Сладко от бели или червени череши

Сладко то бели или червени череши

Сладко то бели или червени череши

Много обичам сладко от череши, но от както живея в Кипър не правя често. На острова, черешите виреят само на високото в планините, тук при нас до морето е много топло. На пазара има предимно вносни череши и обикновено цената им варира между 5 и 10 евро за килограм. В момента е разгара на сезона и явно има голямо изобилие от плодове, защото за пръв път цената на черешите е около 3,50 евро за кг. Чудесна възможнжност да приготвя малко сладко! 🙂 Прибрах се в къщи със сериозен запас от череши и докато си хапвахме част от тях, с майка ми се заговорихме за това колко много сладко от череши правехме в България всяка година. Сестрите и братята на баба ми живееха (някои още живеят) в Пловдивските села, където има изобилие от череши. Всяка година ни носеха подарък от реколтата. От червените череши правехме компот, а от белите сладко. Понякога и с червени чеши правехме сладко, но по-рядко. И понеже стана на въпрос веднага изровихме рецепта за сладкото от сестрата на баба ми. В тетрадката на майка ми е записана като „Сладко то бели или червени череши от леля Василка“: На 2 кг. череши се слага 1 кг. захар, 1 чаена лъжица лимонтозу и по желание 500 гр. глюкоза, в края на варенето. Черешите се теглят преди да бъдат почистени. Почистените череши се засипват със захарта. Престояват 24 часа. Вари се до готовност.

Сладко то бели или червени череши

Видях, че рецептата за сладко от череши, която имам в блога е приготвена така както се правят повечето сладка в Кипър – съотношение на захар към плод 1:1 (понякога в зависимост от ползваните плодове намалям леко захарта на тази пропорция). Така реших, че ще приготвя и заснема за блога и тази рецепта от детството ми. 

Сладко от бели или червени череши

Сладко то бели или червени череши

Черешите се замерват преди да се почистят от дръжките и костилките. Измиват се под течаща студена вода, след което се оставят да се отцедят от водата. Дръжките се отстраняват,  костилките се премахват със специален инструмент.  

Сладко то бели или червени череши

Докато се усетя синът ми беше прегърнал купата с черешите и беше излапал поне половината… Така и не успях да направя сладкото 🙁 Няколко дни по-късно когато си купувах замразени малини, видях че са докарали и замразени череши. Купих  2 кг. почистени замразени череши и с тях направих сладкото! 🙂 По-долу съм дала рецептата така както се случи да я изпълня в конкретният момент. Обикновено за всеки килограм захар в сладко се добавя по 1 чаена лъжица лимонена киселина, аз в случая съм добавила повече, защото установих че ми харсва как киселата му нотка, балансира ванилената сладост на сладкото. В движение добавих и клонките индрише. Получи се страхотно сладко! Ще се радвам да го опитате! 

Сладко то бели или червени череши

  • Ароматизирала съм сладкото 2 клонки индрише (fragrant geranium) и ванилия. Може да се добави малко бадемова есенция или 50-60 мл. Амарето. 
  • Времето за варене на сладкото зависи от това колко сок ще отделят черешите. В случая аз съм ползвала замразени череши, които освен сок са отделили и малко вода след размразяването. Всички обяснение по-долу са свързани с това.

Сладко то бели или червени череши

Необходими продукти:

  • 2 кг. череши, измити, почистени от дръжките и костилките
  • 1500 гр. захар
  • 2 чаени лъжици (пълни с връх) лимонена киселина (лимонтозу)
  • 1 ампула ванилия
  • 2 клонки индрише (fragrant geranium)
  • 400 гр. глюкоза или златен сироп (Golden Syrup)

Начин на приготвяне:

Почистените череши (не съм ги размразявала) се насипват в голяма тенджера като се редуват слой череши, слой захар.

Сладко то бели или червени череши

Тенджерата се покрива с пумучна кърпа и се оставя така до следващият ден, когато по-голямата част от захарта се разтопила и черешите са отделили сок. 

Сладко то бели или червени череши

Тенджерата се слага на силен огън. Загрява се докато сместа в нея заври. Не се бърка с лъжица или друго, от време на време тенджерата се повдига леко от котлона и се разклаща. Когато заври ще се образува пяна, която се отстранява с помощта на решетъчна лъжица. Варих 20 минути от момента на завиране, преди да направя първата проба за готовност (пробите се виждат се подолу). Искаше още варене. Добавих глюкозата и клонките индрише.

Сладко то бели или червени череши

Варих още 60 минути, като през 15-20 минути правех проба за готовност по следният начин. В керамична чиния се сипва не повече от 1 чаена лъжица от сиропа на сладкото. Разстила се на кръг с диаметър около 4-5 см. След това с пръст се прокарва пътечка през средата. Ако пътечката остане сладкото е готово, ако се събира иска още варене.

Сладко то бели или червени череши

Индришето го премахнах от тенджерата след като беше престояло в нея 30 минути. В  последните 5 минути от варенето съм добавила лимонтозуто и ванилията.

Сладко то бели или червени череши

Сладкото се насипва горещо в чисти и сухи (най-добре стерилизирани) буркани, които веднага се затварят и се обръщат върху капачките. Остават така докато сладкото изстине напълно, след това може да се поставят в нормално положение. Получих шест, почтии седем буркана сладко. 

Сладко то бели или червени череши

Сладкото се съхранява до 1 година. Когато се отвори се прибира в хладилник. 

Сладко то бели или червени череши

Може да се сервира самостоятелно с чаша вода или да гарнирате с него десерти като варен крем, сладолед или нещо друго. На мен ми е най-любимо да консумирам сладкото върху порция цедено (Гръцко) кисело мляко. Да ви е сладко! 

Сладко то бели или червени череши

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко то бели или червени череши
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: