Сладко и желе от Дюли

Сладко и желе от Дюли

Дюлите са един много ароматен плод , от който става чудесно сладко – много вкусно, ароматно и с прекрасен външен вид. Освен всичко това от плодовете не се губи и грам –  от обелките и семенната им част, може да си направите също толкова ароматно желе. Тези дни съпруга ми донесе малко дюли и  след като си хапнахме тези, които бяха добре узрели останаха 2 големи дюли, които не бяха съвсем готови за консумиране в сурово състояние. Реших да изчакам няколко дни и да направя малко сладко с тях. Ето ме днес с рецептата! 

Сладко и желе от дюли

Сладко и желе от Дюли

  • От по-долу посочените продукти се получават 1 голям  и един миниатюрен буркан сладко.
  • Времето за варене на дюлите посочено по-долу е това, което е било нужно при мен в случая. За вас то ще е по-скоро ориентировъчно. 

Сладко и желе от дюли

Необходими продукти за сладкото:

  • 560 гр. (2 бр.) дюли
  • 500 мл. вода, за първоначалното варене на дюлите
  • сока на 1 лимон
  • 500 гр. захар
  • 500 мл. вода

Необходими продукти за желето:

  • обелките и семенната част от дюлите
  • вода
  • захар

Начин на приготвяне:

Измийте дюлите добре под течаща студена вода. В малка тенджерка налейте 500 мл. студена вода и сока на лимона. Всяка дюля се нарязва на 8 парчета. Може първо да нарежете на 4 парчета и когато обелите кожата и почистите семенната им част да разрежете всяко от парчетата на 2.

Сладко и желе от дюли

Почистените парченца дюли се пущат в тенджерата с водата и лимоновия сок.

Сладко и желе от дюли

Всичко което остава от почистването на плодовете се събира в малка тенджера и се залива с вода, колкото да ги покрива. Желето от дюли се приготвя по абсолютно същия начин като „Желе от плодове на глог“. В случая получих 4 чаени чаши сок от варените обелки, който съм смесила с 2 чаени чаши захар. Варила съм това количество на много слаб огън около час. Затворих желето в буркан докато беше горещо, затова няма снимки за сега, но на външен вид много прилича на желето от глог.

Сладко и желе от дюли

Сложете тенджерата с дюлите на умерено силен огън. Когато водата заври, огъня се намалява, така че да врят тихо. Варенето продължава 10 до 15 минути от момента на завиране. Дюлите трябва да омекнат, но не бива да се разваряват. Свалят се от огъня и се прехвърлят в цедка, за да се отцедят от водата. Захарта (500 гр.) и водата (500 мл.) се сипва в подходящ съд (аз съм ползвала тенджерата, в която съм варила дюлите).

Сладко и желе от дюли

Слага се на котлона и когато захарта се разтопи се добавят отцедените от водата с лимона дюли. Покриват се с чиния или капак от по-малка тенджера. Ролята на чинията е да притиска парченцата дюли в сиропа през цялото време на варенето, иначе изплуват на повърхността му. Изчаква се сиропа да заври и огъня се намаля до минимум, така че да къкри съвсем леко. По повърхността на течността трябва да се вижда движението на съвсем малки балончета. Вари се така около час и половина, като периодично се наблюдава. Със сгъстяването на сиропа силата на вренето се променя и огъня трябва да се регулира отново до толкова, че сместа постоянно да къкри много тихо. По време на варенето цвета на сиропа постепенно ще премине от прозрачен към много красив нюанс на червеното – определям го като смес от оранжево и червено. 

Сладко и желе от дюли

След това чинията се маха, плодовете вече са се напоили със сироп и няма да изплуват извън него. Варенето продължава на бавен огън докато сиропа стане с желаната гъстота. Аз варих още 20-30 минути. Сладкото се насипва в сухи буркани докато е горещо и се обръща върху капачките, където остава 10-15 минути или докато изстине.

Сладко и желе от дюли

Ако няма да го консервирате, го оставете да се охлади, след което може да го прехвърлите в подходящ за съхранение съд. Може да остане на стайна температура в рамките на няколко дни или в хладилника за по-дълго. Да ви е сладко!

Сладко и желе от дюли

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко и желе от Дюли
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

One thought on “Сладко и желе от Дюли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: