Сладкиш „Жадната монахиня“

Сладкиш "Жадната монахиня"

Десерта от днешната ми публикация е познат под няколко различни наименования – всичките доста странни според мен: „Ненаситната монахиня“, „Жадната монахиня“, “ Негърско дупе“, „Негърска усмивка“, „Калугерка“… Зад всичко това се крие десерт приготвен от пандишпан с ядки, залят с шоколадов сироп, ухаещ на масло, какао и ром. Семпъл е, но е доста приятен с кафе, чай или чаша мляко. 

Сладкиш "Жадната монахиня"

Помня, че по време на социализма този десет беше един от модерните, но в интерес на истината не откривам спомен за това дали и колко ми е бил вкусен… Сетих се за него покрай разговор, който имах с позната. Тя сподели, че бил много вкусен и направи ли го изчезвал за нула време… Така реших, че не е зле и аз да си го припомня! 🙂 Насочих се към рецептата, която ми беше препоръчана и го спретнах на бърза ръка. Десерта действително е приятен, лесен и бърз за приготвяне, но няма с какво да ви изненада на фона на днешната кулинария! Предполагам, че носталгията свързана с храните от „онова време“ е плод на спомени, от време когато сме имали ограничени кулинарен опит и познания, затова нещо толкова семпло – дори обикновено ни се е струвало божествено!!!

Сладкиш „Жадната монахиня“

Сладкиш "Жадната монахиня"

  • Мерителната чаша е с вместимост 200 мл.
  • Тавата, която съм ползвала е с размери 22 х 28 см. 
  • Рецептата е адаптирана от http://www.bg-mamma.com

Сладкиш "Жадната монахиня"

Необходими продукти:

  • 5 яйца (250 гр.)
  • 1 чаена чаша (160 гр.) захар
  • 1 ½ чаени чаши (300 гр.) брашно
  • 2 чаени лъжици (10 гр.) бакпулвер
  • 1 чаена чаша (115-120 гр.) счукани орехи (бадеми, лешници)
  • 1 ампула есенция ром

Сладкиш "Жадната монахиня"

За сиропа:

  • 2 чаени чаши (320 гр.) захар
  • 1 чаена чаша (170 гр.) вода
  • 3 супени лъжици какао
  • 125 гр. краве масло
  • 3 супени лъжици (45-50 мл.) коняк (ром, ликьор)

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с бакпулвера. Яйцата и захарта се разбиват до пухкав крем – трябва да побелеят и увеличат обема си. Последователно се добавят брашното (пресява директно над сместа) и ядките. Полученото тесто се изсипва в тава намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се в предварително затоплена на 170ºС фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето при мен отне 20 минути. Готовността може да се провери с клечка – забучена в тестото трябва да излиза суха, без полепнало тесто. 

Сладкиш "Жадната монахиня"

Когато блата изстине се приготвя сиропът: Всички продукти се смесват в подходящ съд (малка тенджера). Загряват се, докато захарта и маслото се разтопят и сместа заври.

Сладкиш "Жадната монахиня"

Изстиналият блат се надупчва с дървена клечка за кебап и се нарязва на парчета. Десерта се залива с горещият сироп. Оставя се на стайна температура за няколко часа или докато десерта изстине и поеме сиропа. 

Сладкиш "Жадната монахиня"

След това може да бъде сервиран! Да ви е сладко!!!

Сладкиш "Жадната монахиня"

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладкиш
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 34 Review(s)

8 thoughts on “Сладкиш „Жадната монахиня“

  1. Миме,
    и аз имам една рецепта за сладкиш с такова наименование.Не знам дали е същата, но е какаов сладкиш със сигурност.Чудесно изглежда и твоят сладкиш.
    Поздрави !

  2. Дааа…едно време много го правехме. Но, ти си права, на фона на сегашните чудесии, до които можем да се докоснем, този сладкиш леко бледнее, нищо че е „начернен“ 🙂 Ама, негърско дупе е друга рецепта, изцяло решена в какао / шоколад /, с две думи какаов пандишпан с шоколадова глазура / ганаш, дето се вика 🙂 /

    1. Аз пък нямам спомен за това „Негърско дупе“… но със сигурност знам, че някои хора познават горният сладкиш под това име….
      Майка ми обаче правеше много често едно „Негърче“, което много ни харесваше – трябва да взема да му изровя рецептата…
      представляваше шоколадов блат, леко сиропиран и глазура от сметана или каймак, разбити със захар…

  3. О, Боже! Какъв „социалистически“ сладкиш!!! А капиталисти дали може да го ядат!?

  4. Направих сладкиша по рецептата (само малко намалих захарта). Получи се от раз и точно като на Вашите снимки. И моето печене беше 20 мин. Много вкусен и лесен. Благодаря Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: