Сладко и желе от Дюли

Сладко и желе от Дюли

Сладко и желе от Дюли

Преди няколко дни съпругът ми донесе малко дюли и след като хапнахме тези, които бяха добре узрели останаха 2 големи дюли, с които реших да направя малко сладко и желе. Дюлите са много ароматен плод, въпреки това не всички хора обичат да ги консумират пресни, но за сметка на това не съм виждала някой да отказва сладко или желе от дюли.  

Сладко и желе от дюли

Много ми харесва факта, че когато се прави и желе, не се губи и грам от плодовете, защото обелките и семената част се ползват за приготвянето му. И сладкото и желетето стават много вкусни и ароматни! Имат прекрасен външен вид – сигурно заради цвета! Ще се радвам да опитате рецептата и да споделите мнение!

Сладко и желе от Дюли

(short link)

  • С по-долу посочените продукти се получават 1 голям  и един миниатюрен буркан сладко.
  • Времето за варене на дюлите посочено по-долу е това, което е било нужно при мен в случая. За вас то ще е по-скоро ориентировъчно. 

Сладко и желе от дюли

Необходими продукти за сладкото:

  • 560 гр. (2 бр.) дюли
  • 500 мл. вода, за първоначалното варене на дюлите
  • сока на 1 лимон
  • 500 гр. захар
  • 500 мл. вода

Необходими продукти за желето:

  • обелките и семенната част от дюлите
  • вода
  • захар

Начин на приготвяне:

Измийте дюлите под течаща студена вода. В малка тенджера налейте 500 мл. студена вода и сока на лимона.

Нарежете всяка дюля на 8 парчета. Може първо да ги разрежете на 4 парчета и когато обелите кожата и почистите семенната част, да разделите всяко от парчетата на 2 части.

Сладко и желе от дюли

Почистените парченца дюли слагайте в тенджерата с водата и лимоновият сок.

Сладко и желе от дюли

В друга малка тенджера сложете всичко, което е останало от почистването на плодовете. Залейте с вода, в количество колкото да покрива обелките.

Приготвянето на желе от дюли става по абсолютно същия начин като „Желе от плодове на глог“. В случая получих 4 чаени чаши сок от варенето на обелките. Смесих сока с 2 чаени чаши захар и варих на много слаб огън около час. Затворих желето в буркан докато е горещо. 

Сладко и желе от дюли

Да се върнем на сладкото:

Сложете тенджерата с дюлите на умерено силен огън. Когато течността заври, регулирайте огъня, така че да не ври силно и продължете варенето 10-15 минути. Засечете времето от момента на завиране. Дюлите трябва да омекнат, но не бива да се разваряват. Свалете съда от огъня и прехвърлете плодовете в цедка, за да се отцедят от водата, в която са се варили.

В подходящ съд смесете захарта (500 гр.) и водата (500 мл.), предвидени за сиропа на сладкото. 

Сладко и желе от дюли

Сложете тенджерата на умерено силен огън. Когато захарта се разтопи добавете отцедените от водата дюли. Покрийте ги с чиния или с капак от по-малка тенджера. Ролята на чинията е да притиска парченцата дюли в сиропа през цялото време на варенето (иначе изплуват на повърхността). Изчакайте сиропа да заври, намалете огъня до минимум, така че сиропа да къкри съвсем леко. По повърхността на течността трябва да се вижда движението на съвсем малки балончета. Варете така около час и половина, като периодично наблюдавате. Със сгъстяването на сиропа силата на вренето се променя и огъня трябва да се регулира отново до толкова, че сместа постоянно да къкри много тихо. По време на варенето цвета на сиропа постепенно ще премине от прозрачен към много красив нюанс на червеното – определям го като смес от оранжево и червено. 

Сладко и желе от дюли

Махнете чинията, плодовете вече са се напоили със сироп и няма да изплуват извън него. Продължете варенето на бавен огън докато сиропа стане с желаната гъстота. Аз варих още 20-30 минути. Насипете полученото сладко в сухи буркани докато е горещо. Обърнете бурканите върху капачките и ги оставете така 10-15 минути или докато изстинат.

Сладко и желе от дюли

Ако няма да консервирате сладкото може да охладите напълно и след това да прехвърлите в подходящ за съхранение съд. Може да остане на стайна температура в рамките на няколко дни или в хладилника за по-дълго. Да ви е сладко!

Сладко и желе от дюли

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко и желе от Дюли
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

One thought on “Сладко и желе от Дюли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: