Сладко от череши

Сладко от черешиhttps://www.mycookingbookblog.com/?p=21836

Обожавам сладкото от череши, мога да си го ям с лъжицата!!! За съжаление не го приготвям често! При нас в Кипър череши има за кратък период от време и цената на килограм може да достигне 8 Евро. Не консумираме често череши и рядко успявам да заделя поне половин килограм, за да направя 2 бурканчета сладко… Да знаете че много ви завиждам за черешите и червените (горски) плодове,  ако сте на място където виреят и ги има в изобилие! 

Сладко от череши

Сладко от череши

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Ароматизирала съм сладкото с шушулка ванилия. Може обаче да се приготви с канела, звездовиден анасон, индрише, Махлеб (Mahleb) и (или) Мастикс (Mastic), мента, Кирш (черешов ликьор), ванилин, ром или есенция ром, есенция бадем и др. Може да се ползва един аромат или комбинация от няколко. 
  • Когато ползвате натурални аромати (билки и подправки) се добавят по време на варенето на сладкото, а когато са есенции в края на варенето.  

Сладко от череши

Необходими продукти:

  • 500 гр. червени череши
  • 400 гр. захар 
  • ¼ чаена чаша (62 мл.) вода
  • ½ чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу)
  • ½ шушулка ванилия 

Начин на приготвяне:

Черешите се измиват обилно със студена вода. Дръжките и костилките се отстраняват, като се внимава плодовете да остават максимално здрави. Ако нямате уред за премахване на костилки може да ползвате безопасна игла, с чиято помощ да ги изваждате от страната на дръжката. Почистените череши се слагат в тенджерата, в която ще се вари сладкото. Добавя се половин шушулка ванилия (зрънцата и може да се употребят за нещо друго) и се засипват със захарта. Престояват така една нощ. До следващият ден плодовете ще са пуснали сока си. Добавя се водата и тенджерата се слага на умерено силен огън.

Сладко от череши

Когато захарта се разтопи и сладкото заври по повърхността ще се образува пяна. Отстранете я с помощта на решетъчна лъжица. Варенето продължава докато сиропа се сгъсти. При мен това отне около 20 минути. Посоченото време е по-скоро ориентировъчно. Колко точно ще продължи варенето зависи от това колко сок са пуснали черешите. Времето за варене може да е различно и при приготвянето на по-големи количества сладко. Най-добре е да правите проба за гъстотата на сиропа, като от време на време капвате капка върху порцеланова чинийка, така най-лесно ще прецените гъстотата. Ако не се чувствате сигурни за това дали гъстотата е добра (защото докато сладкото е горещо, сиропа е по-рядък) може да свалите тенджерата от огъня и да я оставите на стайна температура (без да я захлупвате) до другия ден, когато ще може да прецените гъстотата на сиропа и ако е нужно да варите още. В края на варенето се добавя лимонтозуто. Сладкото се насипва горещо в чисти (най-добре стерилизирани) буркани, които веднага се затварят с капачките и се обръщат върху тях. Остават така докато сладкото изстине напълно. 

Сладко от череши

От по-горе посочените продукти се получават 2 бурканчета сладко. Със сладко от череши става страхотна Владишка пита. Освен това може да го ползвате за плънка на руло, да гарнирате с него сладолед, цедено кисело мляко, крем или други десерти. Да ви е сладко!

Сладко от череши

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от череши
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: