Сладкиш с грис и плънка от тиква

Сладкиш с грис и плънка от тиква

Много семпъл, икономичен и невероятно вкусен сладкиш! Бях обещала да го споделя! Тестената част има лек и сочен вкус и създава усещането, че в нея има ядки – заради гриса е. Малко яки има само в плънката, която ще се хареса много на всички обичащи тиквата и ароматите, които я съпътстват. С този тип сладкиши може доста да се импровизира. Тиквата може да бъде заместена с моркови, дюли, червено цвекло, ябълки… и каквото друго се сетите. Според ползваните плодове или зеленчуци, ще се променят и подправките. Мисля си, че и с плодове от компот ще се получи добре, стига да са добре отцедени от сока и да не са много меки. Да видим кой ще похвали пръв, какво е изпробвал?! 🙂

Сладкиш с грис и плънка от тиква

Сладкиш с грис и плънка от тиква

  • Мерителната чаша е с вместимост 200 мл.
  • В къщи най-често имам гръцко кисело мляко (цедено кисело мляко). Когато го ползвам за някоя рецепта го разреждам с малко вода за да стане до консистенция на кисело мляко – в случая цеденото кисело мляко при мен е 300 гр. и е разредено с 100 гр. вода.

Сладкиш с грис и плънка от тиква

  • Обърнете внимание на това, че 100 гр.. течност може да не е 100 мл.
  • Плодовете за плънката е по-добре да се замерят с чашата, защото различния вид или сорт може да имат различно тегло.
  • Тавата, която съм ползвала е продълговата, с размери 26 х 19 см. 
  • За да извадите по-лесно сладкиша от формата след изпичането му, е добре да застелите дъното на тавата с хартия за печене. Намажете хартията и стените с олио и ги поръсете с брашно. 
  • Рецептата е адаптирана от книгата на Росица Ганчева „Кулинарна Енциклопедия“.

Сладкиш с грис и плънка от тиква

Необходими продукти:

  • 400 гр. кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 270 гр. (1 ½ чаена чаша) захар
  • 80 гр. (½ чаена чаша) олио
  • 235 гр. (1 ½ чаена чаша) грис
  • 170 гр. (1 ½ чаена чаша) брашно

За плънката:

  • 165 гр. (1 ½ чаена чаша) настъргана тиква
  • 75 гр. (1 чаена чаша) орехи
  • 60 гр. (1 кафена чаша) захар
  • 10 гр. (2 супени лъжици) канела

За наръсване след изпичане:

  • ванилова пудра захар 

Начин на приготвяне:

Пригответе си всички нужни продукти, за да не се бавите излишно. Не смесвайте обаче продуктите за плънката, преди да сте готови да я разстелите върху тестото. Смесете киселото мляко със содата и бакпулвера. Сместа ще се надуе и стане на балончета. Добавете последователно всички останали продукти (захар, олио, грис и брашно). Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.

Сладкиш с грис и плънка от тиква

Захарта и канелата за плънката се смесват в купа, след което се добавят към настърганата тиква, заедно с едро смлените орехи. Разбъркайте докато всички продукти се смесят добре.

Сладкиш с грис и плънка от тиква

На дъното на предварително подготвената тава се изсипва половината тесто. Върху него внимателно, равномерно се разпределя плънката. Няма да може да я загладите след това, защото би потънала в тесто – по тази причина трябва да я разпределите с лъжичка на малки порции по цялата повърхност на тестото в тавата.

Сладкиш с грис и плънка от тиква

Покрийте внимателно с останалото тесто – насипвайте го на равна струя върху плънката. Пече се в предварително затоплена умерена фурна (на 170°С, с включен горен и долен реотан, без вентилатор). Печенето при мен отне  45 минути. Готовността  може да се провери с дървена клечка: Забучена в тестото, трябва да излиза от него без полепнало тесто. Внимание!!! Възможно е клечката да остава влажна от плънката, нека това не ви подвежда, трябва само да няма полепнало тесто. Изпечения сладкиш се изважда от фурната и се наръсва обилно с пудра захар!

Сладкиш с грис и плънка от тиква

След като изстине, може да се нареже на парчета с големина и форма по желание. Аз съм го нарязала на квадрати. Да ви е сладко!

Сладкиш с грис и плънка от тиква

ТУК може да видите всички снимки!

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладкиш с грис и плънка от тиква
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

38 thoughts on “Сладкиш с грис и плънка от тиква

  1. Това изглежда просто невероятно. И как обичам тиква…
    При първа възможност ще го изпробвам. Сърдечни благодарности за споделената рецепта.
    Поздрави!

  2. Марийче,тези дни ще си го приготвя-обещавам!Изглежда много вкусен…
    Хубав ден!

  3. Докладвам:
    Направих сладкиша на момичетата в занималнята.Много им хареса и си взеха за следобедната смяна в училище.Често забравям да купя яйца и това ще е спасението.Направих ароматна плънка от ябълки , морков,лимонова и порътокалова кора.Поръсих малко кокос да обере влагата, но се въздържах от други ядки, че пречат на брекетите .Пропуснах канелата и наблегнах на ванилията и цитрусовия аромат.Измислила съм още плънки за разнообразие.
    Благодаря за рецептата , Мария!!!
    Ведър следобед и хубава вечер!

    1. Супер, звучи плънката дето си спретнала, Вили!
      Аз така и предполагах за този сладкиш – много може да се развихри човек около вариантите за плънката, защото и основата не е взискателна!
      И аз съм си замислила различни плънки, дето да изпробвам, но ще е за по-нататък, че в началото на Февруари имаме много рожденици в родата и е пълна лудница у нас в правене на торти! 🙂
      Благодаря, че сподели!
      Поздрави!

  4. Мария отново ме изненадваш с разкошна рецепта! Сладкиша в момента се пече, двете с дъщеря ми го спретнахме :), самоче поради липсата на тиква сложих домашно сладко от цели смокини, като ги разрязах на шайби и така….Сега чакаме с нетърпение да го опитаме 🙂
    Благодаря ти мила Мария, че споделяш прекрасните си рецепти с нас, а и за това, че толкова подробно и ясно описваш всичко точно и никога не може да стане гаф при направата им!!!
    Поздрави най-сърдечни от БГ

    1. Привет, Вени!
      Винаги ме радваш с известието и радостта от това, че си спретнала някоя рецепта, която се е усладила и у вас!
      Честно да ти кажа, единият от вариантите за плънка дето си представях и аз е да е с плодове от сладко или компот, само се чудех дали ще си останат на средата, та ще съм ти благодарна, да споделиш как се е получило – т.е. останаха ли си в средата?
      Поздрав най-сърдечен и от мен, Вени и целувки за трите ти прекрасни дечица!

  5. ……Благодаря Мария 🙂
    Сладкиша се получи страхотно, много ни хареса на всички особено на съпруга ми! Относно сладкото от смокини не се получи както при теб с плънката от тиква, смокините бяха на дъното, когато се изпече сладкиша, но пък е много вкусен в комбинация с такъв плод 😉 Смятам да опитам да изпека по тънък блат от тази смес, който да намажа със заквасена сметана да добавя и някакво сладко и ще се получи нещо като тортичка!
    Хубава вечер Мария.

    1. Мммдааа… и аз така предположих, че ще става с плодове от сладко, но пък в този случай може да се направи половин доза и след изпичане да се обърне с дъното на горе, така плодовете ще дойдат отгоре! 🙂 И аз много обичам сладкото и въобще смокините, така че съм сигурна, че е било вкусно!
      И на тортичка, звучи вкусно! Пък и ще е доста експресна торта! 🙂
      Хубава да е вечерта и за теб, Вени!

  6. Мария, благодаря за рецептата! Веднага я направих и се изяде мигновенно. Следя страхотния ти блог от 1-2 години и съм ти много благодарна за вкусните и красиви неща, които споделяш с нас:) Моля те, продължавай в същия дух!

    Това е първата твоя рецепта, която правя изцяло – винаги съм смятала, че постовете са ти твърде професионални за мен:) За първия рожден ден на сина ми направих интерпретация по малиновия ти чийзкейк – само въведените храни за 1 мини тортичка.

    Още веднъж благодаря и поздравления за кулинарния ти талант!

  7. Здравей, Мария! И аз току-що го направих, намалих само захарта. Стана много вкусен. Благодаря ти за добре описаните рецепти!

  8. Страхотен сладкиш – мек, сочен и много вкусен! Много благодаря за рецептата, Мария! Поздрави!

  9. Мария, аз съм едно младо момиче, което тепърва влиза в кулинарията и съм ти страшно голям фен! Много ми допадат рецептите. Бих искала да те попитам дали ще стане с дюли, че имам много и се чудя какво да правя с тях…

    1. Привет Гери,
      пише го и в поста, че може и с други плодове. С дюлите ще стане много ароматен!
      Радвам се, че тук откриваш рецепти, които ти харесват!
      Благодаря ти!

  10. Здравейте Мария, правя много често от вашите рецепти и всеки път се получават много вкусни. За днес реших да направя нещо с грис и се спрях на тази рецепта, но при записване на съставките, забелязах следното нещо:
    235 гр. (1 ½ чаена чаша) грис
    170 гр. (1 ½ чаена чаша) брашно

    не ме разбирайте погрешно, не искам да се заяждам, но просто няма как 235 грама да са 1 ½ чаена чаша и 170 грама също да са 1 ½ чаена чаша. Много често, когато готвя, използвам грамажа в чаени чаши, защото ми е по-лесно. Ще ви помоля да кажете кое от двете е правилното, за да не опропастя десерта заради някакви си 100 грама 🙂

    1. Простете, след като го записах и прочетох наново, се замислих че брашно и грис са с различна структура и наистина е възможно различни грамажи, да се вместят в 1 ½ чаена чаша. Извинете ме отново!

      1. Привет Таня!
        Не се притеснявай!
        Правилно си се сетила!
        🙂
        Възможно е дори един и същ тип брашно в различни случаи да тежи различно – от опит го знам. Затова предпочитам да давам замерването и с чаши и с грамаж, като посочения грамажа е този, които везната ми е отчела при приготвянето на рецептата в конкретния случай!
        Специално при тази рецепта има коментари, в които може да прочетеш, че е изпробвана и от други хора и се е получила страхотно! Това би могло да успокои някой относно подобни съмнения, но когато липсват каквито и да е било коментари е добре да ми пишете, че току виж от разсеяност нещо не съм написала както трябва! 🙂
        Поздрави и да ти е сладко!

  11. Рецептата е страхотна и много се радвам че ни пишете, дано в скоро време да предложите и друго ястие,което да има грис понеже придава един по особен вкус и в нас всички много ги харесват особено един югославски сиропиран сладкиш.Поздравления за хубаво изпеченият десет на мен лично това ми е проблема.Още утре ще снабдя някои продукти,които липсват в кухнята ми и ще се опитам да го направя, дано и при мен тъмната част остане така равна като при вас.Поздравления и за убавите снимки и самото сервиране с чашата, изглежда ужасно вкусно и вече започвам да огладнявам.

  12. Здравейте,преди малко го направих този сладкиш и стана много,ама много вкусен.И аз намалих захарта.Сега си записвам рецептата и ще го правя често.Благодаря ви много за вкусната и лесна рецепта,имате много поздрави и от съпругът ми,тъкмо си хапва сладко,сладко 🙂

  13. Още една сполучлива рецепта! Тъй като трябваше да занеса сладкиша в службата, украсих го с канела както е показано в рецептата за най-лесния ябълков сладкиш. Благодаря за подробните обяснения. Получи се вкусно и красиво.

  14. Точно за мен, че трябва да избягвам консумацията на яйца. Направих го-много е сполучлив и вкусен. Благодаря за рецептата! Мария, блогът ти е чудесен. Винаги с удоволствие влизам тук!

  15. И аз го направих! Благодаря за рецептата! Използвах дюли и се получи отлично.

  16. И аз го направих и само съсипах сума продукти! Изглежда досущ като на снимките. Някой ако го иска, гледам има много фенове 😀 чудя се дали мога да го пооправя малко със сиропиране нещо… много безвкусно тесто..

    1. Десерта може и да не е по вкуса на всички хора по света, но със сигурност не е „безвкусен“!
      Смятам, че някъде, нещо ти се е объркало, Цветина…
      Доколкото разбирам не ти е и достатъчно сладко, за да искаш да „оправиш нещата“ със сироп, дали не се е объркало нещо със захарта?!?
      Дано поне успееш да „го поправиш“, така че да ти допадне на вкус!

      1. Ами не, той е сладък, но тестото реално има вкус на захар. Ако имаше яйца при гриса сигурно поне щеше да е подобно на реване ако се сиропира. А и орехите са в повече и тиквата се губи. Тя и самата тиква си беше сухичка… Ще пробвам сиропирането наистина, но какво ли съм очаквала като вкус от смес брашно, грис и кисело мляко.. май преди да пробвам някоя рецепта трябва да гледам не само красивите снимки, но и съставките като вкусова комбинация 😉

  17. Ами брашно , грис, кисело мляко и захар с добавка н а ароматен плод, това си е вкусен кекс както обикноврно го праея без яйца защото не трябва да ги консумирам. Та се чудя какво друго е очаквала Цветина. Утре ще го направя и аз, само още се колебая дали да не смеся всичко , дали няма да се изпече по добре.

  18. Здравейте, Мария ? Благодаря Ви за чудесния блог запълнен с подробно описани и поетапно илюстрирани рецепти! От години съм Ви почитател и с удоволствие ги приготвям и с наслада консумираме със семейството и приятелите ?
    Сладкишът с грис отново се получи прекрасен … Позволих си да го пробвам и с вариации, вместо плънка от тиква, го приготвям и с : парченца локум… или шоколад… или орехи и парченца моцарела във форми за мъфини, но в този случай намалих захарта до 1 супена лъжица. Една рецепта, а толкова много възможности!
    С благодарност и пожелания за щастливи и позитивни емоции: Виолета

    1. Благодаря за отзива, споделеното и пожеланията, Виолета!!!
      Много изобретателни интерпретации си направила с рецептата!!! Със сигурност ще се възползвам някой път от идеите ти!
      Прекрасен ден от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: