конфитюр. Рецептата по която направих Конфитюр от Диня също ще е подходяща, ако не ти е проблем да намериш глюкоза. Може да прибавиш запечени орехови ядки в края на варенето и да ароматизираш с пръчка канела, индрише или ванилия.

      Лека и успешна работа ти желая, приготвянето на зимнина не е лесна задача – но пък е вкусно, когато е домашно приготвено!

  2. Много обичам сладко от грозде , а твоето изглежда чудесно Мария !
    Сърдечни поздрави от мен ! 🙂

  3. Марийче, аз ще се местя да живея у вас! Както „не обичам“ домашно сладко, а ти такава поредица си подхванала… 🙂 Много ми беше интересно да прочета за сладкото от динени кори и от патладжанчета и си зададох върпоса: Има ли въобще нещо, от което да не можеш да направиш сладко? Направо си невероятна!

  4. Сабина,
    Мария,
    Благодаря ви от сърце!

    Мери, склонна съм да смятам, че сладко би могло да се направи от всичко, стига да знаеш как да обработиш плодовете и (или) зеленчуците!
    Момичета, усмихнахте денят ми!

    1. Жани привет!
      Сладкото от червени домати тук е на мода, така че изобщо не е изключено да го видиш 🙂
      Прегръщам те и аз!

  5. Може ли да се направи сладко и от грозде със семки?

    1. Разбира се че може!!!
      Обаче не е много приятно за хапване като има семки, трябва да се изплюват, затова за сладко е добре да се ползват сортове без семки.

  6. Здравейте! За да не ви се набръчка гроздето, зърната се посипват със захарта и се оставят 24 часа. Сладкото се вари за три дни.Първият ден 10 минути,втория, 15мин. и 3 ден докато се получи нужната гъстота. По същия начин правя всички сладка и плодовете остават целички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: